Šport

Samozavestni Clippersi so povozili neprepričljive Maverickse

New York, 31. 05. 2021 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
65

Napovedi nekdanjega košarkarskega zvezdnika Charlesa Barkleyja niso ravno orakelj modrosti, toda ko je ob polčasu dejal, da Dallas ne bo več dobil tekme proti Clippersom, mu nihče od ostalih komentatorjev v studiu ni resno ugovarjal. Mavericksi so z drugim domačim porazom (106:81) izničili dobro delo v Los Angelesu. Po dveh bledih predstavah je edina dobra novica zanje, da sledita dva dneva premora do naslednje tekme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pokrpani Luka Dončić je med tekmo dobil medicinske trakove na vrat in rame, na igrišču je imel vidne težave in to je močno otopilo domači napad. Njegovih 19 točk (in 6 podaj, 6 skokov, ukradena žoga) je močno odstopalo od povprečja 38 točk s prejšnjih tekem. Na vprašanje, kako se je počutil med tekmo, je sprva razočarano odvrnil "to ta hip ni važno. Izgubili smo, poškodbe pa so del košarke. Toda igral sem obupno, moramo se premakniti na naslednjo (tekmo)." Po njegovih besedah se bolečina širi iz vratu, "danes je bilo bolje kot včeraj. Nadaljeval sem z masažami in hlajenjem z ledom." Tudi trener Rick Carlisle je poudaril, da Dončić igra z bolečinami, "zdi se, da težko obrača glavo v levo, kar je težava za igralca, ki se zanaša na svoj pregled nad igro in ki je vse življenje igral z glavo na tečaju."

Toda Dallas ima še večje težave na svoji strani igrišča, njihova obramba je bila mehka in luknjasta kot sir. "Bolje moramo ustavljati igralce z žogo," se je strinjal Kristaps Porzingis (18 točk, 5 skokov, blokada). Latvijec je po nevidni tretji tekmi tokrat igral precej bolje, a je celotno moštvo pokleknilo pred dvojcem iz Los Angelesa. Kawhi Leonard (29 točk, 3 podaje, 10 skokov, 2 ukradeni žogi, 2 blokadi) in Paul George (20 točk, 3 podaje, 9 skokov) sta se izmenjevala pri nizanju košev, oba sta trdo delala tudi v obrambi. Ta je postala nepremagljiv zid za Maverickse, njihov tretji najboljši strelec je bil Boban Marjanović (12 točk, 6 skokov), ki je v rednem delu sezone redko prihajal na igrišče, tokrat se je trener Carlisle oprijemal vsake rešilne bilke, ki mu je prišla na misel. Srbski center je bil tudi edini domači igralec s pozitivnim učinkom na igrišču.

Pokrpani Luka Dončić je moral s sklonjeno glavo priznati, da so bili Clippersi znova pretrd tekmec.
Pokrpani Luka Dončić je moral s sklonjeno glavo priznati, da so bili Clippersi znova pretrd tekmec. FOTO: AP

Dallasovi strelci od daleč so povsem zatajili, moštvo je zadelo pičlih pet od tridesetih metov izza črte za tri točke (Clippersi 13 od 33). Prvi zmagi Mavericksov v Los Angelesu sta prišli na tekmah z veliko zadetki, tokrat so občepeli pri 81 točkah, kar je njihov najnižji izkupiček v tej sezoni. Poleg tega je tudi Tim Hardaway mlajši trdo pristal na trtici in odšepal na klop.

"Dva dneva počitka bosta koristila obema moštvoma, prepričan sem, da imajo tudi oni potolčene igralce," je Carlisle po tekmi iskal svetle točke. Po njegovih besedah je kljub vsem težavam "videl precej dobrih stvari". Navijači Dallasa lahko samo upajo, da jih bodo pokazali v sredo v Los Angelesu. Moštvo, ki je ob rezultatu 2:2 v zmagah dobilo peto tekmo, je po statistikah NBA nato napredovalo v skoraj 83 odstotkih vseh tovrstnih soočenj v končnici.

Statistika tekme Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers.
Statistika tekme Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers. FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja
Dallas je od prvega skoka upe polagal na Porzingisa, Latvijec je zadel svoj prvi met, nato hitro dodal še en koš. Clippersi so odgovorili s trojko Nicolasa Batuma, ki je tokrat začel v prvi peterki in ostal sam na črti za tri točke po prodoru Leonarda. Ta se je nato še enkrat prebil do obroča in goste povedel v vodstvo. Prosta meta Hardawaya sta na vrh znova potisnila Dallas, a je George izrabil šibko točko Mavericksov s tretje tekme, nemočno obrambo ob prodorih do obroča. Vajo je ponovil Leonard, ki je nato v obrambi blokiral met Doriana Finneyja-Smitha. Dosojen prekršek Porzingisa nad Georgeem je povzročil hiter ugovor klopi Dallasa, a sodniki niso popustili. George je zadel oba prosta meta in Losangelešani so povedli za pet točk. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je že po slabih šestih minutah zbral pet osebnih napak, tako da je vsak prekršek prinesel proste mete LA-ja. Trener Carlisle je v igro poslal Marjanovića, ki je ob navdušenju dvorane nemudoma zadel, nato pa se naslednji napad otresel vseh Clippersov in žogo položil v obroč. Maxi Kleber je v obrambi blokiral poskus Georgea, Finney-Smith pa je v protinapadu ob hrumenju dvorane zabil, gostje pa so le še s točko prednosti odšli na posvet h klopi. Leonard je nadaljeval s polnjenjem domačega koša, v obrambi pa je moral s prekrškom ustaviti robustnega Srba. Clipppersi so v igro poslali Ivico Zubca, Dončić pa je prek Hrvata nemudoma zadel za svoji prvi dve točki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za goste je prvič zadel Reggie Jackson, na drugi strani je Porzingis dodal svoj tretji koš. Zubac se je za svoje težave v obrambi odkupil z zabijanjem, nov koš Leonarda je prednost gostov zvišal na pet točk. Po le enem zadetem metu Porzingisa je odlični Clippers dodal še en koš, na drugi strani mu Slovenec ni mogel slediti, zadel je le enega od petih metov. Njegov šesti poskus je kljub dobri obrambi šel v obroč, toda Rajon Rondo je zdrsnil skozi še eno luknjo v obrambi. Po zgrešenem metu Slovenca je Zubac znova zabil, domača klop pa je minuto pred koncem četrtine potrebovala še en posvet. Ta ni pomagal, Jackson je zadel za tri točke, a je Jalen Brunson ob koncu četrtine vrnil z enako mero. Clippersi so jo vseeno dobili za devet točk (31:22).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Josha Richardsona je nekoliko olajšala domače težave, a je od daleč zadel tudi George. Brunson je izrabil redko luknjo v obrambi gostov, pri njih je George nadaljeval delo Leonarda, ko je ta počival na klopi. Koš Batuma in še en Georgea iz obrata sta prinesla že 13 točk razlike in novo minuto odmora za Dallas. Dončić je ta čas sedel na klopi z ovitim vratom in ramenom. Nova trojka Georgea je oznanila, da se domače moštvo potaplja v vse večje težave. Slovenec se je vrnil na igrišče, s črnimi trakovi na vratu in ramenu. Hardaway je prinesel nujno potrebni koš za domače, a se je vrnil tudi Leonard in s trojko ošvrknil Dallas. Dončić je zadel, vajo ponovil v naslednjem napadu, a zgrešil dodatni prosti met.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je vidno trpel na igrišču, a kljub temu prebil obrambo Georgea in zadel. Toda ta se je odzval s trojko iz desnega kota. Za domače je Porzingis ob košu dodal še prosti met, Clippersi pa so s hitrimi prenosi žoge kaznovali vsak zgrešen met domačih, Leonard je dvakrat zabil. Vmes je zadel tudi Dončić, Dallas pa je zaostajal za 17 točk. Zabijanje Porzingisa je nekoliko razživelo dvorano, a ne za dolgo, saj je Rondo zadel za tri. Clippersi so ugovarjali prekršku Leonarda v napadu, a sodniki niso popustili niti tokrat. Dončić je s trojko zbudil upanje, da še lahko preobrnejo tekmo, ob polčasu so tako zaostajali za 16 točk (61:45).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Los Angeles je odločno začel tudi tretjo četrtino, sprva je Leonard zapravil prvi napad, a je zadel Jackson, nato je Leonard dodal svojo drugo trojko. Dončić je zgrešil oba prosta meta, ti so očitno postali njegova šibka točka. Globoka luknja celotnega moštva so bili meti od daleč, do takrat so zadeli le 3 od 19. Četrta osebna napaka Hardawaya je le še povečala domače težave. Leonard je zadel prosta meta, Porzingis na drugi strani svoj šesti met. Marcus Morris, ki je tretjo tekmo zapečatil s trojkami v zadnji četrtini, je s košem prednost gostov povečal na 24 točk in klop Dallasa je poskusila z novo minuto odmora ustaviti potapljanje barke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončič je med njo jezo znesel nad stoli, po njej zadel, natančen je bil tudi Porzingis. Mrzel tuš za veselje navijačev je bila trojka Batuma, nato je sol v rano vtrl še Morris, prav tako s črte za tri točke. Domači trener je na klopi iskal, kdo lahko požene igro, znova se je zatekel k Marjanoviću, ta je znova takoj zadel. Slovenec je imel nove težave z metom, spet je v obroč šel le en od šestih poskusov, Dallas je skušal tekmo reševati z vrnitvijo Porzingisa na igrišče. Zadel je Richardson, končno tudi Dončić in zaostanek se je iz bližine tridesetih točk pomaknil proti dvajsetim. Na prosta meta Georgea je Finney-Smith odgovoril s trojko in tretja četrtina se je končala z 22 točkami zaostanka za domače (82:60).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi koš zadnje četrtine je zadel Marjanović, hitro je odgovoril Leonard, ki je celotno tekmo zlahka prihajal do meta. Skok v napadu Zubca je odprl vrata za polaganje Ronda, Marjanović je zadel prosta meta. Nov prodor Leonarda je še enkrat več zrezal domačo obrambo, na igrišče se je vrnil Dončić za morebiten zadnji naskok. Dolga dvojka Morrisa je prinesla 26 točk zaostanka za Dallas. Prosta meta Porzingisa, eden Traya Burka, nato koš Marjanovića in trojka Finneyja-Smitha so zbudili dvorano, toda Jackson je z metom od daleč hitro udušil navdušenje. Nato je dodal še eno trojko in med gledalci je bilo slišati prve vzklike nezadovoljstva. Štiri minute pred koncem je Dallas na igrišče poslal igralce s klopi, enako so odgovorili Clippersi in glave so bile že na peti tekmi v sredo. Gostje so na pot domov odšli z zmago za 25 točk (106:81).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dabon
03. 06. 2021 09.50
+1
BRAVO. NAS LUKEC RAZTURAL SPET.
procesoid
31. 05. 2021 18.49
Morisov Marko bo spet napisal na twitter... kraj mi a river, Clip in 6...
procesoid
31. 05. 2021 18.35
Kot sem v preteklosti že pisal o tem, da Dallas nima rosterja za kaj več, kot pa priti do končnice, in tu se zgodba konča. Na 4. tekmi se je lepo videlo, da starterji brez Dončića ne znajo sproducirati koša (sploh lahkega), in tu nastane problem, ko se met za 3 ustavi, obrambe pa sploh ne igrajo. Dallas poleg Dončića nima kreatorja igre, ki bi razigraval ali celo sam kaj skreiral. THJ, Kleber in DFS si ob ustrezni obrambi niso sposobni skreirati nič in za moje pojme niso starterji. Vse, kar počnejo, je podaja žoge naprej nekomu drugemu. Prav tako je bilo opaziti, da navedeni fantje poleg Dončića niso igralci za končnice oz. težke tekme, tako fizično kot psihično, sploh pa ne za tekme pred svojim občinstvom, ko jim spodnje hlače počrnijo. Da pa ne izgubljam besed o štorastemu in slabemu egotripu Porcelanisu, igralcu z maksimalno pogodbo 30 M +, ki duši Dallasov "mošnjiček" kot tudi razmere v slačilnici. Tip se že tretje leto išče, pa še dve leti se bo iskal do poteka pogodbe. Najhuje pa je to, da niti menjave ni vreden, saj nima cene, glede na njegove predstave. Kdo pa ga bo vzel, da bo pol pogodbe v bolniški, s slabimi igrami? Ena najslabših naložb Dallasa, čeprav vemo, da je bilo to vse skupaj loterija, saj nihče ni vedel, da bo rezultat tak, kot dejansko je. Prav tako je bila slaba naložba Dallasa menjava Johnsona in Iwunduja za večno poškodovanega Reddicka in Mellija. Dallasu bi v končnici mnogo bolj prišla v poštev prva dva, saj druga dva niti ne dobita igralnih minut (Reddick poškodovan). Sploh pa ne zastopim tega, da je Dončić sploh igral na 4. tekmi, če je imel tako poškodbo oz. bolečine, in glede na doprinos ekipi v takem stanju, in doprinosa ekipa same brez Dončića glede na rezultat skozi vso tekmo, saj je Dončić igral slabih 36 minut. Zakaj ga RC ni posedel na klop in počival, ko je bilo jasno, da iz te moke ne bo kruha? Te ekipe v prihodnosti vsaj še nekaj časa ne vidi kot kontenderja, saj je ekipa zapečatena s Porzingisovo pogodbo in drugimi, zgoraj opisanimi slabostmi (roster), V bodoče Dončićevo in Brunsonovo pogodbo (pa še katero, THJ?), pickov pa nimajo do sezone 2026/27?? Dončić ne bo mogel voza vleči sam vsako sezono posebej, saj se bo prej skuril in lahko staknil poškodbo/e, ki mu bo/do zapečatila/e usodo. Pa proste mete naj začne vaditi, kajti to je polom, še Shaq je bil boljši v tem, pa res ni znal metati prostih metov.
Prototip
31. 05. 2021 17.43
+4
Težka bo za dallas,Luka bi potreboval ob sebi še enega top igralca,ker porzingis ni nekaj konstanten,Hardaway pa igra toplo hladno.......
AS1983
31. 05. 2021 15.46
+0
Zelo slab dallas zopet doma, a lahko spet zmagajo v gosteh bo pa kar velik zalogaj
burekkafana78
31. 05. 2021 15.12
+0
Ne vem no, Carlisle....zakaj ne daš raje v igro Powell-a kot pa Kleberja? Ja sej da več točk ampak pod obročem ga pa ni nikjer, tudi ujema bolj bogo! Marjanovič je biv vroč in super zaradi velikosti pod obroč oz. za v barvo! Ne ti si raje igral Porzingisa ter Klebbra...tudi bolje bi bilo da bi Brunson igral to igro z Doncicem ter Hardaway na SG, Smith je bil povsem razglašen! Pač problem je bila defenziva, clippersi so se lahko "sprehajali pod obroč, 44 točk po prvem polčasu iz rakete proti nekaj čez 10 Dallasa. Problem so tudi prosti meti!
radar
31. 05. 2021 15.10
+2
Žal pričakovano...manjka ekipa za kaj več...
fedr?k
31. 05. 2021 14.54
+3
Bravo la clippersi. Se dve zmagi pa grete naprej do naslova. Dobro pa je to tudi za nas da bo lahko Doncic igral v kvalifikacijah za oi ki so bolj pomembne od koncnice. Go La
CURVANORD Zanetti
31. 05. 2021 15.10
+0
fedr?k
31. 05. 2021 15.12
+3
Če bojo placali zavarovanje potem bo Cuban dovolil. Denar je sveta vladar.
procesoid
31. 05. 2021 18.40
Clippersi ne bodo videli naslova, ta je oddan Netsom. Oglej si včerajšnjo tekmo proti Bostonu, pa boš uvidel, zakaj.
bojer
31. 05. 2021 14.22
+0
...in igra se začne...
madridista07
31. 05. 2021 14.18
+2
dallas bi mogo spocit lukeja danes, tudi, ce bi izgubili brez njega. sedaj so izgubili se z njim in mislim, da ne bo igral vec koncnice, kajti vratu ne more premikati ... lepo so se za.....i. !
tutp
31. 05. 2021 13.39
-6
Da zaključimo s tem fantom...njegovi vrstniki nimajo za kruh. V btc z busom. On po jaršah folira z dvema novima porsche za 450.000 eur. KUPI SI ŠE DVA FANT. TA DVA STA TI PREMALO. Aja pa eno punco ima v vili najstnico folerantko. Vsi se poberte. Tukaj živimo na dnu in skrbeh. To je to od mene fanr dragi.👊😡👊
Geniusslo
31. 05. 2021 15.23
+4
procesoid
31. 05. 2021 18.42
+0
kdo ti je kriv, da si nisi sposoben zagotoviti zglednega lajfa??
blackkesi
31. 05. 2021 13.32
-1
Dobar je usaj bo čum prej z reprezetancona na pripravah tukaj ga potrebujemo.
ivcekivcek
31. 05. 2021 13.11
+0
Dokler ne bo dal lastnik Dallasa pečat +60 miljonov dolarjev letno. Sam Doncic ne more čudežev delat vsako tekmo. Tudi če je med tistimi par igralcev ki so zmožni 40 pik. Ta I se en konstantno med 20 in 30 pik. Tako kot imajo Clippers, dva super zvezdnika.
franci1972slo
31. 05. 2021 13.28
+1
lodz68
31. 05. 2021 18.45
salary cup je popapal porzingis,ki je na prešnji tekmi imel 3 skoke...
riss
31. 05. 2021 12.56
+1
KOMENTAR PO TRETJI TEKMI, kopirano in prilepljeno: PLAY OFF ZA DALLAS SE JE KONČAL NA TRETJI TEKMI PRI REZULTATU 28:11 ZA DALLAS, DONČIČ NA KLOP IN V NEKAJ MINUTAH SO BILI SKUPAJ! Zadnja tekma, šolski primer izgubljenega trenerja, ki je ob najslabših igralcih Dallasa, še šibkejši člen ekipe. Vodiš 28:11, iz igre trener potegne Dončića, namesto, da jih premagajo do konca. Po drugi strani pa igralci zaključujejo napade po nekaj sekundah, kdorkoli ima žogo. Prednost se zmanjšuje, trener pa sploh ne vzame time outa. V nekaj minutah samo še 2 točki prednosti. Dallas brezobrambniki, na drugi strani pa Clippersi čvrsto, tudi na meji incidentov ob fenomenalnima Leonardom in Georgom (poglejte si samo njun učinek), ter z mnogo boljšimi soigralci, kot jih ima Luka. Dallas je naredil nepričakovano v dveh tekmah, kar bo ostal samo dnevni navdih, če izpadejo. Še vedno se mi pa zdi, da ne morejo premagati nobene resne ekipe na 4 zmage (ni centra, konstantnega strelca). Želim si, da se motim. Cuban je preškrti lastnik, da bi že letos imel ekipo za sam vrh. Njemu je mogoče dovolj, da ima Dončića, Luki pa ne sme prevladati denar skozi "transferje", ki mu jih bo omogočil ta bogataš, ampak mora sprejeti ponudbo ambiciozne sredine, kjer bo prstan prioriteta TAKOJ.
procesoid
31. 05. 2021 18.45
v bistvu imaš prav, ampak po tekmi je lahko biti general.... Dončić zaradi iztrošenosti na teh tekmah že diha na škrge ob polčasu, suporta pa ni, tako da.... lepo je bilo, dokler je trajalo...
RUBEŽ
31. 05. 2021 12.38
+1
Še en dokaz, da ekipe ne naredi en igralec, ampak peterka + klop. Luka se ne more " ubiti " vsako tekmo. Tudi on je samo človek. Zdaj pa vsi kar čez njega z komentarji, a to samo tisti, ki nimate pojma o kolektivnem športu. Luka je še vedno No1 Dallasa.
franci1972slo
31. 05. 2021 13.29
+1
tekač
31. 05. 2021 12.15
+3
To sem že napovedal, da bo Dalas uničil Dončiča, kajti do sedaj ni pripeljal niti eno močno oktepitev. Dončič ni stroj,da bi vse te napore izdržal. Zato naj čim prej odide iz te franšize, ki jo je že prerastel.Cuban je stiskač trener pa res ni najboljši....
CURVANORD Zanetti
31. 05. 2021 14.06
+1
Ja ce vprasas Kubana ne rabi on je mnenja da Doncic lahko igra sam vseh pet pozicij hkrati,
Castrum
31. 05. 2021 11.15
+6
Dallas je realno 30% slabši od Clippersov. Luka pač nima pomoči, ni še enega vrhunskega igralca kot je on, da bi skupaj povlekla voz naprej. Porzingis igra slabo, Hardawey in Branson sta eno tekmo dobra, drugo katastrofa, Kleber pač ni vrhunski in to je to....še najbolj je pa v končnici razočaral Richardson. Upam, da se motim, ma se kar strinjam, da Dallas verjetno ne bo zmagal nobene tekme več.
blade90
31. 05. 2021 11.15
-4
Na koncu bo 4-3 za mavse, še eno tekmo zmagajo clippersi potem se bodo pa mavsi pobral in zmagajo 2 tekmi, mark my words
franci1972slo
31. 05. 2021 11.18
+5
blade90
31. 05. 2021 11.26
+0
Ne pozabit, da so mavsi zadali največji poraz clippersom v zgodovini nba na začetku sezone in največje vodstvo v zgodovini nba med polčasom za kar 50 točk, ne vem a tega ne veš al ti spomin ne znese za 5 mescov nazaj??
blade90
31. 05. 2021 11.28
-2
Poleg tega so imeli clippersi to tekmo samo 73 točk, igra z najmanj točk v sezoni 20-21, brez problema opravijo z njimi v tem playoffu
franci1972slo
31. 05. 2021 13.30
+2
procesoid
31. 05. 2021 18.47
+1
blade90... ne vem, ali si tako naiven, ali pa kaj drugega... eno je tista tekma, drugo je končnica, Dallas se ne bo več pobral....
graf
31. 05. 2021 10.59
+3
Košarka je ekipni šport in breme uspeha nalagat na pleča enega igralca je znanstvena fantastika , Cuban in Carlisle sta tolk stara da bi to že morala vedet , tut če bi Luka na včerajšni tekmi dal 40 košev to verjetno ne bi bilo dovolj za zmago , Dallas nuca enega Jokiča pa še enega odličnega strelca , kakšnega Curryja recimo ! Tako pa Cuban kupuje tretjerazredne igralce ki so zgolj za utež za klop ! Res je da so to najdražji igralci lige , a če želita do prstana bo treba na široko odpret mošnjiček ...
Erin Straus
31. 05. 2021 10.59
+1
seveda temu charlsu barkleyu pa je full za vrjeti,saj so ga pred leti dobili policaji v avtomobilu z moškim escort servisom❗