Šport

Martin Strel spet doma

Ljubljana, 14. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski maratonski plavalec Martin Strel, ki je kot prvi človek v enkratnem podvigu preplaval 3797 kilometrov dolgo reko Mississippi, se je po skoraj treh mesecih spet vrnil domov v Slovenijo.

Ob prihodu na Brnik se je Strel pošalil, da Mississippija ne namerava več preplavati
Ob prihodu na Brnik se je Strel pošalil, da Mississippija ne namerava več preplavati FOTO: POP TV

Natanko ob 11.30 je na Brniku pristal Adrijin Canadair iz Frankfurta. Po dveh mesecih in pol zdoma je Martina Strela na Brniku pričakalo kakšnih 300 navijačev. Vidno utrujen od 68-ih dni plavanja po najdaljši, skoraj 3800 kilometrov dolgi, severnoameriški reki je sprejemal čestitke za neverjeten uspeh.

Tudi ekipa se je, še vedno prežeta z občutki devetega septembra, ko se je Strel dotaknil točke nič, vrnila z njim.

"To je bilo neverjetno, mi smo to točko že videli kake dve, tri milje prej. Kri je vrela, to točko smo čakali 67 milj," je povedal Strelov sin Borut.

Zelo navdušen je bil tudi Pavel Martonoši, Martinov kuhar: "To doživeti, ta dotik ničle, postrojitev kajakašev, skok Boruta v vodo, vse to je nepozabno."

Ob prihodu je Strel pozdravil zbrane, ekipi pa se je zahvalil za podporo in pomoč. Za radijske novice 24 ur je povedal, da ga je plavanje zelo izčrpalo, pa vendar ne toliko kot vsi sprejemi in novinarske konference, ki jih je imel po opravljenem podvigu v New Yorku in Washingtonu. Sicer pa si pravega počitka ne bo mogel privoščiti, ker ga čaka še precej opravkov, delo s sponzorji, novinarske konference.

"Rad bi se naspal, ker mi manjka počitka," je povedal Strel ob prihodu domov.

"V ponedeljek grem na temeljit zdravniški pregled, kjer se me bodo lotili od A do Ž. Skrbi me predvsem za srce in ožilje," je povedal Strel. O načrtih bo govoril po novem letu. "Mississippi je prevelika zgodba, rad bi se pogovarjal o tem podvigu. Če me ljudje sprašujejo o naslednjih podvigih si mislim, da niso bili zadovoljni z mojim Mississippijem."

Čez približno 10 dni se bo Strel ponovno odpravil v Ameriko
Čez približno 10 dni se bo Strel ponovno odpravil v Ameriko FOTO: POP TV

Vse zbrane je pozdravil še Jelko Kacin in povedal, da je podvig plavalca velik ne samo za Slovenijo temveč tudi za ZDA in cel svet. Strela je pričakal tudi Franc Strgar, sicer v ZDA živeči Slovenec, ki je skonstruiral most čez Mississippi, pod katerim je Strel plaval. Most povezuje "mestni dvojček" St. Paul in Minneapolis. Strgar, ki je trenutno na počitnicah na Bledu, je Strelu ob tej priložnosti tudi čestital. Strela so z Brnika s helikopterjem odpeljali v Trebnje, kjer so mu občani pripravili sprejem v mestnem parku.

Martin Strel je dosegel svoj zastavljen cilj
Martin Strel je dosegel svoj zastavljen cilj FOTO:

Martin Strel je začel plavati na Dan neodvisnosti ZDA, 4. julija, v jezeru Itasca v državi Minnesota, na cilj, točko Head of Passes v delti Mississippija, Mehiškem zalivu, v državi Louisiana, pa je priplaval 9. septembra. Strel je Mississippi, ki kot najdaljša reka v Severni Ameriki povezuje deset zveznih držav, preplaval v 68 dneh. Že v torek je Strela v New Yorku sprejel predsednik republike Milan Kučan, v sredo pa se je v New Yorku udeležil tudi slovesnosti ZN v spomin na žrtve terorističnega napada na ZDA 11. septembra, ki jo je vodil generalni sekretar ZN Kofi Annan.

V četrtek so Strela v Washingtonu sprejeli kongresniki in senatorji zveznih držav skozi katere je Strel plaval. Po sprejemu je sledila novinarska konferenca, na kateri je bil poleg predsednika organizacijskega odbora projekta Eye to eye (plavanje Strela po Mississippiju) Jelka Kacina navzoč tudi slovenski veleposlanik v ZDA Davorin Kračun. V uradni izjavi za javnost so kongresniki Martinu Strelu med drugim čestitali za zgodovinski dosežek, za požrtvovalnost in pogum ter ga pohvalili, ker je svoj podvig posvetil žrtvam terorističnega napada. Njegovo plavanje so označili kot enkratno priložnost za promocijo prijateljstva med Slovenijo in ZDA. Martina Strela je v Washgintonu sprejel tudi nekdanji ameriški obrambni minister William Perry, ki je član častnega odbora projekta.

Strel je z Brnika s helikopterjem Slovenske vojske odletel domov v Trebnje, kjer ga je pričakalo še približno dvakrat toliko ljudi. Tudi tu je igrala godba in se pil cviček.

SORODNI ČLANKI