Šport

Mavericksi z ozdravelim Dončićem ukrotili mlade Thunderje

New York, 30. 03. 2021 02.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
3

Dallas je s prepričljivo zmago (127:106) v gosteh pri Oklahoma Cityju popravil vtis po porazih proti Indiani in New Orleansu. Na igrišču sta bila znova oba zvezdnika, ozdraveli Luka Dončić in Kristaps Porzingis, Thunderji pa so bili brez treh članov prve peterke, na čelu s prvim strelcem Shaiem Gilgeousom-Alexandrom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so poplačali slab večer pred slabimi tremi tedni, ko so ob začetku drugega dela sezone brez obeh zvezdnikov izgubili v gosteh pri Oklahomi. Tokrat so imeli razredčene vrste Thunderji, a zmagi nihče ne bo gledal v zobe, saj so Teksašani po zaporednih izgubljenih tekmah proti kluboma, ki imata več porazov kot zmag, potrebovali zasuk. Dallasu namreč zmanjkuje tekem, ki jih še lahko izgubijo v boju za vsaj šesto mesto ob koncu sezone, s čimer bi si zagotovili uvrstitev v končnico brez nepredvidljivih dodatnih kvalifikacij.

Luka Dončić (z žogo) je bil najboljši strelec Dallasa, pri Oklahomi se je izkazal mladi Srb Aleksej Pokuševski.
Luka Dončić (z žogo) je bil najboljši strelec Dallasa, pri Oklahomi se je izkazal mladi Srb Aleksej Pokuševski. FOTO: AP

Dončić (25 točk, 7 podaj, 3 skoki, 2 ukradeni žogi) ni kazal znakov sobotne bolezni in je bil znova najboljši strelec Dallasa. Ob strani mu je stal Porzingis (20 točk, 5 podaj, 9 skokov, ukradena žoga, blokada), ki je dobil tudi pas najboljšega obrambnega igralca moštva. Po besedah trenerja Ricka Carlisla si ga je zaslužil predvsem, ker je ustavil mladi center Oklahome, ki ga predstavlja Moses Brown (6 točk, 9 skokov, 2 ukradeni žogi, 2 blokadi), ki je po nekaj dobrih predstavah v nedeljo postal stalni član Thunderjev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Selitev Tima Hardawaya mlajšega (19 točk, podaja, 3 skoki) na klop se vse bolj kaže kot dobra odločitev, saj je redni sunek energije, tudi tokrat je bil tretji najboljši strelec, potem ko je v New Orleansu prevzel breme na svoja ramena in nasul 30 točk. Hardaway je dejal, da so v celoti igrali dobro, a bi "veliko stvari lahko naredili bolje, pustili smo jim preveč lahkih priložnosti." Predvsem pa je poudaril, da sta Dončić in Porzingis v pravem trenutku sezone začela delovati kot usklajen stroj. Po besedah Slovenca je bil drugi polčas precej boljši od prvega, žoga je krožila med igralci, tudi obramba je bila precej boljša. Vsi pa so hvalili Nicola Mellija (6 točk, 3 skoki, ukradena žoga), ki je po prestopu iz Pelicansov dobil prvo priložnost. 

Statistika Luke Dončića na tekmi Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks.
Statistika Luke Dončića na tekmi Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks. FOTO: Sofascore.com

"Naredil je velik vtis, bil je pripravljen, pokazal je, da lahko igra," je dejal Carlisle. Hardaway je dodal, da je bil "na igrišču videti zelo samozavesten, kar nas veseli."

Melli, ki se je kot član Fenerbahčeja z Dončićem 2018 meril v finalu Evrolige, je dejal, da ga je bolje imeti v moštvu, kot pa igrati proti njemu. "Je edinstven, vsem olajša igro. Namesto da bi vrgel lahek met proti obroču, mi je podal za prvi koš, da bi me spravil v ritem. Občutek ob prvem zadetku je bil res dober." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Običajne vljudnosti o lepem sprejemu in dobrem razpoloženju v garderobi pa so zvenele precej iskreno. Potrdil jih je tudi Dončić, "je odličen igralec in krasna oseba, takoj se je vključil v moštvo. Vem, da se Evropejci hitreje povežemo, toda res je dobra oseba za garderobo." Pozornost sta vzbudila še dva Evropejca, mladi Srb Aleksej Pokuševski (21 točk, 2 podaji, 6 skokov) kaže, da je pred njim lepa kariera, dobro je igral tudi Ukrajinec Svi Mykhailiuk (16 točk, podaja, 3 skoki), ki je pokrival Dončića. "Skušal sem ga čim bolj ovirati in preprečiti, da bi dobil žogo v roke. A je eden najboljših v ligi ..." je ob koncu priznal, za kako težko delo gre.

Potek srečanja

Mavericksi so znova začeli v strelskem krču, na njihovo srečo so imeli Thunderji še večjega. Po poldrugi minuti je koš le načela trojka Porzingisa. Pokuševski, ki je tokrat začel v prvi peterki Oklahome, je žogo položil v obroč za domače. Latvijec je poskrbel tudi za drugi zadetek gostov, tokrat mu je odgovoril Mykhailiuk. Dončić se je med strelce vpisal z lepim prodorom do obroča, Maxi Kleber za Dallas in Mykhailiuk za Oklahomo sta zadela meta izza črte za tri točke. Potem je Porzingis začel serijo osmih zaporednih točk gostov, ki jo je prekinil šele Theo Maledon. Hardaway je dodal svojo prvo trojko in Thunderji, ki so zaostajali že za enajst točk, so potrebovali minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premor je poživil Josha Halla za natančen met od daleč, a je za tri točke nemudoma zadel tudi Porzingis. Zabijanje Isaiaha Robyja je navdahnilo drugo peterko Oklahoma Cityja, da je začela zniževati razliko, a je Kleber s svojo drugo trojko dal vedeti, da gostje ne bodo popuščali. Thunderji so točke dodajali s črte za proste mete, Dončić pa je po štirih zgrešenih metih v prvi četrtini svojo spretnost uporabil za prodor v zadnjih sekundah, žogo je položil v obroč tik pred znakom sirene za konec. Dallas je vodil za devet točk (33:24). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagon Tonyja Bradleyja na začetku druge četrtine je nekoliko presenetil Dallas in njegovih šest zaporednih točk je zbližalo rezultat. Dončić je odgovoril s prostimi meti, nato dodal še prvo trojko, a je z enako mero odgovoril Pokuševski. Najmlajši igralec v NBA je kazal, da ima klub rosnim 19 letom dober občutek za igro, ob izenačenem rezultatu pa so se za minuto odmora odločili pri Dallasu. Po njem je Dončić še enkrat prodrl do obroča, potem pa sedel na klop. Mlada domača postava, ki je ne bremeni razmišljanje o končnici, je s trojko Tya Jeroma tesno sledili gostom iz Teksasa.

Trije prosti meti Hardawaya, ker mu obramba ni pustila prostora za doskok po metu, nato še trojka Jalena Brunsona in zabijanje Hardawaya so znova pognali napad Mavericksov. Nova trojka Jeroma ni dolgo veselila Thunderjev, saj je tudi Hardaway nemudoma zadel od daleč. Podobno natančen za tri točke je bil tudi Richardson in prednost Dallasa se je znova raztegnila na dvomestna števila. Porzingis je vztrajno nizal koše, Dončić je dodal svoj drugi met izza črte za tri točke, Slovenec je po začetnem ogrevanju postal precej bolj natančen. Ob koncu polčasa so Mavericksi z lepim prenosom žoge skušali dodati še en koš v zadnjih dveh sekundah, a je žoga Slovencu ušla iz rok in Dallas je na premor odšel z osmimi točkami prednosti (71:63). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pokuševski je na začetku drugega polčasa prodrl mimo Porzingisa in košu dodal še prosti met ob prekršku Latvijca. Nato je zadel za nove tri točke, a je bil od daleč natančen tudi Dončić. Richardson je pod košem našel Porzingisa, Slovenec je prispeval svojo četrto trojko, Dorian Finney-Smith prvo in Dallas je znova precej ušel Oklahomi. Maledon in Pokuševski sta z metoma od daleč nekoliko ublažila zaostanek, Mykhailiuk pa je dolgo podajo Robyja spremenil v lepo zabijanje. A je Hardaway ob četrti podaji Slovenca prekinil zagon domačih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je s svojo premeteno igro v zrak poslal dva obrambna igralca, nato pa zlahka položil žogo v koš. Hardawayeva trojka je nadaljevala mini serijo gostov, prekinila sta jo ukradena žoga in novo zabijanje Mykhailiuka. Prve minute je kot Mavericks odigral tudi Nicolò Melli in z dvema skokoma, solidno igro v obrambi ter košem ob izteku četrtine pokazal, da ne bo samo grel klopi. Dallas je pred zadnjim delom igre vodil že za 17 točk (100:83).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Melli je z ukradeno žogo in zabijanjem načel tudi zadnjo četrtino, nato dodal še natančen met iz skoka. Brunson je tako dolgo preigraval pod košem, da se mu je odprl prostor za polaganje žoge v obroč, po trdem delu si je odšel oddahnit na klop. Ob izdatnem vodstvu Dallasa so na parket začeli prihajati rezervni igralci, Josh Green je šesto podajo Slovenca zabil v koš, nato nemudoma ukradel žogo in dodal še en koš. Dončić je sedel na klop, ko so gostje vodili za 26 točk, priložnost pa so dobili igralci globoko s klopi.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Navdahnjena igra Mykhailiuka je nekoliko okrušila prednost Dallasa, zato je trener Carlisle peterko na igrišču poklical h klopi in spomnil, da morajo odigrati še dve minuti. Nate Hinton je z ukradeno žogo in zabijanjem popravil vtis, srbski center Boban Marjanović si je lahko privoščil enega svojih redkih poskusov za tri točke, ki mu ni uspel. Ob koncu je Dallas z 21 točkami naskoka (127:106) brez težav odnesel zmago iz Oklahoma Cityja.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iwilliwillhacku
30. 03. 2021 11.15
+1
namesto da bi proti dobrim ekipam igrali s popolno postavo, dallas igra proti slabšimi s popolno, proti dobrimi ekipami pa zdesetkani...
borut_p
30. 03. 2021 19.43
Verjetno vedo kam sezejo. Ce bi sli na polno moc proti dobrim bi verjetno se bedno izgubili, veliko sans da potem tudi proti slabsim
krneki_123
30. 03. 2021 09.51
-1
Na zahodu vsi lovijo 6. mesto.