Šport

Miami z mukami do zmage v novem podaljšku

New York, 22. 01. 2020 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
3

Podaljšek je del košarkarske igre, v katerem igrata dve moštvi, zmaga pa Miami. Stara šala iz nogometa je primerna za osmo zmago Heatov, ko so po hudih težavah v drugem polčasu nato v osmem podaljšku sezone le ohranili celo kožo proti Washingtonu.

Konec decembra je srčni Washington utrujenim Heatom pokazal, da v NBA ni lahkih tekem.
Konec decembra je srčni Washington utrujenim Heatom pokazal, da v NBA ni lahkih tekem. FOTO: AP

Preden so Heati prišli na igrišče proti Wizardsom, so še enkrat pogledali ključne trenutke tekme iz konca decembra, ko jih je zdesetkani Washington ne samo presenetil, ampak prav ponižal. Od prvega žvižga sodnikov so delovali kot moštvo, ki želi poravnati račune. Dokler ni drugi polčas izbrisal vsega dobrega dela prvega. Začetna postava je bila v njem tako brez energije, da se je trener Erik Spoelstra zatekel k izrednim ukrepom in hkrati zamenjal vseh pet.

Goran Dragić (22 točk, 10 podaj, 6 skokov) je z rezervisti rešil barko pred potopom, ob strani mu je stal Tyler Herro (25 točk), ki je s sedmimi trojkami dosegel rekord za novince v vrstah Miamija. Jimmy Butler (24 točk, 10 podaj, 7 skokov) je iz igre zadel le štiri koše, 16 točk je prišlo s črte za proste mete. Oživel je predvsem v podaljšku in s prostimi meti ohranjal prednost domačih. Precej tih večer je imel Bam Adebyo (6 točk, 8 skokov), dobra igra klopi pa je pokazala, da ima Miami zdaj ob desetih aktivnih igralcih praktično dve peterki.

Osma zmaga v osmem podaljšku je lepa zabava za občinstvo, toda hkrati na neki način potrjuje dvome, ali so zreli za naskok na vrh. Najboljše ekipe namreč tekmo odločijo brez glavobola dodatnih petih minut igre, še posebej pa proti moštvom s spodnjega dela lestvice, kot sta Sacramento in Washington. Zato bo zanimiva petkova tekma s Clippersi, po skoraj enotnem soglasju poznavalcev enem od treh najboljših moštev lige, ki bo odmerila, kako visoko ta hip lahko sežejo v Miamiju.

REZULTAT

Heati so srečanje začeli z energično obrambo, povsem drugače od zaspanega začetka v Washingtonu pred slabim mesecem, obe ekipi pa sta imeli precej težav v napadu. Wizardsi so prvi koš zadel šele po treh minutah igre. Potem sta floridska mladinca Kendrick Nunn in Duncan Robinson odprla jez in Miami je hitro povedel za deset točk. Menjave so nekoliko upočasnile ritem domačih in gostom omogočile, do so se približali. Naskok je z desetimi točkami vodil Davis Bertans, Heati pa so četrtino končali s tremi točkami prednosti (30:27).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boj rezervnih peterk se je nadaljeval na začetku druge četrtine. Klop Washingtona je imela dober večer, a je bil razpoložen tudi Dragić, s podajami je iskal soigralce ali kar sam polnil koš. Heati so nekaj težav imeli pod domačim  obročem, zdaj že njihova značilna 2-3 conska obramba (dva igralca spredaj, trije za njimi) je bila na trenutke prepočasna in luknjasta. Toda napad je to odtehtal, z navdahnjeno igro je nadaljevala tudi prva postava in Miami je počasi zlezel že do 21 točk prednosti, na odmor pa odšel z malenkost manj zaloge (69:50).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je odločneje začel Washington in s serijo 12:3 nekoliko omilil zaostanek, zato je trener Spoelstra nalet prekinil z minuto odmora. Ta ni omilila težav domačinov v napadu, razlika je skopnela na le tri točke in dvorana je onemela. Spoelstra je celotno prvo postavo poslal z igrišča, Wizardsi so nadaljevali z navdahnjeno igro in po slabih sedmih minutah drugega polčasa prvič na srečanju prevzeli vodstvo. Znova pa je heroj s klopi postal Herro in s tremi trojkami prinesel nekaj olajšanja. Nato je baklo prevzel Dragić in Miami je nekoliko lažje zadihal (90:83).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski veteran je bil odrešenik Miamija tudi na začetku zadnje četrtine, njegove podaje in zadetki so poskrbeli za dvomestno prednost domačinov. Wizardsi niso obupali, z dvema trojkama so znova začeli dihati za ovratnik Heatov in Spoelstra jih je sklical na nov posvet. Ponovila se je vaja iz tretje četrtine, Herro je zadel hitri trojki, a so tudi gostje vztrajno polnili koš Miamija. Ko je Dragić počival na klopi, so na krilih neustavljivega Bradleyja Beala prevzeli vodstvo. Miami se je še enkrat več moral ob koncu tekme reševati iz težav, trojka Jamesa Johnsona je prinesla izenačenje in znova je bil na vrsti podaljšek (118:118).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić in Herro sta odlično začela dodatnih pet minut, obramba Miamija pa je zaprla pot do koša. Razen za Beala, ki je s petimi zaporednimi točkami dvigal pritisk v dvorani. Butler je po mrku v drugem polčasu s prodori goste silil k prekrškom in zadeval proste mete. Ob koncu je Beal imel priložnost, da z metom od daleč  izenači, a je zgrešil. Gostje so nato skušali izpodbijati odločitev sodnikov o prekršku nad Dragićem, a so bili neuspešni, slovenski veteran pa je s prostima metoma zapečatil srečanje (134:129).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Učna ura

Konec decembra so Wizardsi Miami pričakali brez sedmih igralcev, manjkal je tudi njihov najboljši, Beal. Ekipa, dobesedno na hitro skrpana iz prišlekov iz razvojne lige NBA G, je pokazala odločnost in srčnost in utrdila pravilo, da v NBA ni lahkih tekem. Na plan so prišle težave Heatov v obrambi, zaradi katerih občasno izgubljajo na srečanjih s slabšimi nasprotniki. "To je bila dobra učna ura za našo skupino," je takrat dejal Dragić.

Heati so ne samo najboljše moštvo lige na domačem igrišču (20 zmag, 1 poraz), zdaj vodijo tudi pri odločanju o zmagovalcu po poteku rednega dela igre. Zmagali so v vseh osmih podaljških, "zelo smo odločni, to je nekaj, česar si želiš v garderobi", je dejal Adebayo, skupaj z Butlerjem kandidat za letošnjo tekmo zvezdnikov. V ponedeljek je po natančni podaji Dragića moštvo rešil z roba poraza manj kot sekundo pred koncem rednega dela. Kasnejši pregled NBA je zavrnil pritožbe, da je pri tem naredil prekršek nad Coryjem Josephom, uradna razlaga je bila, da je bil stik med njima prekratek in pred akcijo.

James Johnson je dokazal, da lahko ekipa znova vsak večer računa nanj.
James Johnson je dokazal, da lahko ekipa znova vsak večer računa nanj. FOTO: AP

Vrnitev odpisanega

Tekma s Kingsi je dokončno utrdila status Jamesa Johnsona, trener Spoelstra mu je zaupal igranje v podaljšku, potem ko je z odlično igro v drugem polčasu pomagal preobrniti tekmo. Pred štirimi meseci so ga nagnali s priprav, ker se je z dopusta vrnil slabo pripravljen, nato je tedne potrpežljivo sedel na klopi in čakal, kdaj bo spet dobil priložnost. "Nisem krivil nikogar drugega, moral sem se pogledati v ogledalo in si priznati, da sem si sam kriv," je dejal. V tem času je z veteranom Udonisom Haslemom preživljal dodatne ure v telovadnici in se pripravljal na vrnitev.

Ta je prišla ob poškodbi Justisa Winslowa, v ponedeljek je dokazal, da lahko Spoelstra zdaj nanj računa kot dobrodošlo okrepitev s klopi. "Od njega pričakujemo, da bo on sam. Ni se nam treba ukvarjati z enim delom njegove igre, njegov vpliv je v vseh elementih, zmagovalne poteze zmore na obeh straneh igrišča," je trener poudaril, da ne želi samo strelca za tri točke, ampak celovitega igralca. Johnson pa je dodal, da se želi dokazovati tudi potem, ko bodo vsi zdravi.

Jimmy Butler je Miamiju našel svoj dom.
Jimmy Butler je Miamiju našel svoj dom. FOTO: AP

Drugo moštvo vzhodne konference še vedno vzbuja nekaj dvomov, ali resnično sodijo v elito. Nekdanji pomočnik Spoelstre, trener David Fizdale, ki po razhodu z newyorškimi Knicksi opravlja naloge televizijskega analitika, meni, da je pred njimi svetla prihodnost. "Vodstvo je treba pohvaliti, da so z mladimi talenti našli neobrušene diamante. Nunn, Herro, Adebayo, Derrick Jones Jr., Robinson, drugi klubi se niso pretirano ukvarjali z njimi. Heati pa so odkrili njihov talent, Spo pa ima na voljo veliko trdoživih mladih fantov, ki prenesejo kritiko," trdi Fizdale.

Zadnje je pomembno, ker igrajo z Butlerjem, ta pa slovi, da v garderobi ne izbira besed in se lahko ostro loti mladih igralcev, ki se ne trudijo dovolj. "Toda ti fantje to prenesejo in Jimmy je našel nov dom. Prišel je v idealen scenarij zanj, v (klubsko) kulturo, ki ga sprejema in ceni takšnega, kot je. Zato menim, da jih čaka lepa prihodnost, fantje bodo vse boljši in boljši," napoveduje Fizdale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
23. 01. 2020 15.57
+4
24 ur kdaj boste objavili novico o Prepeliču, ki je v eurocup dosegel 37 točk, 8 asistenc, podrl je klubski rekord in bil igralec kroga in to ni vredno za novico? O Doncicu pisete pa 5 clankov na dan, tudi ko ne igra!! Sramota!!!
AS1983
23. 01. 2020 15.24
+2
Bravo miami, ne pomnim kdaj bi imeli tako uspesno sezono predvsem v podaljskih se neporazen, mojstrsko
AS1983
23. 01. 2020 15.23
Bravo miami, ne pomnim kdaj bi imel miami tako uspesno sezono predvsem v podaljskih se neporazen, mojstrsko