Šport

Odličen drugi polčas Mavericksov prinesel zaporedno zmago nad Lakersi

New York, 25. 04. 2021 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
29

Precej boljši Anthony Davis ni bil dovolj za goste iz Los Angelesa, ki so po prvem polčasu vodili za dvanajst točk. V drugem je Dallas najprej izničil zaostanek, nato pa v zadnji četrtini s končnim jurišem prišel do druge zaporedne zmage proti lanskim prvakom (108 : 93). Luka Dončić je za zmagovite gostitelje dosegel dvojni dvojček z 18 točkami in 13 podajami, imel pa je še osem skokov.

Dvojec Dwight Powell (levo) in Luka Dončić je bil v drugem polčasu nerešljiva uganka za Lakerse.
Dvojec Dwight Powell (levo) in Luka Dončić je bil v drugem polčasu nerešljiva uganka za Lakerse. FOTO: AP

Lakersi so svojo obrambo osredotočili na Luko Dončića (18 točk, 13 podaj, 8 skokov), podvajanje obrambnih igralcev je delovalo v prvem polčasu. Nato je prišel drugi, v katerem so Mavericksi veliko odločneje branili domači obroč, Slovenec pa je zgoščeno obrambo okoli sebe izrabljal za podaje soigralcem, ki so vztrajno polnili koš gostov. Posebno dobro sta se ujela z Dwightom Powellom (25 točk, podaja, 9 skokov), ki je njegove podaje vse bolj umetelno potiskal skozi obroč. Odlično je šlo tudi krilnemu centru Dorianu Finneyju-Smithu (21 točk, 2 podaji, 7 skokov), ki aprila niza dobre predstave. Domačemu moštvu so stekli tudi meti od daleč, ob koncu je enega od svojih magičnih z enajstih metrov zadel tudi Slovenec. "Zame so takšni meti celo lažji kot pa denimo neoviran poskus," je z nasmehom dejal takoj po tekmi.

"Zelo težka tekma, ki je zahtevala napore vseh," je trener Rick Carlisle povzel drugo zmago na Lakersi. Ti so srečanje začeli zelo odločno in s čvrsto obrambo, velikokrat so z dvema igralcema Dončića zaprli ob rob igrišča, kar je povzročilo nekaj njegovih slabih podaj. "V prvem polčasu nismo bili dovolj dobro razporejeni, v drugem smo prilagodili igro, imeli odlično tretjo četrtino. Luka je vedno odličen proti podvojeni obrambi, zelo dobro zna podati. Ni škodilo, da smo večkrat zadeli," je Carlisle pojasnil preobrat. Tudi Dončić je dejal, da je bil v drugem polčasu nekoliko previdnejši pri podajah, a poudaril, da nima težav s podvojeno obrambo, "navajen sem je že iz Evrolige, tukaj je igrišče še nekoliko širše, zato je še toliko lažje".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oba kluba sta bila še dodatno okrnjena – Dallas je po pričakovanjih ostal brez Kristapsa Porzingisa, ki si je v četrtek zvil levi gleženj, nepričakovano pa tudi brez Josha Richardsona, ki ima vneto desno kolensko tetivo. Lakersi so ostali brez Kentaviousa Caldwella-Popa, ki ga moti zvin desnega gležnja (že nekaj časa so brez LeBrona Jamesa). Priložnost je izrabil Ben McLemore (20 točk, 2 skoka, blokada), s šestimi trojkami najboljši strelec gostov. Ti so pozabili na časovne omejitve za Davisa (17 točk, 3 podaje, 3 skoki), ki je na igrišču preživel dobrih 28 minut in bil drugi strelec. Toda za 5 košev je porabil kar 19 metov. Precej drugače kot Powell, ki je bil z 11 zadetki pri 12 metih izjemno učinkovit. Vsi Mavericksi so bili veseli njegove dobre igre in poudarjali, kako trdo je delal po lanski poškodbi Ahilove tetive. "Okrevanje še ni končano, trudim se izboljšati svoje predstave in preprečiti ponovitev poškodbe. Hkrati želim nadgraditi svojo igro na še višjo raven," je bil zadovoljen center Dallasa.

Luka Dončić vs LA Lakers
Luka Dončić vs LA Lakers FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

McLemore je pri Lakersih prevzel naloge Caldwella-Popa in to vzel zelo resno, saj je nemudoma zadel met za tri točke. Pri Dallasu je Finney-Smith ohranjal svoj aprilski ritem in zadel s srednje razdalje. Prva podaja Dončića je bila namenjena Powellu, ki je žogo položil v koš. Tim Hardaway mlajši je dodal prosta meta, nato je Powell skozi luknjo v obrambi stekel do koša, zato so Lakersi z minuto odmora predčasno poskrbeli za predvajanje reklam. Davis je s skokom v napadu dosegel svoji prvi točki, Dončić pa najprej podal Hardawayu za lahko polaganje in se nato še sam vpisal med strelce. McLemore je s svojo drugo trojko znižal zaostanek, od daleč je zadel tudi Maxi Kleber. Slabo podajo Mavericksov je Kyle Kuzma izrabil za trojko, po menjavah na obeh straneh pa je J. J. Redick zadel iz prodora. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

McLemore je s tretjo trojko zagrozil, da se bo razigral, Andre Drummond pa še enkrat prestregel podajo domačih. Prvi koš Talena Hortona-Tuckerja je Lakerse popeljal v vodstvo, po nekaj zgrešenih metih na obeh straneh pa je Willie Cauley-Stein z enim zadetim prostim metom izenačil. Neustavljivi McLemore je s četrto trojko znova pognal goste, Markieff Morris je prestregel podajo domačih in trener slednjih je sklenil, da je čas za posvet. Prosta meta Alexa Carusa sta prednost gostov zvišala na pet točk, Jalen Brunson jo je znižal s prodorom. Cauley-Stein je znova zadel le en prosti met, na drugi strani je Nicolò Melli najprej blokiral met Dennisa Schröderja, a je ta nato zadel šesto trojko za Lakerse. Protinapad Mellija je zaključil Cauley-Stein, gostje pa so prvo četrtino vseeno končali s tremi točkami prednosti (26 : 23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je iskal prekršek, a zadel še en akrobatski koš, na drugi stani se je ogreval Schröder, ki je Maverickse pestil že v četrtek. Z dvema zaporednima košema je prednost LA-ja zvišal na pet točk, dokler ni Finney-Smith poleg koša dobil še prostega meta. Lepo podajo Hortona-Tuckerja je za polaganje izrabil Wesley Matthews, Mavericksi pa so odšli na posvet h klopi. Obramba LA-ja je s po dvema igralcema na Dončiću dušila njegovo igro in ga silila k slabim podajam, Morris je njegovo drugo izrabil za zabijanje. Slovenec se je nemudoma odzval s prodorom za svoj tretji koš. Malo kasneje je namenil nekaj ostrih besed sodniku, ker po njegovem mnenju ni sodil prekrška nad njim. Dobil je tehnično napako, na srečo pa sodniki niso razumeli, s kako sočnimi besedami se je odzval nanjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prosta meta Davisa in koš Drummoda so prinesli osem točk prednosti za Lakerse. Tretja slaba podaja Slovenca je pomenila nova prosta meta za Davisa in deset točk razlike. Odzval se je Finney-Smith s komaj drugo trojko za Dallas, a je Davis pokazal nekaj svoje stare forme z novim košem. Dončić je po prekršku zadel le en prosti met, po prodoru Schröderja pa je domači trener vzel minuto odmora . Po njej je Davis naskok gostov zvišal na ducat točk. Podvajanje obrambe Mavericksov na zvezdniku LA-je je odpiralo prostor na črti za tri točke. Najprej je to izrabil Kuzma, nato je bil natančen še Schröder in Dallas je ob 17 točkah zaostanka potreboval nov posvet. Prva trojka Dončića je nekoliko olajšala težave domačih, še bolj naslednja, za katero je bil zaslužen Finney-Smith. Toda Lakersi so s košema Drummonda in Davisa znova pobegnili za 15 točk. Nespameten prekršek Carusa je Brunsonu omogočil tri proste mete ob koncu prvega polčasa, ki ga je prepričljivo dobil LA (58 : 46).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med odmorom so v garderobi Dallasa pokrpali staro prasko, ki se je odprla na levi roki Dončića, Slovenec pa je drugi polčas začel s prostima metoma. Tega je za goste – tudi tokrat s trojko – znova začel McLemore. Mavericksi so s košema Finneyja-Smitha in Powella zaostanek znižali na devet točk, a je Kuzma s trojko izničil napore. Toda od daleč je zadel tudi Kleber, nato je Powell dodal še dve točki in Lakersi so s premorom prekinili zagon domačega moštva. Po nekaj zgrešenih metih je trojka Finneyja-Smitha razliko znižala na le štiri točke, a je McLemore z nekaj sreče še šestič zadel od daleč. Nekaj vroče krvi med Drummondom in Finneyjem-Smithom se je končalo z dvojno tehnično napako. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedma podaja Dončića je prinesla zabijanje Powella, po polaganju Carusa pa je lepo kroženje žoge prineslo še eno trojko Finneyja-Smitha in razlika je skopnela na dve točki. Toda Kuzma je hitro odgovoril od daleč, nato pa prestregel podajo Slovenca. Caruso je prednost LA-ja s prostima metoma zvišal na sedem, a jo je trojka Mellija sklestila nazaj na štiri točke. Morris, ki je bil nedavno izključen zaradi dveh tehničnih napak, je dobil prvo, ko se je po košu glasno razburjal, ker ni dobil še prostega meta. Nagradni prosti met je zadel Dončić, dvojno obrambo nad njim je Melli izrabil za zabijanje. Naslednji je bil na vrsti Cauley-Stein po podaji Brunsona, izgubljeno žogo gostov pa je Hardaway v večeru zgrešenih metov od daleč poslal skozi obroč. Dallas je ob koncu odlične tretje četrtine izničil zaostanek (79 : 79).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnja četrtina dolgo ni prinesla koša, dokler ni po dveh minutah in pol Horton-Tucker zdrsnil skozi obrambo in zabil. Melli je bil polovično uspešen na črti za proste mete, Schröder pa je prednost Lakersov zvišal na tri točke. Prva trojka Redicka je prišla v pravem trenutku, toda zabijanje Schröderja, ki je nato prestregel podajo domačih in podal za koš McLemorea, je prineslo minuto odmora za Dallas. Vrnitev Dončića se je začela z njegovo šesto izgubljeno žogo, a Kuzma tega ni kaznoval s trojko. Zaporedna koša Powella sta prinesla novo izenačenje na sredini četrtine. Nato sta Dončić kot podajalec in Powell še enkrat ponovila vajo, slednji je zabil za vodstvo, Lakersi pa so potrebovali posvet. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Davis, ki je tokrat imel precej manj omejitev minut, je izenačil, Dončić pa je hitro znova povedel domače. Naveza Dončić in Powell ni počivala, enajsta podaja Slovenca in zabijanje Kanadčana sta goste po poldrugi minuti prisilila k še enemu premoru. Po njem je Davis zadel prosta meta, podobno uspešen je bil tudi Powell, trojka Redicka pa je prinesla sedem točk prednosti. Od daleč je zadel tudi Dončić in domači so dobri dve minuti pred koncem vodili za deset točk. Obramba LA-ja ni imela odgovora za Dončićeve podaje Powellu, štirinajst točk naskoka domačih minuto pred koncem pa je bilo visoka ovira za prvake. Blokada Redicka je omogočila koš Finneyju-Smithu, zadel je Kuzma, a je Kleber s trojko potrdil zmago (108 : 93).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
25. 04. 2021 20.14
Ko gredo Dallasu trojke je nezaustavljiv. Danes so tekmo odločili zanesljivi koši zabijanja in polaganja...
AS1983
25. 04. 2021 19.05
Dallas upam, da nadaljuje v tem zmagovitem ritmu, samo je pa res, da igrajo v gosteh boljše kot doma
burekkafana78
25. 04. 2021 13.19
Powell-Doncic-Smith 😈
rcarlos
25. 04. 2021 12.25
+3
Ko bi le Powell ostal v taki formi kot je bil danes, pol lahk Porzingisa kr naženejo... Center mora dominirati pod košem, ne pa 2/3 svojim metov metati izza črte za 3 točke
uporabnica portala
25. 04. 2021 11.40
+0
Dončič, daj ignoriraj 🙏🙏🙏 sodnike, ker le od tebe je odvisno ali moštvo Dallas lahko resno računa tudi na 5. mesto. 💪👑 🙌🙌🙌
asdfghjklqwertz
25. 04. 2021 10.48
-1
Če se ne motim, je komentator rekel, da ima dončič že 13 ali 14 tehničnih napak (ker je spet eno dobil na tej tekmi), in če jih dobi še štiri, bo suspendriran iz te sezone. Lepo so rekli, da se Dončič tudi sam zaveda, da se preveč pritožuje nad sodniki, ampak tega vseeno ne izboljša, da bi jih bilo manj. In rekli še so, da je po prejetih tehničnih napakah v tej sezoni na drugem mestu, na prvem mestu je en s 15-imi.
titomeni
25. 04. 2021 12.26
+0
Dobi tekmo prepovedi in potem vsako tehnicno spet. Ne bo pa suspendiran
Podborsky
25. 04. 2021 10.06
-6
Obnasa se kot otrok, jokica na kvadrat, ko se ga dotaknejo, naredi tako grimaso, kot bi mu utrgalo nogo, pac kosarkarski Neymar.
mile952
25. 04. 2021 11.21
+1
Ne vem zakaj je potem krvav po rokah, če se samo dela, da ga favlirajo?
Podborsky
25. 04. 2021 10.03
-8
Doncica ni za gledat, kosarkarski Neymar, jokica na kvadrat, taksne grimase dela, kot bi ga pretepali z bikovko. Samo prerekanje s sodniki, zaljenje nad njihovimi odlocitvami, rekorder po tehnicnih.
Maxx365
25. 04. 2021 10.52
+6
Če ga ni za gledat, zakaj se pa potem mučiš z gledanjem?
TEDO84bv0MEDO
25. 04. 2021 09.42
-8
Na začetku so Dončiću pustili, da je dosegal trojne dvojčke, da se ga je kazalo kot odličnega, Dallas je pa zgubljal. Na tekmah, ko ni igral, je Dallas zmagoval. Zdaj, ko hoče Dallas zmagovati in ko Dončić igra, ne more dosegati trojnih dvojčkov. Skratka, ni tako dober, ko se ga je kazalo. Čez pet let bo šel nazaj v Evropo.
mile952
25. 04. 2021 11.24
+4
Luka Dončič je izostal letos na 5 tekmah, od tega so 4 izgubili. Očitno neaj pišeš v tri dni.
Hellsrael
25. 04. 2021 09.27
-8
Lukec ni neki v tej sezoni
franci1972slo
25. 04. 2021 09.14
-5
Sem mislil, da trenutno ni bolj dolgočasnega hobija kot pogledati NBA tekmo. Pa sem se moril. Brati o NBA tekmi in vseh akcijah je še bolj.
glavni Baja
25. 04. 2021 10.02
+3
ho?emVšolo
25. 04. 2021 08.48
+17
Neverjeten je. Take fore izvaja, kot da bi gledal scenarij za kak hud film. Izjemen organizator igre.
franci1972slo
25. 04. 2021 09.49
-5
Fore ima lahko take, ker je zvit - njegovo telo ima obliko spolzke Poli salame. In tako naoljen in brez dlak lepo drsi med ostalimi, ki so namesto klobasaste oblike telesa nespametno razvijali le gore mišic. Luka je dober dokaz, da bi morali vsi moški razvijati izgled klobase na dveh nogah, tako da upam, da to postane trend.
PE PE BOLCEV
25. 04. 2021 08.34
+0
🤟🏿👍🏿🤟🏿
hotchilipoper
25. 04. 2021 08.23
+12
Mama od luke ful uživa
hotchilipoper
25. 04. 2021 08.20
+7
Lepa in domiselna košarka.Našim funcionarjem se kar sline cedijo
titomeni
25. 04. 2021 08.11
+8
Novinar cist pijan ker so mu včeraj gostilne odprli. Pa dajte vsaj 1x prebrat preden objavite
Škrinca
25. 04. 2021 08.11
+9
dober si care........luka vsi slovenci so ponosni nate.....
bobiv
25. 04. 2021 08.08
+9
Kakšna je razlika med podajo in asistenco?
Slovenc07
25. 04. 2021 08.23
+4
asistenca je ko podaš za gol oz. v tem primeru koš
titomeni
25. 04. 2021 09.08
+3
Slovenc nisi prebral clanka. Bobiv sprasuje sarkasticno zaradi zmazka novinarja
united666
24. 04. 2021 19.42
+1