Košarka

Dragićev Miami po zmagi nad Bostonom odhaja v finale NBA

New York, 27. 09. 2020 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
35

Celticsi so bili na stavnicah pred začetkom finala na vzhodu favoriti za zmago, toda Miami se ne meni za papirnate napovedi. V šesti tekmi so z odlično zadnjo četrtino prepričljivo premagali Boston (125:113), v sredo začenjajo prestižen boj z Lakersi iz Los Angelesa za naslov letošnjega prvaka NBA.

Miami Heat so nekoliko presenetljivi prvaki vzhodne konference.
Miami Heat so nekoliko presenetljivi prvaki vzhodne konference. FOTO:

"Občutek je neverjeten. Srečen sem, enajst let sem čakal na ta trenutek. V zadnjih letih je bilo veliko vzponov in padcev, zato sem še toliko bolj srečen, da sem v tem položaju," je Goran Dragić opisal razpoloženje po veliki zmagi, ki jim je odprla pot v finale. Evropski prvak iz 2017 je dejal, da je dosežka težko primerjati. "Ko igraš za svojo državo, je zelo oseben občutek. A tudi sedanja sezona je bila nekaj posebnega. Nismo še končali, pred nami je še finale, a to je največji trenutek v moji karieri." Slovenec je za zmago prispeval 13 točk in 7 podaj, zaključek tekme pa tokrat pričakal na klopi. Prav nakup Dragića pred šestimi leti je bil po besedah Spoelstre začetek oblikovanja sedanjega uspešnega moštva. Na naboru so našli Bama Adebaya, lani se jim je pridružil Jimmy Butler. Ko je ta po tekmi še enkrat več dejal, da bo to moštvo prvak, se nihče ni več dobrodušno nasmihal.  

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Butler je dolgo pred zmago na vzhodu dejal: "To moštvo? To moštvo lahko že letos postane prvak," a ga še nihče ni jemal resno. Takšne napake si Lakersi zagotovo ne bodo privoščili. Miami je presenetil mnoge, ne pa J. R. Smitha. Branilec Los Angelesa je že februarja napovedal: "Imejte me za zmešanega, toda finale bo Lakersi proti Miamiju."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so z zagrizeno vztrajnostjo pokopali upe Bostona, da bi se dokopal do sedme tekme. "Imeli smo svoje priložnosti, a jih nismo izrabili. Zasluga gre odličnim tekmecem, igrali so bolj trdo od nas, izkoristili so vse, kar smo jim ponudili," jih je pohvalil tudi trener Celticsov Brad Stevens. Osrednje gibalo Miamija je bil njihov center Adebayo, ki se je v petek okrivil za poraz, tokrat pa z 32 točkami, 14 skoki in 5 podajami povsem razorožil obrambo Bostona. Ta je po vsej klopi iskala igralce, ki bi ga lahko ustavili, kar je po besedah trenerja Miamija Erika Spoelstre znak spoštovanja tekmecev.

Prva tekma finala NBA med Haeati in Lakersi bo na vrsti v četrtek ob 3. uri po slovenskem času. 

Butler (22 točk, 8 podaj) je tokrat že od prve minute zaigral veliko bolj odločno, Duncan Robinson (15 točk, 6 skokov) je s petimi trojkami pozabil na sušo s prejšnjih tekem. Novinec Tyler Herro (19 točk, 7 podaj, 5 skokov) je znova presenečal s svojo samozavestjo v ključnih trenutkih, poživitev s klopi je bil izkušeni Andre Iguodala (15 točk), s svojo igro sta prepričala trenerja, da jima je zaupal tudi ob koncu srečanja. Iguodala dobro ve, kako igrati obrambo proti zimzelenemu LeBronu Jamesu, nekdanjemu Heatu, zato bo zrno tovrstne modrosti lahko prispeval tudi njegov takratni soigralec Udonis Haslem. A o tem bodo začeli razmišljati šele jutri. "Ne govorimo še o finalu. Nocoj si bom privoščil nekaj piv, kozarec vina, danes slavimo, nato pride na vrsto priprava na prihodnje tekme. A vemo, s kom se soočamo," Spoelstra še ni želel razglabljati o soočenju s tekmecem iz Los Angelesa. 


Izenačen prvi polčas  

Prvi met Miamija je sprožil Jae Crowder, največji dolžnik v velikem padcu Floridčanov pri zadetih poskusih za tri točke. Znova je zgrešil, tako kot Robinson za njim, a je Adebayo uresničil obljubo o boljši igri in pod košem Celticse silil k prekrškom ter zadeval s črte prostih metov. Bostonov napad še ni bil učinkovit, tudi obramba ni prehudo pestila tekmecev, a so Heati vztrajali pri zgrešenih trojkah in jih niso kaznovali. Butler je srečanje začel veliko bolj odločno kot ponavadi in hitro dosegel tri koše. Toda Marcus Smart je odkril, da ga Robinson ne pokriva dovolj tesno v levem kotu igrišča in z dvema zaporednima trojkama trenerja Miamija Spoelstro prisilil k minuti odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta je prinesel odrešitev za Crowderja, ki je končno zadel za tri, hvaležen je bil Butlerju, ki mu je s prodorom pripravil prostor za neoviran met. Tudi Herro je po vstopu v igro zadel od daleč in nakazal, da bomo morda priča novemu večeru njegovih košev. Dolga trojka Robinsona je dopolnila zbirko, svojo je dodal Iguodala in Miami je znova nabrusil najbolj učinkovito napadalno orožje. Trener Bostona Stevens pa je zaznal, da je primeren trenutek za prekinitev igre za kratek posvet. Po njem se je seriji s peto trojko za Miami ob koncu enega od napadov pridružil še Dragić. Če jih ne bi zadevala tudi Gordon Hayward in Jaylen Brown, bi bila razlika ob koncu četrtine precej več kot šest točk za Floridčane (33:27).  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Center Bostona Daniel Theis je v drugi četrtini znova začel kazati podobo s petkove tekme, ko je v napadu za soigralce odpiral obrambo Miamija. Smart je z novima trojkama opozoril, da bodo Heati morali paziti nanj, saj ima navado, da se razigra in ga je potem težko ustaviti. Svoj prvi koš – trojko – je dodal tudi Jayson Tatum in prednost Floridčanov je skopnela. Ko so jim znova nekoliko ušli, je šesta izgubljena žoga izničila prizadevanja, Robinson je z novo trojko ponovno zagnal napad. Toda Tatum ni več čakal na drugi polčas, da začenja zadevati, vse bolj odločen je bil tudi Hayward.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretja osebna napaka Theisa in njegov predčasen odhod na klop sta za hip uplahnila igro Bostona na obeh straneh, Heati pa so zadevali tudi izpod obroča. Za odgovor sta hitro poskrbela Tatum in Kemba Walker, njuni trojki sta pomenili le še točko prednosti za Miami, nato je Tatum s preigravanjem pod košem popeljal svoje moštvo do prvega vodstva. Conska obramba Floridčanov ni bila kos prodorom Celticsov, reševal jih je še vedno dovolj dober delež zadetih metov. Zadnji napad v drugem polčasu je pripadel Heatom, Dragić je po prekršku nad njim zadel enega od dveh prostih metov in na odmor so odšli z dvema točkama prednosti (62:60). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nov izbruh zadnje četrtine

Drugi polčas je odprla trojka Browna, s katero je Boston znova povedel. In z njo prinesel spomin na petkovo tretjo četrtino, v kateri so Celticsi povsem preobrnili srečanje. Dragić je odgovoril s trojko, hitro jo je dodal še Robinson in Miami je znova vzpostavil prejšnje ravnovesje moči. Razigrani Smart je zadel, kljub temu da je Slovenec prizadevno pokrival pot do koša, nato zgrešil dva precej manj težavna meta od daleč. Miami je na drugi strani igrišča žogo pošiljal v roke Adebayu, ki je zadeval izpod koša ali s črte za proste mete in postajal nerešljiva uganka za obrambo Bostona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je tudi brez svojega prvega centra nadziral igro in ohranjal nizko prednost. Zasluge so šle izkušenemu Iguodali, ki je z dvema zaporednima trojkama pokazal, da še ni izgubil občutka iz šampionskih dni pri Warriorsih. Boston se je zagrizeno držal tekmecev in jim ni dopustil, da bi zlezli do dvomestne prednosti. Dragić je po zgrešenem metu v napadu ostal na tleh in glasno protestiral pri sodnikih, ta čas so Celticsi na drugi strani dosegli koš in prekršek, nato je Herro izgubil žogo in srečanje je bilo znova izenačeno. Slovenec je zadel zadnji met v tretji četrtini in dve točki prednosti za Miami (88:86) sta napovedali ogorčen boj v zadnjih dvanajstih minutah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukradena žoga Browna je prinesla vodstvo za Boston, a je ta po zadetku padel na tla in nato skakljal po eni nogi ter se tudi on glasno pritoževal, da so sodniki spregledali prekršek. Minuta odmora ga je pozdravila, Celticsi pa so počasi prevzemali pobudo. Brown je znova ukradel žogo iz rok Herra in svoje moštvo popeljal do šestih točk prednosti. Trener Spoelstra pa je po seriji desetih točk tekmecev ob komaj dveh njegovih varovancev te devet minut pred koncem poklical na posvet. Ta je navdahnil Herra in njegova trojka ter dolg met za dve sta izenačila srečanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njem je napad v roke prevzel Adebayo, najprej je odločno zabil, nato dosegel koš in še prosti met po prekršku. Celticsi so se zanašali na Tatuma, ki jih je s koši držal tesno za Miamijem. Robinson je s trojko prinesel pet točk prednosti, nato so z dobro obrambo dobili priložnost za protinapad in po Herrovem polaganju žoge v obroč je trener Bostona Stevens planil na igrišče za minuto odmora. Heati so tudi po njej dobro branili svojo stran, navdahnjeni Herro jih je s polaganjem žoge v obroč popeljal do desetih točk prednosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boston je močno uplahnil, dobri dve minuti pred koncem so zaostajali za dvanajst točk, Robinson jim je zabijal žebelj v krsto s še eno trojko. Spoelstra je na igrišču puščal zmešano peterko prve postave in rezervistov, ki pa je nadzirala srečanje. Herro je izgubil žogo, a to ni dosti zmotilo ritma, Butler je zadeval proste mete po prekrških Celticsov. Adebayo je piko na i postavil z zabijanjem, 26 sekund pred koncem je razlika znašala dvanajst točk in floridska klop je že slavila. Boston je končno obupal in Miami je z zmago (125:113) odšel v veliki finale NBA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZIPPO
28. 09. 2020 20.35
GO MIAMI HEAT! GO GORAN! 🏆
Iniesta
28. 09. 2020 14.15
+9
Upam da Majemi vzame mero tudi ElEju ... Gogi si zasluzi sampijonski prstan!
glavni Baja
28. 09. 2020 12.54
+1
čak, da Jr. Smith pokadi 2 al 3 đolice boste videl 🔥👹🔥
cekinar
28. 09. 2020 15.55
+1
glavni Baja
29. 09. 2020 12.25
-1
marcpazz
28. 09. 2020 09.55
-9
Žalost! Razen Dragića se prešerno smejeta samo še dva. Vsi ostali pa sama žalost. Tisti nad Dragićem že skoraj joka ???
i141
28. 09. 2020 10.16
+5
tekač
28. 09. 2020 08.53
+31
Lakersi so imeli lažjo pot do finala. Zdaj pa finale. Tako na hitro bi tekel, da imajo Lakersi prednost ker imajo LeBrona, vendar imajo največji strup za tega igralca pri Miamiju. Piše se Iguodala. V kolikor dodamo konstantnega Dragiča, ter igro Adebaya,ter Butlerja, se zna zgoditi "presenečenje". Verjamem, da tukaj na tem portalu ni človeka,ki bi Dragiču ne privoščil tega prstana. Vedno je Dragič oral ledino in to samo pove kako odličen košarkaš je.
športnik66
28. 09. 2020 08.51
+31
Miami v finalu! Zmagala je timska igra, zmagalo je srce in želja po zmagi. To je to. Ekipa brez kakega super zvezdnika, a so top klapa in prijatelji, ki garajo na terenu. Zmagal je šport! Upam, da bo tudi v finalu tako.
Bigbadjohn
28. 09. 2020 08.42
+11
Ma kakšen top...Zmaj!
Maxx365
28. 09. 2020 08.22
+21
Bravo Gogi, zdaj pa po prstan!
igor1
28. 09. 2020 08.11
-15
nimam casa brat vse prvo napisite kolko je dragic dal tock tisti ki ga zanima vec bo bral naprej..vsaj na debeelo napisite dragic tocke s
Maxx365
28. 09. 2020 08.22
+5
Klikni na uradno stran NBA, imaš vse statistične podatke o tekmi.
tekač
28. 09. 2020 08.58
+1
Maxx, tako je. V kolikor spremljaš ameriški šport so njihove spletne strani zakon. Kot primer NFL, ko imaš pri nas izredno skope podatke imaš na spletni strani vsakega NFL kluba " vse živo".
igor1
28. 09. 2020 09.09
-7
ma nemoj vi dva sta se nasla meni pametovat jaz ne morem vrjet kaj se kacite za mene brez veze ne brat 24ur imate na drugih portalih kaksen je to argument zgleda da se razpravljam z 10letniki
glavni Baja
28. 09. 2020 09.11
+7
i141
28. 09. 2020 10.15
+6
Igor1 glede na tvoj pravopis 24 ur res ni za tebe.
igor1
28. 09. 2020 11.29
+0
in ti mi bos govoru za kaj sem vrjetno sem dosti vec pametnih stvari napisal kod vi djabe prAAvopis ko pisete budalastine
igor1
28. 09. 2020 11.32
+0
inv pisanju se sploh ne trudim ampak da ste taki komplesasi da sploh kaj takega pisete rajsi si postimajte stvari kot da mene utrujate
igor1
28. 09. 2020 11.33
+0
i141
28. 09. 2020 12.14
+1
Bogi revček kaj te vse utruja in ti kroji življenje.
glavni Baja
28. 09. 2020 13.08
+1
igor1, sej je sam šport in rezanje, kva se takoj jeziš 😃
igor1
28. 09. 2020 13.10
+0
in tebi podobni ki mislijo da j2e pravopis vazen in da obstaja samo pravopis pod mano ne pisat vec ker ne bom idi..razlagal kje je sever
igor1
28. 09. 2020 13.20
+0
naucite se reda z mano ce ne se boste v zivljenju zakacili z raznimi kod sem jaz in ne bo se dobro koncalo
glavni Baja
28. 09. 2020 13.51
+0
igor1
28. 09. 2020 14.12
+1
ne se sekirat ce se tu obnasas kot v zivljenju bos hitro naletel na pravega in nebo kje pa kdaj ampak izneneda vidi se da nimas pojma
igor1
28. 09. 2020 14.15
+1
ZIPPO
28. 09. 2020 20.32
+0
Igor, v Sloveniji JE pravopis pomemben, JE odraz ŠOLANEGA ČLOVEKA, mogoče to ne velja za kraje iz katerih ti izhajaš.
igor1
29. 09. 2020 08.04
o cemuu govoris dialekti obstajajo dosti vec kot slovenski jezik pod 1 2ko ne pises 20 let in vec pozabis pravopis 3 na obali se je in se gleda italijanska tv 4 rajsi da govoris kot jaz 4 jezike kot da ohranjas pravopis pred 10 leti nismo imeli racunalnikov in nisi imel kje trenirat pravopis jaz sem zacel pisat pred 2 meseci v slovenscini in pisem tudi v hrvascini italijanscini in anglescini to je isto kot nogomet ne mores igrat dobro nogometa ce ne treniras ampak vi tle nekaj ocenjujete in nimate pojma kaj se dogaja z ljudmi ki ne delajo z svincnikom gremo se dajat montirat wc skoljko ti ker to ne delas ne vbos znal nardit ali bos slabo nardil ampak da mi tle razni ki ne vejo niti vezalke si zavezat pametujejo o pravopisu nece da moze in ce ze hocejo naj ali bom dal tel.stevilko da se pogovorim z tem pravopiscem v svetu in tu ne obstaja samo pravopis in kaj sem kaj takega napisal da me utrujajo jaz bom pisal naprej in se ucil od pametnih zadnjic grem v spor adio
glavni Baja
29. 09. 2020 12.27
+1
igor1
29. 09. 2020 18.11
Vapo
28. 09. 2020 08.09
+6
freex
28. 09. 2020 08.00
+5
freex
28. 09. 2020 08.00
+10
Brez besed, odlična igra, ki je vredna finala.
kRALJUjEDANn
28. 09. 2020 12.52
-1