Šport

Mednarodni olimpijski in paraolimpijski komite, Fifa in Mednarodno združenje športnih novinarjev obsodili napad na Ukrajino

Lozana, 24. 02. 2022 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je ostro obsodil rusko kršitev olimpijskega premirja z invazijo na Ukrajino. Predsednik olimpijske družine Thomas Bach je obenem v sporočilu znova pozval k miru. Za podoben korak so se odločili tudi pri krovni organizaciji za šport invalidov, mednarodnem paraolimpijskem komiteju (IPC), izjavo pa je ponudi ltudi predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino, ki je dejal, da je zelo zaskrbljen ob tragični situaciji, potem ko je Rusija izvedla invazijo na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Olimpijsko premirje se je začelo 28. januarja, sedem dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, in bi se končalo 20. marca, teden dni po koncu paraolimpijskih iger v kitajski prestolnici. To je 2. decembra podprlo vseh 193 članic Združenih narodov, s tem so obudili okrog 3000 let staro antično olimpijsko tradicijo.

Zaprtje olimpijskih iger
Zaprtje olimpijskih iger FOTO: 24UR

"Odločno obsojamo prekinitev olimpijskega miru, ki ga je povzročila ruska vlada. Danes zato predsednik Moka znova poziva k miru, kar je storil že v svojih govorih tako na slovesnosti odprtja kot zaključka iger na Kitajskem," so sporočili iz Moka.

"Mok je zaradi razvoja dogodkov zelo zaskrbljen glede varnosti olimpijske družine v Ukrajini. Ustanovili smo posebno skupino, ki bo skrbno spremljala dogajanje in usklajevala humanitarno pomoč, kjer bo potrebno," so še zapisali v izjavi za javnost.

Nemška agencija dpa pa poroča, da je že leta 2008, tik pred odprtjem poletnih olimpijskih iger v Pekingu, izbruhnila vojna med Gruzijo in Rusijo zaradi južnega Kavkaza v Južni Osetiji. Leta 2014 pa je Rusija v zadnjih dneh zimskih iger v domačem Sočiju priključila ukrajinski črnomorski polotok Krim.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Razmere so zares grozne in zelo smo zaskrbljeni zaradi športnikov in parašportnikov v Ukrajini. Naša prva skrb je poskrbeti za varnost in dobro počutje športnikov iz te države," je sporočil predsednik IPC Andrew Parsons.

Dodal je, da pri komiteju skrbno spremljajo razmere in so v stikih z ukrajinskimi športnimi oblastmi, tudi predsednikom tamkajšnjega paraolimpijskega komiteja Valerijem Suškevičem. Ta je IPC obvestil, da bi ukrajinski športniki radi nastopili na bližnjih zimskih paraolimpijskih igrah v Pekingu, a da bo velik izziv sploh spraviti športno delegacijo do Kitajske.

Olimpijsko premirje se je začelo 28. januarja, sedem dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, in naj bi se končalo 20. marca, teden dni po koncu paraolimpijskih iger v kitajski prestolnici. To je 2. decembra podprlo vseh 193 članic Združenih narodov, s tem so obudili okrog 3000 let staro antično olimpijsko tradicijo.

"Glavni namen olimpijskega premirja je zagotoviti športnikom, trenerjem in vsem uradnim osebam, da se varno udeležijo in pripravijo na tekmovanja. Rešitev moramo najti, kar se da hitro, še posebej za ukrajinsko delegacijo. Svetovni voditelji morajo upoštevati svojo zavezo olimpijskemu premirju," so še dodali pri IPC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To, kar sem videl, me je šokiralo. Zelo me skrbi ta situacija. Fifa obsoja uporabo sile," je dejal Infantino na novinarski konferenci.

Rusija bi morala 24. marca gostiti tekmo dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo s Poljsko in če bi to dobila, bi potem 29. marca gostila še obračun z boljšim iz dvoboja med Češko in Švedsko. Vse naštete z izjemo Rusije so Fifo pozvale, naj tekmi umakne iz Rusije.

Prav tako so se na dogodke v Ukrajini odzvali tudi pri Mednarodnem združenju športnih novinarjev (AIPS), kjer obsojajo napad na Ukrajino. "Ob tej humanitarni tragediji, ki je prizadela Ukrajino, AIPS obsoja odločitev Vladimirja Putina za izvedbo, kot je sam preprosto dejal, posebne vojaške operacije, ki pretresa ne le Ukrajino, temveč celo Evropo in svet," so zapisali pri AIPS, kjer tudi poudarjajo, da so proti nasilju.

Dodali so, da je ta ruska vojaška operacija prekinila tudi olimpijsko premirje, spomnimo, med 4. in 13. marcem bodo v Pekingu še paraolimpijske igre.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou