Moskisvet.com
Prihoda Modrića in njegove ekipe se je udeležilo kar 500 tisoč gorečih oboževalcev.

Šport

Od otroka vojne do najboljšega nogometaša na svetu

M.K.
04. 12. 2018 12.45
1

Nogometni svet je v ponedeljek slavil življenjsko popotovanje najuspešnejšega hrvaškega nogometaša. Pot ga je vodila vse od otroka, obkroženega z morbidnimi prizori vojne do pridobitve najbolj čislane nagrade za posameznike v nogometnem svetu.

Prestižna nagrada Ballon d'Or se podeljuje letno že od leta 1956. Do leta 1995 je bila namenjena evropejskim igralcem, nato igralcem kateregakoli porekla, ki so bili aktivni v enem izmed evropskih klubov, od leta 2007 pa je postala globalna nagrada.

Bo Luka Modrić prestopil k Interju? 
Preberi še
Bo Luka Modrić prestopil k Interju? 

In prav to lovoriko si je Luka Modrić prislužil z igranjem ključne vloge v zgodovinskem preboju hrvaške reprezentance do finala svetovnega prvenstva letos ter pri osvojitvi tretjega zaporednega pokala lige prvakov s klubom Real Madrid.

Pariško slavje pa ni niti najmanj spominjalo na Modrićeve otroške dni, ko se je kot begunec skrival v koči svojega dedka na Velebitu, kjer je preživel del svojega otroštva. Dedka so kmalu ubile srbske sile, koča je pogorela in družina je morala prebežati v 40 kilometrov oddaljen Zadar.

V Zadru se je začela Modrićeva nogometna pustolovščina. Kmalu se je začel širiti glas o njegovih nadpovprečnih sposobnostih. „Slišal sem pripovedi o hiperaktivnem dečku, ki se ves čas igra z žogo pred blokom za begunce in z njo celo spi," je povedal Josip Bajlo, takratni trener kluba NK Zadar.

Pretresljiva zgodba Luke Modrića 
Preberi še
Pretresljiva zgodba Luke Modrića 

Ko je Bajlo videl Modrića igrati, ga je vpisal v nogometno šolo kluba, kjer je zaradi svoje nadarjenosti takoj izstopal. "Bil je idol za svojo generacijo, vodja, ljubljenec," je Bajlo za javnost povedal v začetku tega leta.

Ko je Bajlo videl Modrića igrati, ga je vpisal v nogometno šolo kluba, kjer je zaradi svoje nadarjenosti takoj izstopal.
Ko je Bajlo videl Modrića igrati, ga je vpisal v nogometno šolo kluba, kjer je zaradi svoje nadarjenosti takoj izstopal. FOTO: AP

Med letoma 1991 in 1995 je vojna s srbskimi uporniškimi silami močno prizadela Zadar in okoliška področja. Po mnenju Modrićevih najbližjih ga je ta izkušnja še dodatno utrdila.

"Neštetokrat se je zgodilo, da so med naših treningom začele leteti granate in morali smo se zateči v zaklonišča," je povedal Modrićev prijatelj iz otroštva, Marijan Buljat, ki je med odraščanjem treniral in igral z Modrićem.

Modrić je iz Zadra odšel v Dinamo Zagreb leta 2000, leta 2008 pa se je pridružil angleškemu klubu Tottenham Hotspur. Po bitki ponudb si ga je prisvojil sloviti Real Madrid leta 2012.

Po dramatičnem finalu svetovnega prvenstva letos se je prihoda Modrića in njegove ekipe udeležilo kar 500 tisoč gorečih oboževalcev, za katere je Lukova zgodba prava inspiracija.

Prihoda Modrića in njegove ekipe se je udeležilo kar 500 tisoč gorečih oboževalcev.
Prihoda Modrića in njegove ekipe se je udeležilo kar 500 tisoč gorečih oboževalcev. FOTO: AP
Šokantna izpoved nogometaša Reala
Preberi še
Šokantna izpoved nogometaša Reala

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394