Šport

Leonard je lastnoročno premagal Maverickse za sedmo tekmo v nedeljo

New York, 05. 06. 2021 02.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
72

V nenavadni seriji, kjer domače moštvo še ni zmagalo, so se Clippersi s pomočjo 45 točk Kawhija Leonarda izognili porazu in izpadu v prvem krogu (104:97). Prvi zvezdnik gostov je hkrati v obrambi uspešno ustavljal Luko Dončića. Odločitev bo tako padla v nedeljo na sedmi tekmi v Los Angelesu. Ljubljančan je dosegel 29 točk ter imel še 11 podaj, osem skokov in tekmecem ukradel štiri žoge.

Kawhi Leonard (z žogo) je igral odločno obrambo proti Luki Dončiću in bil odličen v napadu.
Kawhi Leonard (z žogo) je igral odločno obrambo proti Luki Dončiću in bil odličen v napadu. FOTO:

"Uničil nas je, imel je izjemno tekmo. A to počne," je Dončić (29 točk, 11 podaj, 8 skokov, 4 ukradene žoge) povzel odličen večer Leonarda (45 točk, 3 podaje, 6 skokov, 3 ukradene žoge, 2 blokadi). Dvakratni najboljši igralec končnic je znova pokazal, da lahko v trenutkih, ko je najbolj potrebno, zaigra na še višji ravni. S serijo osmih točk v poldrugi minuti je ob koncu zadnje četrtine odločil tekmo, ki je ves čas nihala sem in tja, medtem ko so poskusi Mavericksov ob čvrsti obrambi Clippersov leteli mimo obroča. "V Dallas sem prišel z obrambo v mislih, a ko so mi meti začeli padati, sem postal bolj odločen v napadu. Nisem še hotel domov," je redkobesedni Leonard opisal svojo igro. Dobro je ustavljal tudi Donćića, ta je imel zanj precej umirjen večer in ni bil tako odločen v napadu kot na prejšnjem srečanju. Svoj strelski izkupiček je popravil z devetimi točkami ob koncu, ko je bilo srečanje že praktično odločeno in je skušal rešiti že potopljeno barko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Tokrat smo izgubili, a gremo na naslednjo tekmo. Še vedno smo motivirani in verjamemo vase, moramo verjeti. V sedmi tekmi ni važno, kje si, na igrišču moraš pustiti vse moči," je Slovenec napovedal po razočaranju v šesti tekmi. Ob koncu je bilo domače moštvo jezno na nekaj odločitev sodnikov, "nočem govoriti o sojenju, vsi so videli tekmo," se je Dončić izognil komentarju, a to ni bilo odločilnega pomena  za razplet. Dober večer  je imel Tim Hardaway mlajši (23 točk, skok). Tudi on je pohvalil Leonarda, "Kawhi je odigral odlično, bil je v napadalnem zagonu, ob koncu zadel dve pomembni trojki. Z razlogom je superzvezdnik, to ni zanj nič novega." Trener Dallasa Rick Carlilsle je podaril, da je Leonard zadel nekaj posebnih metov, ob tem ko je igral čvrsto obrambo. "Vsakemu posameznemu igralcu bo otežil igro. Ob tem ima energijo zadevati težke mete v napadu." In napovedal, da mu bodo skušali na naslednjem srečanju čim bolj omejiti stik z žogo. 

Nedeljska odločitev bo za večino igralcev Dallasa tekma kariere. "Vsak mora globoko vdihniti, ohraniti običajno rutino, ničesar ne spreminjati in se pripraviti na vojno. Ne bo lahko, a o tem sanjamo. Zato živiš, za končnico, za zmago v sedmi tekmi," je Hardaway ohranil pozitivno razpoloženje. Podobno je razmišljal Kristaps Porzingis (7 točk, 3 podaje, 5 skokov, 3 ukradene žoge, blokada). "V nedeljo bo vojna, moramo biti pripravljeni. Ne bo lahko, a veselimo se izziva, verjamemo, da jih lahko premagamo." Latvijec trdi, da nima težav s svojo novo vlogo, ko redko prihaja do metov, "delam, kar je najbolje za moštvo." Trener Carlisle je dejal, da ga ves čas pokriva odličen obrambni igralec, zato je vprašanje, ali bi več žog zanj koristilo moštvu. A nato dodal "morda bo v sedmi tekmi drugače."

Luka Dončić vs LA Clippers
Luka Dončić vs LA Clippers FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

Moštvi sta tekmo začeli z enakima postavama kot peto srečanje, nizki Clippersi in zelo visoki Mavericksi. Dončič je po podaji Bobana Marjanovića lepo preigral Paula Georga, ta je vrnil z metom za tri točke. Od daleč je zadel tudi Hardaway mlajši, med gledalci je bil njegov oče, sloviti Tim Hardaway starejši, to po navadi pomeni, da sin igra še posebej navdahnjeno. Prosta meta Doriana Finneyja-Smitha sta prinesla pet točk naskoka, sledile so dobre tri minute zgrešenih metov, preden je Reggie Jackson s košem in trojko goste popeljal v vodstvo. Podaja Porzingisa je Marjanoviću pomagala do prvega zadetka, na drugi strani je bil natančen Nicolas Batum. Koš Dončića s korakom nazaj in trojka Hardawayja sta pobudo vrnila na stran domačih, ki so povedli za štiri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marcus Morris je z dolgo dvojko lovil domače, a je Porzingis zadel za tri točke. Prodor Leonarda se je končal s prvim košem zvednika LA-ja, dodal mu je še prosti met po prekršku srbskega centra. Ta je na drugi strani zadel iz bližine obroča, Jackson pa je nadaljeval z nizanjem točk. Dončićev poskus, da izsili prekršek, se ni izšel, a je vseeno zadel. Prodor Jacksona je prinesel že deveto točko organizatorja igre iz Los Angelesa, Slovenec je v drugo uspel s prekrškom in zadel vse tri proste mete. A je bil znova natančen razgreti Jackson, tokrat z dolgo trojko. Upiral se je Hardaway z metom v visokem loku, toda George je s košem nadaljeval lov gostov na Dallas, ki je še vedno vodil za dve točki. Neutrudni Jackson ni znal zgrešiti in je izenačil, a je Dončić preigral obrambo, nato ob koncu ponovil vajo in Dallas je prvo četrtino dobil za štiri točke (30:26).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred začetku druge četrtine so razveljavili zadnji koš Slovenca iz prve, saj je vrgel po izteku časa za napad. Prednost domačih je na štiri točke tako povečal prvi zadetek Josha Richardsona. George je zadel le en prosti met, za Dallas pe se je med strelce vpisal Jalen Brunson. Dolgi evrokoraki so Georga popeljali skozi obrambo za lep koš, dolga trojka Brunsona pa je že tako bučno dvorano dvignila na noge. George je znova zgrešil enega od dveh prostih metov, Hardaway pa je s sprehodom skozi obrambo dodal nov koš. Blokada Willieja Cauleyja-Steina je ustavila napad gostov, a nato poldrugo minuto nobena stran ni spravila žoge skozi obroč. Dončić je po vrnitvi na parket Georga prisilil k prekršku in znova zadel oba prosta meta. V napad gostov se je vključil Leonard z drugim košem in zaostanek svoje ekipe znižal na sedem točk. Nato je dodal še en zadetek, a je bil za domače natančen tudi Richardson. 
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leonard je nadaljeval z nizanjem košev, tokrat trojko. Dončić je po zgrešenem metu naredil nepremišljen prekršek nad Jacksonom za svojo drugo osebno napako, moštvo pa je izpolnilo bonus petih osebnih napak, tako da je vsak prekršek pomenil proste mete. Jackson je zadel le enega, po dvomljivo dosojenem prekršku Marjanovića v napadu,  kar je razkačilo dvorano, je Morrisa zadel oba prosta meta. Skok v napadu Leonarda in zabijanje sta prinesla vodstvo Los Angelesa, a je lepo zabil tudi Porzingis. Finney-Smith je slabo podal, a takoj nato ukradel žogo Georgu, zadel je Dončić. George je zadoščenje iskal s prostima metoma, koš Leonarda je prinesel prednost Clippersom. Tvegano podajo Slovenca je kaznoval nov koš Leonarda in gostje so ob polčasu vodili za tri točke (48:45).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas sta odprla prosta meta Batuma, nato še Marjanovića. Prvi koš iz igre je bilo polaganje Jacksona, Marjanović je izrabil svojo višino za koš iz obrata, napad kasneje je po podaji Slovenca žogo položil v obroč. Dončić je prestregel podajo Georga, žoga je končala pri Porzingisu, ki je zabil in Dallas je znova vodil za točko. Clippersi so s hitrimi podajami izigrali consko obrambo domačih, zadel je Leonard. Sledilo je pet točk Hardawayja, najprej je prodrl do obroča, nato zadel za tri. Po prostem metu Georga je dodal še en koš, naskok je ustavila trojka Jacksona. Sedmo podajo Dončića je izrabil Marjanović, Leonard pa je lepo zabil iz obrata. Trojka Finneyja-Smitha in prodor Slovenca sta prinesla sedem točk naskoka za domače, gostje pa so se ob hrumu občinstva umaknili na posvet h klopi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njem je koš Leonarda znižal zaostanek, prvi zvezdnik gostov je dodal še trojko in minuto odmora je vzela domača ekipa. Obe moštvi skoraj dve minuti nista zadeli, dokler ni Leonard prekršek pretvoril v tri proste mete in Clippersom prinesel novo vodstvo. Dončić je zgrešil, Leonard pa s trojko prednost zvišal na štiri točke. Ni trajalo dolgo, saj je od daleč zadel Finney-Smith, koš Brunsona pa je v ospredje znova postavil domače. Ti so igrali proti Leonardu, ki je znova zadel, za 17 točk samo v tej četrtini, a je bil Finney-Smith v drugo natančen od daleč. Dončić je prestregel podajo Leonarda, Cauley-Stein pa zabil. To je bil tudi zadnji koš četrtine, Dallas pa je po njej vodil za štiri točke (77:73).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Los Angeles je lov na domače začel s košem Georga, izenačil je Luke Kennard, ki je dosegel šele prvi točki za klop gostov. Te sta v vodstvo popeljala prosta meta Ivice Zubca, s kazenskima metoma je znova izenačil Richardson. Trojka Georga je napovedala težavno četrtino za Dallas, a je od daleč izenačil Hardaway. Leonard je nadaljeval s svojim natančnim metom, a je bil razgret tudi Hardaway, ki je ob prodoru na koš dobil še prosti met. Goste je v prednost popeljal George, Leonard jo je utrdil, nato je koš Batuma pomenil, da domači zaostajajo za pet točk in prišla je nova minuta odmora. Šele prva trojka Dončića je prišla v pravem trenutku, njegov naslednji met od daleč – sedmi – je znova zgrešil tarčo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je prestregel podajo gostov, a so se Mavericksom začele tresti roke. Koš Leonarda je razliko zvišal na štiri točke, nato je prek Dončića zadel še za tri in gostje so dobri dve minuto pred koncem vodili za sedem točk. Slovenec je s košem začel loviti goste, a je neustavljivi Leonard preigraval na črti za tri točke, nato pa dodal še eno trojko.  Minuto pred koncem je Jackson s prostima metoma razliko zvišal na deset točk in dvorana je bila vse bolj molčeča. Dončić je začel zadevati, a prepozno. Mavericksi so poskušali s prekrški, Jackson je bil natančen s črte za proste mete, po novem zadetku Slovenca še George. Trojka Dončića slabih 23 sekund pred koncem je razliko znižala na šest točk, Clippersi pa so vzeli minuto odmora. Posti met Jacksona je pomenil varnih sedem točk naskoka za še eno zmago gostujočega moštva (104:97).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivanv
05. 06. 2021 20.03
+2
Prodana tekma s strani selektorja. Na žalost stavnice pomenijo več kot kvaliteta.
ddolores
05. 06. 2021 17.45
+2
Dončič je še igral za Real. ko je Cimerotič reševal križanko. Pod 3. navpično je bilo vprašanje: Luka v Španiji? Cime je napisal Dončič, ma pravilno je bilo - Oviedo!
burekkafana78
05. 06. 2021 16.12
to tekmo se je videlo, da je bil Kobe mentor Leonardu! Potrebno bo dvigniti nivo igre pri Dallasu ter zaustaviti navezo George - Leonard
Pepe Bolcev
05. 06. 2021 14.44
+1
Crni. Ti ze ves. Pravi strokovnjak.
blackkesi
05. 06. 2021 14.31
-2
Donka solira preveč tok žog kokar on zaprau bi se jaz lahko igrau sej kak dan nemoreš falit se ti serje pa gre use notar.
Chatefucio
05. 06. 2021 14.04
+0
Kristapa nej čimprej trejdajo ker tole je trejd ki se ni obnesu.. Dec je nesiguren, nesamozavesten, enostavno ne da tistega kar se je od njega pričakovalo. Je bil DeAndre konkretno boljši, usaj skoke je use pobrou...
ddolores
05. 06. 2021 13.00
+3
Mavericsi imajo to srečo, da se sedma tekma igra v Los Angelesu, in ker domače moštvo v 6 tekmah še ni zmagalo, je torej jasno, da gre Dallas v polfinale!
yanay
05. 06. 2021 12.22
+2
Danes je Carlisle slabo vodil tekmo. Predolgo je držal v igri Kleberja, ki je igral poškodovan in je v skoraj 22 minutah zmogel tri skoke. Marjanovič je res okoren, toda v 17 minutah je dal 12 točk in je imel 9 skokov. Res je, če bi se bolj potrudil in raje zabijal, kot metal, bi bil učinek še boljši. Porzingis je eno veliko razočaraje, v 31 minutah je zmogel 7 točk, 5 skokov, 3 ukradene žoge in 3 blokade. To ni človek, ki bi se tepel pod košem, zanaša se na dober met, ki pa zvodeni ob res ostri obrambi. Premalo sta igrala Richardson in Powell, Brunson tudi ni dal od sebe tistega, kar je vsekakor zmožen. Leonard je prišel na delavno temperaturo in je močno spominjal obdobje v Torontu.
ivanv
05. 06. 2021 20.07
+0
Točno, prodana tekme s strani selektorja. Kaj je v ozadju mafijska posla ali nesposobnos. Mislim da prvo...
Augusto Pinochet
05. 06. 2021 12.08
+0
Prvic v zgodovini se je zgodilo, da ekipi nista dobili niti ene domace tekme tako, da dobro za mavse, da je 7 tekma v LA-ju 😉
niktalop
05. 06. 2021 12.00
-2
Leonard bo lastnoročno premagal Maverickse tudi na 7.tekmi. Luka ne more sam premagati cele nasprotne ekipe.
GO INTER
05. 06. 2021 12.23
+4
niktalop
05. 06. 2021 13.29
+2
Luka mora imeti izjemen strelski dan, pa še soigralci morajo prispevati vsaj nekaj obramb in košev.
Pepe Bolcev
05. 06. 2021 14.45
Aha nik. Leonard pa ne rabim imet strelskega dne? Blebetalo..
brezcasni
05. 06. 2021 21.07
boš primerjal recimo čez 3 leta ko bo Luka za seboj imel že nekaj NBA let.....
brezcasni
05. 06. 2021 21.11
-2
Kawhi je se top branilec in jemalec žog ter bloker,tako da vlogo strelca lahko pusti Paulu Georgu,Luka pa nikomur,torej mora dajati koše ker v obrambi je slab
Pingven
05. 06. 2021 11.16
-3
franci1972slo ti imaš manjvrednostni kompleks.. bluziš vedno nekaj v tri dni brez kakršnekoli podlage.
franci1972slo
05. 06. 2021 12.03
-1
Kaj te muči? Da sem napisal javno objavljeno statistiko? Želiš še malo? Če gledamo vse tekme Playoffa Dončića je v prvih 3 četrtinah skupno dosegel 66 točk, 51% met (prva četrtina), 61 točk, 61% met (druga četrtina), 48 točk, 46% met (tretja četrtina) in samo 29 točk, 31% met (zadnja četrtina). Vse kar napišem je preverljivo na spletu. Ne namigujem, da je choker, pač pa da zaradi premalo pomoči soigralcev nima moči za odigrat celo tekmo na istem nivoju, zato proti koncu tekme igra vedno slabše in slabše. Lahko pa seveda raje pišem kot ostali "Luka I love you, nascali boste Clipperse, odkar gledam košarko sem zaljubljen vate, se pravi 3 leta" in bom dobil 15 pluskov. Pozabi.
titomeni
05. 06. 2021 13.32
+1
Ti si itak samo glasen kadar dallas zgubi...
blade90
05. 06. 2021 18.55
Franci ti si meni komentiral ko je bilo 2-2 v izidu, da se slišiva čez 2 tekmi ko bo 2-4...koliko je zdaj? 3-3 jaz sem komentiral dr bo na koncu verjetno 4-3 pa si neki bluzil da bodo naslednje 2 tekme zmagali clippersi
Smehovci
05. 06. 2021 10.16
-3
Gremoooo game 7 !!!! LETS GO CLIPPERS
Smehovci
05. 06. 2021 10.16
+3
The CLAWWWW !!!!!!
TEDOxy50pMEDO
05. 06. 2021 09.52
+0
Gledal sem tekmo. Dončića so dobro pokrivali, tako ni mogel veliko narediti. Vseeno je imel dobre priložnosti, ampak je slabo metal, morda zaradi rame. Ni imel komu podati, srbski center je kot starec, vsakič bi lahko zabil, on je pa stal in metal kot za proste strele in veliko zgrešil. Nisem gledal do konca, videl sem, da ni šans za zmago Dallasa.
User2062886
05. 06. 2021 09.12
-1
Hvala bogu da bo konec da bo lahko Doncocič igral za Slovenijo
franci1972slo
05. 06. 2021 10.25
-4
A ti spremljaš košarko šele odkar je Doncocič v NBA al si tudi že prej spremljal par let?
rekapaka
05. 06. 2021 09.06
+2
Na 7. tekmi zmagajo LA Clippersi. Dončić ne zmore vse sam. Po sezoni se znebiti tiste balerine Porzingisa, zamenjati trenerja in pripeljati vrhunskega centra, vrhunsko krilo in mlajšo različico Dragića,ki naj predvsem razigrava moštvo. Luka preveč energije izgublja z vodenjem žoge, za ta segment naj poskrbijo drugi. . 150 kg težki Marjanovič ima 9 skokov v 17 minutah, tista balerina pa v 31 minutah samo 5. Cuban naj odveže mošnjiček in naj ne uničuje Dončića. Na drugi strani je Kawhi Leonard v rednem delu veliko tekem izpustil, da bi čimbolj spočit počakal končnico!
Uporabnik2066124
05. 06. 2021 09.31
-1
Rekapaka.......pojma nimas...... V nba nemores samo tako nakupiti igralce kot v evropi...... Pri njih so bolj menjave in da se vsi strinjajo z menjavami je ze pravi dosezek to doseci........... Najprej moras dobre igralce nakupiti in sproducirati da jih pol lahko zamenjas za zvenecega in nadpovprecnega igralca...... Prakticno je naboj priloznost zato nekatere ekipe namerno izgubljajo, da imajo pol boljso pozicijo pri naborih.................
TEDOxy50pMEDO
05. 06. 2021 09.47
+1
Kupiš tako, da daš svoj draft klubu, od katerega dobiš igralca.
rekapaka
05. 06. 2021 10.01
+4
svetice ne nori. V ZDA se za denar dobi vse. Letos bodo verjetno na razpolago (free agency) Drummond, , Addams, Leonard, Chris Paul, Blake Griffin, Gordon Hayward, Kyle Lowry, Rudy Gobert,... Imaš dovolj izbire. Seveda pa je vse stvar dogovora. Ponudba in povpraševanje Ti se raje drži Bimba in Trstenjakove kleti
franci1972slo
05. 06. 2021 10.13
+2
Drži, da bodo na voljo, ampak Dallas ni ravno meka za zvezdnike, bodimo realni, gre za Texas.
rekapaka
05. 06. 2021 11.00
-2
franci Tu imaš prav. Zato pa je potrebno dati ponudbo, ki jo želeni zvezdnik ne more zavrniti!
Uporabnik2066124
05. 06. 2021 16.33
+1
Rekapaka............ Za place lahko dajo najvec 110 milijonov.....s tem, da je Doncic dobil 8 milijonov kot novinec 3 leto....... Torej bo sedaj tudi on dobil cez 20 milijonov in pocasi vec Dallas ne bo imel manevrskega prostora za zvezdnika................ Gobert je najbolje placani kosarkar glede na dosezene tocke....... Dallas rabi Curryja pa ga ne bo dobil ker ti je franci ze navedel en razlog drugi pa ta, da Curry in se marsikateri zvezdnik ne bo sel v mostvu ker je ze nekdo (doncic) vecji zvezdnik.........
Uporabnik2066124
05. 06. 2021 08.50
-1
Dallasova najvecja tezava je zadnja cetrtina v kateri dajo povprecje 22 tock........... Po mojem bi v zadnji cetrtini morali iti na osebne napake in danes so jih clippersi naredili 2 in dobili samo 20 pik..............
Uporabnik2066124
05. 06. 2021 08.46
+3
Jaz imam obcutek, da bo Dallas spet zmagal v gosteh........iz cistega preprostega razloga, da bodo bolj motivirani, Kawai pa ne bo ponovil danasnje igre............. Tekmo bo verjetno prevesel nek 3 igralec
Smehovci
05. 06. 2021 10.17
-2
riss
05. 06. 2021 08.46
+1
Slabo vodena tekma v 4. četrtini. Luka bi moral ostati v igri. Nekateri igralci so popolnoma odpovedali, žal tokrat tudi Luka (nekaj košev na koncu , ki niso več vplivali), pa Hardaway, Brunson, Porzingis, ko se je tekma (pre)lomila, za kar je poskrbel neverjetni Leonard. Dallas ima trenerja, ki 10 let ni napredoval v končnici, takrat so bili prvaki in sedaj ima doživljenjsko pravico ostati trener. Ta resni mož me po podobi spominja na Jima Carreya (Butec&Butec). Dallas je imel res veliko priložnost, saj razen fenomenalnega Leonarda, odličnega Jacksona, samo solidnega Georgea, niso imeli širine v igri in so Clippersi dejansko igrali v krču. Upanje umira zadnje! GO Luka GO!
Uporabnik2066124
05. 06. 2021 08.55
-5
Ris....... Carlisle je top5 med trenerji v ligi Nba......... Igrajo proti top3 ekipi in pol je logicno, da izgledajo kao, da so bolj amaterji......samo so se v vedno v igri................
Smehovci
05. 06. 2021 10.17
+0
Ja ureduuuu je hahahahaahaha kaj je Carlisle ??? 😂😂😂
slayer2
05. 06. 2021 08.26
+2
Tekma se je zlomila ko je Bronson zgrešil oba prosta meta, nato pa zaporedoma še dva čista meta!!!
awontuwej
06. 06. 2021 18.22
Res mu ni šlo tokrat. Niso vsi za velike tekme...