Šport

Mavericksi so brez večjih težav odpravili oskubljene Pelicanse

New York, 12. 05. 2021 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
5

New Orleans se je brez ključnih igralcev Dallasu enakovredno upiral samo v prvi četrtini, sledila je druga, v kateri so Mavericksi na čelu z Luko Dončićem nasuli 45 točk in praktično odločili srečanje. Zmaga za 18 točk (125:107) pomeni, da v preostalih dveh tekmah potrebujejo samo še eno, s katero bodo potrdili uvrstitev v končnico. Dončić je po enem slabših večerov v NBA proti Memphisu tokrat spet navduševal. Kar 33 točkam je dodal še po osem skokov in podaj.

Vrnitev Kristapsa Porzingisa (levo)  je poživila igro Dallasa, z Luko Dončićem (v ozadju) ju čaka trdo delo v končnici.
Vrnitev Kristapsa Porzingisa (levo) je poživila igro Dallasa, z Luko Dončićem (v ozadju) ju čaka trdo delo v končnici. FOTO: AP

Dallas je bil nocoj povsem drugačna ekipa kot pred 24 urami, ko jo je Memphis odpihnil z igrišča. Vrnil se je Kristaps Porzingis in v slabih 22 minutah igre dosegel 19 točk (in podajo, 5 skokov ter ukradeno žogo), njegovi igri pa se skoraj ni poznalo, da je bila to njegova prva tekma v maju. Dončić (33 točk, 8 podaj, 8 skokov) je hitro pozabil na strelsko neučinkovitost proti Grizzliesom in zadel sedem trojk. Pelicansi so znova navdahnili tudi Tima Hardawayja mlajšega (27 točk, 2 podaji, 4 skoki, ukradena žoga), ki zadnje tedne igra odlično, tokrat je začel v prvi postavi. "Pred nami sta še dve srečanji, razprava o uvrstitvi v končnico je tako razgrela internet, da je pravi oddih oditi na tekmo," se je trener Rick Carlisle izognil ugibanjem, kakšen bo razplet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trenutno peti Portland ima pred sabo še težki tekmi s Phoenixom in Denverjem, Dallas nekaj lažja tekmeca Toronto in Minnesoto, tako da je na dosegu tudi peto mesto. Toda prva novica večera je bila vrnitev Porzingisa. "Bil je odličen, njegov ritem je bil presenetljivo dober za nekoga, ki ni igral toliko časa. Dobro se je postavljal tudi v obrambi, jasno je, da ga bomo v nadaljevanju zelo potrebovali," je Carlisle pozdravil dober začetek drugega zvezdnika po sedmih izpuščenih tekmah. "Na igrišču sem se takoj počutil odlično, meti so mi šli z vseh položajev. Bal sem se, da bom ostal brez sape, a sem imel ves čas sveže noge," je bil zadovoljen tudi Latvijec. "Čaka nas še par tekem, nato končnica. Ta je kot sladica, nanjo ser pripravljaš vso sezono, v njej daš vse od sebe," je dejal in dodal, da je moštvo pripravljeno. Dončič tako kot Carlisle pravi, da še ne razmišlja o njej, "če hočeš postati prvak, moraš premagati vse, za zdaj sem samo vesel, da smo trdno na poti vanjo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potek srečanja

Porzingis se je na igrišče vrnil odločno, s prvim košem in prostim metom ob prekršku. James Johnson je svoje nekdanje soigralce pozdravil s trojko, Latvijec pa je po prekršku nadaljeval nizanje točk s črte za proste mete. Pri gostih je bil natančen Eric Bledsoe, nato je Naji Marshall s košem in prekrškom New Orleans popeljal v vodstvo. Dončić je po paru zgrešenih metov od daleč zdrsnil skozi obrambo in žogo položil v obroč, pri gostih je Marshall še enkrat zadel. Prodor na koš je uspel Dorianu Finneyju-Smithu, ki na tekmah ni več tako zanesljiv od daleč, znova je bil natančen tudi Porzingis, a je Johnson ohranjal prednost gostov. Hardaway, ki je na srečanju konec marca zadeval kot za stavo, je s prodorom prišel do prvega koša, nato je Dončić z lepo podajo zaposlil Dwighta Powella, ki je zabil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je prestregel slabo podajo in protinapad končal z zabijanjem, nato je dodal še trojko. Serijo devetih točk Dallasa sta prekinila slaba podaja in koš Wesa Iwunduja, za domače je znova zadel Finney-Smith. Domača obramba je bila neprevidna pri prostih metih Bledsoea, zato je Wenyen Gabriel pobral njegov zgrešen drugi poskus in žogo položil v koš. Hardaway je z novim zadetkom ohranjal prednost domačih,  a je Gabriel dodal še trojko. Met od daleč Maxija Kleberja je ustavil počasno približevanje Pelicansov, ki so zadevali proste mete, Iwundu pa je prodrl do obroča za drugi koš. Pridružil se mu je Jaxson Hayes in z zabijanjem nazaj izenačil srečanje, skok Dončića v napadu in njegov koš pa sta prinesla dve točki prednosti Dallasa po prvi četrtini (32:30).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je s trojko začel drugo četrtino, Jalen Brunson je obrambnega igralca lepo pognal v zrak in nato žogo položil v koš. Dončić je znova zadel, nadaljeval z metom za tri iz kota in prisilil klop New Orleansa, da z minuto odmora prekine serijo desetih točk Dallasa. Po njej je Hayes pobral odbito žogo in jo položil v obroč, Dončić pa našel Willieja Cauleyja-Steina, ki je zabil. Slednji je v napadu dvakrat skočil, v drugo žogo položil v obroč, zraven pa dobil še prosti met. Na drugi strani je atletski Hayes popravil lasten zgrešeni met, a je Dončić še z eno trojko poglabljal težave gostov. Pridružil se mu je Josh Richardson, ki prvič tekme ni začel v prvi peterki, in še sam zadel za tri. Sledil je še en met od daleč Slovenca, nato je pod košem zadel Powell in Pelicansi, ki so zaostajali že za 23 točk, so potrebovali nov premor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po posvetu je zadel Bledsoe, a je Powell pod obročem New Orleansa zgrabil žogo, jo položil v obroč in dobil še prosti met. Natančen je bil tudi Hardaway, sledili so koši gostov, najprej je Nickeil Alexander-Walker prodrl do obroča, nato je Bledose zadel za tri, dodal še koš in prosti met ob prekršku. Serijo je prekinil prodor Finneyja-Smitha, Alexander-Walker je s trojko še naprej lovil Maverickse. Ti so se odzvali s košem Porzingisa in metom od daleč Finneyja-Smitha. Po zadetih Marshalla in Johnsona so domači še vedno vodili za 18 točk, Bledsoe je odščipnil še dve. Nato je od daleč zadel Porzingis, od še dlje je priletela peta trojka Dončića. Zadnji napad polčasa so imeli Pelicansi, prodor Alexandra-Walkerja pa je njihov zaostanek znižal na 19 točk (77:58).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pelicansi so drugi polčas začeli s tesnim pokrivanjem Slovenca, ta je vseeno prodrl do obroča in podal za zabijanje Powlla. Za goste je iz prodora zadel Hernangomez in začel slovensko-španski dvoboj. Dončić je dosegel nov koš, a je bil natančen tudi Hernangomez. Zadnjo besedo je imel Slovenec s svojo šesto trojko. Od daleč je zadel tudi Hardaway in New Orleans je hitro potreboval posvet ob klopi. Zabijanje Marshalla je bilo obkladek na muke gostov, a je z enako mero vrnil Porzingis po podaji Dončića. Ta je nato na enak način našel Hardawayja za zabijanje slednjega. Slovenec je nato od podaj preklopil nazaj na zadevanje, opomogli so si tudi Pelicansi, po košu Marshalla je Johnson zadel in dobil še prosti met.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po dobrih dveh minutah brez zadetka iz igre je žogo v koš pospravil Hernangomez, Porzingisa, ki je jezno zalučal žogo, pa so sodniki nagradili s tehnično napako. Trojka Hardawayja je vrnila prejšnji ritem srečanja, Kleber je podal Powllu za zabijanje, nato še sam položil žogo v koš. Hardaway je našel pot mimo obrambe za polaganje in Dallas je vodil za 28 točk. Prosta meta Dončića – zadel je oba – sta prednost zvišala na trideset, kar je ponavadi napoved, da Slovenca ne bomo videli v zadnji četrtini, Porzingis je že nekaj časa počival. Dončić je za vsak primer dodal sedmo trojko in z njo zaključil tretjo četrtino (111:80).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je nadaljeval z igro tudi v zadnji četrtini, ki jo je odprla dolga trojka novinca Kireja Lewisa mlajšega. Hitro je dodal še eno in trener Carlisle je z minuto odmora moral svoje igralce spomniti, da srečanje še ni končano. Tretja trojka Lewisa je prišla na staromoden način, s košem in še prostim metom. Nato je dobil še prosta meta in bil s serijo enajstih točk edini strelec na začetku zadnjega dela igre. Po poškodbi Marshalla, ki je trčil v Finneyja-Smitha, je Hardaway prekinil sušo Dallasa, nato dodal še trojko. Alexander-Walker je zadel za Pelicanse, Hardaway pa s prodorom nizal točke. Dobrih pet minut pred koncem je bilo Carlislu dovolj, v igro so prišli igralci s klopi. Do konca so se gostje približali na 18 točk (125:107), a se s porazom vseeno uradno poslovili od možnosti za končnico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stajerc22
13. 05. 2021 08.01
-1
A to sploh kdo dejansko gleda ob treh zjutraj?
titomeni
13. 05. 2021 08.14
+1
JOSEPH HAYDN
12. 05. 2021 21.10
+3
Samo, da ni Porzingisa pa je Dallas več razredov boljša ekipa. Steklene jokice, ki ne zna preko svojega EGA je poslabšanje ekipe.
Luka Korez
12. 05. 2021 20.55
-1
Če bo nastopil neuigrani Porzingis, bo zmagati tezko...
AS1983
12. 05. 2021 20.12
-1
Dallas danes nujno potrebuje domačo zmago, ker v primeru poraza bi se lahko stvar še zakomplicirala