Šport

Osamljeni Dončić ni zmogel ustaviti Clippersov

New York, 29. 05. 2021 03.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
38

Moštvo iz Los Angelesa je nujno potrebovalo zmago, če je želelo ohraniti upanje, da še lahko osvoji prvi krog končnice. Po obupnem začetku so strnili vrste in kljub razbeljenem Luki Dončiću s 44 točkami, a brez prave pomoči soigralcev, na koncu prevladali (118:108). Vodstvo Dallasa v seriji so tako znižali na 2:1 v zmagah.

Obramba Clippersov doslej ni imela recepta za Luko Dončića (levo).
Obramba Clippersov doslej ni imela recepta za Luko Dončića (levo). FOTO: AP

Dobra igra soigralcev Dončića je bila ključ za prvi zmagi, njihovo zatišje je prineslo prvi poraz. Dallas je v prvi četrtini vodil že za devetnajst točk, potem je Slovenec sedel na klop, sledila je serija 20:4 gostov in tekma je bila znova tesna. Razigrala sta se Kawhi Leonard (36 točk, 3 podaje, 8 skokov ukradena žoga, 2 blokadi) in Paul George (29 točk, 4 podaje, 7 skokov, ukradena žoga), ob strani sta jima stala Reggie Jackson (16 točk, 4 podaje, 3 skoki) in Marcus Morris (15 točk, podaja, skok, ukradena žoga). Dončić (44 točk, 9 podaj, 9 skokov, ukradena žoga) je spoznal, da sam ne more premagati Clippersov. Maxi Kleber (14 točk, podaja, skok, ukradena žoga) in Jalen Brunson (14 točk, podaja, 2 skoka) sta bila še najbolj učinkovita, Tim Hardawy mlajši je prispeval ducat točk (in 6 skokov), a je za štiri koše porabil 14 metov.

"Imelo so odličen večer, mi pač ne. Imajo dva superzvezdnika, ki sta dobro opravila svoje delo," je trener Rick Carlisle jedrnato povzel srečanje. Opozoril je na le 17 podaj (Clippersi 24), "gibanje v napadu ni bilo dobro, toda naša glavna težava je bila brez dvoma obramba." Precej neopazen je bil Kristaps Porzingis (9 točk, 3 skoki. 4 podaje, ukradena žoga). "Nismo imeli dobrega večera, ne v napadu niti v obrambi. Nocoj so bili boljše moštvo," je pohvalil tekmece. "Igral sem pod svojim povprečjem, skušam ohraniti hladno glavo, biti čim boljši v obrambi, skakati v napadu, narediti čim več za moštvo. Včasih pač zgrešiš mete, a to ne sme vplivati na mojo igro," je priznal, da mu ni šlo najbolje.
 

Dončić, ki se je že med tekmo prijemal za levo ramo, jo je tudi pred pogovorom z novinarji razmigal z bolečim izrazom. "Sploh ni rama, najprej je bil vrat, nato  se je bolečina pomaknila nižje. Bil je ... hmm.. heksnšus? ... ne vem kako se reče..." mu je zmanjkalo besed. "Upam, da bo z nekaj masaže bolje." Navdušilo ga je razpoloženje v dvorani, "bilo je čudovito, celotno tekmo, to res cenim. Hoteli smo jih nagraditi z zmago, upam da bomo to lahko naredili v nedeljo." Kipenje se je preselilo tudi na igrišče, kjer se je nekajkrat zaiskrilo, a ni bilo hujšega. Slovenec je v enem od prerekanj dobil tehnično napako, "niti ne vem, zakaj. Slišati je veliko opazk, a moramo samo igrati naprej." Podobno meni tudi Kleber, "na obeh straneh je bilo veliko čustev, veliko govorjenja. A serija je dolga in moramo ohraniti hladne glave."

Statistika je še vedno na strani Dallasa, moštva, ki so serijo na štiri zmage začela z 2:1 so bila doslej bolj uspešna v 79,1 odstotka primerih. Toda Clippersi so ta hip lahko bolj samozavestno moštvo, Maverickse pa jutri čaka ogled posnetkov in razmislek, kako prilagoditi igro tekmecem.

 

Potek srečanja

Clippersi so spremenili začetno peterko, namesto Patricka Beverleyja, ki ga je Dončić dražil, da je premajhen za obrambo proti njemu, je kot organizator začel Jackson. Slovenec je tekmo odprl z zadetkom preko Ivice Zubca, nato je ponovil vajo, tokrat za tri točke. In še enkrat, znova hrvaški center in slovenski košarkarski as, po njegovi drugi trojki in zaostanku 8:0 so Losangelešani hitro vzeli minuto odmora. Po njej se je na igrišče vrnila nizka postava Clippersov brez Zubca in z Nicolasom Batumom kot novim čuvajem Slovenca. Dallas je nadaljeval s  Hardawayjem, ki je zadel od daleč, prodor Georga pa je gostom prinesel prvi dve točki. Dončić je znova zadel za tri, za Clipperse je bil Batum natančen s črte za proste mete. Prodor Jacksona je zaostanek znižal na osem točk, a je Porzingis ob košu dobil še prosti met. Latvijec je po podaji Slovenca neoviran ostal na črti za tri točke in Clippersi so po manj kot petih minutah igre potrebovali že drugi premor.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

George je s prodorom do obroča vlekel naprej voz gostov, a je prišla nova trojka, tokrat je bil natančen Kleber. Nato je od daleč zadel Hardaway, a so Mavericksi pozabili na Jacksona, ki je s prvo trojko ohranjal znosen zaostanek Kalifornijcev. Dorian Finney-Smith je v napadu zgrešen met Slovenca pospravil v koš, zadel je Brunson in Dallas je vodil že za 19 točk. Vajeti gostov je prevzel Leonard, po prvem košu je hitro dodal še enega, zato je minuto odmora vzela domača klop. Po njej je Batum zabil, Leonard dodal trojko in dvorana je nekoliko umolknila. Prodor Georga je pomenil enajst zaporednih točk LA-ja, nato je dodal še trojko in razlika je skopnela na le pet točk. Puščanje krvi je ustavil koš Josha Richardsona, v igro se je vrnil Dončić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znova je zadel prebujeni Leonard, Slovenec je v naslednjem napadu naredil prekršek v napadu, Beverley pa je skočil obenj in nekaj vroče krvi se je končalo z dvojno tehnično napako. Kar je bila voda na mlin gostov, najboljši igralec Dallasa je moral paziti na svoje odzive. Sodniki so prekršek Willieja Cauleyja-Steina nad Terancom Mannom ocenili kot nešportnega in po prostih metih Manna so Clippersi dobili še napad, ki ga je Zubac zaključili z zabijanjem. Ob le še točki zaostanka je tekma dobila povsem drugačen značaj. Richardson je zadel za tri točke naskoka (34:31), ob koncu intenzivne prve četrtine se je zdelo, kot da smo doživeli že celo srečanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Beverley je drugo četrtino začel s košem, Brunson je odgovoril s trojko. Za tri je zadel tudi Leonard, a je Dončić znova izza črte za tri kaznoval Zubca v obrambi. Leonard je nadaljeval strelsko tekmovanje z dvema točkama, Slovenec mu je vztrajno sledil. Nato je stopil na črto za proste mete, kjer se njegova samozavest raztopi, in oba zgrešil. Koš Georga je zaostanek znižal na dve točki, Dončić je v drugem poskusi zadel enega od dveh prostih metov. Poganjanje Clippersov je prevzel George, s košem in trojko je prinesel prvo vodstvo za goste, ne za dolgo, za tri je zadel tudi Brunson.

 

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

George je s prodorom nadaljeval z nizanjem zadetkov, na drugi strani je Kleber zadel za tri, a je bil George znova neustavljiv. Nato je podal Leonardu za zabijanje, slabo podajo Slovenca pa kaznoval s še enim košem. Mavericksi, ki so po eksplozivnem začetku zaostajali za tri točke, so rabili posvet. Dončić je v tretje zadel oba prosta meta, Leonard je ohranjal prednost gostov, a je trojka Hardawayja prinesla izenačenje. Novo prednost LA-ja je prinesel šele prvi zadetek Morrisa, Slovenec je prodrl do obroča. Od daleč je bil znova natančen Jackson, Dončić je dodal nov prodor, a je bil Jackson še en razgreti Clippers z drugim zaporednim metom za tri točke. Prvi polčas je zaključil Slovenec, Dallas pa je zaostajal za dve točki (63:61).
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je s košem začel Leonard, znova smo videli sicer precej neopaznega Porzingisa, ki je zadel s strani. Hardaway je izgubil nekaj svoje magične natančnost s prejšnjih tekem, pri gostih je bil še vedno razpoložen Jackson. Clippersi so Kleberja pustil samega na obrobju, sledila je trojka, a je z enako mero odgovoril Morris. Za tri je zadel Hardaway, nato je Dončić naredil prekršek nad Georgom in teatralno sedel s hrbtom proti sodniku, a mu je ta to spregledal. George je zadel tri proste mete za štiri točke naskoka. Slovenec se je v napadu odzval s košem in ob prekršku dobil še prosti met. Po zadetku Morrisa je Dončić z novo trojko ulovil goste, a je Batum na drugi strani zabil po podaji Leonarda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je neutrudno polnil obroč Clippersov, a so ti imeli več orožij, najprej je zabil Leonard, nato je žogo v obroč položi Batum in gostje so vodili za sedem točk. Finney-Smit je zadel po dolgem času, slabo podajo Georga je po podaji Slovenca kaznoval Kleber.  Po minuti odmora za LA je zadel Leonard, nato Cauley-Stein iz prodora, zraven pa Georga prisilil k četrti osebni napaki in zadel prosti met. Sledili sta blokadi zvezdnikov, najprej je Mann ustavil Dončića, nato Kleber Leonarda. Novo vročo kri je sprožilo prerivanje Manna in Cauleyja-Steina, prvi je nato planil proti centru Dallasa, a so ga soigralci ustavili, sodniki pa so po ogledu posnetkov drugemu prisodili tehnično napako. Na koncu sta se oba smehljala drug drugemu, Mann pa je zadel iz prodora, nato Cauley-Stein prosta meta po prekršku Manna. To sta bila tudi zadnja zadetka tretje četrtine, LA je vodil za tri točke (89:86). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po nekaj zgrešenih metih na začetku zadnje četrtine je Rajon Rondo zadel od daleč, nato je bil za tri natančen tudi Brunson. Koš Georga je prednost gostov zvišal na pet točk, v igro se je hitro vrnil Slovenec in nemudoma zadel. Trojka Leonarda je pomenila šest točk naskoka za Clipperse. Dončić je zgrešil, a je Porzingis zgrabil žogo, Slovenec jo je podal Brunsonu, ta pa je bil znova natančen od daleč. Po premoru za Losangelešane je Morris s trojko reševal njihovo sezono, koš Ronda je prednost zvišal na osem točk, njihovo največjo na srečanju, in domača klop je hitro zahtevala minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je po prekršku Morrisa zadel le drugi prosti met, Morris pa se je razigral v pravem trenutku in znova iz levega kota zadel za tri. Po košu Finneyja-Smitha in prodoru Leonarda je prišla pomembna trojka Kleberja, Nemec je nato s prekrškom ustavil Leonarda, ki je s prostima metoma razliko zvišal na devet točk. Slovenec je po prekršku Ronda zgrešil oba prosta meta, nato je Morris v tretje zadel za tri, skoraj z istega mesta in tekma je Dallasu ušla iz rok. Morris je dobil tehnično napako zaradi geste proti klopi Dallasa. Nato je naredil prekršek nad Dončićem, ugovor gostov je  bil neuspešen in s šestimi osebnimi napakami je moral na klop.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je vnovič zadel le en prosti met, slabe tri minute pred koncem so Mavericksi zaostajali za deset točk. Trojka Jacksona je priletela iz levega kota, tudi Slovenec je zadel še en dolg met za tri, po prostih metih Leonarda je ponovil vajo. Toda zaostanek je bil prevelik, prosti met Ronda pa je zapečatil srečanje. Clippersi so pustili, da se je napad iztekel, nato 16 sekund pred koncem previdno umaknili prvo peterko, srečanje pa dobili za deset točk (118:108).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lev10
29. 05. 2021 13.45
+1
Gledal tekmo in glavni razlog za poraz je sam trener kriv ko dopustiv v 1. certini da so so clippersi nazaj prisli. Bi moral takoj vzeti TO ko so polnili kos. Zakaj sploh je Doncica ven vzel in potem cakal da nam nasujejo 20 pik??? Ne bom nikoli razumel. In tle se je prevesila igra...Nzamesto de Dallas do konca jih unici, so se pa oni prebudili...
krneki-123
29. 05. 2021 11.28
+1
Luka je faca !
rekapaka
29. 05. 2021 11.14
+3
Luka je fenomen. Trojke je metal 13:7, proste mete prav tako 13:7.
krneki_123
29. 05. 2021 11.10
+5
Porzingisa enostavno ne moreš razumeti. Odločilne tekme, za katere so se trudili celo sezono, potem pa takole. Mimogrede še malo v nočni klub, kot da je na počitnicah. Najbolj me jezi, ker v obrambi deluje tako slabotno, v napadu pa želi igrati branilca, namesto da bi haral pod obročem. Enostavno ne razumem.
jezenslovenec
29. 05. 2021 10.16
+8
Treba se je znebiti tega Porzingisa in pripeljati en center, ki bo dajal vsaj 15 košev in 10 skokov
franci1972slo
29. 05. 2021 10.35
+3
In to bo ful boljše kot Porzingis, ki trenutno daje v povprečju 20 točk in 9 skokov? 😂 Si pa našel najbolj neumno statistiko v tem primeru. Se namreč strinjam, da rabijo drugega visokega igralca a točke/skoki so tu najmanjši problem.
penique_7
29. 05. 2021 10.04
+3
Porzingis, več ne vem kaj od njega pričakovati. Prav brez energije kot da sanja in je v drugem svetu. V obrambi preveč mehko za napad pa škoda besed. Res je, da na ima Luka na trenutke tudi nepremišljene mete, ampak napram ostalim pa spet škoda besed. :) V Dallasu ne bo naredil nič, prej ko se bo sprijaznil s tem, prej bo dobil prstan. Drugače pa ponovno neverjetne poteze, svaka čast.
franci1972slo
29. 05. 2021 10.33
+6
Ko so Reggie Millerja prosili naj pove mnenje o današnji modi v NBA kjer igralci menjajo klube le z željo po čim lažji pridobitvi prstana je dejal: “Če bi me Jordan takrat slučajno povabil v Bullse, bi mi rekel samo odjebi”. To je šport. Za zakompleksance so pa ekipe kot so Brooklyn Netsi. Zato pa ni lepšega, ko takim spodleti.
franci1972slo
29. 05. 2021 10.03
-11
Debeli je dobro igral, suhi bolj slabo.
Maxx365
29. 05. 2021 10.10
+7
franci1972slo
29. 05. 2021 10.30
-2
Po kom sem zdaj pljuval, sej vsi pljuvate po Porzingisu?
Goli000
29. 05. 2021 10.02
+4
Delas rabi centra kateri bo dosegal15 pik 15 skokov par blokad namore Dončič bit naj skakalec podajalec strelec
blazter
29. 05. 2021 09.25
+13
Kot že rečeno, brez veze se Luka trudi s podajami. Porzingis , kot , da zanalašč minira ekipo. Izraz na obrazu, poteze na igrišču, briga ga.
lev10
29. 05. 2021 13.47
Tolk je KP bil revcek vceraj, da se sprasujem kaj sploh dela pri mavsi...
buzerantos
29. 05. 2021 09.21
+8
Dokler bo samo Luka nalagal v malho ne bo slo. Porzingis samo jamra, a od njega nic, se posebej ko je najbolj pomembno. Trener pa tudi, ne bom izgubljal besed, luzer.
Samo gasssss...
29. 05. 2021 09.00
-7
Koliko tekem je že izgubil tale klub v zadnjih treh mesecih?🤔🥴
titomeni
29. 05. 2021 09.41
+4
Houdor
29. 05. 2021 08.59
+6
Kja jaz trobim že nekaj časa. Ni timske igre, vse na Dončiću. Tako ne bo šlo v nedogled.
Samo gasssss...
29. 05. 2021 11.43
+2
Klub naj zamenja. On je kvaliteta in si ga ne zaslužijo!
Matrax
29. 05. 2021 08.42
+14
Tale tekma gre na Porzingisa. Nič od nič.
lev10
29. 05. 2021 13.49
Trener pokvaril vse ko ni reagiral pravocasno ko je Lukata vzel ven...
The Dude
29. 05. 2021 08.24
+0
G. Kapušar, potrebujemo še prevod, kaj pomeni razbeljen? Ali je postal črn?
Maxx365
29. 05. 2021 10.12
-1
motorist_mb
29. 05. 2021 08.23
+10
Luka pod nujno moraš stran,prstan lahko samo sanjaš v tej ekipi!
Operate-Bot
29. 05. 2021 08.20
+5
Rick carlise je zjebo celo tekmo... Da daš vročega dončica po 5min ven, vidiš da je dallas v K. In carlise prav čaka da se vrnejo, mogoč je že bil Luka malo utrujen ampak vseeno 5min. O Porzingingu pa je škoda zgubljati vse sesede...
awontuwej
29. 05. 2021 12.04
Ja in kaj če je bil vroč? Naj zato igra celo tekmo brez predaha? V tem času so ostali uspeli zapraviti neverjetno prednost kar je bilo po moje prelomno za tekmo, saj so Clippersi videli, da jih lahko nabijejo....
lev10
29. 05. 2021 13.50
titomeni
28. 05. 2021 21.54
+10
Danes me skrbi... Dallas igra doma slabse kot v gosteh...
DemokracijaMolka
28. 05. 2021 21.31
-3
Augusto Pinochet
28. 05. 2021 21.43
+3
Arena sport... Lahko pa se gleda na bet365, samo moras imet vsaj par centov na racunu 😉
JOSEPH HAYDN
28. 05. 2021 20.42
+3
Dallas je vroč in prav tako Luka danes torej upamo na zmago. Nobena ekipa še ni nadoknadila 2:0 zaostanka in res upam da se to ne zgodi ampka če kdo bi Mavsi znali izgubit to prednost.
united666
28. 05. 2021 20.49
-1
bububu123
28. 05. 2021 20.51
+5
rocky6
28. 05. 2021 21.05
+1
slabo si bral zadnjo novico.. 3:0 ni se noben nadoknadil.. 2:0 je ze marsikdo vsaj izenacil na 2:2.. nekateri celo povedli.. dogajalo se je mislim da ze ravno mavsom v preteklosti z dirkom
JOSEPH HAYDN
28. 05. 2021 21.19
+3
peromat
29. 05. 2021 08.39
-3
Po tej statistiki imajo clippersi 7% možnosti za zmago, ko je bilo 2:0
rocky6
29. 05. 2021 10.13
+0
kot vidis je 2:2 misija popolnoma mogoce.. potem se spet preseli v goste kjer je vse mogoce za 3:2 in popolni preobrat.. to se je dogajal.. mnogim..
awontuwej
29. 05. 2021 12.05
Clippersi so tokrat dali vse od sebe, Mavsi pa ne. Bomo videli naslednjo tekmo...