Šport

Butler Miami popeljal do zmage v New Orleansu

New York, 05. 03. 2021 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
1

Vprašanje pred tekmo je bilo, kaj bo imelo večje posledice, poškodba Ziona Williamsona pri New Orleansu ali Bama Adebaya pri Miamiju. Na koncu je odlična igra Jimmyja Butlerja v zadnji četrtini gostom prinesla zmago (103:93) in zagotovila, da prvi del sezone končujejo s poravnanim razmerjem zmag in porazov (18:18).

"V drugem delu sezone nas čaka veliko dela," je po zmagi v New Orleansu dejal Goran Dragić (z žogo).
"V drugem delu sezone nas čaka veliko dela," je po zmagi v New Orleansu dejal Goran Dragić (z žogo). FOTO: AP

"Zdi se, kot da bomo imeli nov začetek sezone," je trener Erik Spoelstra dejal po koncu srečanja, ko je bilo jasno, da so izplavali iz tednov z manj kot polovičnim izkupičkom zmag na odigranih srečanjih. A osemnajsta zmaga ni prišla zlahka, po dobrem začetku, ko so imeli tekmo trdno v rokah, je njihov napad znova zašel v sušno razdobje, nekoliko je popustila tudi obramba, še posebej skoki za žogo, in New Orelans jim je že tesno dihal za ovratnik. Iz težav jih je izvlekel Butler (29 točk, 9 podaj, 3 skoki, 3 ukradene žoge), ki je s skoraj trmasto odločnostjo zadeval, ko je bilo najtežje. Odlično je za goste začel Kelly Olynyk (18 točk, 7 podaj, 10 skokov, ukradena žoga), v prvi četrtini je s 13 točkami skoraj sam premagal Pelicanse. Goran Dragić (13 točk, 3 podaje, 2 skoka) in Kendrick Nunn (13 točk, podaja, 4 skoki, ukradena žoga) sta dopolnila prizadevanja moštva, veteran Andre Iguodala (10 točk, 2 podaji, 4 skoki, ukradena žoga) je z zabijanjem ob koncu razblinil upe New Orleansa, da še lahko preprečijo poraz.

Statistika Gorana Dragića na tekmi New Orleans Pelicans - Miami Heat.
Statistika Gorana Dragića na tekmi New Orleans Pelicans - Miami Heat. FOTO: Sofascore.com

"Iguodala je žoge zabijal že na ogrevanju, dejal sem mu, tega na tekmi ne boš ponovil. In glej," je Butler dejal po tekmi. Prvi zvezdnik Miamija je v obrambi dobro ustavljal Brandona Ingrama (17 točk, 9 podaj, 5 skokov, 2 ukradeni žogi, blokada), brez Williamsona je breme pod košem prevzel Steven Adams (15 točk, podaja, 5 skokov). Domači so imeli tudi nekoliko težke noge po porazu proti Chicagu večer pred tem. Butler je svojo motivacijo za tekmo označil kot "zmaga za vsako ceno", tako je tudi deloval na igrišču. Po njegovih besedah "nikomur ni mar za naše težave, nimamo opravičil, moramo igrati najbolje, kot zmoremo. Dobro je, da nimamo več porazov kot zmag. Dobro je, da so vsi zdravi. In da imamo nekaj dni za počitek." Podobno je razmišljal tudi Dragić. "Precej bolje je v drugi del sezone vstopiti na ta način. Prvi del je bil kar majav, ampak zadnja dva tedna igramo precej bolje. Sedaj nas čaka veliko dela, moramo igrati čim bolj povezano kot skupina," je poudaril.

Spoelstra je prve tri mesece povzel kot "izjemno nenavadno sezono, a hkrati smo hvaležni, da naša industrija še vedno obratuje. Da lahko počnemo, kar imamo radi, tekmujemo, to je zelo posebna izkušnja. Sezona pa mineva zelo hitro." V tednih, ko se je klub soočal z igralci v karanteni in s poškodbami "smo se naučili, da se lahko soočimo z veliko težavami. Tudi ob najhujših porazih smo vedno spoznali nekaj novega, na boleč način, a je bila šola za vse nas," je trener dal vedeti, da je ob vseh izkušnjah vedno prostor za nove.

Vrhunci tekme New Orleans Pelicans Miami Heat:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potek srečanja
Poškodovano koleno Adebaya je vrata v prvo peterko odprlo KZ Okapali, Olynyk pa se je pomaknil še bolj pod koš. Tekmo je začel najprej z dvema trojkama, nato je dodal še dve točki, njegovo serijo je prekinil met za tri Duncana Robinsona, nato je dodal še koš in z desetimi točkami v treh minutah pustil močan začetni pečat. Pelicansi so imeli več strelcev, a vseeno premalo za začetni zagon gostov. Poganjal ga je okrevanec Butler, ki je imel že štiri podaje. Nunn je dodal četrto trojko za Miami in klop New Orleansa je zagon prekinila z minuto odmora. Po njej je na igrišče prvič stopil Dragić. Druga peterka gostov je nadaljevala z odločno igro, Olynyk je s tretjo trojko prednost povečal na 14 točk. Tyler Herro je dodal še dve v protinapadu, ti sta postavili končni rezultat četrtine, 31:15.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Meti Miamija na začetku druge četrtine niso bili več tako natančni in New Orleans je začel načenjati njihovo prednost. Zadetek Preciousa Achiuwe je prekinil dobri dve minuti brez koša, nato je svoj prvi zadetek po prodoru do obroča dodal tudi Dragić. Pelicansi so še naprej izgubljali žoge, kar je gostom pomagalo znova vzpostaviti prevlado na igrišču. Ta ni trajala dolgo, obramba Miamija se je nekoliko razrahljala in domači igralci so se začeli skoznjo sprehajati do obroča, zato je bil potreben posvet ob klopi. Po njej je Olynyk prevzel vlogo organizatorja igre in delil žoge igralcem pod obroč. Niso pa učvrstili obrambe, zato so zadevali tudi Pelicansi, ki so izrabljali vse več napak gostov. Trojka Erica Bledsoeja je zaostanek domačih znižala na manj kot deset točk, nova trojka Olynyka je goste za hip popeljala nazaj k dvomestni prednosti, a je Lonzo Ball tudi sam zadel za tri. Prekršek nad Dragićem ob koncu četrtine je Slovencu prinesel dva prosta meta in Miami je v garderobo odšel z desetimi točkami prednosti (55:45).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nunn je drugi polčas začel s košem iz prodora, trojka Bledsoa pa je napovedala, da bo tekma še dolga. Okpala, ki je bil v prvem polčasu precej zadržan, je drugega začel z metom od daleč, a je Bledsoe po prekršku na črti za tri zadel vse tri proste mete. Trojko je dodal tudi Ball in prednost Miamija se je povišala na pet točk. Zastoj gostov je odpravil Butler, najprej je zadel iz igre in nato prosta meta, zatem podal Okpali za koš in trener Steve van Gundy je Pelicanse poklical na minuto odmora. Ingram je Olynyka najprej prisilil k prekršku v napadu, nato na drugi stani igrišča zadel in ob prekršku Olynyka dodal še prosti met. Rezultat se je za nekaj časa umiril pri okoli desetih točk prednosti za goste, zaporedni koši Adamsa pa so bili dovolj velika grožnja, da je tudi Spoelstra vzel minuto odmora. Met New Orleansa je nekoliko otopel in Miami je znova prišel do dvomestne prednosti. Zdelo se je, da bo Dragićev koš to zapečatil, toda Josh Hart je zadnji sekundi izrabil za met s sredine igrišča in zadel (77:70).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hartov zgled je spodbudil Nickeila Alexandra-Walkerja k metu za tri, od daleč je odgovoril Dragić, a je trojko dodal tudi Kira Lewis mlajši, strelske vaje pa nadaljeval še Iguodala. Nato je napad gostov prevzel Dragić in ohranjal prednost svojega moštva. Toda Miami je imel znova težave s skoki, Pelicansi niso bili zelo natančni, a so vztrajno pobirali žoge v napadu in si ustvarili drugo ali celo tretjo priložnost. Iz katere je Alexander-Walker zadel za tri, nejevoljni Spoelstra pa je svoje varovance poklical h klopi. Pogovor ni zalegel, Heati so dvakrat izgubili žogo in New Orleans je zaostajal samo še za dve točki. Gostje so se lahko naslonili na Butlerja, njegova zaporedna koša sta jim prinesla nekaj olajšanja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tekma se je bližala koncu in začele so odločati podrobnosti, kot je bil prekršek Harta v napadu. Ali pa koš Butlerja, ko se je zdelo, da se je napad Miamija povsem zapletel, Butler pa je dodal še prosti met. Nato je ukradel žogo in zadel za tri in dobri dve minuti pred koncem so gostje znova vodili za deset točk. Pelicansi so odrešitev iskali s črte za tri toče, zadel je Ingram, nato ob nekoliko dvomljivem prekršku dodal prosta meta. New Orleansi so s tesnim pokrivanjem skušali goste prisiliti k napaki, to je odprlo prostor za Iguodalo, ki je poletel nad koš in zabil za osem točk prednosti. Zgrešen met od daleč Alexandra-Walkerja je le še poglobil težave domačih, ki so po prostih metih Iguodale vodili za deset. To je bil tudi končni rezultat srečanja 103:93.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić ne potrebuje počitka
O težavnem začetku sezone lahko veliko pove Dragić, ki je manjkal že kar na štirinajstih tekmah – dve je izpustil zaradi osame po okužbah v moštvu, tri zaradi težav s prepono, devet mu jih je odnesel nedavni zvin levega gležnja. "Vsako moštvo v ligi se prebija skozi te čase. Z vsemi protokoli (obvezna osama ob okužbi ali stiku z okuženim) in poškodbami ni bilo lahko." Tako kot vsi drugi so tudi v igralci v NBA močno siti ukrepov ob pandemiji, a se hkrati zavedajo, da je le njihovo dosledno spoštovanje recept za nadaljevanje sezone. "Najbolj pogrešam druženje ... Upam, da bo tega čim prej konec, komaj čakam, da se vrnemo v normalnost in začnemo znova uživati življenje."

Goran Dragić (z žogo) pravi, da si čim prej želi normalnega življenja brez pandemije.
Goran Dragić (z žogo) pravi, da si čim prej želi normalnega življenja brez pandemije. FOTO: AP

Normalno življenje v NBA sta med sezono trening in tekme, Miami pa vse bolj spominja na lansko moštvo, ki je pometlo s tekmeci v vzhodni konferenci. "Občutek imamo, da se vračamo (v dobro formo). Med premorom se bomo skušali odpočiti, potem pa odločno dokončali delo (v drugem delu sezone)," je napovedal. Dejal je, da se skuša osredotočiti na pozitivne plati. "Upam, da bomo po premoru ob tekmi zvezdnikov imeli več skupnega igralnega časa, ne samo jaz, ampak celotno moštvo, ter znova igrali našo košarko."

Sam premora niti ne potrebuje, saj je ob poškodbah že veliko počival in se je na igrišče vrnil prejšnji teden. "Doma sem šel skozi potrebno terapijo, nisem bil z moštvom, tako da je bil to v bistvu moj premor. Toda zdi se mi, da moštvo potrebuje nekaj časa in poskusi napolniti baterije. Jaz bom ostal v Miamiju, vsak dan bom skušal oditi v telovadnico, če bo mogoče, in opraviti nekaj dela."

Večer zvezdnikov brez Heatov
Tokrat nihče od Heatov ne bo zastopal moštva na zboru najboljših v Atlanti. Pri izbiranju so spregledali Butlerja in Adebaya, slednji bi kot lanski zmagovalec lahko nastopil na tekmovanju v veščinah, a se je temu odpovedal. Herro in novinec Achiuwa sta bila izbrana v moštvo mladih upov, a v letošnjih razmerah te tekme ne bodo odigrali. Kljub temu gre za veliko čast, kot je dejal Herro, ki je lansko tekmo kot novinec izpustil zaradi poškodbe noge. "To je moje drugo leto, ko sem bil nominiram in drugo leto, ko ne bom mogel igrati. Zato ne vem, kakšen je občutek. A že samo imenovanje v moštvo je velika čast."

Koronavirus pasica november

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmet#1
05. 03. 2021 08.15
+3
1x si bo jezik precviku ko bo šel takle nad obroč