Šport

Miami z izvrstno obrambo razorožil Buckse za prvo zmago

New York, 31. 08. 2020 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
11

Bolj šahovsko partijo kot košarkarsko tekmo je prineslo soočenje dveh čvrstih obramb. Miami je omejil učinek Giannisa Antetokounmpa, izjemna igra Jimmyja Butlerja v zadnji četrtini pa je srečanje prevesila na stran Floridčanov. Izvrstno je znova igral Goran Dragić, ki je predvsem v prvem polčasu polnil koš Milwaukeeja.

Goran Dragić je z novo dobro predstavo sprožil navdušenje nad Slovenijo, "najboljšo košarkarsko državo glede na število prebivalcev".
Goran Dragić je z novo dobro predstavo sprožil navdušenje nad Slovenijo, "najboljšo košarkarsko državo glede na število prebivalcev". FOTO: AP

Pred tekmo je bilo jasno, da Miami za presenečenje proti favoritom potrebuje vrhunsko obrambo in natančne mete za tri. Prvo nalogo so izpolnili več kot odlično, Antetokounmpo je zadel 18 točk (dodal je 9 podaj in 10 skokov), a hkrati kar šestkrat izgubil žogo. Od daleč so metali slabše od Milwaukeeja, a so zato zadevali izpod koša. Predvsem pa so imeli Butlerja, v zadnji četrtini je prevzel žogo in s 40 točkami dosegel rekord kariere v končnici. Poleg tega je odlično ustavljal tekmece, "ne gre samo za zadevanje, gre za obrambo, to prinaša zmage," je dejal po srečanju. To je poudaril tudi trener Erik Spoelstra:"Vsi zaupamo odločitvam Butlerja, ko je treba, vzame žogo v roke. Predvsem pa je treba pohvaliti njegovo igro v obrambi."

Dobro je šlo tudi Dragiću (27 točk, 5 podaj, 6 skokov), v prvem polčasu je bil vodilni strelec moštva in je skrbel, da si Milwaukee ni nabral prevelike prednosti. "Goran je dokazan zmagovalec, je vodja tega moštva, vedno igra na vso moč in vsi sledimo njegovem zgledu," je soigralca in dobrega prijatelja pohvalil Butler. "Z Jimmyjem sva se ujela na igrišču in zunaj njega, je eden od najboljših soigralcev, kar sem jih imel," mu je vrnil Dragić. Po njegovih besedah "teden odmora ni veliko vplival na nas, nekoliko me je bilo strah, da bomo izgubili pripravljenost za igro, a je nismo." Slovenca je pohvalil tudi trener Bucksov Mike Budenholzer: "Je dober igralec, ima veliko elementov igre, na katere je treba paziti." Športnega poročevalca agencije AP Tima Reynoldsa pa je Dragić pripravil do izjave, da je "Slovenija najboljša košarkarska država glede na število prebivalcev."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obema je ob strani stal Bam Adebayo, ducatu točk je dodal kar 17 skokov in 6 podaj. "Adebayo je rojen zmagovalec, ne samo s skoki, odličen je na obeh straneh igrišča," je poudaril Dragić. Tudi klop Miamija je bila s 23 točkami boljša od Milwaukeejeve z 19 točkami. Floridčani so s pridom izkoristili odsotnost prvega organizatorja igre pri Milwaukeeju Erica Bledsoa, njegova vrnitev bo še otežila delo Miamija. "Ni treba biti raketni znanstvenik, da lahko napovemo, kako odločni bodo v drugi tekmi. Vse, kar smo počeli danes, bo treba ponoviti še bolje," je napovedal  Spoelstra. Tudi Dragić je poudaril, da ni časa za praznovanje, "veseli smo zmage, a jasno je, da je to šele prva tekma, moramo se pripraviti na naslednjo."

Dragićev prvi polčas

Stavnice Miamiju niso dajale velikih možnosti, analitiki so se spraševali, ali jim je dolg premor zaradi hitre zmage v prvem krogu in NBA protesta koristil ali jih morda ohladil. A so začeli odločno, s košem Butlerja, ki je pokazal, da ne bo imel težav z ramo. Težka naloga paziti Antetokounmpa je doletela Jaea Crowderja, Grk pa je s prvimi koši dal vedeti, da je razpoložen za igro. Milwaukee je začel brez svojega organizatorja igre Bledsoa, ki ima poškodovano desno nogo, kar pa ni kaj prida ustavilo njihovega napada. Obramba Miamija je imela težave ne samo z Grkom, ampak tudi s Khrisom Middletonom, Brook Lopez pa je vladal pod košem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami sta poganjala veterana, Butler in Dragić, tako da se zaostanek ni pretirano napihnil. Trener Spoelstra je dobrih pet minut pred koncem četrtine vseeno vzel minuto odmora, Dragića pa je zamenjal Tyler Herro. Namesto Heatov so mete za tri zadevali Bucksi, Middleton pa se ni menil za obrambo Miamija. Nekaj skrbi za Milwaukee je povzročila druga osebna napaka Antetokounmpa, ko je bil premočan v napadu, a to ni zmotilo Grka, napad kasneje je pokazal, kako zaključiti juriš od koša do koša. Bucksi so igrali odločno in začeli uhajati Floridčanom, ki so imeli težave pri ustvarjanju neoviranih metov. A tudi če so jih imeli, so bili prevečkrat nenatančni. Četrtino je zašpilil Lopez, center je v zadnji sekundi zadel za tri (40:29).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lopez je vtis pokvaril s prekrškom nad Dragićem, kar je Slovencu omogočilo tri točke s črte za proste mete. Zmaj je na začetku druge četrtine zadeval za Miami, po drugi osebni napaki pa je sedel na klop. Dobra obramba Hetov je prinesla dva hitra koša in zaostanek znižala na pet točk, trener Milwaukeeja Budenholzer pa je sklenil, da je čas za posvet z igralci. Bucksi so imeli nekaj težav z izgubljenimi žogami, kar je ponavadi slabost Miamija, tokrat so bili Floridčani tisti, ki so se gostili z napakami tekmecev in nižali zaostanek. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Postavljanje zidu za  Antetokounmpa pod košem je odpiralo prostor na črti za tri, kar so Bucksi s pridom izrabljali, še posebej Middleton in Lopez, center z občutkom za met branilca. Miami je imel znova razpoloženega Dragića, najboljšega strelca serije proti Indiani, ki je nizal koše. Ko je bil  Antetokounmpo še enkrat več preveč silen v napadu, je s tretjo osebni napako sedel na klop. A to ni zmotilo ritma Milwaukeeka, dvojec Middleton–Lopez je še naprej nosil breme zadevanja. Kelly Olynyk je s trojko v zadnjih sekundah Bucksom vrnil za podoben podvig iz prve, Miami pa je na odmor odšel s tremi točkami zaostanka (63:60). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Butlerjeva turbo četrtina

Prva minuta drugega polčasa ni prinesla samo izenačenja s trojko Crowderja, ampak dva prekrška Lopeza, drugi najboljši strelec Milwaukeeja je s štirimi osebnimi napakami sedel na klop. Bucksi se niso zmedli, z dvema zaporednima trojkama so znova prevzeli nadzor nad srečanjem. Miamijeva obramba je prvi dve tretjini tekme uspešno ustavljala Antetokounmpa, težave pa ji je povzročal razigrani Middleton, ki je zadeval tudi čez dobro postavljene branilce. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prodor Dragića in podaja Butlerju za trojko sta prinesla novo izenačenje, Heati nato niso izrabili priložnosti, da povedejo. Prvi zvezdnik Miamija je v tretji četrtini začel nizati koše, v obrambi pa skušal upočasniti Middletona. Obe moštvi sta igrali disciplinirano, čvrsto obrambo, kar je upočasnilo ritem igre in znižalo število zadetih metov. Po dobrih dveh minutah brez koša je Butler s prostima metoma Miamiju prinesel prvo vodstvo po uvodnih minutah tekme. Štafeto je prevzel Dragić in z dvema košema vzdrževal prednost, nato pa jo s prostima metoma ob koncu četrtine še povečal na šest točk (92:86). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi zadnji del igre se je začel brez košev, sušo je po skoraj dveh minutah prekinila trojka Kyla Korverja za Milwaukee. Bucski so Miami začeli siliti v napake in izgubljene žoge, a so tudi Heati zapirali prostor pod svojim obročem. Za prvi koš, trojko Herra, so potrebovali skoraj štiri minute, sa je hitra obramba Bucskov povsem zadušila napad Heatsov. Ti so se vsaj disciplinirano vračali v obrambo, kar jim je pomagalo, da so v četrtini z malo zadetkov ohranjali minimalno prednost in tudi sami izničili učinkovitost enega najboljših napadov te sezone. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dve minuti pred koncem je Miami vodil za pet točk, odločal je vsak napad. Po zgrešeni trojki Dragića so Heati ujeli odbito žogo, Dragić jo je poslal osamljenemu Herru in prednost je zrasla na osem točk. Miami je Buckse prisilil k izgubljeni žogi, Butler je s košem zvišal na deset točk, a so v obrambi pozabili na Middletona, ki je Milwaukee s hitro trojko približal na sedem. Nato je žogo izgubil Miami, a je Antetokounmpo napravil napako v napadu in Butler je s košem povišal na devet. Njegova odlična obramba je pomenila ukradeno žogo, v protinapadu so ga ustavili s prekrškom in srečanje je bil odločeno (115:104).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
01. 09. 2020 15.29
+0
Prvič sem malo gledal včeraj zvečer, samo na daljunca sem pritisnil, kdo bo pa gldal vse te reklame. Ne vem zakaj prekinjao reklame s košarko.
vitaminkripl
01. 09. 2020 10.31
+3
Super Gogi!!!
dajno
01. 09. 2020 10.12
+2
barjan?ek1
01. 09. 2020 09.57
+6
Bravo Miami, bravo Dragič. Tudi Gorana je lepo gledati, kako igra in vsaka čast mu. Upam, da še vsaj par tekem skupaj z Luko odigrata v naši repki.
krneki_123
01. 09. 2020 09.34
+11
Bravo Goran in Miami. Težka bo čez Buckse, ampak držim pesti. Če jim uspe, potem tudi naslov ni misija nemogoče.
cekinar
01. 09. 2020 09.14
-6
Odlična igra,Miami je ekipa kot se pravi,ne pa Dallas.
nebel
01. 09. 2020 09.34
+6
Miami ima boljšega vodjo ekipe, enako kot ga je imela Slovenska reprezentanca.
Messia
01. 09. 2020 09.59
+6
Baje da je vodja ekipe Dallasa za 13 let mlajši.
Lock Down
01. 09. 2020 08.18
+34
Bravo zlati kapetan.
AS1983
01. 09. 2020 08.14
+27
Bravo gogi oz. Miami, rusijo v mehurcku, v playoffu se brez poraza
motorist_mb
01. 09. 2020 08.07
+30