Šport

Dončiću ob zmagi v San Antoniu 21. trojni dvojček

New York, 27. 02. 2020 02.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
7

V teksaškem derbiju je klub, ki se vzpenja, premagal klub v počasnem zatonu (109:103). Spursi so še korak dlje od končnice, Dallas znova pogleduje proti višjim klinom lestvice. V petek jih v Miamiju čaka slovenski derbi, pri čemer Heati Gorana Dragića doživljajo globoko krizo.

Luka Dončić (levo) in DeMar DeRozan sta osti napadov Dallasa in San Antonia.
Luka Dončić (levo) in DeMar DeRozan sta osti napadov Dallasa in San Antonia. FOTO: AP

Na prejšnjih srečanjih San Antonia in Dallasa smo bili priča strelskima dvobojema Luke Dončića in DeMara DeRozana, ki ju je dobil Slovenec. Tokrat je bil s 27 točkami boljši Američan, toda Dončić je dva dni pred svojim 21. rojstnim dnem dosegel 21. trojni dvojček v karieri – dvomestno število točk (26), podaj (14) in skokov (10). Tako je izenačil rekord kluba, ki ga je doslej sam imel Jason Kidd, hkrati pa je s 13. tovrstnim dosežkom te sezone spet prevzel prvo mesto pred večnim LeBronom Jamesom (ima jih ducat), tretji je Nikola Jokić z 11.

Veselje Slovenca krepi odlična igra Kristapsa Porzingisa, ki se ob Dončiću počuti vse udobneje in v zadnjih tekmah kaže nekdanjo napadalno iskrivost samoroga iz New Yorka. K prejšnjim trem zmagam je prispeval v povprečju po 22 točk, tokrat je bil s 27 prvi strelec tekme, dodal jim je še ducat skokov. Del tega je morda tudi njegova večja vloga v napadu, ko žoga večkrat prihaja v njegove roke ne samo pri metih. Očitno mu koristi tudi selitev na položaj centra po poškodbi Dwighta Powella, kjer bolje sodeluje s Slovencem v napadalnih akcijah. Znova je dobro igral tudi Tim Hardaway Jr. (17 točk), dobro delo začetne peterke je dopolnilo tudi 14 točk Doriana Finneyja Smitha.

Mini drama ob koncu

Uvodni minuti sta bili prikaz talentov na obeh straneh, ko sta za Dallas zadevala Dončić in Porzingis, za San Antonio pa DeRozan. Ko sta se pridružila še Seth Curry in Hardaway Jr. pri gostih, je Dallas začel uhajati. Spursi so odgovorili z meti za tri in ustavili višanje zaostanka. Toda na krilih odličnega Porzingisa v napadu in obrambi so gostje nadaljevali jurišanje na koš domačih. Slabi dve minuti pred koncem si je Dončić pri lovljenju odbite žoge v napadu poškodoval palec na levi roki in odšel v garderobo. Dallas je četrtino vseeno končal izjemno prepričljivo (36:20).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob začetku druge četrtine se je Dončić vrnil na klop gostov s povitim zapestjem, iz kluba pa so sporočili, da bo nadaljeval tekmo. Medtem je rezervna postava San Antonia preigravala klop Dallasa in uspešno zniževala zaostanek. Vrnitev prve peterke z Dončićem in Porzingisom je tehtnico znova nagnila na stran gostov, saj je Latvijec zaprl pot do koša. Toda tretji prekršek ga je dobre štiri minute pred polčasom posadil na klop. Breme je prevzel Slovenec in začel uspešno prodirati skozi obrambo. Toda na drug strani je bil še bolj uspešen DeRozan in prednost je znova kopnela (59:49).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas se na začetku drugega polčasa ni mogel otresti San Antonia, vse do dveh zaporednih trojk Dončića. A so se Spursi še naprej kot klopi držali gostov in jim niso pustili ustvariti odločilne prednosti. V zadnjih treh minutah se je zdelo, da se jih bodo Mavericksi le otresli, toda klop gostov, ki tokrat ni bila zelo razpoložena (v treh četrtinah je dosegla le 17 točk), je znova nekoliko popustila (88:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šibka igra Dallasovih rezervistov se je nadaljevala tudi na začetku zadnje četrtine, in ko je razlika znašala le še pet točk za goste, je trener Rick Carlisle zahteval minuto odmora. V igro sta se vrnila Curry in Hardaway, v naslednjem napadu pa še Dončić in Porzingis. Priča smo bili nekaj izvrstnim obrambam in izgubljenim žogam na obeh straneh, Dončić je dobil nov udarec po poškodovanem prstu, a ostal v igri. Težave je imela tudi prva peterka gostov, na polovici je San Antonio povedel za točko, dvorana pa je bučala. Utišal jo je dvojec Dončič–Porzingis in dve minuti pred koncem so vodili za deset točk. V zadnji minuti je bilo do nekaj drame, ko so Spursi ob napakah gostov skušali ujeti Maverickse, a so ti vseeno odnesli novo zmago (109:103).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prezrti "dodatek"

Tim Hardaway Jr. igra vse bolje in je eden od vodij moštva iz Dallasa.
Tim Hardaway Jr. igra vse bolje in je eden od vodij moštva iz Dallasa. FOTO: AP

Zatekanje desnega gležnja Dončića in počivanje kolena Porzingisa bo v zadnjih tekmah rednega dela sezone ključno za uspehe Dallasa. Svojo igro v moštvu so našli tudi ostali okoli mladega dvojca. "Mediji premalo govorite o njem, resnično je podcenjen," je Dončić po novem strelskem večeru Hardawaya Jr.-ja na prejšnji tekmi proti Minnesoti pohvalil soigralca. Ta je v Dallas prišel kot "dodatek" pri prestopu Porzingisa, Knicksi so se predvsem hoteli znebiti njegove zajetne plače (v tej sezoni 18,15 milijona dolarjev). Zdaj eden ključnih članov prve peterke je po besedah trenerja Carlisla ponotranjil kulturo moštva. "Rad imam njegov način igre, gre na vse, hoče zmagovati in je eden od vodij ... Dečki, kot je on, ne rastejo ravno na drevesu," je bil slikovit. Po besedah Dončića pa je "ta hip eden najboljših ujemi-in-vrzi strelcev v ligi".

Hardaway pravi, da mu je jasna njegova vloga na igrišču, "olajšati življenje Dončiću in KP-ju", po potrebi se zlije z rezervno peterko, s katero je igral na začetku sezone. Po besedah Callie Caplan iz časnika Dallas Morning News pa je hkrati kot veteran lige pomemben glas pri vodenju mladega moštva proti prvi končnici po 2016. Usmerja jih pri branjenju domačega koša, pri iskanju pravih mest v napadu in jim svetuje, "če imajo fantje občutek, da niso dovolj vključeni v napadalne akcije". Po navadi to pomeni, naj še bolje igrajo v obrambi in čakajo na priložnosti, ki jih takšna igra ponudi.

Razgreti drugi Curry

Evropska trojka Dallasa (z leve v modrih dresih) Kristaps Porzingis (Latvija), Luka Dončić (Slovenija) in Maxi Kleber (Nemčija).
Evropska trojka Dallasa (z leve v modrih dresih) Kristaps Porzingis (Latvija), Luka Dončić (Slovenija) in Maxi Kleber (Nemčija). FOTO: AP

Tudi Seth Curry je v vse boljši strelski formi in dobiva pohvale z vseh strani, po deležu zadetih metov za tri točke pa se je vzpel že na sedmo mesto v NBA. Če upoštevano samo statistiko od srede januarja, pa je prvi strelec z razdalje med igralci, ki so v tem času vsaj 50-krat vrgli izza črte za tri. Carlisle mu namenja več minut in napadalne akcije večkrat usmerja proti njemu. Hkrati se nasprotna obramba še bolj osredotoča nanj, kar odpira prostor za druge igralce.

Srečanje z Minnesoto je dalo tudi prvi resnejši vtis o vlogi Michaela Kidda-Gilchrista v moštvu, saj je na parketu preživel 21 minut. Dončić je zanj dejal, da je dober obrambni igralec, ki lahko igra na mestu centra in krilnega centra, ter v nižjih postavah, na igrišče pa "prinaša energijo". Zaigral je tudi na položaju krila, s 198 centimetri in 105 kilogrami pa ustreza kalupu vsestranskega branilca. Nekaj skrbi povzroča le njegova previdnost pri metih na koš, proti Timberwolvesom je vrgel le dvakrat. "Počne čisto vse, kar želimo od njega. Veliko sprašuje, jasno je, da je odličen tekmovalec, sčasoma bo vse boljši in boljši," je prepričan Carlisle.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

En procent
28. 02. 2020 08.54
Luka vse najboljše! "Don Basket"
Mauzahecmauzares
27. 02. 2020 10.02
+2
Saj to je že povsem običajno kar je nemogoče za vsakdan. Čudežni fant Lukec Dončić, ponos domovine!!!!👌👎👊💪🏀
krneki_123
27. 02. 2020 08.56
+10
Počasi in sigurno do končnice. Upam na par Dallas Denver, najbolj primeren nasprotnik za prvi krog.
AS1983
27. 02. 2020 08.51
+6
Zelo pomembna gostujoca zmaga za dallas, luka mvp, velemojster
igor1
27. 02. 2020 07.57
+2
kolko je meni poznato je ducat 12
tmj
27. 02. 2020 08.44
+9
Samo preberi si orng pa bod razumel da jih ima lebron james ducat...doncic pa trinajst..sej ni tezko kr potrudi se se enkrat preden pametujes
AS1983
26. 02. 2020 21.31
+16
Upam na gostujoco zmago dallas, ker san antonio je v krizi letos in nebo videl koncnice