Šport

Martin Strel premagal Jangce

Šanghaj, 30. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Ultramaratonski plavalec je preplaval načrtovanih 4600 km po reki Jangce in postavil nov rekord v daljinskem plavanju.

Slavnostni zaključek ob postavljenem novem svetovnem rekordu so pripravili v Šanghaju (Foto: Slavc Šetina)
Slavnostni zaključek ob postavljenem novem svetovnem rekordu so pripravili v Šanghaju (Foto: Slavc Šetina) FOTO:
Martinu Strelu je ob doseženem rekordu čestital tudi predsednik državnega zbora Feri Horvat. V čestitki je zapisal, da Slovenci vedno znova dokazujemo, da spadamo v svetovni vrh ekstremnih športov in podvigov. Doseči ta podvig je po besedah Horvata ne le nov Guinnesov rekord in osebni podvig Strela, ampak gre za dokaz samodiscipline, predvsem pa obvladovanja lastnega duha.

Slabega zdravja in dokaj oslabljen je Martin Strel prečkal ciljno črto pri otoku Chongming na Kitajskem ob 7:30 po srednjeevropskem času in tako uresničil največji cilj v svojem življenju. S preplavanimi več kot 4000 kilometrov reke Jangce se je Martin spet vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Kot so sporočili člani njegove spremljevalne ekipe, so slavnostni zaključek Martinovega podviga pripravili v Šanghaju.

Po prihodu v cilj je Strel izrazil zadovoljstvo, da je podvig uspešno zaključen in dodal, da če bi o vseh nevarnostih in težavah, s katerimi se je srečal v tem mesecu in pol, vedel pred podvigom, se tega projekta ne bi lotil. Vsi vrtinci, nevarni kanjoni, morski psi in trupla, ki plavajo v reki, so otežili Martinovo plavanje, zato so aktivirali na tisoče domačinov, ki so na najbolj nevarnih rečnih zavojih opozarjali pred morebitnimi nevarnostmi. Kljub temu Strel dodaja, da se srečni in zelo zadovoljni 4. avgusta vračajo domov, kjer si bo privoščil kratek počitek, oktobra pa ga že čaka novo plavanje.

Foto: Slavc Šetina
Foto: Slavc Šetina FOTO:

Strel je svoj podvig začel v petek, 11. junija. Takrat je sporočil, da namerava do 31. julija preplavati 4600 kilometrov po kitajski reki Jangce, od soteske Tiger Leaping Gorge do Šanghaja.

Foto: Slavc Šetina
Foto: Slavc Šetina FOTO:

V 51 dneh neprekinjenega plavanja je Strel naletel na številne ovire in težave, prav tako je moral zaradi izčrpanosti in vročine celo v bolnišnico. Med podvigom je Martina spremljala številna ekipa, iz Slovenije šest članov in 13 Kitajcev, ki so poskrbeli, da je Strel postavil še en mejnik v svetovnem plavanju.

Dosedanji uspehi

Foto: Slavc Šetina
Foto: Slavc Šetina FOTO:

Strel je leta 2000 v 58 dneh preplaval 2860 kilometrov dolgo Donavo, leta 2001 je na Donavi v rekordnih 84 urah in 10 minutah preplaval 504 kilometre, leta 2002 pa je v 68 dneh preplaval 3797 kilometrov dolg Mississippi. Strel je junija 2003 v štirih dneh preplaval 444,4 kilometra dolgo reko Muro, med 15. novembrom in 8. decembrom 2003 pa je premagal tudi argentinsko reko Parana in s prihodom v središče Buenos Airesa dosegel tisto, kar doslej ni uspelo še nikomur, namreč preplavati 1930 kilometrov zahtevne južnoameriške reke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3