Košarka

Odlični Dončić je bil sam premalo za zmago proti Chicagu

New York, 18. 01. 2021 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
52

Velika praznina na klopi Dallasa je v tekmi proti Chicagu pobrala svoj davek, še posebej, ker so domači ostali tudi brez drugega strelca Tima Hardawayja mlajšega. Luka Dončić je dolgo poganjal celotno moštvo, a se v drugem polčasu utrudil in Bullsi so tudi ob svojem nerazpoloženem zvezdniku Zachu LaVineu prepričljivo zmagali za 16 točk (117:101). Dončić se je zaustavil pri 36 točkah, 16 skokih in 15 podajah.

Luka Dončić kljub zelo dobri igri ni skrival razočaranja ob porazu.
Luka Dončić kljub zelo dobri igri ni skrival razočaranja ob porazu. FOTO: AP

Trener Rick Carlisle še zdaleč ni bil zadovoljen z igro, "imeli smo nekaj neznačilnih izgubljenih žog v nepravih trenutkih, to vzame zagon igri," za končni razplet pa je okrivil predvsem "ubijalsko" drugo četrtino, ko jim je Chicago nasul kar 40 točk. Tega ni popravila niti izvrstna igra Luke Dončića (36 točk, 15 podaj, 16 skokov, 2 ukradeni žogi), ki je samo v prvem polčasu dosegel kar 30 točk, od tega 20 v drugi četrtini. Nov trojni dvojček (dvomestno število točk, podaj in košev) je ob porazu znova izzvenel v prazno, čeprav je z 29. tovrstnim dosežkom na listi igralcev presegel Michaela Jordana. Prav tako je bila to komaj osma tekma v zgodovini NBA, na kateri je igralec dosegel vsaj 35 točk, 15 podaj in 15 skokov (kar petkrat je uspelo Oscarju Robertsonu, po enkrat pa Wiltu Chamberlainu, Jamesu Hardnu in sedaj Dončiću). "Njegova statistika je spektakularna, toda smo v poslu zmagovanja, brez zmage ne bo srečen," je Carlisle napovedal razpoloženje svojega najboljšega igralca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić v svoji tretji sezoni sicer precej bolje obvladuje razočaranje, kot ga je v prvih dveh. Tokrat je vse nekoliko presenetil s trditvijo "drugi polčas sem odigral obupno, nekoliko sem bil sebičen, ker sem v prvem dosegel 30 točk. Imel sem nekaj metov, ki jih ne bi smel vreči. Nisem bil pravi jaz, moram biti boljši." Kar je bilo toliko bolj nenavadno, ker je soigralcem samo v drugem polčasu razdelil deset podaj, medtem ko so jih vsi drugi skozi celotno tekmo zbrali tri. To samo kaže, kako razglašen orkester so bili tokrat Mavericksi. "Kot moštvo moramo narediti korak naprej, imeti več energije v napadu. Ni občinstva, ki bi nas pri tem spodbujalo, zato moramo sami najti zagon," je o precej omledni igri moštva razmišljal Slovenec. Da jim je manjkalo zagona, se je strinjal tudi Kristaps Porzingis (20 točk, 8 skokov, 2 blokadi). "Vsi smo bili razočarani nad svojo igro. Bilo je kot pri verižni reakciji, brez energije smo delali napake, te so še nižale energijo." Po njegovih besedah bodo znotraj moštva morali opraviti nekaj pogovorov in popraviti napake. "To je skupinska igra, najti moramo način, da krepimo igro drug drugega," je poudaril.

Statistika Luke Dončića na tekmi s Chicagom
Statistika Luke Dončića na tekmi s Chicagom FOTO: Sofascore.com

Carlisle je opozoril, da so vstopili "v najtežji sedemdnevni urnik v zgodovini Mavericksov", začeli pa so ga s porazom. A se ni želel izgovarjati na odsotnost šestih igralcev (še vedno so v karanteni Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber, Josh Richardson in Dwight Powell). "Poškodba Hardawaya nam ni koristila, a imamo druge igralce, ki bi lahko zapolnili praznino in opravili svoje delo v obrambi". Trener je optimističen, da se bo v ponedeljek proti Torontu vrnil Jalen Brunson, ob tem pa še dejal "nimam niti najmanjšega pojma, zakaj ni smel igrati že nocoj, fant je bil na testih negativen teden in pol, a so odločili, da nocoj še ne sme biti z nami. Pridružil se nam bo jutri. Razumi to, če moreš," se je z nekaj ironije hudoval nad določili zdravstvenega vrha lige. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Chicago je imel nekaj težav z obvezno karanteno, bili so brez češkega branilca Tomáša Satoranskýja, zato pa se je vrnil njihov drugi Evropejec, finski krilni center Lauri Markkanen (29 točk, 3 podaje, 10 skokov), ki je kot ledolomilec rezal skozi obrambo Dallasa in brez težav nizal koše. Izvrstna je bila tudi njihova klop, veteran Garret Temple je prispeval 21 točk, Thaddeus Young in Otto Porter mlajši sta jih dodala še 15 in 14. Tako je LaVine zlahka ostal samo pri desetih točkah in se raje osredotočal na iskanje soigralcev (10 podaj). Skupaj so Bullsi za zadetek podali 32-krat, Mavericksi le 18-krat. Chicago je bil po štirih zaporednih tesnih porazih željan zmage, še posebej ker so v Oklahoma Cityju v zadnji poldrugi minuti zapravili deset točk prednosti. "To je garaška skupina fantov, želijo zmagovati, a še ne vedo, kako, tega se šele učijo," je dejal trener Billy Donovan, ki je vodenje ekipe prevzel pred sezono. Tokrat so imeli dobro učno uro.

Potek srečanja

Vrste Mavericksov so se pred tekmo še razredčile, ko je Carlisle sporočil, da na parket ne bo Hardawayja zaradi poškodbe prepone, vrnitev Brunsona pa so odložili za dan, zaigral naj bi jutri proti Torontu. Praznino sta zapolnila novinca v moštvu Wes Iwundu in Josh Green, Dončić pa je s tremi zaporednimi koši nemudoma pokazal, da je razpoložen za igro. Prvi menjavi pri Dallasu sta prišli že po dobrih štirih minutah, Carlisle je zamenjal postavo pod obročem in v igro poslal Bobana Marjanovića in Jamesa Johnsona. Slovenec je igral izvrstno košarko, ne samo zadeval, ampak s podajami iskal soigralce in bil udeležen pri vseh prvih 19 točkah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Chicago je izrabljal preostro obrambo domačih in jim s črte za proste mete pridno sledil. Sodniki niso preslišali Dončićeve jeze, ker mu niso dosodili prekrška, zato so ga že zgodaj nagradili s prvo tehnično napako. Serija zgrešenih metov Mavericksov je Bullsom, ki so na drugi strani prelahko prihajali do koša, pomagala, da so prevzeli vodstvo. Dončić je poldrugo minuto pred koncem četrtine sedel na klop, Porzingis pa je s košem in še prostim metom po prekršku nekoliko popravil vtis. Domači so zapravili zadnji napad in ob premoru zaostajali za štiri točke (27:23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi se tudi ob začetku druge četrtine niso otresli neučinkovitosti v napadu, medtem je Chicago razliko počasi povečal na deset točk in Carlisla prisilil, da je posredoval s hitro minuto odmora. Vrnitev Dončića je vrnila nekaj živahnosti v napad domačih, s prodorom pod obroč je nase pritegnil obrambo ter Porzingisu omogočil koš in še prosti met po prekršku. A jih je že naslednji napad vztrajna obramba Chicaga prisilila, da so vseh 24 sekund porabili brez meta na koš.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je močno pogrešal Hardawayja, svojega drugega strelca, ki lahko poživi napad, ko drugim ne gre. Zadevali so le vsak tretji met in Bullsi so počasi, a vztrajno višali razliko. Pri tem pa se njihov najboljši strelec LaVine sploh še ni razigral. Dallas je igral kot moštvo z enim igralcem, neustavljivi Dončić je v prvem polčasu imel več točk (30) kot celotna preostala ekipa (22), tako da je LaVine v šali začel hladiti roke Slovenca, da bi ustavil njegovo serijo košev. Daleč najboljši Mavericks je tako poskrbel, da je bil zaostanek še znosnih 15 točk (67:52).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi napad drugega polčasa je imel Chicago, Dallas pa je začel z nekoliko bolj čvrsto obrambo. Toda LaVine in Wendell Carter mlajši sta nato pokazala, da Bullsi še vedno prelahko prihajajo do obroča. Dončić je v svojo orožarno dodal še vztrajno borbo za žogo v napadu, njegovi skoki so pomagali blažiti zgrešene mete, hkrati je prvo polovico tretje četrtine vztrajno podajal, da bi razigral soigralce. Ko je žogo dvakrat zaokrožil za hrbtom, prvič za preigravanje, nato nemudoma še za podajo, so bili navdušeni vsaj komentatorji, če že ni zahrumela prazna dvorana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegova energija se je prenesla na soigralce, ob podajah sta začela zadevati Willie Cauley-Stein in Porzingis, prednost gostov pa se je prepolovila. Toda nato je Latvijec s četrto osebno napako moral na klop, prejšnja natančnost Slovenca je nekoliko otopela in Bullsi so s serijo osmih zaporednih točk znova ušli na krepko dvomestno razliko. Carlisle je po minuti odmora moštvo postavil v consko obrambo, James Johnsons pa je z dvema košema nekoliko znižal zaostanek. Dončićeva igra ni bila več tako bleščeča kot v prvem polčasu, ob koncu četrtine je zgrešil dva prosta meta, nato pa zapravil žogo v zadnjem napadu. Chicago je pred zadnjim delom igre vodil za 14 točk (89:75).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na začetku zadnje četrtine je Slovenec sedel na klop, Mavericksi pa so brez njega iskali navdih, kako preobrniti srečanje. Izrazi na njihovih obrazih niso kazali, da so mu na sledi, trener Carlisle pa jim je z minuto odmora skušal vliti nekaj volje do igre. Rezultat sta bili dve izgubljeni žogi zapored in ladja je bila na pol potopljena. Dončić se je vrnil na igrišče, a so domači potrebovali vsaj še eno tako izjemno četrtino, kot je bila druga. Znova je začel s podajami, a je najboljši Bulls Markkanen še naprej pridno polnil domači koš.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dobre tri minute pred koncem je bila razlika 17 točk in čeprav je Chicago zapravil zadnje štiri tesne tekme, nihče več ni pričakoval preobrata. Carlisle je dve minuti pred koncem sklenil, da je bilo dovolj in na igrišče poslal rezervne igralce, Chicago pa je vztrajal z najboljšimi. Dončić je imel za sabo odlično predstavo, toda izraz na njegovem obrazu je kazal globoko razočaranje. Do konca so gostje tako še višali razliko in zmagali za 16 točk (117:101)
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hej Slovani
18. 01. 2021 16.28
Gledal sem zadnji del tretje in prvi del četrte četrtine. Vse kar je vrgu je zgrešil. Dobi žogo na svoji strani, se zarine v raketo in če gre, gre, če pa ne pa pač ne. Včasih še žogo poda, do trojke. In sem ugasnil.
babylon5
18. 01. 2021 15.21
Glede te tekme včeraj lahko samo to rečem, pač manjkali so starterji prve peterke, saj ostali enostavno niso mogel konkurirati preostali ekipi bullsov. Enostavno se vidi Josh in Tim bi dala dodatnih 20 pik na konto dallasov in bi bla zmaga tukaj + da o obrabnih nalogah Josha ne govorim.
Lucky
18. 01. 2021 14.43
Veliko je resnice v nekaterih spodnjih komentarjih. Res da se svinje smodijo v play offu, vendar tja moraš priti. Tudi če igraš z drugo ekipo, bi lahko kakšen napad ubranil. Luka še vedno dozoreva in statistika glede podaj bi komot zrastla do 25, če bi bili soigralci kaj vredni. BV komentirati vsa zgrešena polaganja, zabijanja in odprte mete. Je bilo kar nekaj govora o centrih, tudi prostor so naredili, ampak vse kar je vredno je šlo.
DEEP
18. 01. 2021 11.16
-2
Taj prstena nikoli nebo videl na svojem prsti, edino če ga sposodi!
drimtim
18. 01. 2021 18.05
realistik
18. 01. 2021 10.49
Dončič v taki sredini lahko uspe kot posameznik, žal ima razen Porzingisa same hlode okoli sebe, s tako ekipo letos še končnice ne bodo videli.
tekač
18. 01. 2021 10.14
+0
V kolikor misli Cuban ponuditi Dončiču pogodbo za več let in veliko denarja upam, da bo Dončič toliko pameten,da mu ne bo to prioriteta. Sam je že dostikrat povedal,da ga osebna statistika ne zanima, da ga pa zanima uspeh moštva oziroma napredek moštva ,oziroma prstan. Dončič mora vedeti,da Dalas ni Real in nikoli ne bo. Že sedaj je prerastel okvire Dalasa ( upam,da se ne poškoduje pri takem fizičnem pritisku) in upam,da pametno razmišlja. Jaz osebno bi odšel k Jezernikom tam je njegovo mesto ,da ne govorimo o tradiciji kluba....
User792410
18. 01. 2021 09.50
+5
Takšne tekme brez dobre obrambe ni možno dobiti in ta je tokrat pri Dallasu povsem odpovedala! Kar se Lukove statistike tiče postaja ta, gledano iz perspektive uspešnosti kluba, prej cokla kot dodana vrednost!
tekač
18. 01. 2021 10.18
+2
Prebujen, tako je. Dalas je kao gradil na obrambi. Skratka en igralec ne more nič. ...tako v obrambi kot v napadu...
bonkintos
18. 01. 2021 09.32
+6
Luka če si pameten čim prej iz Dallasa.
Crni tulipan
18. 01. 2021 09.31
+4
Luka sodi k jezernikom, ne pa k tem kavbojem!
tekač
18. 01. 2021 10.05
+3
Casey, Bonkintos, se strinjam. Jezerniki ga sprejmejo z odprtimi rokami....
tekač
18. 01. 2021 09.26
+3
Res se gradi moštvo nekaj let, toda Cuban ima že tretje leto Dončiča pripeljal pa je samo kot "okrepitev" Porzingisa, ki je itak skozi poškodovan. Torej v treh letih niti ena resna okrepitev. Izgleda,da je Cuban Dalaški Mandarič.. Ni čudno,da se je Dončič skregal s trenerjem, ko je že ta tretjo sezono vse na njemu. Take okrepitve niso nič in tako se ne dela z Dončičem,ki je exstra klasa. Menim, da naj dobro premisli kje bo nadaljeval svojo športno pot. Mislim,da je že sedaj močno prerasel Dalas , ki ni bila nikoli franšiza in pod takimi lastniki tudi nikoli ne bo....
Wolfman
18. 01. 2021 09.23
+4
Nabijanje statistike posamiznika vedno slabo vpliva na timski kolektiv in košarka je šolski primer temu. Sicer je Luka igral odlično, tudi izmet za tri se izboljšuje, a sam bo težko kej naredil, saj je Dallas imel cel kup poškodovanih.
Gorenc_pa_pou
18. 01. 2021 09.46
nevem ce si gledou tekmo ampak prakticno je biu sam luka sposobn spravt zogo skoz obroc tko da to ni nabijanje statistike
tekač
18. 01. 2021 10.03
Wolfman, tudi tisti poškodovani niso dodana vrednost. Spadajo v povprečje ali še nižje. Skratka nič...
Gorenc_pa_pou
18. 01. 2021 09.18
glede na to da brez pol ekipe igrajo je slo kar ok
Nikdar več
18. 01. 2021 09.10
+2
Ni soliral, podajal je, asistenc je imel 15, če bi soigralci izkoristili še njegovih ostalih 15-20 čistih asistenc, bi bilo drugače. Štorasti so delovali v nulo... Je v regionalnih ligaj manj nerodnih igralcev kot v NBA! Luku je zmanjkalo moči.
skrajnež
18. 01. 2021 09.12
+1
ja pa sam je rekel, da je preveč soliral...se pravi ne ve kaj je delal?
Nikdar več
18. 01. 2021 10.47
Saj je moral sam večkrat poskusiti, če drugi niso zadevali. Izpadlo je kot, da solira, tako se je videl in izjavil, da olepša stvar. Resnica pa ne dugačna. Sam je bil pa že izmučen, ko je dal v 1. polčasu toliko od sebe.
Nikdar več
18. 01. 2021 10.47
LuckyBastardo
18. 01. 2021 09.00
-8
Dokler bo Luka nabijal 3 X trojček, pa govoril kdaj bo timeout, ne bodo zmagali. Da sm jaz trenener, Luka nebi igral 5 tekem.
MaliOriam
18. 01. 2021 08.33
-4
13/30... me spominja na case bryanta 60 pik, 35% met ekipa pa izgubi. Vsaj doncic prizna, da nekaj kosev nebi smel vrzt.
dark horse
18. 01. 2021 08.26
+2
Kaj ti pomaga če daš 100 pik in izgubiš za eno. S to ekipo nima šans da kdaj osvoji prstan vse ostalo je statistika...
blade90
18. 01. 2021 08.30
-2
Aja, nima šans? Lansko sezono, je imel dallas največ točk doseženih v povprečju, letos so tudi med najboljšimi, šele začetek sezone je in se lahko še marsikaj spremeni
skrajnež
18. 01. 2021 09.13
blade90 nima veze koliko točk dajo...treba bo zmagovati
DaDo77
18. 01. 2021 09.43
-2
blade90 vau največ točk, pa Luka je mel 365 trojnih dvojčkov... Res jim je to pomagal, prvi krog končnice so pušnl... Isto bo letos če sploh pridejo v končnico... Košarka je ekipni šport in mora bit dobra ekipa ne posameznik... Luka s tako ekipo razn da statistiko nabija nima kej...
riss
18. 01. 2021 08.17
+3
Ta tekma je pokazala, da je Dallasov izbor uporabnih igralcev zelo majhen, po drugi strani pa so poškodovani nekateri igralci, ki lahko dajo še kaj od sebe. Nekateri igralci pa so pokazali na tej tekmi, da res ni veliko od njih pa bi se lahko izkazali: Stein, Marjanović, Lee,... V oči pa bode igra Porzingisa. On samo center ni, temveč po igri čista dvojka ali trojka. Ne vem zakaj toliko forsira mete za 3 (0:7) celo bližje sredini igrišča, kot pa označene trojke, pa pe vsako žogo misli, da more usmerit proti košu. Za 2 pa ima vedno dober procent. Dallas brez dobrega in pravega centra, bo vedno samo povprečna ekipa. Luka pa tokrat po sistemu toplo, vroče, hladno. Problem je fizična pripravljenost in odvečni kg. Trener je pa posebno poglavje, ekipa je ena najslabših v igranju obrambe, ni noben motivator, vsekakor pa je najboljši za razvoj Dončića. Sedaj bodo verjetno nanizali še nekaj porazov. Sezona bo prej slaba kot povprečna za potencial Dončića. To je vse pričakovano po tistem kako so sestavili ekipo. Manjka pa samo en igralec in to je center. Dončić pa bo vedno naredil svoje, ker je njegov talent dovolj tudi s slabšo fizično pripravljenostjo, da celo hara v NBA.
Zorx
18. 01. 2021 08.25
+5
Men se pa zdi, da porzingis trojke čist dobr meče. Včeraj res ne. Rabi mal cajta, da se ufura, potem pa bo. Itak je pa mavericksom manjkal 6 igralcev.
titomeni
18. 01. 2021 08.41
+1
Te ne ves kaj govoris. Ekipa je do prejsne tekme bila med top 6 obrambnih ekip. Porzingis bo se prisel v formo ce bo le zdrav... Drugace so pa dallasu manjkali 2, 4 in 5 strelec ekipe. Je pa res da bi rookiji in ostali igralci morali prikazat kej vec
JOSEPH HAYDN
18. 01. 2021 08.12
+5
Včeraj sem gledal tekmo, ker je bil termin enostavno prelep, da bi izpustil in lahko rečem katastrofa. Kakšna je to ekipa Dallasa, niso sposbni zadet bazena pa čisto sami na trojkah da ne omenjam vseh ally oop-ov, ki jih niso pospravili v koš in če ne daješ takšnih lahkih košev lahko samo sanjaš o uspehu. Porzingis tudi več posiljenih metov še nisem videl 0-10 za 3 pa še kar meče in on je 2. zvezdnik Dallasa, nikoli. Luka edina svetla točka, res konkreten trojni dvojček,in prvi polčas izjemna predstava potem ga je pa zmanjkalo nekako... Težko reči ali je bil preveč utrujen, zarad prvega polčasa ali kaj drugega ampak dejstvo je, da bo Cuban moral na široko odpreti denarnico in pripeljati Luku še vsaj 1 zvezdnika in par zelo dobrih igralcev, če želi naslov, ker šlepanje na Luko ne bo šlo
+7
tocno to ce nebi vceri blo doncica ki je igral dobesedno borbeno bi gladko izgubili 50 ali vec je pa pol se ze poznala utrujenost v drugem polcasu vsaj pri metu ... dalas vceraj ni imel niti enega igralca ki bi bil malo razpolozen vse so gresili niti obrambe niso meli ... ce nebo kuban kaj dobrega prineso v klub more vsekako doncic ko mu potece it drugam
Zorx
18. 01. 2021 08.26
+7
Pa kaj vam je. Res je, da so slabo igral, samo jim je manjkal 6 igralcev. In ti 2 ali 3 iz prve postave
titomeni
18. 01. 2021 08.44
+1
Ce bi se spoznal vsaj malo bi vedel da si dallas dela financni prostor za se enega igralca v letosnjem letu. Brez 6 igralcev je pa tudi tezko
jezenslovenec
18. 01. 2021 09.48
+1
Manjka jim takšen tip igralca kot je Jokič, potem bi se pa lahko borili za prstan.
JOSEPH HAYDN
18. 01. 2021 09.57
+2
Zorx to je res in bi se poznalo, če bi igrali ampak vseeno se mi zdi, da manjka en top igralec ob Luki s katerimi bi bil Luka kompatibilen. Porzingis to je ampak preveč poškodb in ni glava na pravem mestu
glavni Baja
18. 01. 2021 08.11
+1
dobar Dončić 🙂
pogan
18. 01. 2021 08.10
-1
Kako pa je ta porzingis precenjen, ne vem zakaj boban ne igra več.
blade90
18. 01. 2021 08.17
-3
Če bi spremljal vsako tekmo od začetka sezone kot jo jaz, bi videl da boban ni nič kaj dober, še svojo višino ne zna izkoristiti, nisem še videl bobana, da bi naredil alley oop, kljub svoji višini
titomeni
18. 01. 2021 08.47
+3
Boban je zelo priljubljen ampak kosarkasko zelo slab. Obrambe sploh nima, zoge mu izbijajo oz rok kot za salo in ce res ne dobi idealne podaje je zaradi storavosti ne ujame.. Kit je rekel blade, je treba pogledat mal tekem, da vidis realno sliko