Šport

Maja Vidmar druga v Aprici

Rim, 20. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na predzadnji tekmi letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju v italijanski Aprici po dolgem času v finalu ni bilo Martine Čufar, kljub temu pa slovenske tekmovalke niso ostale brez stopničk. Z izjemnim plezanjem je vse presenetila Maja Vidmar, ki je osvojila drugo mesto.

Zadnja in finalna tekma svetovnega pokala bo v Kranju, kjer se bodo vsi najboljši plezalci in plezalke pomerili od 15. do 17. novembra. V gorenjski metropoli bo imela Slovenija izredno močno ekipo pri ženskah in obeta se zares prvovrsten zaključek letošnje sezone.

Po kvalifikacijah v Aprici je sicer kazalo, da bo Slovenija morda imela tri predstavnice med najboljšimi. Smer je namreč do vrha splezala samo četverica, med našimi samo Čufarjeva, Grosova in mlajša od sester Vidmar pa sta četverici tesno sledili. Tudi Katja Vidmar in Lučka Franko sta si zagotovili uvrstitev v nadaljnji krog. Polfinale pa je celotno sliko nekoliko obrnilo na glavo, saj od vodilne četverice nista zmogli do vrha Sedlmayerjeva in Čufarjeva. Tudi Sandrine Levet je imela ogromne težave, medtem ko je Grosova smer splezala, Vidmarjeva pa je dotaknila predzadnji oprimek.

Pri moških je poleg Valjavca in Sove tokrat prvič v tej sezoni nastopil Klemen Bečan. Uspešno, saj je skupaj z Sovo kvalifikacije opravil dobro in si s tem priboril uvrstitev v polfinale, Valjavec pa si je izbral napačno kombinacijo gibov. V zelo dolgi polfinalni smeri je Sova solidno opravil svoje delo, vendar kaj več kot 18. mesto ni zmogel. Bečan pa se na težkem delu prve tretjine smeri ni najbolje znašel in končal pri koncu polfinalistov.

Finale je vsaj pri ženskah ponovno precej premešal imena pri vrhu. Že kot druga je nastopila Maja Vidmar in z izrednim plezanjem preko cele smeri že držala vrh smeri, le zadnji komplet ni uspela. Kmalu za njo je to uspelo Emilie Pouget, ki je tako prvič sploh stala na najvišji stopnici. Pri moških je že šestič zapored slavil Chabot iz Francije. Zdaj je samo še vprašanje, če bo prvi, ki mu bo uspelo zmagati vse tekme svetovnega pokala v eni sezoni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3