Šport

Lakersi s tretjo zmago znova nadzirajo finale NBA

New York, 06. 10. 2020 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
5

Rezultat tesne četrte tekme je bil negotov vse do zadnjih dveh minut, ko si je Los Angeles s serijo košev in odličnih obramb priigral dovolj prednosti za udoben zaključek srečanja (102:96). Za Miami je znova zaigral Bam Adebayo, a to ni bilo dovolj in Heate čaka težko delo treh zaporednih zmag, če želijo naslov.

Jimmy Butler je bil v nedeljo najboljši igralec na parketu, tokrat mu je obramba LA preprečila novo strelsko eksplozijo.
Jimmy Butler je bil v nedeljo najboljši igralec na parketu, tokrat mu je obramba LA preprečila novo strelsko eksplozijo. FOTO: AP
Naslov prvaka bo osvojilo moštvo, ki prvo doseže štiri zmage, Los Angeles ima tri, Miami eno. Peto srečanje bo v soboto ob 3. uri po slovenskem času.

Kentavious Caldwell-Pope (15 točk, 5 podaj, 3 skoki) morda ni bil najboljši strelec Los Angelesa, toda njegovi koši so prihajali v trenutkih, ko so jih Lakersi najbolj potrebovali. Pet točk ob koncu je bilo pet žebljev v krsto Miamija, ki jih ni več nadoknadil. "Za te mete je bilo treba veliko drznosti," ga je pohvalil tudi trener Frank Vogel. Prva zvezdnika LeBron James (28 točk, 8 podaj, 12 skokov) in Anthony Davis (22 točk, 4 podaje 9 skokov, 4 bloki) sta se dolgo ogrevala, nato v drugem polčasu zagnala svoj stroj. Davis je bil odličen v obrambi, tokrat je pomagal ustaviti Jimmyja Butlerja (22 točk, 9 podaj, 10 skokov), da ni imel še enega večera za anale NBA.

Adebayo je po vrnitvi na igrišče igral 33 minut, v katerih je dosegel 15 točk in 7 skokov, ob tem pa močno okrepil obrambo, a to ni bilo dovolj proti košarkarskemu stroju z zahodne obale. "Telesno še nisem 100-odstoten, a se počasi vračam. Vse moštvo potrebuje počitek, ne le jaz in Goran (Dragić). Premisliti moramo in prilagoditi svojo igro," je bil center vesel dodatnega dneva za polnjenje rezervoarjev. Ti so bili tudi po besedah trenerja Erika Spoelstre med tekmo že precej prazni. A je po srečanju nemudoma poudaril "vem, da bomo pripravljeni". Tudi Butler je dejal, da jim vodstvo Los Angelesa s tremi zmagami ne bo vzelo zagona. "Lahko smo boljši, kar že ves čas ponavljam. Poskrbel bom, da bo naša samozavest ostala visoka še naprej," ni izgubil upanja.

Statistika LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa na četrti tekmi finala lige NBA.
Statistika LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa na četrti tekmi finala lige NBA. FOTO: Sofascore.com

Do zdaj je samo eno moštvo osvojilo naslov prvakov, potem ko je zaostajalo s 3:1 v zmagah. Velik preobrat je uspel Clevelandu 2016, njegov tvorec je bil seveda LeBron James. Zdaj je na čelu Los Angelesa in korak pred svojim četrtim naslovom s tretjim moštvom (prvak je bil tudi 2012 in 2013 prav z Miamijem). Ta je še pred začetkom finala veljal za prijetno presenečenje, a z malo možnostmi proti Lakersom, poškodbe so jih dodatno pretresle. "Heati resnično pogrešajo Dragića, je igralec, ki zablesti v takšnih trenutkih, X-faktor," je po srečanju zapisal Austin Rivers iz Huston Rocketsov. Slovenec po besedah Spoelstre dela vse, da bi se morda lahko vrnil na igrišče, a za zdaj ne kaže, da mu bo uspelo.

Tesen prvi polčas
Lakersi so srečanje začeli s silovito obrambo, ki je Heate odrezala od koša, a so se tudi ti čvrsto ustopili pred lastni obroč. Adebayo ni kazal znakov rekonvalescenta, Butler je znova odločno začel  v napadu. Pri LA  je bil razpoložen Caldwell-Pope, ki je z dvema trojkama, košem in  podajo Davisu poskrbel, da so držali priključek s Floridčani. Obe moštvi sta nemudoma zaigrali v hitrem ritmu, brez začetnega otipavanja. Napaka Miamijeve obrambe je Dannyju Greenu omogočila, da je ostal sam v kotu in zadel za tri, nato je James prestregel žogo, odpihnil Tylerja Herra in zabil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lakersi so z natančnimi meti počasi povečevali razliko, toda neutrudni Butler je znova skrbel, da ta ni povsem ušla izpod nadzora. Los Angeles je imel znova težave z izgubljenimi žogami, v prvi četrtini so jih nabrali že šest. Nekaj so bile krive hitre roke Heatov, nekaj površne podaje. Adebayo je s prekrškom v napadu dobil drugo osebno napako in sedel na klop, na drugi strani je Kyle Kuzma z drugo trojko  zagotovil, da je LA dobil prvo četrtino. Butler je z metom od daleč ob izteku časa razliko znižal na pet točk (27:22), toda na prvih treh tekmah je moštvo, ki je vodilo po prvi četrtini, zmagalo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kendrick Nunn je z metom od daleč pokazal, da se vrača v formo rednega dela sezone, ko je igral v prvi postavi. Pridružila sta se mu Adebayo s košem in Andre Iguodala s trojko, trener Lakersov Vogel pa je sklenil, da z minuto odmora prekine začetni zagon Floridčanov v drugi četrtini. Alex Caruso ni bil zadovoljen s po njegovim nedosojenim prekrškom, sodniki pa so glasno negodovanje nagradili s tehnično napako. James je v napadu znova zadel in zraven dobil še prosti met, a je Adebayo na drugi strani nemudoma ponovil vajo. Nato je James odločno zabil, Adebayo na drugi stani skočil čezenj, pobral odbito žogo in jo mimo njega potisnil koš. Lakersi so spoznavali, da to ni Miami iz prvih dveh srečanj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Menjave so bolj koristile LA, njegovi igralci s klopi so poživili napad in izničili prednost Miamija. Ko je Markieff Morris s trojko izenačil, je bil na vrsti trener Heatov Spoelstra, da z minuto odmora osredotoči moštvo.  Ukradena žoga Rajona Ronda je prinesla vodstvo Lakersov, Nunn je s trojko takoj poskrbel, da so bili v prednosti znova Floridčani. A je od daleč zadel tudi Green. Trener Vogel je možnost ugovora izrabil že slabi dve minuti pred koncem druge četrtine, ko so sodniki menili, da se je James zadnji dotaknil žoge ob metu Herra, nato pa morali spremeniti odločitev. Caruso je s trojko LA prinesel štiri točke prednosti, Herro jo je s košem ob koncu znižal na dve (49:47).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premalo zbranosti ob koncu 
Drugi polčas je odprl koš Adebaya, s katerim je izenačil, Butler je z enim zadetim prostim metom od dveh Floridčane popeljal v vodstvo. Ni trajalo dolgo, Morris je z novim metom od daleč poravnal seštevka točk.  V prvem polčasu nekoliko raztreseni James se je v igri vrnil z dolgim metom za tri, nato je Green prestregel podajo za lahek koš, sledil je nov koš Jamesa in Spoelstra je po sedmih zaporednih točkah Kalifornijcev, ki so jim prinesle pet prednosti, vzel hitro minuto odmora. Zanjo ga je Jae Crowder nagradil z metom za tri, a je nenadoma razgreti James nemudoma še enkrat zadel od daleč. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga trojka Duncana Robinsona je Miamiju omogočila, da se LA ni preveč oddaljil, sezuta superga Davisa sredi napada rumenih pa je prinesla nepričakovano minuto odmora zanje.  Tudi po tej je bil najbolj aktiven Crowder, ki je prestregel podajo, nato zadel prosta meta po prekršku nad njim.  Butler ni bil več tako nezgrešljiv kot v prvem polčasu, Davis pa je dobri obrambi dodal še trojko v sicer prej tihi igri v napadu.  Kuzma je slabo podal in bil deležen jeze Jamesa, a se je hitro odkupil z metom od daleč. Novo trojko je dodal tudi oživeli Davis in Lakersi so imeli sedem točk prednosti. Toda vztrajni Miami je hitro prišel do samo točke zaostanka. Dva prekrška nad Davisom – ob koncu četrti Adebaya – sta prinesla štiri proste mete in pet točk LA pred zadnjo četrtino (75:70).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je znova grizel in s trojko Herra znova prišel do samo točke razlike, nato se je Kelly Olynyk kljub trudu, da se izogne Morrisu, tega dotaknil ob metu in mu omogočil tri proste mete.  Jamesov koš čez Butlerja je pomenil šest točk prednosti za LA in Spoelstra je menil, da je čas za posvet ob klopi.  Po njem so Heati zapravili napad, ne ravno dober znak pred zaključkom srečanja. V borbi za žogo pod njihovim košem je Caruso v gneči podrl Davisa, ki je ostal na tleh, ta čas je Herro na drugi strani zadel za tri.  Lakersi so vzeli minuto odmora, da svojega zvezdnika spravijo v red. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Davis je preživel, Robinson pa ob izteku napada zadel izjemno težko trojko. Butler je nato izenačil srečanje, kar je ujezilo Jamesa, na drugi strani je prodrl do koša in znova dodal še prosti met ob prekršku.  Lakersi so s skoki v napadu popravljali zgrešene mete in ohranjali prednost, njihova odlična obramba pa je hromila Heate. Reševali so se z zadevanjem težkih metov in s tremi točkami zaostanka ohranjali možnosti za zmago. A je Caldwell-Pope zgrešeno trojko Butlerja po hitrem prenosu žoge LA  kaznoval z metom od daleč, nato je dodal še polaganje in Lakersi  so imeli sedem točk prednosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Crowderjeva trojka je razliko znižala na štiri, do  konca je bila še poldruga minuta. Redka obramba Miamija je Rondu  omogočila prvi koš v najslabšem trenutku. Floridčani so nato v napadu zgrešili, Davis pa je s trojko pritisnil dokončni pečat srečanju, saj je LA imel slabih 40 sekund pred koncem devet točk prednosti.  Heati so še skušali nemogoče, toda izkušeni Lakersi so tekmo rutinsko pripeljali do konca (102:96).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Novak 1
06. 10. 2020 21.04
+0
V celem članku ne piše rezultata. Resno?
Sentis
07. 10. 2020 08.53
jolanka
06. 10. 2020 19.58
+16
kako mi je žal Gogija. to je pa res nesreča, 12 let delaš, čakaš na ta trenutek, potem se pa vse sesuje. vseeno, za vse do zdaj, Gogi, poklon.
Goli000
06. 10. 2020 19.40
+9
Ajde brate Butler
jest...
06. 10. 2020 19.52