Šport

Spursi so Heatom doma vrnili za poraz v Miamiju

New York, 19. 01. 2020 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
6

V drugem srečanju Miamija in San Antonia je zmaga ostala doma. Spursi so bili v zadnjih minutah bolj zbrano moštvo, potem ko so Heati že nadoknadili zaostanek iz prvega polčasa in imeli priložnost za zmago.

Goran Dragić je bil na prvi tekmi s Spursi s 17 točkami drugi strelec Miamija.
Goran Dragić je bil na prvi tekmi s Spursi s 17 točkami drugi strelec Miamija. FOTO: AP

Poraz v San Antoniu ne bo šel v isti predal, v katerega so Heati pospravili izgubljeni tekmi v New Yorku, saj je moštvo z razpoloženima zvezdnikoma DeMarom DeRozanom (20 točk, 9 podaj, 9 skokov) in LaMarcusom Aldridgegom (21 točk) spoštovanja vreden tekmec. Gostje bi lahko srečanje ob koncu zadnje četrtine vzeli v svoje roke in ga varno pripeljali do konca, a so z vrsto napak Spursom pustili, da so preobrnili izid in so nato morali sami loviti zaostanek.

Vroče-hladna obramba Miamija ostaja težava, njihov zvezdnik Jimmy Butler je že nekaj časa ne najbolj natančen (kljub temu je zbral 16 točk in 6 podaj), zato je bil met za tri ob koncu nekoliko dvomljiva odločitev. Toda njegova naveza z Bamonm Adebayom vse bolj nevarna, v drugi četrtini sta lastnoročna izničila prednost San Antonia, odlični krilni center Miamija pa je bil znova najboljši strelec (21 točk, 16 skokov, 6 podaj).

Goran Dragić je nekoliko bolj bledo predstavo proti Oklahomi izbrisal z 19 točkami (dodal jim je 5 podaj in 4 skoke), Predvsem v zadnji četrtini pa je poskrbel, da je Miami ujel in nato prehitel San Antonio. Kendrick Nunn (18 točk) pa se z vse bolj zanesljivo igro približuje tretjemu zaporednemu naslovu novinca meseca na vzhodu.

Mrk ob koncu

REZULTAT

Miamijev dvojček presenečenj, Nunn in Duncan Robinson je odprl srečanje v slogu te sezone, prvi s hladnokrvnim prodorom in košem ob izteku napada, drugi s trojko. Znova jalov strelski začetek Butlerja je San Antoniu omogočil, da je držal korak z gosti, pri katerih se je Adebayo uspešno boril pod obročem in zadeval. Prehod na consko obrambo je nekoliko zmedel Spurse, Robinsonovo ostrostrelstvo z razdalje pa jih je spravljalo v obup. Rezervna peterka pod taktirko Dragića je bila ob koncu nekoliko manj natančna, a je Miami vseeno dobil prvo četrtino (31:28).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domačini so drugo četrtino začeli s trojko svojega odličnega strelca Pattyja Millsa, a mu je Dragić nemudoma vrnil. Mills je nadaljeval in s svojimi meti vlil energijo Spursom, po novi trojki Lonnieja Walkerja je trener Miamija Erik Spoelstra z minuto odmora skušal prekiniti nalet domačinov. Toda njihova klop je bila tokrat zelo razpoložena, rezervisti gostov nekoliko manj in Spoelstra je moral seči še k drugem premoru. Tudi ta ni unesel težav Miamija, zato se je na igrišče vrnila začetna postava. Skušali so menjavati način branjenja, a to ni preprečilo trojk Spursov, sami so bili nenatančni v napadu. Šele zagon naveze Butler-Adebayo ob koncu je prinesel nekaj hitrih zadetkov, da so na odmor odšli le s šestimi točkami zaostanka (60:54).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetek drugega polčasa je prinesel uravnoteženo igro na obeh straneh, nekoliko bolj natančno za Miami. Njihov Meyers Leonard se je po petih poskusih s trojko le vpisal na listo strelcev. Takoj nato je z dobro obrambo gostom pomagal, da so v protinapadu znova prevzeli vodstvo. Ta se je nato večino četrtine selilo od enih do drugih, prihod rezervne klopi Miamija pa je tehtnico spet nekoliko nagnil na stran domačinov. A je Dragić s petimi točkami ob koncu ublažil zaostanek Miamija (86:84).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski veteran je zadnjo četrtino začel z dvema košema, njegova peterka s klopi pa se je na svoji strani igrišča mučila z napadom Spursev in ga ustavljala s prekrški. Vrh miamijeve cona 2-3 se je rad pomikal navzven proti črti za tri točke, postavitev pa je takrat postala precej luknjičava. A je Spurse vseeno prisilila k vrsti zgrešenih metov, Dragić pa je najbolje hranil za konec in z Nunnom ter Adebayom goste znova popeljal vodstvo. Nato je sledil mrk Miamija in domačini so serijo 10:0 dve minuti pred koncem povedli za sedem točk. Butler je Miami približal na tri točke, a nato zgrešil met za tri, vajo je enako neuspešno ponovil Robinson. Spursi so s prostimi meti ušli na pet točk in se Heatom oddolžili za poraz v Miamiju. (107:102).

Kalorije in trud

Miami je z zmago v Oklahoma Cityju pokazal podobo moštva, ki lahko prepričljivo igra tudi na gostovanjih, ne samo v domači dvorani. Njihova obramba je bila znova nabita z energijo, ki je ni pokvarilo niti nekaj zmede ob koncu srečanja. Prvi zvezdnik Butler, ki je po newyorškem polomu naslovil ostre kritike na obrambno igro moštva, je bil tokrat boljše volje. "Našli smo pot do zmage, ustavili tekmece, na koncu zadeli nekaj košev in ves čas držali drug z drugim. Zdaj moramo graditi na tem," je dejal.

Branjenje koša je bilo ključen del prve tekme s San Antoniom, predvsem na črti za tri točke, saj so Spursi takrat imeli precej več težav s svojim metom od daleč kot pa v drugo." Vsem je jasno, da smo v napadu dobri. Vsakemu v tej garderobi, vsem izven nje. Delimo si žogo, igra na ta način je res zabavna," je Butler navdušen nad napadalnim značajem Heatov. Nekaj dela je še pri branjenju koša. "Gre za trud. Treba je porabiti nekaj kalorij, treba je narediti nekaj stvari. Če želiš zmagati pri težkem tekmecu, moraš biti pripravljen na trdo igro, treba jih je ustaviti," je trener Spoelstra za Miami Herald opisal, kaj zahteva igra na najvišji ravni.

Okus po Evropi

Miami sodi med ekipe, ki najbolj pogosto v ligi segajo po conski obrambi, ko igralci ne pokrivajo posameznega igralca v nasprotnem moštvu, ampak branijo del prostora pod košem. Conska obramba ima za razliko Evrope v NBA zelo slab sloves, mnogi jo razumejo kot znak, da ima moštvo premalo dobrih branilcev in se zato zateka k takšni bližnjici. Toda v zadnjem času je vse bolj pogosta izbira trenerjev. "To sezono je zagotovo več primerov conske obrambe, napadi postajajo tako dobri, da če najdeš obrambo, ki lahko zmede ritem tekmeca, je to pozitivno," meni trener Dallasa Rick Carlisle.

Jimmy Butler v zadnjih tekmah ni bil ravno učinkovit strelec, toda ostaja vodja in gonilna sila ekipe.
Jimmy Butler v zadnjih tekmah ni bil ravno učinkovit strelec, toda ostaja vodja in gonilna sila ekipe. FOTO: AP

Prehodi v consko obrambo so Heatom pomagali dobivati tekme, z zmago v Filadelfiji so mnogim pokazali, kako igrati proti moštu silnega centra Joela Embiida. A hkrati so s cono morda prikrivali svoje težave pri branjenju koša. Te so v zadnjem mesecu nekajkrat posebej vzkipele in povzročile jezo Butlerja. Morda so s poškodbo novinca Tylerja Herra odkrili, da s skoraj pozabljenim Kellyjem Olynykom precej bolje branijo lasten koš. Ne ravno atletski Kanadčan je počasnejši od večine tekmecev, a ga njegova obrambna statistka postavlja na drugo mesto med igralce, ki v igro vstopajo s klopi. Boston, ki ga je na naboru 2013 izbral kot 13. igralca, je takrat računal, da bo njegova košarkarska inteligenca nadoknadila manjšo eksplozivnost. Analitiki sedaj njegovo igro opisujejo kot "ni lepa, a je učinkovita".

"V tej ligi nikoli ne veš, lahko si v postavi, lahko izven nje, a moraš ostati pripravljen. Nikoli ne veš, kdo bo igral in kdo ne bo. Ves čas se moraš truditi, trenirati, in ko napoči pravi trenutek, moraš biti pripravljen," je Olynyik pozdravil vrnitev na parket, potem ko je štiri tekme samo opazoval s klopi. Navijače Miamija še vedno spravlja v obup, ko hitrejši igralci švignejo mimo njega, toda stataistika trdi, da je med bolj učinkovitimi obrambnimi igralci na klopi Mimija. Največja obrambna luknja postaja Robinson, v napadu zlata roka moštva s svojimi meti za tri. Toda tekmeci ga vse bolj očitno izbirajo kot šibko točko, Ira Winderman iz časnika Sun Sentinel pa pravi, da  "tudi conska obramba ne more prikriti vsega".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
20. 01. 2020 09.23
+0
Ne pozabit, danes je zadnji dan glasovanja, glasovi štetejo dvojno. Drugače pa danes, na dan Martina Luthra Kinga se igrajo tekme v NBA preko celega dneva (14 tekem), po našem času od 20. ure dalje.
ANDERTALC
20. 01. 2020 12.44
+3
Pa me pozabit jest. Kdor ne dela naj saj je!
Kairos22
19. 01. 2020 21.16
+11
Važn da je Gogi dober igral :)
Malo_sutra
19. 01. 2020 19.44
-15
Kaj je to a je kdo prehlajen nobene novice o cudeznem
notrajnc05
19. 01. 2020 19.55
+20
drekavac pejt pokemone lovit, kot ostala mularija in ne vtikaj se v članke, ki so za odrasle!
ANDERTALC
20. 01. 2020 13.02
+1
Kva je notranc a nisi dobil svoje doze novic si že agresiven se treseš.