Šport

Poraz Miamija v Los Angelesu zasenčila okrepitev z Iguodalo

New York, 06. 02. 2020 04.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Heati se Clippersom niso oddolžili za domači poraz pred dvema tednoma, eni od favoritov sezone so v drugem polčasu pokazali svojo moč. Toda bolj kot rezultat so pozornost zbujale novice o okrepitvah Miamija.

Bam Adebayo (levo) in Jimmy Butler (desno, v ospredju) bosta nastopila na tekmi zvezdnikov lige.
Bam Adebayo (levo) in Jimmy Butler (desno, v ospredju) bosta nastopila na tekmi zvezdnikov lige. FOTO: AP

Floridsko moštvo je gostovanje v Los Angelesu začelo ob novicah, da je Andre Iguodala njihov novi soigralec, posloviti se bodo morali vsaj od Justisa Wisnlowa, ki že nekaj tednov ne igra zaradi poškodbe hrbta. Pred začetkom so vsi pogledovali na svoje telefone in skušali ugotoviti, ali so (že) del trgovske verige, ki jo spleta vodstvo kluba. Klub temu so proti odličnim Clippersom začeli odločno in imeli že dvanajst točk prednosti, nato jim je zmanjkalo energije. Dodaten udarec je bila poškodba Jimmya Butlerja v tretji četrtini.

Domačini so v drugem polčasu pokazali svojo udarno moč, Paul George (23 točk, 10 podaj) in Kawhi Leonard (14 točk, devet podaj, sedem skokov) sta vadila trojke, zadeval jih je predvsem prvi, s klopi se jima je pridružil Landry Shamet (23 točk, šest podaj) s kar šestimi. Pri Miamiju je imel svoj večer Derrick Jones Jr. (25 točk, devet skokov), Bam Adebayo je še enkrat več dosegel dvojni dvojček (22 točk, 11 skokov). Goran Dragić je igral solidno (13 točk, pet podaj, štirje skoki), po poškodbi Butlerja je znova prevzel vlogo prvega dirigenta napada.

REZULTAT

Heatov vrvenje o prestopih ni zmedlo, prvo četrtino so začeli odločno in vse do zadnjih minut držali korak z domačini. Udarni dvojec Butler in Adebayo ni imel najbolj učinkovitega začetka, zato pa se je znova izkazal mladinski pogon na čelu s Kendrickom Nunnom in Duncanom Robinsonom. Dragić je prispeval tri točke, domačini pa so v zadnjih minutah z dobro igro Leonarda uspeli zaostanek preobrniti v minimalno prednost (25:23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miamijeva klop je ob začetku druge četrtine znova prevzela pobudo, v oči je bodlo, da trener Erik Spoelstra v igro ni poslal ne Diona Waitersa ne Jamesa Johnsona. Kar je bil morda odgovor, kdo vse se bo Winslowu pridružil v Memphisu. Priložnost je dobil Gabe Vincent, ki ima dvostransko pogodbo in igra tudi za Sioux Falls Skyforce v razvojni G ligi. Izrabil jo je več kot dobro, s tremi trojkami je bil dolgo prvi strelec gostov v prvem polčasu. Dragić je nadaljeval z dobro igro in bil z osmimi točkami tik za njim (Butler jih je imel deset). Heati so v drugi četrtini nadoknadili zaostanek iz prve in polčas končali bolje od Clippersov (58:55).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Clippersi so po odmoru prišli na igrišče precej bolj agresivni in rezultat hitro preobrnili v svojo korist. Njihova obramba je gostom zaprla dostop do obroča, na drugi strani so domačini z vrsto trojk, predvsem Georgea, razorožili consko obrambo Miamija. Kadar je ta pustila preveč prostora pod košem, ga je izrabil mladi hrvaški center Ivica Zubac ali krilni center Maurice Harkless. Rezervna klop Heatov je nekoliko ustavila počasno krvavenje, toda Clippersi skoraj niso znali zgrešiti z razdalje (92:80).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Zadnja četrtina se je za goste začela brez Butlerja, ki je odšel v slačilnico z bolečo desno ramo. Kljub temu so uspeli zaostanek znižati na osem točk, tako da je trener Clippersov Doc Rivers zahteval minuto odmora. Prinesla je potrebno zbranost, domačini so znova ušli za več kot deset, zato je tudi Spoelstra skušal s premorom najti odgovor Miamija. Ta se je s serijo 11:2 znova približal na šest, toda za resen preobrat jim je zmanjkalo moči. Njihov krvnik je bil Shamet z vrsto trojk, ob čvrsti obrambi domačinov pa se je tesna tekma v nekaj minutah prevesila v zanesljivo zmago Clippersov (128:111).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Izkušeni Andre Iguodala je novi član Miamija.
Izkušeni Andre Iguodala je novi član Miamija. FOTO: AP

Rileyeve kupčije
Miami je že nekaj časa tarča ugibanj o morebitnih prestopih, Andre Iguodala pa je bil ves čas na spisku morebitnih želja kluba s Floride. 36-letno krilo slovi predvsem kot odličen branilec, obramba pa je največja luknja, ki jo morajo zakrpati v Miamiju. Po poročanju ameriške športne TV mreže ESPN naj bi s trikratnim prvakom podpisali dodatno dvoletno pogodbo, vredno 30 milijonov dolarjev, pri čemer je drugo leto odločitev moštva. Hkrati naj bi dolgoletnega člana nekdanje šampionske postave Golden State Warriorsov iztrgali prav sredinim tekmecem, saj naj bi se zanj zanimali obe moštvi iz Los Angelesa, Lakersi in Clippersi.

Ko se je razvedelo, da Iguodala prihaja v Miami, nekaj časa ni bilo jasno, kaj je sloviti predsednik kluba Pat Riley ponudil v zameno. Že nekaj časa je jasno, da se ne želi odreči svojim mladim talentom (predvsem Herru in tudi Nunnu). Dragić, ki se mu pogodba izteka in je tako dolgo veljal za del morebitnih kupčij, je z odlično igro s klopi postal eden od ključnih delov sedanjih uspehov. Prav tako so prodali svoje pravice do izbire v prvem krogu nabora 2021 in 2023, pravila NBA pa določajo, da moštvo ne more kupčevati s pravico do izbora v prvem krogu v dveh zaporednih letih.

Število igralcev v moštvu (15) je zapolnjeno, hkrati so tik pod zgornjo mejo za plačila igralcem. Njihova plačilna lista je s 137,4 milijona dolarjev četrta najvišja v NBA, na voljo imajo le še 12.330 dolarjev. Kar pomeni, da se morajo za vsak nakup odreči enakovrednim plačam sedanjih igralcev. Eden od njih je Winslov, ki si že tedne zdravi poškodbo hrbta. Toda samo njegov prestop ne bo dovolj.

Po nekaterih napovedih naj bi bil del paketa Dion Waiters, ki je prav na prvem srečanju proti Clippersom dobil prvo priložnost sezone za povratek na parket. Pred tem je bil zaradi svojega vedenja trikrat začasno izključen iz moštva in se je zdel že odpisan. Po pisanju Marca Steina iz New York Timesa Miami "išče nov dom za nezadovoljnega Waitersa". Ta je na zadnjih tekam dokazal, da nima težav s košarko, ampak le z osebno zrelostjo. Dodatna lepotna napaka je 12,65 milijona dolarjev, kolikor mu jih mora moštvo izplačati za prihodnje leto.

Med srečanjem v Los Angelesu so prihajale napovedi, da skuša Riley sestaviti verigo treh moštev, v katero bi vključil Thunderse iz Oklahoma Cityja in njihovo italijansko krilo Danila Gallinarija. Hkrati klubu noče nakopati nepotrebnih stroškov. Po sezoni 2020–2021 so namreč igralcem zavezani plačati le še 43 milijonov dolarjev (36 jih gre Butlerju). Kar pomeni, da bodo imeli veliko manevrskega prostora pri poletnih prestopih 2021, ko bo na trgu "grška zver" Giannis Antetokounmpo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.