Šport

Mavericksi s precejšnimi mukami v Atlanti prekinili niz porazov

New York, 04. 02. 2021 01.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
16

Dallas je igral čvrsto košarko z dobro obrambo, ki zvezdniku Atlante Traeju Youngu ni pustila, da bi se razigral. Vodil je že za 15 točk, ob koncu pa vseeno trepetal za zmago, ko so Hawksi jurišali na vse ali nič. Zadeti prosti meti so mu pomagali, da se je obranil in se po šestih porazih končno veselil nove zmage (122:116). Luka Dončić je dosegel 27 točk za svojo osmo zaporedno tekmo z več kot 25, z osmimi skoki in 14 podajami pa vpisal 11. dvojni dvojček.

Čvrsta obramba je po besedah Luke Dončića (levo) postavila temelje za prvo zmago po šestih porazih.
Čvrsta obramba je po besedah Luke Dončića (levo) postavila temelje za prvo zmago po šestih porazih. FOTO:

"Rast je lahko boleča, toda skozi to bolečino prideta dodatna čvrstost in vztrajnost moštva," je trener Dallasa Rick Carlisle še pred tekmo napovedal, da je šest porazov tudi koristna učna ura. Trije Mavericksi so presegli dvajset točk, Luka Dončić (27 točk, 14 podaj, 8 skokov, 2 ukradeni žogi, blokada) je bil znova blizu novemu trojnemu dvojčku (dvomestno število točk, podaj in skokov), Kristaps Porzingis (24 točk, 11 skokov, 2 podaji, ukradena žoga) vse lažje najde svoj igralni ritem, Tim Hardaway mlajši (22 točk, 4 skoki) je bil tokrat prepotrebna iskra s klopi. Pomembno vlogo je imel Josh Richardson (14 točk, 2 podaji, 6 skokov, 2 ukradeni žogi, 2 blokadi), ki je celotno tekmo kot senca sledil Youngu (21 točk, 9 podaj, 4 skoki, ukradena žoga) in mu s pomočjo soigralcev preprečeval, da bi se razigral. Proti Dallasu vedno dobro igra John Collins, tokrat jim je nasul kar 35 točk (in dodal podajo te 12 skokov), a je bilo vseeno premalo za novo veselje Hawksov, ki so prejšnjo sezono doma namučili Dallas.

Luka Dončić vs Atlanta
Luka Dončić vs Atlanta FOTO: Sofascore.com

Zmaga po poldrugem tednu je bila "močno potrebna", kot je po srečanju dejal Carlisle. "Fantje so opravili dobro delo in nadoknadili zaostanek po prvem polčasu. Všeč mi je, kako so se borili, igrali so dobro timsko košarko, ob koncu so imeli nekaj poučnih trenutkov, naredili smo nekaj napak, a ostali hladnokrvni." Pohvalil je igro v obrambi, posebej Richardsonovo garanje pri pokrivanju Younga. Zadovoljen je bil tudi z izkupičkom v napadu, "če imaš tri igralce z več kot dvajsetimi točkami, je verjetnost za zmago precej večja. A nikoli ne veš, kako se bo tekma odvijala, kakšen bo njen ritem, zato je obramba tako pomembna in zato smo jo letos tako poudarili. Napad temelji na dobri obrambi," je še enkrat več opisal novo filozofijo moštva.

Podobno razmišlja tudi Dončić: "Ko igramo dobro, je dobra naša obramba, to požene našo igro, to moramo storiti vsako tekmo." Dejal je, da ni imel posebnih priprav po seriji porazov, na treningu so opravili običajno rutino, na srečanjih "skušam uživati v tekmi, ujeti njen ritem, takrat igram najbolje, to je ključno." Tudi tokrat so imeli nekaj težav, "ni bila popolna tekma, ampak zame je pomembna zmaga," Slovenec uspehu ni gledal v zobe. Po njegovih besedah ima dober občutek o moštvu, "nekateri fantje po prebolelem covidu-19 še vedno skušajo okrepiti svojo pripravljenost. A mislim, da bo z nami vse v redu, za nami je težko razdobje, ostati moramo pozitivni in uživati v košarki."


Potek srečanja

Dober znak za gostujoče moštvo je bila enakomerna porazdeljenost prvih košev med štiri različne igralce, s serijo devetih zaporednih točk so prevzeli pobudo in povedli srečanje. Pri Atlanti njihov prvi zvezdnik Young v prvih šestih minutah igre ni niti enkrat vrgel na koš, po dveh prekrških je sedel na klop, Dončić je imel še posebej hitre roke in Camu Reddishu dvakrat ukradel žogo. Vrsta zgrešenih metov je nekoliko upočasnila napad gostov in Hawksom ponudila priložnost, da se nekoliko približajo, veteran Danilo Gallinari je s trojko poravnal rezultat. Dallas se je hranil z izgubljenimi žogami Atlante, delo jim je lajšala tudi ne ravno zavzeta obramba domačega moštva, le slab met jim je preprečeval, da bi odločneje pobegnili v vodstvo. Nekaj zaslug gre pripisati tudi Gallinariju, ki jim je že v prvi četrtini nasul deset točk, čeprav je njegovo povprečje sezone devet na tekmo. Trojka Hardawaya je postavila končni rezultat četrtine, 26:22.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je na začetku druge četrtine nadaljeval z odločnim pokrivanjem Younga, Richardsonu se je pogosto pridružil še en igralec, da bi čim bolj zadušili igro mladega zvezdnika. Richardson je eno od svojih odličnih obramb, blokado Younga, na drugi strani igrišča spremenil v met za tri. Toda center domačih Clint Capela se ni menil za visoke Maverickse in je vztrajno zadeval pod obročem, kar je ob zgrešenih metih Dallasa znova zbližalo rezultat. Young je začel s podajami iskati odkrite soigralce, in to je Atlanti pomagalo, da je prvič na tekmi prevzela vodstvo. Dolga trojka Younga je pokazala njegov izjemen doseg meta od daleč, sledilo je nekaj zgrešenih metov Dallasa iz neposredne bližine, nato še nepotreben prekršek Doriana Finneyja-Smitha po izgubljeni žogi in Atlanta je imela pobudo. Dončić je s preigravanjem, zadetki in podajami poganjal napad gostov, a so ti vseeno ohranjali prednost. Slovenec je četrtino zaključil z metom za tri in v zadnjih sekundah znižal zaostanek (56:53).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Atlanta je drugi polčas začela s trojko Collinsa, gostje so bili od daleč nenatančni, a sta Dončić in Porzingis zadevala za dve točki in z osmimi zaporednimi točkami Dallas popeljala v vodstvo. Utrdila ga je trojka Maxija Kleberja, nato jim je ugovarjanje Younga prineslo še prosti met, saj so mu sodniki prisodili tehnično napako. Mavericksi so imeli težave z lovljenjem odbitih žog, Hawksi so leteli precej višje. Po še enem skoku v napadu je Young lahko popravil svoj prvi zgrešeni met za tri z drugim in domače popeljal v vodstvo za točko. Trener domačih Lloyd Pierce je uspešno ugovarjal prekršku nad Porzingisom, toda Dallas je obdržal žogo, Hardaway pa zadel za tri. Dodal je koš in še eno trojko in s skupaj enajstimi zaporednimi točkami poganjal napad gostov, ki so znova prevzeli vodstvo. Zadnje štiri točke v četrtini je dodal Jalen Brunson in Dallas je vodil za pet (88:83).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so zagon ob koncu tretje četrtine obdržali tudi na začetku četrte, Brunsonu in Hardawayu se je s trojko pridružil Finney-Smith. Ob vrnitvi Dončića na igrišče je Dallas vodil za deset točk, nato je prišla tehnična napaka Porzingisa, ko se je razburjal zaradi nedosojenega prekrška nad njim. Latvijca to ni zmedlo, s košem, nato pa še odločnim zabijanjem po podaji Dončića, je domače prisilil k minuti odmora. Njegova dolga trojka, prva na srečanju, je Dallasu prinesla 14 točk prednosti, nekaj pozneje so ga povišali na 15  in imeli lepo podlago za zadnjih pet minut. Atlanta je zagrizeno skušala preobrniti rezultat, zaostanek je znižala na deset točk, Carlisle pa je s premorom varovance skušal pripraviti za zadnje tri minute.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledila je serija zgrešenih metov za tri točke Mavericksov in Hawksi so se približali na šest točk, ob zapravljeni žogi je Young z dolgo trojko dobrih 42 sekund pred koncem znižal le na tri točke razlike. Nato je Porzingis žogo potisnil v obroč po zgrešenem metu Dončića in nekoliko olajšal položaj gostov. Young je hitro zadel na drugi strani, toda prekršek Atlante je na črto za proste mete poslal zanesljivega strelca Richardsona. Nato je Young znova zbrzel v napad za novi dve točki, Hardaway pa zadel le enega od dveh prostih metov. Youngu v tretje ni šlo, zgrešil je met za tri točke in po prostih metih Dončića je bila tekma odločena (122:116).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GO INTER
04. 02. 2021 10.36
+2
BlaženiOcvirki
04. 02. 2021 09.49
-7
Žal je precej precenjen igralec. Veliko praznih statistik, ni šans da bo MVP, kaj šele GOAT...da sploh ne omenjam njegovih šans da zmaga championship :(
ochi
04. 02. 2021 18.08
če bi Luka imel eksplozivnost od Ziona, bi bil najdominantnejši igralec ever. Še vedno jih pelje sca t.
O0O0O0O
06. 02. 2021 19.12
Ja sej če bi shaq lahko trojke matal kokr reggie miller bi bil še bolj neustavljiv in nedvomdo GOAT
Ciercq
04. 02. 2021 09.18
-13
29 toč pa bi naj bil najboljši na svetu hahaha ubogi slovenci res hvalite se tako kot hrvatje a o njih govorite , ... sebe si poglejte
SamoPovemMojeMnenje
04. 02. 2021 09.28
+4
Prodanekure
04. 02. 2021 09.40
+9
Imate Albanci tudi svojega predstavnika v NBA ligi?
Sisli288
04. 02. 2021 09.51
+10
glavni Baja
04. 02. 2021 10.53
+3
Ciercq
04. 02. 2021 12.06
-5
Mućibaćić ni Albanija pač pa Kosovo. Še 1x si dokazal da si te Ie slovensko
gremolevo
04. 02. 2021 15.36
+0
ciercq vem boli Slovenci smo carji tebe nekam tiši predlog olajšaj se bo lažje boš videl hahaha Slovenija
gremolevo
04. 02. 2021 15.40
-1
cierq čija si ti ovca samo pitamjesi li iz Kosova ko veš od kod Mućibaćić in piimek ima odličen muti kat baci hahaha ti boš ja lol
blef
04. 02. 2021 19.57
misliš v ABA...ne vem , če. NBA je druga dimenzija.
KOdOvce
05. 02. 2021 10.33
Cierci, KAK DOLGO ŠE BOM ČAKAL NA TELEČJEGA BREZ ČEBULE? Ajde spravi se, pa ne bluzi tu gor o nekih košarkarjih, ki jih ne poznaš, kdo bo delal namest tebe? Taki boste kmalu leteli nazaj od koder ste prišli, se zavedaš? Delat!
Ježešna
04. 02. 2021 09.05
+6
Samo tako dalje pubeci
uporabnica portala
04. 02. 2021 08.50
+5
Vse dobro! 💪👑