Šport

Miami je s težavo utišal Jazz iz Utaha

New York, 24. 12. 2019 01.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
3

Miami Gorana Dragića se je po težjem treningu z New Yorkom soočil s trdim orehom. S precej napora so le strli odlično obrambo Utaha, na čelu z Rudyjem Gobertom, in v ostri tekmi dosegli novo zmago.

Goran Dragić (levo) je v ključnih trenutkih znal ohraniti hladno glavo.
Goran Dragić (levo) je v ključnih trenutkih znal ohraniti hladno glavo. FOTO: AP

Srečanje je bilo preizkus za obe moštvi, ki igrata odločno obrambo, hkrati pa sta na vrhu lestvice najbolj natančnih pri metu z razdalje, Utah je tik pred prvim Miamijem. Vprašanje je bilo, ali se bo tekma lomila na črti za tri točke ali jo bosta udušili obrambi. Prevladali sta slednji, Heati so se na trenutke obupano lomili ob čeri po imenu Gobert. Dve leti zapored najboljši obrambni igralec NBA je grozil, da bodo namesto božičnega darila dobili kepo premoga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A so v zadnji četrtini izrabili počitek francoske stene, gromko navijanje občinstva in hladnokrvnost ključnih igralcev ter s trinajsto domačo zmago (in enim porazom) postali najboljša domača ekipa. "Občinstvo je neverjetno, kadarkoli igramo v tej stavbi, se mi zdi, kot da imamo dodatnega igralca," se je Jimmy Butler zahvalil navijačem. Prvi zveznik Miamija je na trenutke edini znal najti pot do koša, Dragić (31-odstoten met) ni bil najbolj natančen, a je v ključnih trenutkih pokazal izkušnje in zbranost veterana, zmaga pa je bila znova delo celotne ekipe.

Izenačen boj do konca

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097324/4031

Pričakovali smo kresanje dveh obramb, a na začetku dobili dva izenačena napada, ki sta se izmenjavali v hitrih akcijah in v vodstvu. Dve hitri osebni napaki Duncana Robinsona sta pomenili predčasen prihod Dragića, ki je svoj drugi nastop po poškodbi prav tako začel z osebno napako. Na igrišče je prišel v trenutkih, ko je obramba Utaha začela povzročati težave Miamiju in z dvema hitrima akcijama pomagal, da so domačini znova ujeli goste in jim v sicer izenačeni četrtini ušli v manjše vodstvo (32:28).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami se je po premoru znova vrnil z nekaj težavami v napadu, prvi koš so zadeli šele po dobrih treh minutah. Trojka Tylerja Herra je uravnotežila semafor in razgrela novinca, ki je nato zadel še dva koša zapored. Heati so nato nekaj časa imeli manjšo prednost, a se je pri Utah razigral Joe Ingels, ki je s trojko in zaporednima košema pomagal, da se je prvi polčas končal le s točko prednosti za domače (53:52).

Začetek drugega polčasa ni prenesel sprememb, trda igra v obrambi na obeh straneh, pri Utahu je predvsem Gobert dokazoval, zakaj se ponaša z naslovom mojstra branjenja svojega koša. Nova iskra v njihovem napadu je bil Bojan Bogdanović, skupaj z Inglesom sta bila gonilna sila pri polnjenju koša domačih. Nato se je razigral Emmanuel Mudiay, ki se je začel sprehajati skozi obrambo Miamija. Ta razen Butlerja ni imel pravega orožja v napadu, koš Dragića v zadnji sekundi pa je poskrbel, da so gostje vodili samo za pet točk (81:76).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjem delu igre je Miami izrabil počitek Goberta in ujel goste, prva zadeta trojka Duncana Robinsona jih je znova popeljala v vodstvo. Nato se je Bam Adebayo uprl gravitaciji in Gobertu ter potisnil žogo v koš, jo nato na drugi strani prestregel in čudežno rešil z roba igrišča, Herro je zadel za tri in dvorana je bučala od navdušenja. Miami je sredi zadnje četrtine vodil za deset in z granitno obrambo nadziral igro. Toda Utah je za vrnitev izbral zadnjo minuto in deset sekund pred koncem je razlika znašala le še tri točke. Sekunde so se raztegnile v minute, po izmenjavi košev, prekrškov in prostih metov pa je Jazzu le zmanjkalo glasbe (107:104).

Jimmy Butler (v sredi) je bil nekaj časa edini igralec Miamija, ki je našel pot mimo Rudyja Goberta (desno).
Jimmy Butler (v sredi) je bil nekaj časa edini igralec Miamija, ki je našel pot mimo Rudyja Goberta (desno). FOTO: AP

Jasen cilj

Miami ni več presenečenje sezone, pač pa eden od favoritov za končnico na vzhodu. Hkrati dokazuje, da so bile napovedi o premoči zahoda pretirane, klubi iz vzhodne konference so veliko bolj trdoživi, kot so jim pripisovali. Kar je občutil Dallas ob zgodovinskem preobratu v Torontu.

"Še nekaj let nazaj so imela moštva na sedmem, osmem mestu več porazov kot zmag. Sedaj se okoli sedmega mesta gnete vrsta dobrih moštev. Igralci se selijo po ligi, v mnogih ekipah je mnogo drugih obrazov. To mi je všeč, saj je liga bolj konkurenčna. Verjetno je to pomembno tudi za navijače," so razmere v sedanji sezoni všeč Dragiću. Za Heate je letos značilna stabilnost ekipe, trener Erik Spoelstra tekme začenja le s štirimi različnimi postavami, lani jih je uporabljal kar 29. Tudi poškodbi Slovenca in Justisa Winslova nista pretirano premetali uveljavljenega reda, uigrano moštvo pa krasijo nesebična igra, ki se prevaja v enega najboljših napadov.

"Dobra klop je izjemno pomembna. Kadar prva peterka igra dobro, mora druga nadgraditi njeno delo, tako lahko do polčasa prideš do 20 točk prednosti," je Dragić za časnik Athletic pojasnil filozofijo prepričljivih zmag. Slovenski veteran se vrača po poškodbi, zaradi katere ni igral na devetih tekmah, njegova selitev med rezervne igralce pa je okrepila klop in postala eden od ključev za dosedanje uspehe. "Nihče ne govori koliko minut igra, vsak ve, kaj je cilj. Pomembno je krepiti zagon, saj je potem aprila (pred končnico) moštvo v najboljši formi," je sprejel svojo vlogo.

Dion Waiters (levo) ne samo ne bo več del slovite postave 7/11 z Dragićem, morda je zapravil tudi svojo NBA kariero.
Dion Waiters (levo) ne samo ne bo več del slovite postave 7/11 z Dragićem, morda je zapravil tudi svojo NBA kariero. FOTO: AP

Po njegovih besedah je cilj uvrstitev na eno od prvih štirih mest ob koncu sezone, s čimer bi si zagotovili prednost domačega igrišča v končnici. "To je resnično pomembno. Ni nas strah igrati v gosteh, toda vedno je lepše igrati pred svojimi navijači," je Dragić dejal za floridski Sun Sentinel. Del stalnosti miamijevih peterk gre tudi na račun nekoliko omejenega izbora igralcev. Veteran Udonis Haslem je vse bolj mentor in trener s klopi in le redko vstopi v igro. James Johnson je sezono začel povsem nepripravljen, po kazni kluba sedaj potrpežljivo čaka, kdaj mu bo Spoelstra znova dal priložnost.

Usoda Waitersa

To je morda zapravil Dion Waiters. Pred srečanjem se je po spletu razširilo, da je po treh zaporednih izključitvah iz moštva zaradi neprimernega vedenja njegova pot z Miamijem končana. Po pisanju dobro obveščenega NBA Insiders ga zaradi dvomljivega slovesa noče tudi noben drug klub, Heati pa bi morali njegovo prodajo začiniti denimo s pravico do izbora na naboru mladih igralcev, česar menda ne želijo. Miami naj bi iskal način, kako se ga znebiti, toda pogodba mu zagotavljala 12 milijonov dolarjev tudi za prihodnjo sezono, klub pa se ne more izogniti finančni obveznosti. Pred tekmo je tako vodstvo kluba najavilo, da se 28-letni branilec vrača v moštvo, vprašanje je, ali mu bo Spoelstra sploh še dal priložnost za igro in ali bomo ob tem priča novim svojeglavostim Waitersa.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Le vkup uboga gmajna
24. 12. 2019 09.36
+6
Utah je tik pred prvim Miamijem. Kako za vraga si lahko tik pred prvim!?!?
cekinar
24. 12. 2019 13.25
AS1983
24. 12. 2019 08.38
+6
Miami zelo dober letos doma, ker lansko sezono ni bilo tako, letos so zagrizeni, se borijo, dragic pa bi lahko bil po koncu rednega dela najboljsi 6.igralec celotne lige nba, si zasluzi, ker je borec