Šport

Mankoč šesti

Riesa, 13. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Peter Mankoč je bil edini slovenski finalist drugega dne na 56. evropskem prvenstvu v plavanju v 25-metrskih bazenih iz slovenske reprezentance. Na 50 m hrbtno, kjer je branil lanski bron, je bil na koncu šesti. Sobotni finalni nastop pa si je na 100 m mešano že zagotovila tudi Alenka Kejžar.

Peter Mankoč
Peter Mankoč FOTO: Reuters

Peter Mankoč je na 50 m hrbtno nastopil kar trikrat. Zjutraj si je s 25,22 zanesljivo zagotovil polfinale, nato pa je 24-letni plavalec Ilirije tam s 25,03 le za las ujel najboljšo osmerico. Največji del je pri tem izgubil že na startu, ko je imel kar dve desetinki sekunde slabši reakcijski čas (0,86) od najboljših tekmecev. V finalu je imel z 0,67 sekunde najhitrejši reakcijski čas, s 24,86 pa si je priboril šesto mesto. "Zaradi drugačnih priprav, vse s pogledom na Barcelono, imam nekoliko manjšo hitrost, zato sem z izidom zadovoljen. Če bi se pripravljal samo za EP, bi lahko osvojil tudi bron. Sicer pa sem imel nekaj težav pri obratu, pa tudi za start nimam pravega občutka, saj v Sloveniji še vedno ni bazena, kjer bi lahko normalno trenirali starte," je dejal v četrtek bronasti na 200 m mešano. Neulovljiv je bil svetovni rekorder Nemec Thomas Rupprath s 23,66, srebro je osvojil njegov rojak Steve Theloke, lanski zmagovalec. Bron pa je pripadel Litvancu Dariusu Grigalionisu iz Latvije. Med tretjim in šestim mestom pa se je v 28 stotinkah zvrstilo vseh šest ostalih finalistov. "Rupprath ima tiste svoje noge in je nepremagljiv, Theloke pa ima prednost v višini. Tistih, ki plavamo med 24,5 in 25,0 pa nas je ogromno. Gostota je pričakovana, zato odloča tudi sreča. Letošnji rezultat bi bil dovolj za bron lani, lanski pa tudi za letos," je še pristavil Mankoč, ki je bil lani v tej disciplini tretji in pristavil, da tudi letos ne bi imel nič proti žlahtni kovini.

Alenka Kejžar si je zagotovila nastop v sobotnem finalu na 100 m mešano. Dopoldan v kvalifikacijah s prvim časom in v polfinalu z drugim, se je suvereno uvrstila v finale. "Najbolj pomembno je, da sem med najboljšo osmerico. Upam, da bom uspela v finalu tudi časovno še nekaj dodati, sicer pa bo zelo težko. Sama nisem izrazita sprinterka, kar 100-metrska disciplina je. No, bomo videli," je dejala Kejžarjeva, ki je v polfinalu dosegla izid 1:01,79 in hitrejša od nje je bila le zmagovalka prvega polfinala Belorusinja Elena Ščerba. Pri tem je treba dodati, da bo zanesljivo nevarna tudi Britanka Alison Sheppard ter seveda tudi evropska rekorderka Martina Moravcova iz Slovaške, ki je edina tekmovalka iz Evrope doslej, ki je to razdaljo preplavala pod minuto. Za nekaj večji optimizem pa velja dodati, da je državni rekord Kejžarjeve 1:00,90, dosežen na lanskem prvenstvu, doslej tretji najboljši izid vseh časov v Evropi.

Najpomembnejši izid dneva je na 800 m prosto v ženski konkurenci postavila Madžarka Eva Risztov, ki je z 8:14,72 postavila nov evropski rekord, presenečenje je bila tudi delitev prvega mesta Martine Moravcove in Elene Popčanke v ženskem sprintu na 100 m prosto. Svojo kakovost pa je nedvomno dokazal tudi Nemec Thomas Rupprath, ki se je veselil dveh novih naslovov svetovnega prvaka.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA