Šport

Nov boleč poraz Mavericksov proti še enim sosedom iz Teksasa

New York, 12. 04. 2021 02.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
11

Srečanja med teksaškimi klubi so še posebej tekmovalna, Dallas je to najprej izkusil v Houstonu, nato pa še proti San Antoniu. 31 točk Kristapsa Porzingisa ni bilo dovolj ob 33 DeMara DeRozana, ki je s košem v zadnji sekundi postavil končnih 119:117. Luka Dončić je skušal rešiti tekmo skoraj s polovice igrišča, a so Mavericksi znova ostali praznih rok.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V 41-letni zgodovini kluba iz Dallasa še ni bilo sezone, v kateri bi Mavericksi pometli s San Antoniom, kot se v športnem žargonu reče, ko moštvo zmaga vse tekme proti enemu od tekmecev. Morda so bili tokrat najbližje, potem ko so jih prvič za pet točk premagali v gosteh januarja, prejšnji mesec so bili za enajst boljši doma. Tretje srečanje so začeli na krilih odličnega Porzingisa (31 točk, 3 podaje, 15 skokov, 2 blokadi), ob stani mu je stal Dončić (29 točk, 7 podaj, 3 skoki, ukradena žoga), toda razigrani DeRozan (33 točk, 8 podaj, 5 skokov) in dobra igra Dejounteja Murrayja (25 točk, 5 podaj, 5 skokov, 4 ukradene žoge) je jeziček na tehtnici prevesila na stran gostov. Ti so imeli nekaj več pomoči s klopi (31 točk proti 26 za Dallas), slednjemu so manjkali koši Tima Hardawaya mlajšega, ki je imel slab večer in tokrat ni zadel iz igre.

San Antonio je sicer najbolj okronan med tremi klubi iz Teksasa, a je na začetku prenove zasedbe in se bori, da bi ostal med četverico, ki se bo v dodatnih kvalifikacijah pomerila za zadnji dve mesti v zahodni konferenci. Zato so takšni porazi Dallasa še toliko večji udarec, saj se želi prebiti na šesto mesto, s katerim bi se izognil dodatnim tekmam. 

Dejounte Murray (levo) je povzročal precej preglavic Mavericksom, dobro je šlo tudi Luki Dončiću (desno), a premalo za zmago.
Dejounte Murray (levo) je povzročal precej preglavic Mavericksom, dobro je šlo tudi Luki Dončiću (desno), a premalo za zmago. FOTO: AP

"Težak poraz. Tekme nismo začeli slabo, a smo bili premalo agresivni, s premalo telesne igre. Lahko smo razočarani. Smo moštvo, ki se še uči nekaterih lekcij. A smo v zadnjih dveh letih prehodil dolgo pot," je trener Rick Carlisle po tekmi razmišljal o izidu. Nato se čez nekaj minut vrnil pred kamero in dodal, da so ob zadnji minuti odmora razpravljali, ali naj pošljejo dva obrambna igralca nad DeRozana, a so nato sklenili, da ne. "Za nazaj bi morali podvojiti obrambo, to je na mojih plečih," je prevzel odgovornost. Dončić ni bil gostobeseden, pohvalil je odličen zadnji met DeRozana, dejal, da je "zelo razočaran" in menil, da bi morali igrati odločneje, posebej v drugem polčasu.

Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - San Antonio Spurs.
Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - San Antonio Spurs. FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja
San Antonio je začel s prestreženo podajo Porzingisa, Murray pa je zadel preko Dončića. Zvezdnika Dallasa sta se hitro oddolžila, Slovenec je podal Latvijcu za prvi met domačih od daleč. Porzingis je po prekršku DeRozana zadel prosta meta, Murray pa dodal nov koš za goste. DeRozan je izrabil dobro obrambo Derricka Whita, ki je blokiral met Richardsona in preko igrišča stekel do koša. Lep prodor je uprizoril tudi Dončić, a je znova zadel Murray in Spursi so imeli začetno pobudo ter točko prednosti. Po paru prostih metov za Keldona Johnsona in Porzingisa je DeRozan nadaljeval z vedno navdahnjeno igro proti Mavericksom, dobro je večer začel tudi Porzingis, z devetimi točkami po petih minutah vodilni strelec na igrišču. Murray je s trojko izenačil njegov izkupiček, klop Dallasa pa je zahtevala minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadetek Whita je prednost San Antonia zvišal na šest točk, a je Richardsonu uspel težak met, za njim pa je Porzingis uprizoril lep prodor do koša, ki je 221 centimetrov visokemu centru prinesel naziv samorog zaradi njegove edinstvene kombinacije veščin. Met za tri točke Johnsona ter prosta meta Drewa Eubanksa sta Spurse znova nekoliko oddaljila, domači napad je poganjal Porzingis, ki je v koš pospravil zgrešen met Jalena Brunsona. Podobno je uspelo tudi Eubanksu, le da je rešil Johnsonov prosti met, precejšnja nerodnost za domačo obrambo. Ta je zaškripala tudi pri gostih, po zadetku Richardsona so samega na črti za tri točke pustili Dončića in ta je brez pomišljanja pospravil met od daleč. Nato je pod košem našel Dwighta Powlla, ki je žogo zlahka položil v obroč. Slovenec je nadaljeval s prostima metoma, po nekaj zgrešenih poskusih na obeh straneh pa je Jakob Poeltl ob izteku igralnega časa žogo potisnil v koš. Po seriji devetih točk Dallasa je bil rezultat izenačen (26:26).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga četrtina je prinesla nekaj zgrešenih metov, preden je Rudy Gay zadel prosta meta, Patty Mills pa za tri točke. Dončić je znova našel Powlla, ki je stekel proti košu in ob zadetku dobil še prosti met. To je nekoliko uneslo sedem zaporednih točk gostov. Njihov napad je znova pognal Gay z zadetkom iz skoka, a je Dončić pokazal, kako se to naredi, ko na tebi visi branilec. Avstrijski center Poeltl je po podaji Murrayja žogo zabil v obroč in prednost gostov zvišal na pet točk. Na prodor Treya Burka je odgovoril Gay, a je Richardson zadel trojko, nato Burke prestregel podajo, zadel pa Brunson in rezultat je bil izenačen. Burke je dodal svoj drugi koš, znova je začel zadevati Porzingis in domači so povedli. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi koš Doriana Finneyja-Smitha je bila trojka, po zgrešenem metu precej neopaznega DeRozana je znova zadel Richardson in Spursi, ki so zaostajali za šest točk, so se umaknili na posvet h klopi. Po njem je Poetl blokiral met Hardawaya, Murray pa zadel iz protinapada. A je sledila serija Porzingisa, najprej je potopil met za tri točke, naslednji napad pa je žogo gromko zabil v obroč. Koša Whita in Murrayja sta nekoliko ublažila zaostanek Spursov, Dončić je vrnil z zadetkom iz obrata. DeRozan je očitno slišal očitek o neopazni igri in najprej našel Poeltla, ki je žogo položil v obroč, nato pa še sam zadel, vmes je Slovenec dodal še en uspešen met. To je postavilo končni rezultat polčasa, Dallas je vodil za pet točk (56:51).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je drugi polčas začel s prevlado nad branilcem San Antonia, ki ga je izrinil do obroča, nato pa brez težav zadel. Murray je hitro odgovoril, nato je za goste zadel še Johnson, White je blokiral Dončića, DeRozan pa zadel. Zagon San Antonia je nadaljeval Murray s košem in še prostim metom, gostje so znova povedli. Na drugi strani je ob prekršku zadel tudi Dončić, a ni izkoristil prostega meta, vse bolj razpoloženi DeRozan pa je močno popravil svoj met. Nato je našel Johnsona, ki je žogo samo še položil v obroč in Dallas je ob štirih točkah zaostanka vzel minuto odmora. Hardaway je iz prostih metov precej pozno zanj dosegel svoji prvi točki, nato je Richardson izenačil. Vse boljša igra DeRozana je dajala vse več zadetkov, znova je izenačilo zabijanje Porzingisa, ki je po odličnem prvem polčasu še imel dovolj energije v rezervoarju. Murray je nadaljeval hitro izmenjevanje košev, Finney-Smith pa mimo avstrijskega zida odločno zabil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domača obramba je imela vse več težav z DeRozanom, nato je White dodal še met za tri točke. Dončić je bil trikrat zapored natančen s črte za proste mete po prekršku nad njim na črti za tri točke. Poeltl je pospravil zgrešen met zvezdnika Spursov, na drugi strani je budni Porzingis uspel zgrabiti podajo Dončića, po kateri sta planila dva obrambna igralca gostov, in znova zabil. Podobno budno je Finney-Smith zgrabil odbito žogo v napadu in zadel, sledila je nova trojka Dončića in domači so povedli za točko. Brunson je odmislil težaven strelski večer in pravi trenutek prispeval tri točke, DeRozan je nadaljeval s koši, lep met je uspel tudi Powllu. Lonnie Walker IV je porabil samo 20 sekund za šest točk, najprej je vrgel izza črte za tri, nato po zapravljeni žogi Dončića zabil in dobil še prosti met. A so Mavericksi imeli Nicola Mellija, njegovi zaporedni trojki – med njima je bil še en koš DeRozana – sta prinesli končnih 89:88 za Dallas po treh četrtinah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Walker je navdih s konca tretje četrtine prenesel na začetek četrte, njegova meta sta prinesla pet točk. Powell je v odgovor žogo položil v koš, a je tudi Murray zadel za tri. Po nekaj zgrešenih metih na obeh straneh je bil Mills natančen s črte za tri in gostje so povedli za osem točk, Mavericksi pa so vzeli minuto odmora. Po njej je Brunson zadel pomembno trojko, Murray na drugi strani pa je lepo iz ritma vrgel obrambnega igralca in ohranjal prednost San Antonia. Brunson je imel prste tudi pri košu Porzingisa, centru je podal, Latvijec pa je zadel. Mavericksi so imeli nekaj sreče v fliperju pod obročem gostov, žoga se je dvakrat odbijala sem in tja med igralci, nazadnje jo je zgrabil Porzingis in potisnil v obroč. Walker je razliko znova zvišal na pet, Brunson jo je z novo trojko zbližal na le dve točki in San Antonio je vzel minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostje so vse pogosteje iskali DeRozana, ta je bil vse bolj natančen. Mavericksi so odgovorili z lepim kroženjem žoge, Brunson je našel Richardsona za novo trojko domačih. A je Poeltl žogo položil v koš, zraven pa dobil še prosti met za klasične tri točke. Po novi slabi podaji Dončića je Porzingis s prekrškom ustavil DeRozana, ki je dvakrat zadel, Latvijec pa je imel že pet osebnih napak. Najboljši igralec San Antonia je po zgrešenem metu od daleč Slovenca zadel iz obrata in dobil še prosti met, gostje pa so tri minute in pol pred koncem vodili že za devet točk. Brunson je v pravem trenutku našel Porzingisa, ki je s trojko nekoliko olajšal težave domače ekipe. V dvorani se je zaslišalo nekaj taktov polke in Dončić se je kot na ukaz prerinil do obroča ter iz bližine vrgel vanj. Minuta odmora se je zdela nujna klopi Spursov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njej je Dončić našel Finneyja-Smitha, ki je žogo zlahka položil v koš. Richardson je popravil zgrešeni met Brunsona, toda DeRozan je prekinil sušo Spursov in zadel, ob tem pa še izsilil šesto osebno napako Porzingisa in dobil prosti met. Dončić je s prostima metoma razliko znižal na dve točki, do konca je bila še dobra minuta. Po zgrešeni trojki gostov so domači v napadu pobrali zgrešen met, Dončić je slabih 20 sekund pred koncem izenačil. Morilski koš je zadel kdo drug kot DeRozen, San Antonio je vodil za točki, do konca je bilo pol sekunde, najvišji Mavericks pa je sedel na klopi. Poskusil je Dončić, skoraj s polovice, a so igralci Dallasa sklonjenih glav odšli z igrišča (119:117).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
12. 04. 2021 16.49
Spursom je letelo vse v koš, pač tudi najboljšim ekipam se zgodijo takšni porazi, še vedno so dobro odigrali Mavsi, edino kar bodo morali mavsi popraviti je ''preveč izgubljenih žog''!
Wolfman
12. 04. 2021 10.19
-7
Ampak zakaj tako pogosto šutira od daleč ,če pa mu met iz daljave že celo sezono nikakor ne gre in ne gre. Npr. v zadnjih treh tekmah Dallasa je od 5ih metov za trojko zadel le eno trojko, kar za evropske razmere pomeni podn od podna za šuterja takega kova!
BalalajkaGTI
12. 04. 2021 09.25
+1
Anticripstoned
12. 04. 2021 11.17
+2
riss
12. 04. 2021 09.01
+3
Še ena izgubljena priložnost. Ves čas igrajo na enak način, rotirajo čedalje manj igralcev, klasičnih centrov: Marjanović in Stein pa sploh ne več. Tudi na tej tekmi ne, ko je pa nasprotnik imel pravega centra in to Avstrijca, ki je naredil lepo statistiko in pripomogel tudi k več skokom nasprotnikov. Trener Dallasa ostaja še naprej popolna tema za ekipo in je najšibkejši člen. Zadnjo četrtino je igral skoraj polovico brez Dončića, a drugim ni šlo in je kar vztrajal. Ekipa, ki ima po moje najslabšo obrambo in ker vsaj na trenutke ne igra s pravim centrom, ima zelo malo "širine" v igri. Samo dva zvezdnika ob povprečnih soigralcih ne bo nikoli vrhunska ekipa. Pa brez pravega igralca pod košem, kar ima skoraj vsaka ekipa še manj. Sistem toplo hladno se nadaljuje, obe Texsaški ekipi: Houston in San Antonio pa sta v zadnjih 12 tekmah zmagali 2-3 krat, kar pove vse o kvaliteti in pristopu Dallasa, ki je izgubil res proti mizernima ekipama, s tem, da je San Antonio še vedno direktni konkurent za končnico.
Anticripstoned
12. 04. 2021 11.18
+1
brusilec
12. 04. 2021 08.21
+5
ah, Škoda .. ma enkrat jim bo uspelo, ali pa ne .. Luka je dober, ni pa MJ
Styria
12. 04. 2021 08.45
+0
A je bilo kdo omenil, da je Luka naslednik MJ ? :) Eni res kar nekaj spametujete. Če, že se je delala primerjava Larry bird vs. Luka Doncic, noben MJ ..
Rade 74
12. 04. 2021 09.17
+6
cekinar
12. 04. 2021 11.10
+2
Styria,Larry Bird (in seveda njegov rival Magic) sta bila v 80 ih to ,kar je bil Jordan v 90-h, tako da ti ne pametuj..aja v 80-h še nisi gledal NBA ,bolj risanke.
Michael Jordan
12. 04. 2021 11.44
No no, vsi vemo, da je MJ dvignil nivo košarke na povsem novo raven, to mu jasno in glasno priznavata tudi oba zgoraj omenjena, da ne govorimo o popularizaciji košarke po celem svetu..