Šport

Mavericksi so večer Nowitzkega okrasili z zmago nad Warriorsi

New York , 05. 01. 2022 22.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
9

Na večer, ko so pod strop dvorane American Airlines Center obesili številko 41, so bili gledalci priča čvrstima obrambama in precej razglašenem metu obeh ekip. Na koncu je daljši konec potegnil Dallas in prepričljivo zmagal za 17 točk (99:82), Luka Dončić (26 točk) pa je prestrašil navijače z zvinom desnega gležnja.

Luka Dončić (desno) je Dallas popeljal do zmage proti Warriorsem.
Luka Dončić (desno) je Dallas popeljal do zmage proti Warriorsem. FOTO: AP

"Vse je OK, gleženj me nekoliko boli, ampak bo v redu," je takoj po tekmi zagotovil Dončić (26 točkam je dodal osem podaj, sedem skokov in dve ukradeni žogi). V nerodnem doskoku v obrambi ob koncu srečanja je stopalo končalo v zelo nenaravnem položaju in Slovencu so morali pomagati z igrišča, a je po minuti ali dveh počitka želel nazaj v igro. Toda medtem je Golden State že oznanil predajo in na igrišče poslal igralce s klopi. Tekma je bila izenačena vse do pete minute zadnje četrtine, nato pa so Mavericksi s serijo trinajstih zaporednih točk dokončno prevzeli vajeti in jih niso več spustili iz rok.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Igro je zaznamoval spopad obramb, domača se je odlično kosala z najboljšo v ligi. Posledica je bil slab met v napadu, Dallas je zadel le slabih 38 odstotkov metov, Golden State slabih 41 odstotkov. Toda imeli so obupen večer od daleč, skozi obroč je šlo le slabih 18 odstotkov njihovih metov za tri točke (pri Dallasu 30 odstotkov). Stephen Curry (14 točk, pet podaj in devet skokov), eden najboljših strelcev v zgodovini NBA, je že drugo tekmo zapored imel nenavadno slab met, zadel le eno od devetih trojk, skupaj pa zgrešil kar 19 od 24 metov na koš. "Naša obramba," je Dončić poudaril, kaj jim je prineslo zmago. "Nekaj zadnjih tekem jo igramo res odlično. Golden State smo zadržali pri 82 točkah, kar je neverjetno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številka 41 je upokojena

Domača dvorana je bila premajhna za vse navijače, ki so želeli v živo doživeti večer 41 za vedno, upokojitev številke 41 in zadnji korak slovesa od Dirka Nowitzkega. Sloviti Nemec je vseh 21 let svoje NBA kariere preživel v Dallasu, 2011 pa klub popeljal do naslova prvaka. Slovo ni dokončno, saj ima 43-letni upokojeni zvezdnik vlogo posebnega svetovalca lastnika Marka Cubana in trenerja Jasona Kidda. Sam se šali, da mu ni čisto jasno, kaj to pomeni, razen da obema pošilja svoja opažanja in včasih pride na treninge in tekme. Zaradi družine in majhnih otrok ni želel prevzeti večjih obvez do kluba, čeprav sedaj pravi, da je počasi znova pripravljen več časa namenjati košarki. Razen treniranju, namreč pravi, da je to zadnja stvar, ki bi jo hotel početi: "Motiviranje fantov, ki so pol svojega časa na telefonih, (za to) nimam potrpljenja." A to ne pomeni, da ne mara svojih naslednikov v garderobi: "Je resnično prijeten fant z velikim srcem," je dejal za Dončića. "Načina, kako igra in kako razume igro, mu na igrišču dajeta videz izjemne zrelosti. Potem ga uloviš izven njega in se zaveš, da ima fant šele 22 let. To, kar počne, je fantastično in izjemno."

Luka Dončić (desno) in  Dirk Nowitzki (41)
Luka Dončić (desno) in Dirk Nowitzki (41) FOTO: AP

Nowitzki je v NBA prišel kot 20-letnik z lepim metom in spretno igro, ki je takrat ni zmogel noben 213 centimetrov visok igralec. Trener Don Nelson je dobro razumel njegov talent in slokega Nemca ni silil, da se okrepi za kakšnih deset kilogramov ter postane klasični center. "Imel sem srečo, da sem igral z Nelliejem, ki mi je dovolil moj način igre, stvari, pri katerih sem dober," še danes pravi Nowitzki. Hvaležen je tudi nasledniku Nelsona Ricku Carlislu, s katerim sta skupaj prišla na sam vrh lige. "Ricka imam rad, iz nas je naredil šampione. Njegovo košarkarsko znanje je izven tega sveta." A njegov prihod ni bil preprost, imel je težave z jezikom in privajanjem na drugo kulturo ter način življenja. Poleg tega ga je dolgo mučilo domotožje. Na igrišču je prvo leto iskal svojo vlogo in ni igral veliko: "Začel sem počasi, nekaj časa sem se lahko skrival za Stevom (Nashom) in Mikom (Finleyjem)," se je spomnil začetkov. In dodal, da je Dončić vse od prihoda v ospredju, to pa prinaša veliko pritiskov.

Slovenec, ki je bil pozornosti navajen že iz odraščanja pri španskem Realu, se je hitro vživel v novo vlogo. Njegova četrta sezona se ni začela tako bleščeče kot prejšnje tri. Menjava trenerja, poškodba, izbruh covida-19 v ligi in nekoliko slabša telesna pripravljenost – vse to je vplivalo na malce slabšo igro, kot smo jo navajeni od njega. Čeprav Nowitzkemu vloga trenerja ne diši, pa je dejal, da bi ga veselilo delati s posameznimi igralci, posebej Dončićem. Nanj lahko prenese svojo disciplino, s katero je leto za letom ostajal v vrhunski formi, mu pomaga izboljšati met za tri točke ali pa pomagati pri težavah z zadevanjem s črte za proste mete. Nauči ga lahko, kako stisniti zobe, ko ga jezijo odločitve sodnikov. "Ponosen sem nanj. Še naprej mora delati, upajmo, da ne bo imel težav s poškodbami in bo imel dolgo kariero z Mavericksi. Kjer koli mu lahko pomagam, če ima vprašanja, ima mojo številko, dobiva se lahko kadar koli. Z veseljem mu pomagam doseči njegove cilje," je najbolj uveljavljen košarkar Evrope dejal za naslednika, ki je na poti, da ga izrine z vrha.

Statistika Luke Dončića
Statistika Luke Dončića FOTO: Sofascore.com
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brodarko
06. 01. 2022 11.38
+1
Kakšen ded, o kom to govori ?
Maxx365
06. 01. 2022 10.53
+1
Prevelika kilaža v povezavi s ponavljajočimi poškodbami gležnjev ni ravno najboljša popotnica za nadaljnjo kariero.
Spyzdy
06. 01. 2022 10.51
-2
Luka, kosti ne držijo tvoje velike teže. Ali pa imaš bolezen v zvezi s kostnim mozgom.
mikica247
06. 01. 2022 09.25
+6
Dončič kralj!!!!!!!
Spyzdy
06. 01. 2022 10.51
-2
titomeni
06. 01. 2022 08.32
-5
Ded bo nujno moral shujsat ker se spreminja v steklenega porzingisa..
ttrree
06. 01. 2022 08.43
-4
Gežnje naj si titanske ugradi. Uoam da ne gre po poti Derecka Rosea
giovanni2
06. 01. 2022 09.19
+4
Manj kil, močnejše mišice in bandaža - to lahko pomaga. Ne razumem, da v NBA ligi en igralec ima takšne težave in jih medicinsko osebje (zdravniki in fizioterapevti) ne morejo urediti toliko časa.