Šport

Mavericksi so vzeli mero Netsom kljub razgretemu Irvingu

New York, 06. 05. 2021 21.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
16

Kyrie Irving je bil s 45 točkami neustavljiva uganka za obrambo Dallasa, Luka Dončić je v drugem polčasu le še dvakrat zadel iz igre. A sta koša prišla v pravem trenutku, Mavericksi pa so imeli več razpoloženih igralcev. Ti so zaključili srečanje za pomembno zmago v boju za peto mesto na zahodu (113:109).

Luka Dončić (z žogo) in Jeff Green.
Luka Dončić (z žogo) in Jeff Green. FOTO: AP

Srečanje, ki se je začelo s poplavo košev, je v drugem polčasu zdrsnilo v strelsko močvirje, ko so igralci na obeh straneh s težavo dosegali zadetke. Izjema je bil Irving (45 točk, 4 podaje, 5 skokov, 4 ukradene žoge, 2 blokadi), ki je obrambo Dallasa spravljal v obup, a ne v brezup. Kljub ohlajenemu metu Dončića (24 točk, 8 podaj, 10 skokov, 2 ukradeni žogi) v drugem polčasu so imeli dovolj drugih orožij. Od Tima Hardawaya mlajšega (23 točk, 2 podaji, 6 skokov) do Jalena Brunsona (15 točk, 2, podaji, 2 skoka, ukradena žoga), ki sta dosegala koše ob koncu tekme. Posebno pohvalo trenerja Ricka Carlisla si je prislužil Dorian Finney-Smith (17 točk, 3 podaje, 8 skokov), ne samo zato, ker je dobro ustavljal slovitega Kevina Duranta (20 točk, 3 podaje, 9 skokov, ukradena žoga, blokada), za kar je dobil pas najboljšega obrambnega igralca pri Dallasu, ampak ker ob vse bolj samozavestni igri v napadu postaja zanesljiv strelec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Durant in Dončić sta imela podobno skromen strelski izkupiček, prvi je skupaj zadel sedem od 21-ih metov, drugi sedem od 22-ih. Toda edina koša Mavericksa iz igre v drugem polčasu sta prišla ob koncu srečanja, ko sta bila najbolj potrebna. Morda je imel Dončić nekaj treme, ker sta ga z roba igrišča spremljala nekdanji predsednik George Bush mlajši in Dirk Nowitzki. "Nekaj posebnega je, ko so tukaj takšni gosti. Dirk je zame vzornik v Dallasu, odličen igralec, izjemna oseba. Vedno je poseben občutek, ko je v dvorani," se je Slovenec še enkrat poklonil Nemcu. "Luka v trenutkih, ko ne zadeva, najde druge načine, da še naprej vpliva na potek igre. V NBA nimaš nikoli popolne tekme," je Carlisle branil svojega prvega zvezdnika. Dončić je bil po svoji navadi veliko bolj neusmiljen: "To je bila ena najslabših tekem, kar sem jih odigral, toda zmagali smo, edino to šteje." Tudi on je pohvalil vse boljšo igro Finneyja-Smitha, ki podobno kot Dwight Powell (12 točk, 5 podaj, 10 skokov, ukradena žoga, blokada) najboljšo formo dosega v pravem trenutku. "Dodo vsak dan trdo dela, zasluži si, kar se mu dogaja. Vesel sem, da igra za nas."

Znova je bilo veliko govora o tehničnih napakah Slovenca, saj ga le še ena loči od kazenske izključitve. Zdržati mora še šest tekem, kolikor moštvo loči od končnice – v njej se štetje začne znova. Proti Brooklynu ga je nekajkrat zaneslo, da se je obrnil proti sodnikom, a se je vedno pravočasno obrzdal. "Sezona je dolga in preveč sem se pritoževal, vem, da tega ne smem početi. V igri je veliko čustev in včasih se težko zadržim, a to moram izboljšati," je dejal po tekmi. Netsi imajo nekaj krčev in serijo štirih porazov, poleg tega jim manjka James Harden, ki jih s svojimi podajami zlepi v bolje delujoč stroj, a so vseeno eni od favoritov za naslov prvaka. Zato je zmaga proti njim krepka spodbuda za samozavest Mavericksov. "Vemo, da imamo odlično moštvo. Če bomo vsak večer igrali tako, kot smo nocoj, lahko premagamo kogar koli," je prepričan Finney-Smith. Naslednji preizkus je že jutri, ko v goste prihaja ne ravno prepričljiv Cleveland. A Dallas ima težave ravno proti najmanj grozečim tekmecem.

Potek srečanja

Lepo kroženje žoge in trojka Joeja Harrisa sta hitro pokazala, kako nevaren je napad Brooklyna, z enako mero je odgovoril Josh Richardson. Polaganje Willieja Cauleyja-Steina, ki je začel v prvi peterki, je Dallasu prineslo prvo vodstvo, a ne za dolgo, saj je od daleč zadel tudi Irving. Prvi točki Dončića sta prišli s črte za proste mete, nato je Hardaway prodrl pod obroč in žogo položil vanj. To je na drugi strani ponovil sloviti Blake Griffin, Dončić si je s korakom nazaj odprl prostor za met od daleč, a je tudi Irving z novo trojko pokazal, zakaj je eden najnevarnejših strelcev v ligi. Prednost Dallasa so ohranjali prosta meta Finneyja-Smitha in trojka Hardawayja. Cauley-Stein je s polaganjem in nato zabijanjem po prvi podaji Slovenca poganjal domači napad, vmes je od daleč zadel Griffin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Irving je s tretjim košem kopičil zadetke, po navadi najnevarnejši Nets Durant pa je zadel šele svoj četrti met. Finney-Smith si je v grško-rimskem slogu priboril žogo v napadu in jo potisnil skozi obroč, na drugi strani so meti Duranta začeli zadevati tarčo. Dallas tokrat ni kazal svoje pogoste slabosti, medlega začetka. Dončić je z drugo trojko prednost zvišal na šest točk, toda od daleč je znova zadel center gostov Griffin. Slabo podajo Duranta je prestregel Richardson in jo unovčil v polaganje iz protinapada. Drugo postavo domačih je poganjal Hardaway, z dvema zaporednima trojkama je ohranjal odlično strelsko formo z zadnjih tekem. Gostje so se zanašali na Irvinga, da bo našel pot do koša, za domače je dobro začel Richardson s tretjim košem. Brunson je odgovoril na zadetek Duranta, toda trojka Jeffa Greena in polaganje Nicolasa Claxtona ob koncu sta poskrbela, da je Dallas po prvi četrtini vodil le za pet točk (37:32).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po seriji zgrešenih metov na obeh straneh sta prvi točki druge četrtine prinesla prosta meta Duranta. Še enega je dodal Jeff Green, pri Dallasu si ju je priboril Trey Burke in obakrat zadel. Brunson je s prodorom prednost domačih zvišal na šest točk, Durant pa izrabil menjave in zadel mimo Dončića, ki je nato po mnenju sodnikov naredil še korake. Darilo je Irving izrabil za trojko in zaostanek gostov znižal na točko, Dallas pa je vzel minuto odmora. Slovenec je po njej zadel enega od dveh prostih metov, kar je Durantu omogočilo, da je v naslednjem napadu izenačil. Po obeh zgrešenih metih Finneyja-Smitha je Bruce Brown goste popeljal v vodstvo, Dončič pa je našel Dwighta Powella za hitro izenačenje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledil je dvoboj Irvinga in Dončića. Najprej je prvi lepo prodrl in zadel, Dončić je odgovoril s trojko. Irving je ob košu dobil še prosti met, Slovenec je dodal še eno trojko. Durant je sklenil, da se ne bosta zabavala brez njega, in še sam zadel, Dončić je s tretjo trojko nadaljeval serijo. Durant je nato dobil prosta meta in znova izenačil, četrti poskus za tri Slovenca pa je bil premočan. Razigrani Irving je z novo trojko in prodorom poganjal goste, Powell je s prostima metoma in polaganjem skušal držati korak. Zabijanje Browna po podaji Irvinga je Brooklynu prineslo tri točke naskoka, ki jih je izničila prva trojka Finneyja-Smitha. Znova je zadel Irving, Dončić pa je lepo našel Hardawaya, ki je žogo položil skozi obroč. Slovenec je četrtino zaključil z enim zadetim od dveh prostih metov, kar je pomenilo točko prednosti za domače (63:62).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Irvinga je bila novo opozorilo domačim, na koga morajo najbolj paziti. Zvit gleženj Hardawaya, ki je stopil na nogo Landryja Shameta, je za hip pretresel domačo klop, a je Mavericks lahko nadaljeval srečanje. Sledile so tri minute brez zadetkov, Dončić je zgrešil celo oba prosta meta. Sušo je prekinila trojka Harrisa in Netsi so povedli za pet točk. Richardson je izrabil nepozornost obrambe gostov in zadel za tri, nato je Griffin kot v starih časih 'poletel' nad domači obroč in odločno zabil. Trojka Finneyja-Smitha je nekoliko omilila sušo domačih, po njej jim je Powell s prostima metoma prinesel novo vodstvo.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odgovor na Brownovo polaganje je bila trojka Hardawaya, nato je ta z evrokorakom našel pot do obroča in Dallasu prinesel štiri točke naskoka. Znižal ga je met Jeffa Greena prek Dončića, a je Slovenec filigransko podal Joshu Greenu za polaganje. Dončić je zgrešil sedem metov zapored, sodniki pa se (še) niso vznemirjali ob zanj razmeroma blagih protestih. Koša Irvinga in Browna sta prinesla izenačenje, Slovencu je znova uspel le en prosti met, a je v pravem trenutku priletela trojka Brunsona. Za Netse je od daleč zadel Jeff Green, nato so Mavericksi zapravili žogo, Mike James pa je Brooklynu  s košem prinesel točko prednosti pred zadnjo četrtino (83:82).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prodor Harrisa je prinesel ne le koš, pač pa tudi prosti met, za Dallas je drugi koš dosegel novinec Josh Green. Na Brownovo polaganje je z enako mero odgovoril Brunson, prosta meta Duranta pa sta prednost gostov povečala na štiri točke. Izničil jo je Finney-Smith, najprej s prodorom, nato je pospravil zgrešen met soigralcev. Lep met Brunsona prek Duranta je prednost prinesel domačim, a ne za dolgo, Irving je nadaljeval s preigravanjem obrambe Dallasa. Šesta podaja Dončića je prinesla polaganje Powella, ta je minuto kasneje prednost Dallasa zvišal na štiri točke. Slovenec je obrambo gostov popeljal pod obroč, nato pa na črti za tri točke našel osamljenega Finneyja-Smitha, ki je neoviran zadel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za Brooklyn je bil znova natančen Irving, a je Brunson s črte za proste mete ohranil sedem točk naskoka. Načela ga je trojka Irvinga, a od daleč je po osmi podaji Dončića zadel Hardaway. Slovenec v drugem polčasu ni bil več 'pri metu', prebudil pa se je Durant, ki žoge prav tako že nekaj časa ni spravil skozi obroč. Dobre tri minute pred koncem je tudi Dončić končno zadel prvi met iz igre v drugem delu tekme. Irving je s košem in prostim metom dobro minuto pred koncem zaostanek gostov znižal na štiri točke. Drugi koš Dončića v drugem polčasu je prišel v pravem trenutku, minuto pred koncem, Irving je s prostima metoma nadaljeval lov Netsov. Lep prodor Brunsona je razliko ohranjal pri šestih točkah, do konca je bilo še dobre pol minute. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Redka napaka Irvinga, ki je med polaganjem povsem zgrešil obroč,  je pomenila, da je Dallas z dolgim napadom porabljal čas, nato je Hardaway slabih petnajst sekund pred koncem zadel prosta meta in skoraj zapečatil srečanje. Irvingova trojka je prišla prepozno, čeprav je po napaki Dončića, ki je slabo podal v igro,  Jeff Green dodal še dva prosta meta. Toda Hardaway je zadel prosti met, Irving je zgrešil dolgo trojko in Mavericksi so vknjižili drugo zmago zapored (113:109).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristi11
07. 05. 2021 12.53
+4
Ker sem optimist po naravi se sprašujem. Bi lahko g.Dončic' povabil soigralca g.Powel-a, da zaigra za našo reprezentanco.
uporabnica portala
07. 05. 2021 16.33
uporabnica portala
07. 05. 2021 10.52
+2
Lepo je vedeti, da ima Dallas Mavericks ekipo, na katero se je moč zanesti! 💪💪💪🙌🙌🙌👑👑👑😊
uporabnica portala
07. 05. 2021 10.50
+1
Čestitam, neverjetni ste! 💪🙌👑👑👑
blade90
07. 05. 2021 10.49
-8
Dončić je v drugem polčasu dal samo 6 točk, odkar je dončić prišel v nba spremljam nba pogosto in je komot rečt da to sezono ni več tok dober kot je bil prejšno sezono, recimo v zadnjih 27 tekmah je dal samo 1 trojni dvojček kljub temu da nima težav s poškodbami, medtem ko je prejšno sezono dosegel kar 17 trojnih dvojčkov
The Dude
07. 05. 2021 10.37
Spet briljanten članek razgretega Kopušarja.
Škrinca
07. 05. 2021 08.41
+11
res je imel slab dan, da je dal samo 24 točk 10 skokov in 8 podaj.....
Komendator
07. 05. 2021 09.17
+7
Mogoče zato, ker je zgreši 15 metov iz igre, 5 prostih metov in imel 6 izgubljenih žog, poleg tega še v odločilnih trenutkih pred koncem podal žogo v roke nasprotniku... Luka je super igralec, a hvaliti ga za take tekme je malo ironično, sploh če on sam izjavi, da je odigral slabo!
blade90
07. 05. 2021 10.51
-6
Zakaj pišeš pikce kot en najstnik? Al si zafrustriran kar je značilno za pisanje pikc
265004
07. 05. 2021 12.54
+2
blade90- najstnik si ti ,ki izgleda še ni jemal Slovenskega pravopisja.... Pike so nestično ločilo,s katerim avtor označi določen premor oz.zamolk,ker ne pove oz.ne ve kaj bo sledilo.
titomeni
07. 05. 2021 08.19
+8
Franci kje si? Danes lahko celi pokritiziras malo slabsi doncicev met
giovanni2
07. 05. 2021 08.37
+0
Piše, da je imel "ohlajeni" met. Nisem strokovnjak. Kaj naj bi to pomenilo?
Škrnicl
07. 05. 2021 08.40
-5
Malo slabši? 22/7? Pokojni Mozart bi to zabijal brez desne roke...
titomeni
07. 05. 2021 08.45
+4
giovanni2
07. 05. 2021 12.41
+1
Za Amadeusa ne vem, Dražen bi tak odstotek imel, če bi metal z parkirišča zraven dvorane.
Maxx365
07. 05. 2021 15.15
Franci se je zadnjič po pomoti zatipkal in razkril, da se pojavlja pod dvema profiloma franci/rekapaka, od takrat ga še ni na spregled :))