Šport

Mavericksi z razigranim Dončićem ugnali Clipperse

New York, 22. 05. 2021 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
43

Clippersi so si z načrtnima porazoma ob koncu sezone za tekmeca izbrali Maverickse, a so se na prvi tekmi močno opekli. Luka Dončić jim je nasul 31 točk in dosegel tretji trojni dvojček v končnicah, Dallas pa je z zmago (113:103) prevzel pobudo. "Potrebujemo še tri, do konca bo še trd boj," je Slovenec napovedal zanimiv prvi krog z Losangelešani. Ljubljančan je v 41 minutah dosegel 31 točk, 11 podaj in 10 skokov.

Dončić je lani s trojko v zadnji sekundi iztrgal zmago Clippersom.
Dončić je lani s trojko v zadnji sekundi iztrgal zmago Clippersom. FOTO: AP

Mavericksi so pred srečanjem ponavljali, da jih ne moti morebitno podcenjevanje Clippersov, a so tekmo začeli z žarom, ki ga prinaša rahla užaljenost, in nemudoma povedli. "Pomembna tekma, dober začetek nam je dal pobudo. Ostali smo zbrani, ko so nas dohiteli, kar je ključno za dobro igro v končnici," je trener Dallasa Rick Carlisle pohvalil igralce. "Ohraniti moramo ostrino, ogledali si bomo vse svoje napake bilo jih je precej in skušali še izboljšati igro." V Dallasu niso pozabili lanske končnice, ko so jih Clippersi mikastili na igrišču in poslali domov po šestih srečanjih. Tokrat so zdržali pritisk in zmagali na tekmi, na kateri Kristaps Porzingis (14 točk, podaja, 4 skoki, blokada) ni blestel, Dončić (31 točk, 11 podaj, 10 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi) pa je v zadnji četrtini dosegel le eno točko.

Luka Dončić vs Clippers
Luka Dončić vs Clippers FOTO: Sofascore.com

Slovenec jih je prej nasul več kot dovolj, "zmagali smo, kar je najpomembnejše, pa če sem v zadnji četrtini imel nič ali pa petnajst točk", je dejal po koncu. Po njegovih besedah so Clippersi v zadnjem delu igre ob vsakem napadu nadenj poslali po dva igralca, "imel sem že nekoliko težke noge". A to je vedno priložnost za ostale Maverickse. "Ko Luka igra na tej ravni, skušam ostati pripravljen, saj vem, da bodo ob podvojeni obrambi priletele podaje. Oči  ima tudi na zatilju," je Dorian Finney-Smith (18 točk, 2 podaji, 5 skokov, ukradena žoga) opisal zaupanje soigralcev v Slovenca. Ta je dejal: "Upam, da igram najbolje, kar lahko, a to je šele moja tretja sezona, še veliko se moram naučiti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob strani mu je stal veteran Tim Hardaway mlajši (21 točk, podaja, 4 skoki), ki je s petimi trojkami v pravih trenutkih izpihal zagon domačega moštva. "Vedeli smo, da bodo prišli nad nas, a smo prevedrili vihar." To po besedah Porzingisa dokazuje, da "imamo veliko orodij, ki jih lahko uporabimo. Imel sem nekoliko slabši dan, a smo vseeno zmagali". Po njegovih besedah je pomembna potrpežljivost: "Moral sem se prilagoditi, ko se je zdelo, da sem zunaj napada. To bomo spremenili že na naslednji tekmi." Ta bo na vrsti v sredo zjutraj ob 4.30 po slovenskem času. Izkušeni Clippersi bodo zagotovo strnili vrste, Kawhi Leonard (26 točk, 5 podaj, 10 skokov, 4 ukradene žoge) bo še bolj zagrizen v obrambi, Paul George (23 točk, 5 podaj, 6 skokov, ukradena žoga) bo začel odločneje. "LA se bo prilagodil, a tudi mi bomo naredili korak naprej in pred nami je zelo zanimiva serija," napoveduje Latvijec.

Potek srečanja

Tekma v Los Angelesu se je začela v senci srečanja v Milwaukeeju, kjer je Miami šele po podaljških tesno izgubil proti domačemu moštvu. Medtem so Mavericksi dobro začeli prvo tekmo proti Clippersom, Dončić je z dvanajstimi točkami poganjal napad gostov, pri domačinih mu je odgovarjal Leonard, ki jih je zbral trinajst. George je bil (še) neopazen, dobro je začel hrvaški center Clippersov Ivica Zubac. Gostje so v prvi peterki dali prednost Hardawayu, ki se je oddolžil z dvema trojkama, Mavericksi pa so četrtino dobili za tri točke (33:30).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino je začelo polaganje Nicolasa Batuma, Josh Richardson pa je zadel prvo trojko. Georgeu je uspel prvi met iz igre, po blokadi Serga Ibaka, ki je ustavil Porzingisa, je dodal še prosti met, ker je Latvijec v raketi stal dlje kot tri sekunde. Center gostov je po prekršku Batuma zadel svoja prva prosta meta, Marcus Morris pa prvi koš iz igre. Zgrešen met ni zmedel Hardawaya – pobral je odbito žogo in jo položil v obroč. Trojka Rajona Ronda je prinesla prvo izenačenje na srečanju in minuto odmora za Dallas. Po njej je Rondo še enkrat zadel od daleč, a je Maxi Kleber hitro odgovoril izza črte za tri točke. Pri Clippersih je Leonard še naprej polnil koš gostov, nato pa je Richardson zadel prosti met, ker je tudi Zubac pozabil stopiti iz rakete.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Dončića je Mavericksom prinesla dve točki vodstva, a je Zubac z odločnim zabijanjem izenačil. Richardsonovo polaganje in Georgeeva prosta meta so nadaljevali izmenjavo, dokler nista Richardsonova slaba podaja in Slovenčev prekršek v napadu prinesla dveh košev Patricka Beverleyja in novega premora za goste. Škodo je popravljal Dorian Finney-Smith, ki je nato slabo podal. Domači niso izkoristili priložnosti, Dončić pa je z drugo trojko goste popeljal v vodstvo. Od daleč je zadel tudi Hardaway in Dallas je imel pobudo. Še en Slovenčev met od daleč je vodstvo povišal na sedem točk, Leonardova prosta meta pa sta zaključila prvi polčas, ki so ga gostje dobili za pet točk (60:55).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domače moštvo je drugi polčas začelo z Georgeevim košem, Beverly je dodal trojko, zagon je prekinil zadetek Hardawaya, Dončić je dodal prosti met po prekršku Zubca. Slovenec je po dveh Leonardovih zgrešenih metih nadaljeval s košem in nato še trojko, kar je prineslo osem točk naskoka in hitro minuto odmora za Clipperse. Ta je pomagala, Beverleyjeva trojka ob izteku napada in Georgeev koš po slabi podaji Hardawayja sta zbližala srečanje, dokler ni Hardaway zadel od daleč. Dallas je pogrešal koše Porzingisa, ki je dobro začel. Nato se je njegov met ohladil, Morris pa je blokiral dva njegova poskusa. Dončić je po zgrešenem metu naredil tretjo osebno napako, trener Carlisle pa ga je zamenjal z Jalenom Brunsonom. Slovenec se je jezil na klopi, medtem je Leonard prodor zaključil z zabijanjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Finneyja-Smitha je ohranjala naskok gostov, George in Morris pa sta ga razžirala z zaporednima košema. Leonard je izpulil žogo Hardawayu, nato pa z njo stekel čez igrišče in jo tako silovito treščil v obroč, da je Dallas potreboval nekaj premora. Brunsonov koš in prodor Finneyja-Smitha sta gostom prinesla nekaj olajšanja, a je Batum zadel od daleč ter razliko znižal na le tri točke. Pomirjeni Dončić je zadel izza črte za tri, nato pa je Leonard kljub Brunsonovem prekršku žogo spravil v obroč, a zgrešil dodatni prosti met. Brunson je na drugi strani dodal dve točki. Ibaka je s prostima metoma razliko znižal na štiri točke, Richardson pa četrtino zaključil z lepim prodorom in polaganjem za šest točk naskoka Dallasa (86:80).
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ibaka je na začetku zadnje četrtine pobral lasten zgrešen met, sodniki pa so Dončiću prisodili prekršek v napadu. Trener Dallasa Carlisle je vložil ugovor, sodniki pa so po ogledu posnetkov ugotovili, da ima prav, in prekršek pripisali Reggieju Jacksonu. Slovenec se je tako izognil četrti osebni napaki, ni pa zadel poskusa za tri točke. Batumova trojka in še ena Georgeeva sta prinesli vodstvo Clippersov, Brunsonov koš pa je izenačil srečanje, z dodatnim prostim metom je prednost znova prinesel gostom. Leonard je nadaljeval nizanje košev, Brunson je na drugi strani ponovil vajo koša ob prekršku, a tokrat ni zadel prostega meta. Vse bolj razgreti George je bil natančen od daleč, Porzingis pa še naprej ni mogel zadeti. Precej bolje je šlo Finneyju-Smithu, po njegovi tretji trojki je losangeleška klop vzela minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rondo je s trojko dokazal, da blesti v končnici, po slabi Slovenčevi podaji je pridelal še prosta meta, a zadel le drugega. Domači niso izkoristili prekrška Finneyja-Smitha v napadu, Dončić pa je z lepo podajo našel Porzingisa, ki je z zabijanjem dosegel svoj prvi koš po prvi četrtini. Sodniki so Georgeev trk v Hardawaya ocenili za prekršek v napadu, a je domača klop vložila ugovor. Ogled posnetkov je potrdil sodniško odločitev, George je imel štiri osebne napake, Hardaway pa je sol v rano vtrl še s peto trojko. Naslednji napad je izgubil žogo, George pa je zadel za izenačenje. Trajalo je le do nove trojke Finneyja-Smitha, ki je nato dobil peto osebno napako, a je Morris zgrešil oba prosta meta. Dončić je dvakrat zapored grdo zgrešil od daleč, a domače moštvo tega ni izkoristilo, Porzingisova prosta meta pa sta slabi dve minuti pred koncem prednost gostov zvišala na pet točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Polaganje Hardawaya je nadaljevalo zagon Dallasa, George ga je skušal prekiniti z zabijanjem, a je prebujeni Porzingis tudi sam žogo odločno potisnil skozi obroč. Leonard je slabo minuto pred koncem zgrešil enega od dveh prostih metov, Brunson pa je bil natančnejši in Dallas je vodil za osem točk. Zgrešen Georgeev met od daleč je s skokom ujel Dončić in dosegel trojni dvojček, že tretjega v svoji sedmi tekmi končnic, na drugi strani je Brunson znova dvakrat zadel s črte za proste mete. Clippersi so divje metali izza črte za tri in vse zgrešili, na koncu pa poparjeno odšli v garderobo (113:103).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
24. 05. 2021 10.10
Luka je pri 22 letih NBA superstar, nevoščljivi slovenceljni pa seveda pljuvajo po njemu...
Voyager3000
23. 05. 2021 15.06
-6
To ni več košarka ampak proizvodnja ležerne, kamnite in gringo igre z žogo, kjer ni žara igre. Da, tudi to so ZDA: samo, da se dela denar.
Erin Straus
23. 05. 2021 14.10
-1
Spet zmaga prostozidarjev aha yap👍❗
Smehovci
23. 05. 2021 14.28
+1
asdfghjklqwertz
23. 05. 2021 13.16
+10
Upam, da Mavericksi letos grobo našeškajo Clipperse.
modelx
23. 05. 2021 13.44
-11
gledal .zadnje 3 minute. dallas imel srečo, da so clippersi odigrali še bolj bedno od njih. pa obramba ni izgovor. če bi clippersi zadeli vsaj pol tistega, kar je rondo ukradel žog in zadeli vsaj pol zgrešenih prostih, bi bil rezultat obraten. zato, ne biti preveč optimističen.
Smehovci
23. 05. 2021 14.28
japlov
23. 05. 2021 14.57
+6
Če bi to in če bi ono.. Neumnosti... Niso in pika. Izgubili so. Lahko potem tudi rečem, če bi Luka zadel vseh 11 trojk, LAC nebi imel za burek.
babylon5
23. 05. 2021 12.58
-2
pa tale tud zmaga: procesoid 17.05.2021, 10:39:21 +2 Za Dallas ne vidim nič pozitivnega v boju s Flippersi. Slednji jih bodo nadigrali tako fizično, kot psihično. Porcelanis je povprečen šuter, rupa v obrambi in mehkih nožic, Dončić fizično nepripravljen (počasen) s slabim metom, psihično nestabilen, THJ preveč toplo hladno, Maxi razen metanja odprtih trojk drugega ne zna, JRich slabo, DFS, STEIN, BRUNSON povprečno, itd. pač sam javljam se ti ker si pravilno analizo naredu. Mudela so 3 pokrival in ti praveš da ga majo naštudiranga
tmj
23. 05. 2021 16.00
+2
Sagadin..Zmago ti je ime ane? se prav clipersi majo pa kaksne igralce rondo ni zadel tok trojk vse od lanskiga leta..PG precenjenen posilen meti kr neki uglaunem...moris sam ena misica nc druzga..zubac slabsi od porzingisa itd itd....vse se suče tako kot pri dalasu okrog enga igralca in to je kawaii. tko da po včerajčni tekmi sodeč so ekipe 50 : 50 za napredovanje
babylon5
23. 05. 2021 12.55
+0
epic: procesoid 17.05.2021, 16:28:50 babylon5, vem o čem govoriš, a kar je bilo lani, je bilo lani, čez letošnjo sezono imajo Dončića vsi naštudiranega, vse njegove finte, zaradi česar ne prodira več pod koš v takšni meri, kot je pred tem, ko jih je še sukal na iste finte. Tokrat ga bodo obravnavali popolnoma drugače. Reši pa ga samo učinkovit met, ker če mu met ne bo šel, kot je to zadnje čase kar pogosto, bo še psihološko pogrnil... tu pa je potem zaključil, ko začnejo živčki... pa še Morris ga bo mal "pošlatu", potem bo pa jok in stok. Sicer pa, bomo videli, je rekel slep....
drimtim
23. 05. 2021 12.49
+0
Lepa zmaga,saj jih ne morejo vsakič za 50 pik premagat.Dalas so si želeli,pa ga imajo.Slabo bodo spali.
burekkafana78
23. 05. 2021 12.44
+5
Finney-Smith je igralec, ki ga je Dallas nujno potreboval, sedaj je potrebno samo še malce zožati obrambo ter poskrbeti, da bo malo.manj izgubljenih žog! Dončić pa itak, noro hudo, že sedaj en najboljših šuterjev vseh časov!
asdfghjklqwertz
23. 05. 2021 13.20
Glede na % ni med najboljšimi šuterji vseh časov, med najboljše se uvršča glede na akcije, ki jih počne pod košem. Ravno zaradi tega ga vsi najbolj hvalijo, ker ima izredno inteligenten pregled nad samo igro. Ko bo vsako tekmo zadel čez 50% metov, bo pa praktično nepremagljiv tako v obrambi oz. napadu, kot pri polnjenju košev. Za enkrat mu dobro kaže, da bo čez par let lahko odlična primerjava z Jamesom, Jordanom ipd. Ne pozabimo, da je Jordan rad zabijal in s tistimi dolgimi rokami in nogami bil pravi nepremagljivi stroj, med tem, ko Dončič veliko stavi na tablo - ogromno njegovih prodorov se konča z metom na tablo.
mindfields
23. 05. 2021 12.32
-1
Sem bil prepričan do Luka MVP letos ampak je ta srb Jokić baje brez konkurence letos..
ivcekivcek
23. 05. 2021 12.28
+7
Super ekipa so postali, Luka ni več sam. Ko popustijo je par igralcev ki lahko ekipo potegnejo ven in ne več samo Luka. Če bi se vrnil stari Porzingis bi bili top 3 za prstan.
Bourne
23. 05. 2021 11.41
+4
Hvala HTVju za neposredni prenos tekme.
KavčStrokovnjak
23. 05. 2021 11.06
+8
Ko je Marko Milić zaigral v NBA si nisem niti najbolj norih sanjah mislil, da bom vstajal rano, da lahko gledam enekega slovenskega mulca kako kreira igro enega najmočnejših klubov v NBA. Enostavno "mingbogling"!
Vap0
23. 05. 2021 13.06
pepe vas ma rad
23. 05. 2021 11.06
+10
Poznavalcem en info. V sezoni so igrali stiri tekme na teden. Luka je igral na prakticno vseh tekmah po vec kot 30 minut na tekmo. Komur se zdi debel in brez misicne mase, pa naj si pogleda fotke Kukoca, ko je prisel v nba. In to pri 25 letih.
KavčStrokovnjak
23. 05. 2021 11.02
+4
Rec' "kar češ" ampak mavsi so letos zasluženo v končnici. Ekipa deluje kot ekipa okrog Luke. Upam da jim rata do prstanov.
Škrnicl
23. 05. 2021 10.53
-16
Luka je na koncu komaj hodil. Met za tri pol metra prekratek. Prva je šla skozi, se pa bojim, da bo laganini 4:2 za Clippers.
Anticripstoned
23. 05. 2021 11.47
-8
Smehovci
23. 05. 2021 12.42
-2
Dobr matchup, dobr je Luka ampak ja Clipps in 6
DaDo77
23. 05. 2021 10.40
-5
Prva igra jim je super uspela, se pa bojim, da bojo na nadaljnih tekmah težko dosegal skoraj 50% met za tri kot so ga včeraj...
Zelo123
23. 05. 2021 10.53
+4
Tvoja bojazen je ključ do uspeha, posreduj v Dallas.
Uporabnik437802
23. 05. 2021 10.26
-11
Super, konec dober vse dobro👍, čeprav se mi zdi da je Luka malo preveč ''okrogel'' (preveč igric, cole in burgerjev maybe🤔), kar se tudi vidi po parih šprintih, ko diha na ''škrge''. Bo treba mal popravit mišično maso
drimtim
23. 05. 2021 12.46
+4
matjazek10 1
23. 05. 2021 09.51
+16
Odlična tekma. Luka vrhunsko prve tri četrtine. Zadnja pa podpovprečna. Rick je postavil igro tako, da so clipperse z prevzemanji prisilili, da je na Luki pristal Zubac in Luka je to izkoristil (pošolal ga je). Če ste opazili Zubac od sredine tretje četrtine ni več igral in takrat se je Luki ustavilo (Kawhi je zver v obrambi). Mislim, da bo Zubac do konca serije igral zelo zelo malo, Rick bo pa moral potegnit nekaj novega iz rokava. Presenečenje za Clupperse je bilo tudi, da sta bila hkrati na parketu Luka in Brunson, ki je zelo dobro odigral predvsem pri prenosu žoge na nasprotnikovo polovico in s tem razbremenil Luko. Porz podpovprečno, tukaj največja rezerva Dallasa. Ne moram razumeti, kako 221cm visok orjak igra konstantno 7m od koša (posledično ni skoka v napadu). So pa Mavsi prva dva napada v zadnji čerrtini odigrali na Porza, ki ju je zapravil. Trener je verjetno upal, da bo vsaj enega zadel in dobil na samozavesti. Se pa je delno odkupil v zadnjih dveh minutah z zabijanjem in prostimi meti. Tim JR, Dodo in Richardson zelo zelo dobro. Edino Tim je 2x hotel voditi žogo/igro in mu je 2x Kawahi ukradel žogo. Napovedujem 4-2 za Mavse.
franci1972slo
23. 05. 2021 09.57
-22
Dober komentar. Poleg tega je pred tekmo pojedel Poli salamo in s svojo debelostjo pretental nasprotnika.
titomeni
23. 05. 2021 10.20
+10
Lejga francija... Danes nimas nic drugega cez doncica kot debelost? Zelim ti hitro okrevanje ker tole meji ze na bolezen
bububu123
23. 05. 2021 10.50
+4
KP je že en čas pod svojim povprečjem. eno tekmo odigra dobro, 20+ točk, nato pa treba čakat na naslednjo kar nekaj časa
JOSEPH HAYDN
23. 05. 2021 09.34
+14
Odlična tekma Dallasa in super, da je bila taka ura nas je veliko lahko gledalo. Clippersi so si želeli Dallasa, ki pa zna bit zelo neugodna ekipa kot smo videli včeraj. Luka je bil izjemen, met, podaja, obramba povsod je bil in dihal je za ekipo. Zagotovo največja napaka pa je Porzingis, tip ne igra obrambe, posiljeni meti , navaden mehkužec in res je bil 6ti igralec Clippersov včeraj. Pomojem ga moti, da je v Lukovi senci, ker se s tem ne zna sprijaznit otročiček. Kljub zmagi pa bo težka za Dallas, ker konstantno imeti tako visok met za 3 bo vorašanje, so pa temelji dobri in če naženejo Porzingis ter pripeljejo 2 morda 3 super igralce bo prstan blizu
Houdor
23. 05. 2021 09.17
-8
Ni timske igre, vse na Doncicu. Tako ne bo šlo v nedogled.
biggie33
23. 05. 2021 09.29
+12
JOSEPH HAYDN
23. 05. 2021 09.35
+12
Zato, ker ni timski igralec je imel 11 asistenc in je brez problema pustil skok Porzingisu, čeprav bi s tem dosegel tripple double. Lapaš in sploh me gledaš tekem, za Luko je ekipa vedno na prvem mestu
franci1972slo
23. 05. 2021 09.58
+2
lluckyss
23. 05. 2021 10.16
+3
Houdur ima prav...Če bodo ustavili Luko potem Dallas nima šans. In ko Luko podvajajo, bi morali morda ostali to bolje izkoristiti .In naj kristalnega dajo pod koš ali pa naj to prevzame Boban..Ne upam si pomisliti kaj bo, ko bo imel Luka slab dan...