Šport

Mavericksi so se po porazu v Los Angelesu poslovili od sezone

New York, 06. 06. 2021 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
57

Prva zmaga domačega moštva je prišla v nepravem trenutku za Maverickse, Clippersi so z odločno obrambo in serijo trojk dobili odločilno sedmo tekmo (126:111). Luka Dončić je s 46 točkami znova blestel, a ga je Kawhi Leonard v drugem polčasu dovolj upočasnil, ostali Mavericksi pa so mu premalo pomagali.

Kawhi Leonard (levo) in Luka Dončić sta osi, okoli katerih se vrtijo Clippersi in Mavericksi.
Kawhi Leonard (levo) in Luka Dončić sta osi, okoli katerih se vrtijo Clippersi in Mavericksi. FOTO: AP

Težavna sezona, zaznamovana s pandemijo, poškodbami, celo s snežnim viharjem v sicer toplem Teksasu je na koncu znova trčila ob Clipperse, le da je tokrat šlo precej bolj na tesno kot lansko končnico v Orlandu. Tekma je bila izenačena do sredine tretje četrtine, ko so Clippersi v obrambi ustavili napad gostov, sami pa so s štirimi trojkami ustvarili prednost, ki je do konca niso več izpustili iz rok. Dončić (46 točk, 14 podaj, 7 skokov) je imel znova izjemno tekmo, še posebej, ker je nanj večino časa pazil Leonard (28 točk, 9 podaj, 10 skokov, 4 ukradene žoge, blokada), eden najboljših obrambnih igralcev v NBA. Toda hkrati je ta v drugem polčasu ravno dovolj upočasnil Slovenca, da je zadel le trikrat, preostali štirje koši pa so prišli v zadnjih treh minutah, ko je sam lovil Clipperse, a sta Marcus Morris (23 točk, 2 podaji, 5 skokov) in Reggie Jackson (15 točk, podaja, skok, ukradena žoga) z meti od daleč potrdila zmago. Pri Dallasu so manjkali koši Tima Hardawayja mlajšega (11 točk, podaja, 3 skoki, ukradena žoga), ki je zadel en met od devetih za tri točke, igralci s klopi so prispevali le šest točk (klop Clippersov je zbrala 27 točk). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Solidno popoldne je imel Dorian Finney-Smith (18 točk, 2 podaji, 10 skokov), a "tokrat so bili boljše moštvo". Po njegovih besedah so bili po prvih dveh srečanjih, ko so v gosteh opravili s Clippersi, "prepričani, da lahko osvojimo serijo, a nismo znali zmagati doma". Pohvalil je napredek Slovenca v letošnji sezoni: "Danes je imel 46 in koliko ... 14 podaj. Kaj več še lahko zahtevate od njega?" Dončić  je po tekmi dejal, da sovraži poraze, "toda ponosen sem na moštvo." Znova ni želel govoriti o svojih dosežkih. "Ničesar še nisem dosegel, dvakrat smo bili v končnici, obakrat smo izpadli (v prvem krogu). Zato še ničesar. Plačujejo nas za zmage." Po njegovih besedah se vedno naučiš nekaj drugega, igranje med redno sezono je povsem drugačno kot v končnici, še posebej na sedmi tekmi. "Po vsaki seriji se sprašuješ, kako bi lahko igral bolje, katero tekmo bi lahko zmagal. A to je sedaj že preteklost, razmišljati moramo o novi sezoni."

Tudi trener Rick Carlisle je poudaril, da so se v sedmih tekmah veliko naučili. "Mislim, da so spoznali, koliko majhnih stvari je treba narediti prav, da lahko napreduješ ... a izgubljati v prvem krogu nas ne veseli." Pohvalil je vodstvo lige NBA, ki je opravilo izjemno delo, da je sredi pandemije sezono uspešno spravilo pod streho. "Covid je ves čas visel nad nami, vsak dan smo bili opomnjeni nanj, z vsemi testi." Tudi on se je v mislih že naslonil na prihodnjo sezono. "Luka je še pred začetkom končnice pokazal, da je med petimi najboljšimi igralci na svetu, končnica je to le potrdila. Še naprej bomo gradili moštvo okoli njega, morda prihaja veliko sprememb, a tega še ne vemo." Igralci so se izogibali vprašanjem, kaj je treba spremeniti, da bodo bolj uspešni. "To morate vprašati ljudi, ki sprejemajo odločitve, kajne? Jaz sem samo igralec," je bil kratek Dončić. Carlisle pa je dal vedeti, da je na mizi lahko tudi njegova dolgoletna kariera v Dallasu. "To je vprašanje za Marka (Cubana, latnika moštva), poslal sem mu sporočilo, bomo videli, kaj bo odgovoril." Cuban je hitro dal vedeti, da Carlisle "ne odhaja nikamor.".
 

Potek srečanja

Znova nebosežni Mavericksi so brez težav dobili prvi sodniški met, Hardaway pa je podajo Dončića pretvoril v polaganje žoge v obroč. Leonard je hitro začel z zadevanjem, a je bil tudi Finney-Smith natančen s prvim metom izza črte za tri točke. Prodor v raketo in met čez goratega Bobana Marjanovića je med strelce vpisal Jacksona, Dončić pa je prvi točki nanizal s prostima metoma. Koša Nicolasa Batuma in Leonarda sta prinesla prvo vodstvo domačih, kombinacija Dallasovih orjakov Marjanovića in Kristapsa Porzingisa pa je pomenila odločno zabijanje Latvijca. Clippersi so začeli s trojkami, najprej je bil natančen Morris, po še eni kombinaciji Marjanovića in Porzingisa za zabijanje slednjega je tri točke dodal tudi Leonard. Odločnemu začetku prvega domačega zvezdnika je skušal slediti tudi Slovenec s prvim košem iz igre, zabijanje Batuma pa je domačim prineslo tri točke naskoka. Po minuti odmora za Dallas je Dončić zadel dolgo trojko, a je od daleč nemudoma odgovoril tudi Batum. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Polaganju Marjanovića je sledil koš Teranca Manna, Porzingis je zadel prosta meta. Skrb za goste je prineslo nenadno šepanje Hardawayja, ki se je držal za desni gleženj in odšel v garderobo. Medtem je Mann dodal zabijanje, Dončić pa je z dvema zaporednima trojkama Dallas popeljal v vodstvo. Clippersi se niso zmedli, Rajon Rondo in Mann sta z meti od daleč izničila dobro delo Slovenca, Batum je prestregel podajo, Leonard pa v protinapadu zabil za pet točk prednosti. Koš Porzingisa je bilo dobro znamenje za goste, da bo njihov drugi zvezdnik tokrat veliko bolj odločen v napadu, nato se je na igrišče vrnil še Hardaway. Dončić je znova zadel, nato lepo našel Dwighta Powlla, ki je samo še položil žogo v obroč. Slovenec si je v gneči črnih majic priboril prekršek in zadel prosta meta, nato je v protinapadu zadel težak met in gostje so povedli za tri točke. Razliko je znižal prodor in odločno zabijanje Leonarda, a je Powell pospravil zgrešen met Slovenca za prednost Dallasa 38:35 po prvi četrtini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na začetku druge četrtine je prvič zadel tudi Paul George, Luke Kennard je s trojko domače popeljal v vodstvo za dve točki. Izenačil je Porzingis, a je priletela nova trojka, tokrat je bil natančen Morris. Dončić je vrnitev na parket začel z dvema izgubljenima žogama, drugo je Morris kaznoval z novo trojko, Los Angeles je vodil za šest točk. Razliko je znižal korak nazaj Slovenca, prekršek nad Georgeom je temu prinesel uspešna prosta meta. Četrta podaja Slovenca je našla Marjanovića, Srb je žogo položil v obroč, ni pa zadel dodatnega prostega meta. George je s trojko iz desnega kota prednost povečal na sedem točk, a je Dončić zadel dvakrat zapored, ob drugem košu dodal še prosti met. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugi četrtini prebujeni George je dodal novi točki, nato po slabi podaji Slovenca zadel še prosta meta. Peta podaja Dončića je prišla do prejemnika, Finney-Smith pa je zabil. Mann je z metom od daleč hladil zagon gostov, toda Slovenec je z novo dolgo trojko nadaljeval svoj zagon.  Prosta meta Batuma in polaganje Manna, ki je dobil še dodaten prosti met, so Clippersom prinesli devet točk naskoka, znižal ga je koš Hardawaya v tretjem poskusu. Nižanje zaostanka je nadaljevalo zabijanje Porzingisa, a je Jackson zadel prosta meta. Skok v napadu Finneyja-Smitha je v gneči prinesel nov koš, na drugi strani je George zaoral skozi obrambo za polaganje. Zadel je tudi Hardaway, toda dolga trojka Jacksona je pomenila, da so Clippersi prvi polčas dobili za osem točk (70:62).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je odprl koš Marjanovića, ki je s svojo velikostjo odpihnil obrambo okoli sebe. Nadaljeval je Finney-Smith s trojko, prvi koš za domače je dosegel Leonard. Met od daleč Hardawayja je zaostanek gostov znižal na dve točki, domača klop pa je hitro vzela minuto odmora. Po njej je Hardaway s pomočjo sodnikov, ki so blokado Batuma razglasili za nedovoljeno branjenje obroča, izenačil. Batum je v napadu žog položil v koš, Dončić pa s korakom nazaj dosegel še dve točki. Prodor Leonarda in Marjanovićev met prek glave sta nadaljevala tesno tekmo. Finney-Smith je s trojko po dolgem času goste popeljal v vodstvo, utrdil ga je koš Porzingisa. A je Morris s trojko preprečil njihov pobeg, prosta meta Georgea pa sta prinesla novo izenačenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prodor in zabijanje Leonarda je domačim vlilo dodatno energijo, ki jo je Morris prelil v svojo peto trojko, in LA je spet vodil za pet točk. Slaba podaja Slovenca se je končala s prostima metoma Leonarda, Dončić se je odkupil s prodorom in polaganjem žoge v obroč, kar je bil šele njegov drugi koš v tretji četrtini. Nato je bil dvakrat nenatančen s črte za proste mete, šesta trojka Morrisa pa je naznanjala težave za goste. Leonard je v napadu skočil in svoj zgrešen met pospravil v obroč, zraven pa dobil še prosti met in Los Angeles je vodil za 11 točk. Ko je Kennard zadel od daleč, so Clippersi s serijo 21 točk ob le dveh Dallasa tega potisnili na rob konca sezone. To je reševal prodor Dončića, toda Kennard je dodal še eno trojko in ob koncu tretje četrtine so gostje zaostajali za krepkih 15 točk (100:85).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kennard je nadaljeval tudi na začetku zadnje četrtine, tokrat s polaganjem. Z enako mero je odgovoril Brunson, nato je do koša prodrl Leonard. Trojke Dallasa niso in niso hotele v obroč, Leonard pa je s prostima metoma prednost zvišal na 19 točk. Zabijanje Marjanovića je ohranjalo šibko upanje gostov, Srb je pobral tudi zgrešen met Dončića in žogo položil v obroč. Met Leonarda se je po nekaj odbojih zvalil v obroč, Finney-Smith je zadel za tri, a je bil od daleč natančen tudi George. Nato je Finney-Smith ob košu dobil še prosti met, a ga ni izrabil, zato pa je bil s črte za proste mete natančen Slovenec. Slabih šest minut pred koncem je bila razlika 13 točk, Mavericksi niso izrabljali odprtih metov, a so se nekoliko ohladili tudi Clippersi. Nov koš Marjanovića je domačo klop prisilil k premoru, kljub temu da je gostom vse bolj zmanjkovalo časa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novi rabelj Dallasa je s trojko postal Jackson, Porzingis je zadel prosta meta, nato je Dončić zadel prvi koš iz igre v tej četrtini. Sledila je njegova trojka, toda od daleč je zadel tudi Jackson in poldrugo minuto pred koncem je bila razlika znova deset točk. Sol v rano je vtrla sedma trojka Morrisa in sezona Dallasa je bila praktično končana. Dončić se je sprehodil do obroča, toda minuto pred koncem je bilo enajst točk zaostanka visoka gora. Jackson je zadel prosta meta, domača obramba pa je Dončiću pustila, da je žogo polagal v obroč, samo da ni metal za tri točke. Sami so zadevali proste mete po hitrih prekrških Mavericksov, dva je dodal George za 13 točk naskoka. Slaba podaja Finneyja-Smitha je samo še poglobila težave gostov, sodniki so menili, da je Hardaway ob tem naredil nešportno osebno napako, ko je ustavljal Georga. Ta je zadel še dva prosta meta, Clippersi pa so imeli napad. Na igrišče so poslali igralce s klopi za zmago 126:111.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivcekivcek
07. 06. 2021 12.31
+1
To je to kar lahko Dallas doseže. Rabi še dva igralca ki sta konstantna. Med 20 in 30 pik. To imajo vsi ki gredo naprej. Samo Luka je premalo, četudi je top 3.
Pepe Bolcev
07. 06. 2021 10.44
-1
Francek neumno. Ne mors samo statisticno
Pepe Bolcev
07. 06. 2021 10.47
+1
Ne mors samo statisticno primerjat prve in cetrte cetrtine. Naboj v tekmi je v cetrti cetrtini popolnoma drugacen kot v drugi. Nasprotnik seveda ne igra enako zavzeto cetrte cetrtine kot druge. Pristop ekip je odlocilen. In psiholosko je cetrta cetrtina povsem nekaj drugega kot prva, druga, tretja. Sploh pa ko in ce zaostajas 20 pik. Tako, da franclj, ni vse v statistiki. Je treba tud basket gledat. Samo gledat.
franci1972slo
07. 06. 2021 12.14
Pepe ne govorim o 1 tekmi, govorim o vseh 7 tekmah in večini tekem v rednem delu. Tudi ko ni 20 pik razlike. Tudi ko Dallas zmaga. Če pa ti misliš da gre za psihološki učinek potem namiguješ, da je Luka choker. Jaz mislim ravno obratno - je igralec za ključne minute, vendar do njih ostane brez moči (zaradi preobremenjenosti, premalo podpore s strani soigralcev itd.).
Pepe Bolcev
07. 06. 2021 12.35
Francek. Ko govorim o psiholoskem ucinku govorim o hitrih metih in neizdelanih napadih.
MojsterSplinter
07. 06. 2021 08.36
-1
Luka si nima kaj očitati. Upam, da bo lahko igral za reprezentanco.
Maxx365
07. 06. 2021 08.21
+8
Luka fenomenalen. Nima pa ustrezne pomoči soigralcev, če THJ meče trojke 1/9, KP 0/5, Kleber 0/2, potem s toliko zapravljenimi meti za tri težko zmagaš kogarkoli. Dallas res rabi dve dobri okrepitvi, posebej kvalitetnega centra, ki bi se ravsal pod košem.
Mali medo
07. 06. 2021 08.15
+6
Važen da je stari Dončić komentiral tekmo
dark horse
07. 06. 2021 08.11
+0
A upočasnili so ga🙈😂 vedno sem navdušen nad vašimi novimi izrazi ki ne spadajo nikamor
blade90
07. 06. 2021 08.10
-2
ob polčasu je blo 62-70 za clipperse, potem so imeli neverjetno igro mavsi in povedli na 81-76, sam ne vem kaj je blo potem z njimi da so po 19-6 delnem rezultatu padli v zaostanek s 21-2 delnem rezultatu za clipperse in je bilo že 97-83. v tem delu 3. četrtine so se preveč oddaljili in zgubili realne možnosti za zmago
GajserChamp
07. 06. 2021 08.10
+3
Dober je Luka, za NBA naslov pa so Dallas enostavno preslabi, morajo še okrepit. 👍
Matrax
07. 06. 2021 08.05
+4
Luka čas je, da ti Cuban pošlje res 2 kakovostni okrepitvi ali pa sam zahtevaj prestop drugam. PREDOBER ZA TO EKIPO!
Uporabnik1110355
07. 06. 2021 08.05
+1
franci1972slo
07. 06. 2021 08.02
-1
Ko sem včeraj napovedal, da igra Luka odlično prvi 2 četrtini, podpovprečno tretjo in obupno četrto in na tak način ne morejo zmagovati v Playoffu, se je name usul plaz kritik. Da sem nevoščljiv, da se ne spoznam na košarko, čeprav sem samo povzel statistiko. A tudi v zadnji tekmi se je pokazalo isto. Fantastični prvi 2 četrtini, nato pa zaradi preobremenjenosti in slabe fizične priprave strm padec, kar je vodilo tudi v tisto črno luknjo v 3. četrtini. Delno lahko to reši 1 dober soigralec, mislim pa da je to rešljivo že z boljšo organizacijo igre že v obstoječi ekipi - Luka ne more biti play, šutirati 35 metov, skakati in loviti triple-double na vsaki tekmi itd. Mora dobiti bolj ciljano vlogo in se oddaljiti od tega "Westbrook razmišljanja", ker na tak način ga zmanjka takrat, ko je najbolj potrebno, kar je seveda logično, saj takega tempa ne moreš držati čez celo sezono.
Matrax
07. 06. 2021 08.04
+2
In zdaj je luka s 46 pikami kriv za izpad? Ne ga lomit. Res ima slabši drugi polčas a še vedno bi rekel, da ni podpore soigralcev.
blade90
07. 06. 2021 08.04
+0
normalno da ne mora igrat skos na polno, igral je 45 min, si ti kdaj igral košarko ali si samo kavč "strokovnjak". košarka je zelo utrudna in sam luka ne mora igrati v drugem polčasu na takem nivoju kot kadar je svež
franci1972slo
07. 06. 2021 08.06
+3
blade90 - človek božji, saj si samo povzel tisto kar sem jaz napisal :D Torej misliva enako. Matrax - kje sem napisal, da je on "kriv"? A mora biti vedno nekdo kriv? Kriv je trener, ker ga je preobremenil, krivi so soigralci, ker niso vsi na nivoju, kriv je tudi sam, ker je slabo fizično pripravljen, kriva je korona, ker je nenavadno igrati v skoraj praznih dvoranah, krivi so sodniki... Zadovoljen? Je zdaj kaj bolje?
blade90
07. 06. 2021 08.08
-1
btw franci, ti si men rekel po rezultatu 2-2, se slišva čez 2 tekmi v smislu da bodo clippersi zmagali 4-2. no kje je zdej 4-2???
modelx
07. 06. 2021 08.09
+1
povedati je hotel, da luka vsega ne moren narediti sam. da to lahko dela 1 polčas. potem pa pregori (isto kot gogi na finalu ep). ekipi manjkata vsaj 2 igralca, s konstantno igro, da ga razbremenita.
franci1972slo
07. 06. 2021 09.39
+0
blade90, rekel sem slišiva se čez 2 tekmi, ker si vzhičeno komentiral, da bojo Mavsi sesuli Clipperse, jaz pa sem menil, da kondicijsko ne morejo zdržati dolge serije, ker preveč zavisijo od Luke, kar se je na koncu izkazalo za resnično. Ti pa si se motil kakorkoli želiš zdaj obrniti moje besede ;)
BB0ss
07. 06. 2021 09.59
Ni ga igralca, ki mora tolk naredit, da ne bi crknil v zadnji četrtini. Tudi recimo Kawhi je crknil, ko ni bilo podpore od soigralcev pa se zdi, da je pripravljen optimalno. Tako da dejmo nehat s tem kolk je kdo natreniran. Bistvo je kolk je ekipa izenačena in kolk so igralci s klopi dobri. Ravno to se je videlo na zadnji tekmi - igralci klopi in nezvezdniki so dobili tekmo. Ne Kawhi ne PG13 nista bila jeziček na tehtnici ampak vsi ostali igralci s fenomenalnim metom. Dallas pa razen Luke in pogojno Doda ni imel razpoloženih igralcev. Tisti s klopi so bili pa cel polom - 6 točk proti 34 klopi Clippersov. Mislim, da res ne rabiš bit ne vem kolk pameten, da iz aviona vidiš vzrok v porazu Dallasa.
skrajnež
07. 06. 2021 08.01
+2
Komentatorja pa kot v gostilni. Neposlušljivo, nagravžno
Optimisty
06. 06. 2021 21.49
-3
Castrum
06. 06. 2021 21.32
+8
Zmaga Dallasa ni odvisna od Luke, on bo vrhunski, ni dvoma. Če želi Dallas zmagati, bodo morali Porzingis, Hardaway in Brunson narediti malo več kot so v zadnjih tekmah. ....Mogoče pa presenetita Marjanović in Kleber....Richardson je pa slaba investicija...
blef
07. 06. 2021 08.01
+1
Res je, vsaka menjava, ki jo naredijo je korak nazaj.
snajpag
06. 06. 2021 21.23
-8
T2 je 10 let pred ostalimi operaterji. Priporočam!
Robot
06. 06. 2021 21.18
-1
kje pa je to?
simc167
06. 06. 2021 21.27
+4
Matrax
06. 06. 2021 21.13
+11
Matr sem razkurjen. Človek plačuje telemach celo leto a mu ni mogoče gledat ene tekme. 😡
slovenka62
06. 06. 2021 21.42
-1
joepec
06. 06. 2021 21.03
-3
A mogoče predvajajo na kakšnem programu na Telemach to tekmo?
GO INTER
06. 06. 2021 21.00
-3
a ni to osmina finala kako pridejo v polfinale
darlok
06. 06. 2021 21.41
+0
V polfinale zahodne konference. Ko se pride do playoff-a, igrajo ekipe znotraj svoje konference. Zmagovalca konference pa se nato pomerita v finalu. Tako da nikoli ne bomo videli "pol finala" Dallas:Miami (recimo).
riss
06. 06. 2021 20.54
-1
Realno so večje možnosti za Clipperse. Še en dnevni navdih bi lahko pomenil tudi zmago Dallasa, čeprav sem napovedal, da s tem trenerjem in takšno sestavo ekipe, Dallas brezobrambniki, ne morejo premagati nobene ekipe na 4 zmage, ki je pred njimi. Upanje umre zadnje in se pustim še danes presenetiti. Vseeno možnosti 60:40 za Clipperse. Ampak Dallas ima Dončića, ki je rojeni zmagovalec, osvojil že vse, le še lige NBA ne. A to se bo zgodilo, nisem pa siguren, da v Dallasu s tem trenerjem in trenutno preškrtim Cubanom, ker potrebujejo ustrezno vodenje (trener se je izpel) in vsaj 2 zvezdnika (center, strelec), ker Porzingis trenutno to ni več.
Mali medo
06. 06. 2021 21.13
+2