Šport

Obramba Knicksov in 44 točk Randla je bilo preveč za Maverickse

New York, 17. 04. 2021 03.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
8

Tokrat ni bilo prostora za mešanico sreče in spretnosti Luke Dončića, ki je Mavericske izvlekla iz zagate na prejšnji tekmi. Gostje iz New Yorka so ob neumornem Juliusu Randlu v napadu ter z obrambo, ki je udušila napad Dallasa, tekmo varno pripeljali do konca in zmagali za osem točk (117:109).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Randle se je v domači Dallas vrnil nabrušen in z izjemno predstavo (44 točk, 7 podaj, 10 skokov, ukradena žoga, blokada) Maverickse spravljal v obup. Zadel je 16 od svojih 29 metov (šest od enajstih poskusov za tri točke), Dallas, ki je pred dvema tednoma v New Yorku zmagal z odlično obrambo, pa jo je tokrat igral precej mlahavo. Kot ponavadi je prvemu Knicksu ob strani stal R. J. Barrett (24 točk, 2 podaji, 8 skokov, ukradena žoga), tretji steber je bil tokrat Derrick Rose (15 točk, 5 podaj, skok, ukradena žoga). Knicksi so zadeli 51 odstotkov svojih metov, podobno uspešni so bili tudi s črte za tri točke (14 v 28 poskusih), kar je samo potrdilo omlednost domače obrambe.

"Tekma je bila trda, igrali so košarko na telo, pogosto nismo zmogli odgovoriti z enako mero. Skoraj nikjer jih nismo ustavili," je bil Carlisle kratek. Dončić (22 točk, 19 podaj, 8 skokov, blokada) je odlično podajal, toda ob čvrsti obrambi New Yorka na koš vrgel le šestnajstkrat (in zadel sedem metov), še posebej so bile razglašene njegove trojke (zadel je dve od devetih). Kristaps Porzingis (23 točk, podaja, 12 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi) je tokrat proti svojemu nekdanjemu moštvu igral nekoliko bolje kot na prejšnjih dveh tekmah, a tudi njegov met ni bil bleščeč (osem zadetkov v dvajsetih poskusih, dve trojki v osmih metih). 

V merjenju moči Juliusa Randlea (levo) in Luke Dončića (z žogo)  je slednji potegnil precej krajši konec.
V merjenju moči Juliusa Randlea (levo) in Luke Dončića (z žogo) je slednji potegnil precej krajši konec. FOTO: AP

Mavericksi so že v drugi četrtini zaostajali za ducat točk, nato do tretje izenačili tekmo in se z gosti menjavali v vodstvu. Toda namesto vsaj tesnega zaključka so Knicksom pustili, da so vzeli vajeti v svoje roke in sredi zadnje četrtine vodili za dvanajst točk ter zlahka prišli do zmage.

Potek srečanja
Randle je prihod domov naznanil odločno, v dveh minutah je nanizal sedem točk in Knickse popeljal v začetno vodstvo. Prvi koš za domače je zadel Dončić, Dorian Finney-Smith s trojko in Josh Richardson pa sta nadaljevala z zasledovanjem razpoloženega Knicksa. Trojki Maxija Kleberja in Richardsona sta pobudo prinesla domačim, a je Randle dodal novo trojko, v serijo njegovih košev pa se je z dvema točkama vmešal Elfrid Payton. Med strelce izza črte za tri točke se je vpisal tudi Porzingis, domače je lovil Reggie Bullock, nato je Randle s tretjo trojko Knickse znova popeljal v vodstvo. Drugi met za tri točke Kleberja je pomenil, da zadevajo tudi drugi člani prve peterke, ne le zvezdnika Dallasa. Sledila sta koša gostov, najprej je zadel center Nerlens Noel, nato Barrett.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so se umaknili na minuto odmora, po njej jih je Randle ošvrknil z novim metom od daleč, koš Richardsona pa je zaostanek domačih znižal na dve točki. Veteran Rose je po prihodu s klopi hitro zadel dolg met za dve točki, Richardson je odgovoril s košem s treh metrov, toda Rose je nanizal še pet točk in Dallas je zaostajal že za sedem. Izgubljena žoga Randlea je Timu Hardawayju mlajšemu omogočila lahko polaganje v protinapadu. Barrettov prosti met in trojka Immanuela Quickleyja pa sta zaključila prvo četrtino, po kateri so gostje iz New Yorka na krilih svojega najboljšega igralca vodili za devet točk (34:25). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino je z novo trojko odprl Barrett, Hardaway se je v lov za gosti podal z dvema zaporednima košema. Nato je bil na vrsti Rose, najprej je zadel, nato podal Taju Gibsonu za polaganje žoge v obroč. J. J. Redick je podajo Dončića izrabil za prvi točki, Slovenec je nato našel Hardawayja za še eno polaganje in Knicksi so vzeli minuto odmora. Osma podaja Dončića je prišla do Hardawayja, ki je zadel za tri točke, slaba podaja Randlea je prinesla prosta meta za Slovenca, ki je zadel le drugega. Bullock in Dončić sta izmenjala nekaj ne ravno prijaznih besed, nekaj kasneje se ga je Slovenec otresel v napadu in pri tem z levo roko sunil nazaj, a so sodniki po ogledu posnetkov menili, da ni šlo na za nameren udarec. Skoraj dve minuti brez koša je prekinil Randle, zadel je tudi Payton in Knicksi so znova vodili za osem točk. Hardaway je s trojko zadel svoj šesti koš v šestih poskusih in omilil zaostanek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od daleč je bil natančen tudi Bullock, prosta meta Dončića, nato pa blokada in dva koša Porzingisa pa so prinesli dovolj zagona domačim, da ga je klop gostov prekinila z minuto odmora. Po njej je Randle znova slabo podal, Dončič je bil s črte za proste mete znova le polovično natančen. Newyorški as je z dvema zaporednima košema pognal napad Knicksov, v drugo je dal Dončiću okusiti njegovo orožje, ko je s korakom nazaj vrgel prek njega. Dallas je vzel kratek premor, po njem se je Porzingis s trojko otresal slabe igre, ki ga ponavadi pesti proti njegovi nekdanji ekipi. Prekršek Noela v napadu je prinesel prosta meta Hardawayju. Sodniki po mnenju domačih niso dosodili prekrška nad Porzingisom, a so delivci pravice razburjanje utišali s tehnično napako. Bullock jo je kaznoval s košem s črte za proste mete, Barrett je dodal trojko in Knicksi so ob koncu prvega polčasa vodili za štiri točke (56:52).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Newyorčani so drugi polčas začeli z izgubljeno žogo, prva koša pa sta bila prosta meta Porzingisa. Dončić je z blokado Paytona pokazal svoje obrambne veščine, v napad si je z lepim obratom odprl pot do koša, nato Paytona prisilil k še eni izgubljeni žogi, a zgrešil poskus za tri točke. Randle je nadaljeval svojo serijo zadetkov, Richardson je odgovoril s trojko, a je za tri točke zadel tudi Bullock. Slovenec je z enajsto podajo našel Porzingisa, ki je zabil, Dončić pa se je dolgo razburjal, da bi sodniki morali piskati tudi prekršek nad Latvijcem. Prvi zvezdnik Dallasa je po skromnih šestih točkah v prvem polčasu pospešil igro v napadu, najprej je zadel iz obrata, nato dodal prosta meta in domače moštvo je vodilo za štiri točke. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novo izgubljeno žogo New Yorka je Dončić spremenil v podajo Finneyju-Smithu, ki je odločno zabil. Randle je skušal pognati napad gostov z novo trojko, nemudoma je od daleč odgovoril tudi Slovenec za svoj prvi zadetek od daleč v šestem poskusu. Koš Peytona, nato pa še tri točke Randla, ki je ob zadetku dobil še prosti met, sta točko prednosti prinesla gostom. Zvišal jo je Barrett, ki se ni ustrašil Porzingisa pred sabo, in domača klop je vzela minuto odmora. Ta je pomagala, Finney-Smith je izenačil s trojko, a je tudi neutrudni Randle zadel od daleč. Newyorčani so igrali trdo in zavzeto obrambo, toda Porzingis je zadel prek nižjega obrambnega igralca. Prvi točki Jalena Brunsona sta znova presukali rezultat, ki je začel nihati iz napada v napad. Zadel je Rose, nato je Brunson zarezal skozi obrambo, natančen je bil tudi Gibson za Knickse. Četrtino je končal kdo drug kot Randle, njegova trojka je pomenila, da je zbral že 35 točk, gostje pa so vodili za štiri (83:79).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Redick je zadnji del igre začel z zgrešenim metom, nato ga je Barrett prisili k prekršku ob košu, tako da so Knicksi četrtino začeli s tradicionalno trojko. Redick se ni pustil zmesti in se je oddolžil z metom za tri točke. Barrett pa je s prodorom do obroča še naprej nizal koše. Nato je zadel še za tri točke in Mavericksi so ob zaostanku za devet vzeli minuto odmora. Gostje so v igro poslali Franka Ntilikino, ki zadnje čase redko pride na parket, zahvalil se je s trojko. Škodo je popravil Redick s svojim drugim uspešnim metom izza črte za tri. Vlogo Randla je prevzel Barrett in nizal zadetke, Brunson pa je s košem skušal slediti gostom. Eden od dveh postih metov Ntilikine ter prodor Rosa do obroča sta pomenila, da Dallas dobrih sedem minut pred koncem tekme zaostaja že za dvanajst točk.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači gledalci so upali, da je trojka Finneyja-Smitha znak za začetek preobrata. Redick je zadel enega od dveh prostih metov, na drugi strani Rose s svojim značilnim metom iz skoka dodal dve točki za goste. Dončićeva šestnajsta podaja je bila namenjena Richardsonu, ki je zabil, nato vrnil uslugo Slovencu za njegovo polaganje v obroč. Napadalni zagon Randla se je nekoliko unesel, a je točke nizal s črte za proste mete. Noel je gostujočo ekipo še dodatno naelektril z blokado poskusa Finneyja-Smitha, da zabije. Porzingisova prosta meta sta razliko znižala na šest točk, toda Mavericksi niso znali ustaviti Randla, ki je znova zadel. Finney-Smith je v protinapadu zabil, Richardson pa z odločno blokado preprečil koš Barretta. A je Noel izrabil ob prosta meta po prekršku Porzingisa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po še eni zgrešeni trojki Dončića je Randle znova zadel in imel že 41 točk. Porzingis je ohranjal upe Mavericksov s košem in še prostim metom ob prekršku. Zadetek Barretta je prednost zvišal na devet točk, nato je Dončić zgrešil oba prosta meta, Richardson pa met po ukradeni žogi in Dallas je dobro minuto pred  koncem drsel v poraz. Knicksi so žogo dajali v roke Randlu, ta je zadeval le vsak drugi prosti met, a ob zgrešenih poskusih Dallasa ni bil pretirano zaskrbljen. Dončić je prodrl do obroča, toda ob zaostanku devetih točk slabih 41 sekund pred koncem so domači potrebovali novo mero izjemne sreče. Barrtlett in Randle sta zadela po en prosti met, koš Porzingisa in trojka Dončića sta zaostanek znižala na šest točk. Toda Bullock je imel prosto pot do koša za končni rezultat 117:109.

Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - New York Knicks.
Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - New York Knicks. FOTO: Sofascore.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Styria
17. 04. 2021 10.57
+1
Barvo NY, končno
franci1972slo
17. 04. 2021 08.32
+11
Dončić mora resno prenehati s pritoževanjem sodnikom po čisto vsakem metu ali izgubljeni žogi. Postaja zelo mučno za gledati.
RamzesII
17. 04. 2021 10.14
+1
Kaj je sploh razlog takemu vedenju? To ni normalno ali pa je slovencelj.
burekkafana78
17. 04. 2021 12.35
pa ne glej, če "jajcaš" človeka kateri da 19 podaj, potem pač realno preveč pričakuješ!
burekkafana78
16. 04. 2021 21.39
-6
Donke za zmago iz polovice igrišča pa lahko noč oz. dobro jutro!
franci1972slo
17. 04. 2021 08.31
+2
burekkafana78
17. 04. 2021 12.29
ja, vzel sem kredit za to tekmo ter vse zagonil, še od žene sem vse prihranke zafural, sedaj živiva v prikolici sredi gozda 🤣
bojer
16. 04. 2021 20.37
+6
Posamezniki imajo "svoj dan" kot ekipa niso kdo ve kaj.