Šport

Evropski večer Dallasa za zmago v Orlandu

New York, 22. 02. 2020 01.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
17

Mavericksi so si v tretji četrtini gostovanja pri Magicih privoščili rahel zdrs, drugače pa v državi sončnega sija zasenčili domačine (122:106). Dončić je bil znova blizu trojnemu dvojčku, moštvo pa v soboto že čaka srečanje v Atlanti.

Luka Dončića je naporni zadnji del sezone začel z zmago.
Luka Dončića je naporni zadnji del sezone začel z zmago. FOTO: AP

Prepričljiv začetek drugega dela sezone je dobra popotnica za preosatlih 26 tekem, časa za počitek ne bo, saj jih že čaka Atlanta na čelu z razpoloženim Treom Youngom. Tega zaradi njune menjave ob naboru veže posebna vez z Dončićem, Slovenec pa na Floridi ni ponovil Youngovih 50 točk, s katerimi je ta v četrtek v Atlanti lastnoročno potopil Miami Gorana Dragića.

Dončić je bil v prvem polčasu strelsko zelo razpoložen, v drugme precej manj, za 21. trojni dvojček kariere pa sta mu zmanjkali dve podaji (33 točk, 8 podaj, 10 skokov). Znova je bil odličen tudi Kristaps Porzingis (24 točk, 10 skokov, 5 podaj), izvsrten večer je imel še tretji Evropejec v dresu Dallasa, Maxi Kleber. Visoki Nemec je dosegel največ točk v svoji karieri, 26 in jim dodal še 3 skoke in podajo.

Prepričljiva zmaga

Nova okrepitev Dallasa, specialist za obrambo Michael Kidd-Gilchrist je dobil prvo priložnost za tri minute.
Nova okrepitev Dallasa, specialist za obrambo Michael Kidd-Gilchrist je dobil prvo priložnost za tri minute. FOTO: AP

Zimski počitek ob tekmi zvezdnikov je dobro del Mavericksom, na igrišče so prišli polni energije, Dončić in Porzingis – tokrat je začel kot center – sta družno polnila koš Orlanda. Latvijec se je hkrati pod domačim obročem dobro kosal s centrom domačinov Nikolo Vučevićem. Menjave niso upočasnile napadalnega ritma, prvo priložnost po 10. januarju, ko so se mu odrekli v Charlotte, pa je dobil Michael Kidd-Gilchris. A se v treh minutah ni vpisal v statistiko moštva. Gostje so bili ob prepričljivi igri ob koncu četrtine krepko v vodstvu (34:18).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino je Orlando začel s serijo enajstih točk proti le trem Dallasa in načel vodstvo gostov. Toda Porzingis je s šestimi točkami hitro zagotovil, da so Mavericksi lažje zadihali. Dončić se je na igrišče vrnil na polovici druge četrtine in nemudoma dobil nenameren udarec po ustih, a razen prostih metov ni bilo hujšega. Obramba Orlanda je bila razdrobljena, v napadu so nekaj časa imeli manj kot 10-odstoten met za tri. Ko se je ta izboljšal, se je nekoliko znižal tudi zaostanek (64:52).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi drugi polčas se ni začel po željah gostov, saj meti niso več tako zanesljivo zadevali koša. Dončićevo negodovanje, ko sodniki niso piskali po njegovem očitnega prekrška nad njim, se je končalo z dosojeno tehnično napako. Razmajana je bila tudi obramba Dallasa in po slabih petih minutah je bil rezultat izenačen, nato so domači povedli prvič na tekmi. Minuta odmora je nekoliko pomagala, toda agresivni Orlando je bil na krilih nenadoma nezgrešljivega Evana Fournierja vse bolj nevaren. Mavricksom je ob koncu četrtine z nekoliko bolj odločno obrambo uspelo znova uiti domačinom (91:84).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Klop gostov je nadaljevala zagon in odkrila, da je Kleber umeril roko za mete z razdalje. Dve zaporedni trojki sta klop domačih prisilili, da je prekinila igro z minuto odmora. A ta ni ohladil nemške natančnosti, tej je dodal še silovito zabijanje, s katerim je dosegel rekordnih 26 točk svoje kariere. Dallas je tekmo rutinsko pripeljal do konca, zadnji koš je bila dolga trojka Dončića, ki je zabila zadnji žebelj v krsto Orlanda (122:106).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropski duet

Mavericksi imajo pred sabo še 26 tekem, železno pravilo NBA je, da raven igre v ligi po zimskem premoru zraste in se začne oster boj za prvih osem mest. Trener Rick Carlisle ima za zdaj na voljo vse igralce, razen seveda Dwighta Powella, ki je z raztrgano tetivo končal sezono. Pozdravljen je občutljivi desni gleženj slovenskega zvezdnika, Mavericksi so v sedmih tekmah brez njega zabeležili štiri poraze.

"Halo, mama, rekord kariere," je bil zadovoljen Maxi Kleber.
"Halo, mama, rekord kariere," je bil zadovoljen Maxi Kleber. FOTO: AP

Pozitivna stran tega obdobja je vzpon Porzingisa, ki je znova zaigral na ravni newyorškega zvezdnika, vrnitev Dončića pa ga ni zasenčila, ampak sta proti Sacramentu igrala v tandemu in s postavljanjem blokov ter podajami drug drugemu pomagala k dobri igri. "Za zmago v tej ligi potrebuješ kemijo (med igralci). Proti Sacramentu sta oba dosegla veliko točk, zato je bil vtis, da je vse dobro. Toda ne smemo se osredotočiti kdo zadene katero točko, ampak na kemijo," je po sredinem treningu poudaril Carlisle.

"Naelektreni Slovenec v napadu počne vse, je šesti strelec lige, tretji v podajah in dvajseti v skokih. Nihče pa ni boljši od njega v vseh treh kategorijah skupaj (28,9 točk, 9,5 skokov, 8,7 podaj)," so na največjo nevarnost, ki preti njihovem moštvu opozarjali na blogu Orlanda portala SB Nation. Po njihovih besedah je najbolj nevaren, ko mu drug igralec postavi blok pred obrambo, nato pa skupaj napadeta obroč. "Pri tem je pokazal mojstrsko inteligenco, navigacijo in zvijačnost do velikih nasprotnih igralcev, medtem ko svojega branilca pusti za sabo," mu pojejo hvalo. V navezi s prenovljenim Porzingisom morda postajata orožje, na katerega je upalo vodstvo kluba, ko je lani Latvijca pripeljalo iz New Yorka.

Pravi značaj

Seth Curry v Orlandu ni imel vrhunskega večera, a velja za skrito orožje Dallasa.
Seth Curry v Orlandu ni imel vrhunskega večera, a velja za skrito orožje Dallasa. FOTO: AP

S Sethom Curryjem in Timom Hardawayjem Jr.-jem je to najboljše moštvo pri metanju trojk. Po besedah Jaka Kempa iz časnika The Athletic je prav Curry lahko (ne tako) skrito orožje Dallasa za presenečenje v končnici. Mlajši član slovite košarkarske družine ni ravno bleščeče začel sezone, morda tudi zaradi tega, ker se je treba naučiti, kako igrati poleg Dončića, "enega najbolj enkratnih talentov v zgodovini športa". Kemp ugotavlja, da je po statistiki Seth boljši strelec od svojega slovitega brata Stepha, in eden najbolj učinkovitih napadalcev v ligi. V novem letu pa je njegova natančnost pri metih z razdalje še precej narasla, nekaj težav ima sicer pri branjenju nasprotnih igralcev.

 

Mavericksi naj bi v dosedanji sezoni, prepleteni s poškodbami, imeli težave pri iskanju kemije med igralci, ki jo poudarja Carlisle. Zato še vedno iščejo najbolj udarno postavo, ki se bo aprila borila za presenečenje v končnici. Moštvo ima na videz eno slabših razmerij gostovanj (14) in domačih tekem (12). Toda glede na to, da so do sedaj bolje igrali na poti kot branili domače igrišče, je to morda celo dobro. Najtežji del jih čaka ob koncu, sedem od zadnjih deset tekem je proti ekipam, ki zmagujejo in proti katerim so doslej igrali slabše (10 zmag in 15 porazov). Kar pomeni, da bomo morda šele ob koncu sezone videli pravi značaj in kemične reakcije Mavericksov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
22. 02. 2020 15.18
+1
Nocoj prenos na tv 3;L.A.Clippers-Sacramento Kings ob 21:30,jutri ob istem času pa spektakel,L.A.Lakers-Boston Celtics,toliko o prenosih tekem ta vikend.
Casey Ry
22. 02. 2020 12.42
+5
Ajde Lukaaaa!!!
AS1983
22. 02. 2020 11.41
+0
Dallas bo po moje zlahka v končnici, bi moglo bit nekaj hudo narobe, da se jim zalomi, Luka MVP, očitno Dallasu bolj paše igrat v gosteh kot pa doma
riss
22. 02. 2020 09.53
+5
Zal mi je samo, da niso pripeljali pravega centra. Igralca, mocnega pod kosem, tudi v napadu. Ze letos bi se lahko borili tudi za naslov, ce nisem neskromen! Zelezi se kuje dokler je vroce in ekipi Dallasa ne manjka veliko.
MS1AR
22. 02. 2020 09.50
+0
prosim naj gdo napise na katerem tv programu so tekme
stromar5
22. 02. 2020 10.32
+2
Pogosto so na TV 3, vse prenose pa imaš na nba-streams .xyz
hotchilipoper
22. 02. 2020 09.38
+6
ja lepše je gledat to košarko, kot pa našo, za uvrstitev na EU prvenstvo
Carrasco
22. 02. 2020 09.40
+4
Turist že odhajajo iz Slovenije a 24ur nič ne govor o tem
Koronavirusovec
22. 02. 2020 09.26
+6
Škoda da trener luko ne drži dlje cajta v igri saj bi tako imel najboljšo statistiko v nba in že letos postal mvp nba
Carrasco
22. 02. 2020 09.38
-13
seveda pa slovenci ste najboljši v vsem :) Čemu te nimate svoje lige NBA in hodite u Ameriko :)
riss
22. 02. 2020 09.50
+2
Predvidevam, da si stajerc! A se nimas za Slovenca, edino ce si "uvozen"?
Carrasco
22. 02. 2020 10.03
-5
24ur.com/novice/svet/malemu-titu-lajsajo-bolezen-s-terapijami-a-stroski-so-za-druzino-previsoki.html idi raje nakaži evre otrokom katerim država ne da nič da pa Lukecu
Nimiuseen
22. 02. 2020 20.35
+1
Predvidevam, da si južni močvirnik. Zokijev uvoženec. Glede na to, da ne poznaš črk č, š in ž.
krneki_123
22. 02. 2020 09.07
+14
Bravo Luka, spet je bilo nekaj vrhunskih potez, ki so jih domači gledalci občudovali. Uu in aa vse pove, zaradi takih se hodi na in gleda tekme.
smajser1
22. 02. 2020 08.41
+18
Bravo Luka! Vrhunska tekma znova.
AS1983
22. 02. 2020 07.58
+24
Koncnica dallas bo, luka v dobri formi
anakondabox
22. 02. 2020 07.30
+41
Če ne bi bilo Dončiča, bi bila igra zgolj dobra, tako je pa odlična. #zvezda