Šport

Potolčeni Mavericksi so doma izgubili že četrtič zapored

New York, 19. 04. 2021 01.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
13

Dallas je bil lani moštvo, ki ni znalo zaključiti tekem. Letos se jim jih ne ljubi začeti. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, po bledem prvem polčasu ni pomagal niti preobrat v tretji četrtini in ob koncu razgreti Luka Dončić, ki je dosegel 37 točk. Sacramento je tako po devetih porazih okusil slast zmage (121:107).

"Vseeno je, koliko točk dam, izgubili smo, na koncu je pomembno samo to," je bil Luka Dončić razočaran.
"Vseeno je, koliko točk dam, izgubili smo, na koncu je pomembno samo to," je bil Luka Dončić razočaran. FOTO: AP

Mavericksi so v težavah, pet porazov v sedmih tekmah, dva proti moštvoma z dna lestvice zahoda, je znak, da v klubu škriplje. Sacramento je igral brez dveh članov prve peterke, ima statistično najslabšo obrambo v NBA in breme devetih zaporednih porazov, a so kljub temu ob razglašenem metu Dallasa prvi polčas dobili za 17 točk. Dončić (37 točk, 4 podaje, 8 skokov, ukradena žoga, 3 blokade) je znova začel umirjeno, razžarel se je v zadnji četrtini, v kateri je dosegel 22 točk. A to ni bilo dovolj. Premalo je bil odličen večer Doriana Finneyja-Smitha (22 točk, podaja, 4 skoki, blokada), ki je šestkrat zadel za tri točke. Premalo znova dober Jalen Brunson s klopi (20 točk, 4 podaje, 4 skoki, ukradena žoga). Obramba je bila zmehčana, preostali igralci so skupaj dosegli komaj 28 točk. Na čelu s tokrat neučinkovitim Kristapsom Porzingisom (9 točk, 3 podaje, 11 skokov), ki je za tri koše porabil 14 metov.

Poskus, da prevzamejo nadzor nad tekmo, je prišel v tretji četrtini, ko je bila na igrišču druga peterka brez obeh zvezdnikov. "Takrat smo imeli moštvo, ki je z nesebično igro ponudilo možnost za preobrat, a je nismo izrabili," je dejal trener Rick Carlisle. "Slaba predstava od začetka, druga četrtina je bila obupna (izgubili so jo s 45:30)," je opisal prvi polčas, ki je zaznamoval celotno srečanje. Ni imel pravega odgovora, zakaj začenjajo brez zagretosti. "Dobro vprašanje. Vsako tekmo je treba odigrati, kot da gre za končnico. To je bila učna ura za nas. Pozabimo za hip na zmage in poraze, pomemben je tudi način, kako pridemo do prvih. Potrebujemo čvrsto, telesno igro, ne samo v obrambi, tudi v napadu," je poudaril, in dodal, da jih po zadnjih petih tekmah čaka globoko samoizpraševanje. "Seveda smo zaskrbljeni, v torek bomo imeli čas za trening in iskanje odgovorov," je napovedal.

Luka Dončić vs Sacramento
Luka Dončić vs Sacramento FOTO: Sofascore.com

Finney-Smith je dejal, da ne potrebujejo nasvetov trenerja, ampak "se moramo globoko zazreti v ogledalo. Kot moštvo se moramo vprašati, zakaj ne igramo s potrebno nujo, začeti moramo z več energije, biti pripravljeni na boj. Smo boljše moštvo, kot se kažemo." Dončić je dejal, da takšne izgubljene tekme sprožajo frustracije, "vseeno je, koliko točk dam, izgubili smo, na koncu je pomembno samo to." Nekajkrat je ponovil, da ne igrajo dovolj odločno in da je on prvi, ki mora igrati bolje, "odločneje in z več energije". Te ni manjkalo gostom, De'Aaron Fox (30 točk, 13 podaj, 4 skoki, 2 ukradeni žogi), Harrison Barnes (24 točk, podaja, 5 skokov, ukradena žoga) in Terence Davis (23 točk, 3 podaje, 3 skoki) so bili glavni rablji.


Potek srečanja

Nekdanji center Miamija Hassan Whiteside, ki je šele drugič letos začel tekmo za Sacramento v prvi postavi, je najprej najvišje skočil ob začetnem sodniškem metu, nato v napadu pobral odbito žogo, se med obrambnimi igralci Dallasa prerinil do obroča in zadel, zraven pa dobil še prosti met ob prvem prekršku Porzingisa. Po dveh zgrešenih metih Dončića je znova pobral odbito žogo v napadu in jo zabil v obroč, klop Dallasa pa je želela minuto odmora. Ta ni pomagala, Barnes je zadel prvo trojko in gostje so imeli osem točk, domači še vedno nič. Šele po treh minutah in 11 sekundah igre je Josh Richardson z metom za tri prekinil nedotakljivost koša Sacramenta. Polaganji Foxa in Mauricea Harklessa sta pomenili, da Mavericksi zaostajajo že za devet točk. Ni pomagalo, da je Dončić zadel le en prosti met, Whiteside pa je znova popravil zgrešen met soigralcev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Manjši preobrat je prinesla tehnična napaka za Foxa, ki si jo je prislužil z jezikanjem. S košem jo je kaznoval Porzingis, ki je nato dodal še trojko in posvet ob klopi so želeli pri Kingsih. Zadetek Foxa in nova čvrsta igra Whitesidea sta prenesla še štiri točke za Sacramento, medtem ko meti Porzingisa niso našli tarče. Tretji koš Foxa je razliko zvišal na 12 točk, nato je Porzingis v slogu Whitesedea popravil zgrešen met Mavericksov, Brunson po položil žogo v obroč. Po poldrugi minuti brezplodne igre na obeh straneh je Porzingis prodrl do obroča in ob košu dobil še prosti met. Chimezie Metu je prekinil strelsko sušo Sacramenta, Dončić je ob vrnitvi na igrišče znova zadel le enega od dveh prostih metov. Za prvo podajo je našel Willieja Cauleyja-Steina, ki je brez težav dosegel prvi točki. Dva prosta meta je dodal še Tim Hardaway mlajši. To sta bila zadnji točki prve četrtine, ki se je ob omledni košarki na obeh straneh vlekla kot jara kača. Sacramento jo je dobil za dve točki (22:20).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave z natančnostjo so se razširile še na črto za proste mete, tudi Brunson je ob začetku druge četrtine zadel le enega. Whiteside je nadaljeval odločno igro in dosegel nov koš, Dončiću je prvi iz igre uspel šele po dvanajstih minutah, prosta meta Cauleyja-Steina pa sta izenačila rezultat. Nekdanji Mavericks Delon Wright je hitro poskrbel za novo prednost gostov, a se je prebudil tudi Dončić s svojim drugim košem. Toda Metu in Davis sta zaostanek Dallasa zvišala na štiri točke, trener domačih Carlisle pa je vzel novo minuto odmora. Po njej je Brunson s trojko poživil medlo igro, a je od daleč zadel tudi Davis, nato je bil izza črte za tri točke natančen še Barnes. Košu Richardsona sta sledila nov brzopeti prenos žoge gostov in zabijanje Metuja. Ko je Davis dodal še svojo drugo trojko, je sledila nova minuta odmora za Dallas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njej se je med strelce vpisal Finney-Smith, a je bil Davis znova uspešen od daleč. Domači so potrebovali iskro, ki bi poživila neučinkovito igro, prva je bila zadetek Richardsona, nato je Finney-Smith z zaporednima trojkama prisilil klop Sacramenta, da se je odzvala z minuto odmora. Sledila je serija gostov, Harkless in Davis sta zabila, zadel je Fox, Barnes dodal trojko in šele koš Dončića je prekinil serijo devetih zaporednih točk Kingsov. Toda nova zadetka Foxa in Davisa sta pomenila, da Dallas zaostaja za 16 točk. Slovenec znova ni zmogel obeh prostih metov, Fox je bil vse bolj razigran, voz domačih je iz blata vlekel Finney-Smith s še enim metom od daleč. Toda s črte za tri je zadel tudi Barnes. Polaganje Brunsona je izničil nov zadetek Foxa, Dončić je ob koncu četrtine izgubil žogo in Sacramento je vodil že za 17 točk (67:50).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finney-Smith je s četrto trojko začel tretjo četrtino in ostajal vlečni konj Mavericksov. Dončić je še četrtič zapored zadel le en prosti met, Harkless ni bil tako površen in je zadel oba. Dallas je reševal Whiteside, ki žoge ni več spravil skozi obroč, a so bili tudi sami še vedno nenatančni. Harkless se je po prekršku posmehnil Porzingisu, Latvijec se ni pustil izzivati in ga je odrinil, sodniki so vročo kri ohladili s tehničnima napakama za oba. Po njej je Dončić s trojko zbudil upanje gledalcev, da se bo ritem tekme preobrnil, toda Barnes je s petim metom od daleč to upanje dal na led. Po še eni izgubljeni žogi domačih je dodal še polaganje žoge v protinapadu. Dončić je zadel met s korakom nazaj, toda razgreti Barnes je z dvema zaporednima košema razliko zvišal že na 21 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Peta trojka Finneyja-Smitha, nato pa njegov prodor pod obroč sta bila val energije za domače. Hardaway je prekršek Kingsov v napadu kaznoval z dolgo trojko. Serijo osmih zaporednih točk je prekinil Fox z blokiranjem meta Hardawayja, Buddy Hield pa je v protinapadu dosegel šele svoj prvi koš. Brunson je razliko znižal na trinajst točk in Sacramento je vzel minuto odmora. Po njej je druga peterka Dallasa nadaljevala drobljenje gostov. Brunson je znova zadel, Hardaway dodal dolgo trojko, obramba je bila vse bolj čvrsta, zaostanek pa se je skrčil na osem točk. Barnes je s košem skušal ustaviti domači juriš, Tyrese Haliburton je dodal prosta meta za ducat točk prednosti. Brunson jo je z enim prostim metom, nekaj kasneje pa še s prodorom do obroča znižal na devet. Haliburtonov prosti met je bil zadnji zadetek precej bolj živahne tretje četrtine, Dallas je po njej zaostajal za deset točk (87:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brunson je energijo s konca prejšnje prenesel tudi v zadnjo četrtino, nov koš je dodal tudi Dončić. Nalet je nekoliko umirila trojka Davisa, gostje pa niso kaznovali izgubljene žoge Slovenca. Ta se je oddolžil s prodorom do obroča, Kingsi, ki jim je tekma uhajala iz rok, pa so se umaknili na posvet h klopi. Wright je s pomembno trojko dvignil moralo, a ni trajala dolgo, saj je od daleč zadel tudi Dončić. Wright je nato prodrl do koša, Davis po zgrešenem metu Slovenca zadel za tri točke in Sacramento je vodil za ducat točk. Toda sledila sta koš in trojka Dončića, nato je prestregel še podajo, a je Brunson zgrešil. Domači trener Carlisle je ugovarjal dosojenemu prekršku Dwighta Powella nad Foxom, toda sodniki so vztrajali pri odločitvi, Kings pa je zadel prosta meta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vse bolj razgreti Dončić je nizal koše, toda natančen je bil tudi Fox. Trojka Brunsona je prišla v pravem trenutku, znova je odgovoril Fox, tokrat z divjim metom, ki pa je vseeno našel pot skozi obroč. Slovenec je na drugi strani uprizoril podobno težaven met, ker je preglasno zahteval še prekršek, je bil nagrajen s tehnično napako. Kazenski prosti met je zadel Barnes, Fox je dodal še dva. Dončić je z novim košem segel že čez trideset doseženih točk, a je hitro odgovoril Davis. Šesta trojka Finneyja-Smitha je razliko znižala na šest točk, toda Fox in prosta meta Harklessa so jo slabe tri minute pred koncem zvišali na deset. Slovenec je blestel s korakom nazaj in metom za tri točke, nato z dobro obrambo preprečil zadetek Davisa. Toda še vedno ni zmogel zadeti dveh prostih metov zapored.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so imeli šest točk zaostanka, a jih je še naprej pestil Fox s svojimi koši. Po zgrešenem poskusu Dončića od daleč je dobro minuto pred koncem Wright zadel prosta meta in razlika je znova narasla na deset točk. Porzingis in Dončić sta zapored zgrešila od daleč, vmes je Wright vztrajno zadeval proste mete in ko so Kingsi 46 sekund pred koncem zahtevali premor, je ta le umirjal igro, saj so vodili za dvanajst točk. Wright je zadel še dva prosta meta potrdil nov boleč poraz Dallasa, potolčeni Mavericksi pa so doma izgubili že četrtič zapored (121:107).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
19. 04. 2021 21.57
luka bo šel kmalu z dallasa, tle nikdar ne dobi prstana oz. naslova prvaka, naj gre drugam
poserjemsenavas
19. 04. 2021 15.15
+2
A so to Dončićevi Mavericksi? Po moje so oni navadni, ker Dončićevi vedno zmagajo.
burekkafana78
19. 04. 2021 12.58
-2
bolj fizični, boljša obramba ter manj izgubljenih žog obenem pa Dallas ne bi smel metati toliko trojk! Naredi dva koraka bližje ter raje probaj za 2, če bi to naredili bi bil rezultat tudi mogoče drugačen! Sacramentu je pa obenem vse letelo skozi obroč!
franci1972slo
19. 04. 2021 10.04
+8
Donke bo moral začeti igrati obrambo, enostavno to ni ekipa, ki si lahko privošči, da ga v obrambi špara, tako da mu daje najmanj zahtevne naloge oz. ga "skriva". Kljub njegovim 37 točkam so z njim na igrišču naredili -20 točk (!) proti enemu najslabših moštev! Večje razlike ni bilo samo zaradi druge peterke.
Thunderstorm
19. 04. 2021 09.54
+1
Luka mora k Lakersom, to tukaj je gnil klub!
franci1972slo
19. 04. 2021 10.01
+4
Reggie MIller je pred parimi dnevi lepo povedal, kako bi reagiral, če bi ga takrat Jordan povabil v Bullse. Tako bi moral reagirati vsak športnik.
tečnež
19. 04. 2021 09.50
+5
sami luzerji na kupu
agentii030
19. 04. 2021 09.18
+5
Luka menjaj klub, tukaj nikoli ne bo nič. Cuban gleda, da bo s teboj zaslužil ne pa da bo zgradil vrhunsko ekipo.
HUSO BOSS
19. 04. 2021 10.17
+4
BO!! CELO KARIERO BO NABIJAL STATISTIKO KOT PRED NJIM NOWIZKI!!
brodarko
19. 04. 2021 09.09
-1
...moštvo, ki ni znalo zaključiti tekem. Ali mi lahko kdo razloži, kaj to pomeni. Tekma se zaključi, ko na semaforju v zadnji četrtini zmanjka sekund in takrat sodnik označi konec tekme. Zelo bedno.
maske-so-padle
19. 04. 2021 09.00
+0
Naj prodajo Porzingisa in naj igra Melli
Goli000
19. 04. 2021 08.39
+1
Se strinjam brez centra bo težko Porzingis ni to za kar se ga plačuje
riss
19. 04. 2021 08.18
+1
Dallas Brezobrambniki, prepuščeni nasprotniku kako bo razpoložen v napadu. Ekipa, ki je razglašena da bolj ne more biti. Cuban odkimava z glavo, ko ga pokaže kamera, a sam je kriv, da gleda takšnega izpetega trenerja in ne pripelje igralce, ki bi bili dodana vrednost, kot bi bil vsaj en odlični center. Drugače pa ekipa nima niti 5 igralcev, ki bi sestavili solidno peterko, pa še od tega sta dva v drugi peterki (Brunson in Hardaway). Dončića je res škoda za provinco, kar Dallas je v košarki. Luka je bil navajen špice v EU, kar je bil Real Madrid. Drugače, tudi Luka ni najbolj pripravljen in igra slabše. Njegova statistika, +-, predvsem % pri metih in daleč je od trojnih dvojčkov. Dallas očitno ni neka organizirana ekipa, pri kateri se vse ve, od prehrane, priprave, taktike, predvsem pa sestave ekipe. Luka, več sreče v kakšni drugi sredini: LA ali NY. Pa čimprej, da bo več prstanov.