Šport

Lampičeva, Roglič in rokometaši slovenski športniki leta 2020

Ljubljana, 16. 12. 2020 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
25

Kolesar Primož Roglič, smučarska tekačica Anamarija Lampič in moška rokometna reprezentanca Slovenije so najboljši športniki v Sloveniji za leto 2020 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Najbolj obetavna mlada športna osebnost je atlet Kristjan Čeh.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Športnik leta 2020
    03:13
    Iz SVETA: Športnik leta 2020
  • Iz 24UR ZVEČER: Športnik leta
    03:11
    Iz 24UR ZVEČER: Športnik leta
  • Izjava Anamarije Lampič
    01:52
    Izjava Anamarije Lampič
  • Izjava: Jure Dolenec, kapetan slovenske rokometne reprezentance
    01:47
    Izjava: Jure Dolenec, kapetan slovenske rokometne reprezentance
  • Izjava Primoža Rogliča
    01:36
    Izjava Primoža Rogliča

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) izbralo najboljšo športnico, najboljšega športnika in najboljšo športno ekipo leta v Sloveniji, to je bila že 53. podelitev nagrad najboljšim slovenskim športnicam in športnikom. Lani sta si naziva najboljših prislužila takrat kolesarski zvezdnik Primož Roglič in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa lanskega leta je bila odbojkarska reprezentanca.

V dvoboju v glasovanju članov DŠNS je letos Roglič dobil 61 glasov ter ugnal prijatelja in tekmeca Tadeja Pogačarja, ki je zbral 43 glasov. Sledila sta zvezdnik lige NBA Luka Dončič in svetovni prvak razreda MXGP Tim Gajser. "Leto 2020 je bilo zame s športne plati zelo uspešno. Izpostavil bi zmago na klasiki v Liegeu in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa je bilo to nenavadno leto za vse nas. Nihče ni mogel pričakovati, kaj se bo zgodilo. Skupaj smo bili postavljeni v ta boj proti koronavirusu in pandemiji," se posebnemu letu ni mogel izogniti 31-letni Kisovčan, med drugim je ubranil naslov zmagovalca na dirki po Španiji in bil drugi na dirki po Franciji, je bil najboljši slovenski športnik že lani. 

Veseli ga, da so sploh lahko dirkali glede na stanje v svetu, pogrešal pa je navijače. Tekmeci so ga ves čas potiskali naprej, nenazadnje tudi v konkurenci za športnika leta. "Zagotovo so vsi res izjemni športniki. Izjemne osebnosti. Nisem ravno na mestu, da bi se ocenjeval, vem pa, da se vsak športnik trudi maksimalno, da bi bil najboljši. Če je to meni uspelo in so ljudje to prepoznali, sem zaradi tega izjemno vesel," je nagrado ovrednotil najboljši kolesar sezone.

Primož Roglič drugič zapored s trofejo za zmago na Vuelti.
Primož Roglič drugič zapored s trofejo za zmago na Vuelti. FOTO: AP

Anamarija Lampič je za prvi naziv najboljše slovenske športnice leta nasledila plezalko Janjo Garnbret. Lampičeva je med drugim osvojila tretje mesto v sprinterskem seštevku svetovnega pokala in bila v zbiru sprintov najboljša tudi na prestižni novoletni turneji Tour de ski. V tradicionalni anketi DŠNS je dobila kar 81 od 115 možnih glasov. Nagrad v posamičnih konkurenci za drugo in tretje mesto letos ni bilo. Za njo se je zvrstila golfistka Ana Belac z 12 točkami in predstavnica boksa Ema Kozin z osmimi.

Nad nazivom športnice leta je bila presenečena. "Moram reči, da sem bila presenečena. Najprej nisem verjela, mislila sem, da se šalijo, ko so mi povedali. Sem pa ponosna, saj gre za res lepo nagrado in potrditev, da dobro delam. Lepo je videti, da se vsake toliko zamenja šport na samem vrhu in da se menjamo športniki. To je fino in v tem uživam," je dejala 25-letnica iz Valburge.

Anamarija Lampič
Anamarija Lampič FOTO: SZS

Moška rokometna reprezentanca Slovenije je bila januarja četrta na evropskem prvenstvu ter je dobila 65 glasov. Prek 20 glasov je prejela le še moška reprezentanca v kanuju; Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič so osvojili ekipni evropski naslov v Pragi. Tudi Jure Dolenec je počaščen, da se rokometna izbrana vrsta pojavlja ob tako velikih imenih ne samo slovenskega, ampak tudi svetovnega športa. Vseeno pa je dejal podobno, kot leta 2017, ko je ekipo prehitela zlata košarkarska selekcija z naslovom na EP.

"Zagotovo je to lepa nagrada, velika čast. Vesel in ponosen sem, da sem bil del reprezentance, a bi znova poudaril, da bi takoj zamenjal za medaljo, kot leta 2017, ko smo jo osvojili, pa je bila košarkarska reprezentanca pred nami," je v duhu športa dejal član Barcelone. Meni, da tovrstne nagrade niso le plod enoletnega trdega dela, ampak tudi odraz konstantnosti, ki jo za uspeh moraš imeti na najvišji ravni.

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost leta je bil izbran Ptujčan Kristjan Čeh, ki se je v sezoni, ko ni bilo največjih atletskih tekmovanj, na večjih mitingih izstrelil v svetovni vrh meta diska. "Zelo dober občutek je osvojiti to nagrado. Če bom nadaljeval, kot so moji predhodniki v tej kategoriji, bom lahko zadovoljen, saj so vsi pokazali napredek ali pa so že v svetovnem vrhu," je sporočil 21-letni državni rekorder z metom, dolgim 68,75 m.

Čeprav v višino meri 206 cm, ni mogel pokazati, kako zadovoljen je z letom 2020. "Dva metra razpona rok je premalo, da bi pokazal, kako zadovoljen sem. V sanjah si nisem predstavljal, da bom tako močno napredoval," je dejal Čeh, ki si nekoč želi naslediti atleta Primoža Kozumusa v sorodni atletski disciplini.

Ljubomir Vranješ in Vid Kavtičnik
Ljubomir Vranješ in Vid Kavtičnik FOTO: Damjan Žibert

Obrazložitve nagrad:
- Športnik leta: PRIMOŽ ROGLIČ

Primož Roglič je drugo leto zapored najboljši kolesar na svetovni lestvici. Nič čudnega, ko pa je kljub skrajšani sezoni v svojo statistiko vpisal kar 12 zmag. Drugič v nizu je zmagovalec dirke po Španiji, prvič v karieri je dobil klasično enodnevno dirko, na Tour de Franceu pa 11 etap nosil rumeno majico, v skupni razvrstitvi je bil na koncu drugi. Od zmage na državnem prvenstvu na Ambrožu pod Krvavcem konec junija do rdeče majice v Madridu na začetku novembra je navduševal s svojo izjemnostjo. Že dolgo vemo, da je odličen v vožnji v klanec in na kronometrih, letos je dodal še nekaj sprinterskih zmag. Dirka drugače kot tekmeci, vedno na vso moč, zmage so postale del njegovega vsakdana. Dobil je tudi prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja v letu 2020. Brez dvoma zastavonoša in prvo ime težko doumljivih slovenskih kolesarskih uspehov zadnjih let.

- Športnica leta: ANAMARIJA LAMPIČ
Lenzerheide, Val di Fiemme, Dresden, Oberstdorf. Štiri prizorišča in sanjski mesec za Anamarijo Lampič. Predvsem zaradi dveh zmag in dveh drugih mest v tem obdobju si je zagotovila skupno tretje mesto v sprinterskem seštevku svetovnega pokala. Ni bilo pomembno, ali je tekma v klasičnem ali drsalnem koraku. Ni bilo pomembno, kakšne so razmere. Anamarija Lampič je bila en mesec celo najboljša sprinterka na svetu. Osvojila je tudi sprinterski seštevek zahtevne novoletne tekaške turneje. Za njo je najboljša sezona v karieri, še z nekaj zelo dobrimi izidi na razdalji. Dovolj razlogov, torej, za njen zaščitni znak - prešeren nasmešek.

- Ekipa leta: MOŠKA ROKOMETNA REPREZENTANCA
Moška rokometna reprezentanca je na evropsko prvenstvo odpotovala po manj kot dveh tednih druženja z novim selektorjem Ljubomirjem Vranješem. S povsem novo, drugačno energijo. Uvodne tri zmage nad Poljsko, Švedsko in Švico so zanetile iskro. Ko je na začetku drugega dela po sijajni predstavi Deana Bómbača padla še Islandija, je že gorel ogenj polfinalnega upanja. Še zmaga nad Portugalsko in Slovenija je bila četrtič v zgodovini med najboljšimi štirimi ekipami na velikem tekmovanju. Blaž Janc je bil izbran v ekipo turnirja, Jure Dolenec je bil najboljši strelec reprezentance, Klemen Ferlín izvrsten v vratih. A največja moč Slovenije je bilo moštvo - povezano, enotno in željno uspeha. Na koncu je osvojilo četrto mesto, kar je drugi najboljši slovenski dosežek v zgodovini evropskih prvenstev.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
17. 12. 2020 10.05
+1
Naj omenim še enkrat . Tim Gajser je letos že četrtič svetovni prvak v motokrosu in bi si bolj zaslužil naziv kot pa Primož Roglič , ki mu seveda ravno tako od srca privoščim ta naziv in mu z veseljem čestitam , toda kot sem že rekel Tim Gajser bi si to lovoriko letos bolj zaslužil kot pa Primož Roglič
uleda
17. 12. 2020 09.12
+2
To so pravi športniki. Ne pa štajerska skakalna jokica ki ji gorenjci ne privoščijo uspeha.
Koroniram
16. 12. 2020 21.45
+1
Kako lahko lokalni švercar sploh zravenpride!
motorist_mb
16. 12. 2020 21.42
+3
Bravo SLO 👍
pojtrarara
16. 12. 2020 21.40
+2
Zasluženo vsi. Iskrene čestitke vsem zmagovalcem!
S love NIJA
16. 12. 2020 21.37
+2
Prenos, ki je zgolj na pol prenos...Saško nam je lepo povedal..
Road Runner
16. 12. 2020 21.31
Rogla zasluzeno... prenos pa obup, pogovor z roglo in vmes mu vržejo pod nos "poglej, pogačar te je premagu"...
Aljaz45
16. 12. 2020 21.29
-6
Se enkrat smo dokazal kako smo cuden narod.. Clovek osvoji tour de france.. TOUR DE FRANCE... in ne postane sportnik leta.. Neverjetno.. Postal je pa sportnik leta ker se nam je zasmilil..se enkrat neverjetno..
1model
16. 12. 2020 21.40
+2
Ti si bedak. Zbira se in tkčkuje vse ne samo ena dirka. Če zmagaš Kitzbuhl še ne dobiš globusa.
pojtrarara
16. 12. 2020 21.41
+1
sorry no, nisi prebral obrazložitve? marsikaj je še dosegel poleg 2. mesta na TDF. pa čestitke Tadeju, ampak za športnika leta ni dovolj samo zmaga na TDF, sploh, če je tvoj največji konkurent na tej isti dirki drugi.
1model
16. 12. 2020 21.43
+2
Hecnaokuzba
16. 12. 2020 21.26
+0
Jaz sem vedu da bo Krizaj zmagu
Hecnaokuzba
16. 12. 2020 21.25
+1
Bravo Avto Jolly
S love NIJA
16. 12. 2020 21.21
+1
Haha, kako na rtv brisejo komentarje pod rubriko sportnik leta...kiksal so ga na polno, zmaga pa: 5 km pred ciljem ga pa kiksnemo HAHAHA
S love NIJA
16. 12. 2020 21.22
+1
NejkoSLO
16. 12. 2020 21.15
+6
Leto, ki prihaja bo pa še eno udarno leto. Svetovni pokal in svetovna prvenstva v zimskih športih, SP v rokometu za moške, poletne OI, tri največje 3-tedenske dirke in še in še. 😊Korona, prizanesi nam. 🙏🏻
pojtrarara
16. 12. 2020 21.42
+1
to si jaz tudi želim,da bi lahko športniki normalno in neobremenjeno tekmovali.
NejkoSLO
16. 12. 2020 21.45
Armando
16. 12. 2020 21.13
+4
NejkoSLO
16. 12. 2020 21.10
+10
Slovenski športniki, hvala vam za nepozabno leto!💚❤ Čestitke našim zmagovalcem, Lampičevi, Rogliču in naši rokometni reprezentanci! 🇸🇮😊
ho?emVšolo
16. 12. 2020 21.08
+11
Hujošgrimošjanoš
16. 12. 2020 21.07
+5
rekapaka
16. 12. 2020 21.06
+7
Izbor po mojem okusu
MB322
16. 12. 2020 21.05
+10
Edino prav! To Rogla..
delomrznež
16. 12. 2020 21.04
+10
To Rogla !!!!!! Ti si kralj !!!!!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.