Šport

Mogočni Bucksi so v četrto pometli z nemočnimi Heati

New York, 29. 05. 2021 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
6

Sezona Miamija je končana, Milwaukee jih je tudi v četrti tekmi odpravil prepričljivo, s 17 točkami prednosti (120:103). Heati so začeli bolje kot prejšnji srečanji, toda Bucksi so v tretji četrtini naredili odločen preobrat in niso puščali dvoma, kdo je dominantno moštvo. Po štirih zmagah čakajo novega tekmeca, Miami pa čaka poletje z veliko spremembami.

Giannis Antetokounmpo (34) in  Goran Dragić (7)
Giannis Antetokounmpo (34) in Goran Dragić (7) FOTO: AP

Miami je po lanskem nastopu v finalu in le dve zmagi stran od naslova prvakov sezono začel z veliki pričakovanji, končuje jo pošteno potolčen. Skozi vse leto je bilo jasno, da sta se čarovnija in energija iz osame v Orlandu izgubila, skupaj z neposrečenimi menjavami v moštvu in s smolo ob poškodbi Victorja Oladipa pa so bili precej manj nevarna ekipa od lanskih Heatov. Nekaj krivde gre pripisati utrujenosti po zelo kratkem premoru med lanskim finalom in novo sezono, kar je prineslo dodatne poškodbe, podobne težave imajo tudi prvaki Lakersi, ki so v končnico vstopili s sedmega mesta po rednem delu sezone. Vse je udarila pandemija in dolge obvezne karantene, toda Miami nikoli ni zares našel lanske forme. Za razliko od Milwaukeeja, ki si je lanski poraz v drugem krogu vzel k srcu, prenovil moštvo, si za novih pet let zagotovil zvestobo Giannisa Antetokounmpa, nato pa se celo leto znašal nad Miamijem.

"Treba je pohvaliti Milwaukee, svojo igro so dvignili na novo raven. Ko je bilo treba zadeti, so zadeli, ko je bilo treba strniti obrambo, so to naredili. To je bila sezona, ki si jo bomo zapomnili po svoji drugačnosti, v njej smo morali premagat veliko izzivov izven igrišča. Nočem kakorkoli omajati, kar so nam naredili Bucksi, ampak že na začetku sezone naš rezervoar ni bil poln," je trener Erik Spoelstra zaključil sezono. Po prvi tekmi končnice, ki so jo Bucksi dobili z metom v zadnji sekundi podaljška, nismo pričakovali tako neenakovrednega soočenja. Tudi v četrto so Heati držali korak samo prvi polčas, nato so Bucksi dvignili raven igre in odbrzeli v drugi krog končnice. Znova so premočno dobili skok (56:40), njihova čvrsta obramba je domače odrezala od koša, ključni igralci pa so opravili svoje delo. Antetokounmpo (20 točk, 15 podaj, 12 skokov, 2 blokade) in Khris Middleton (20 točk, 3 podaje, 11 skokov) sta se razigrala v drugem polčasu, Brook Lopez (25 točk, 8 skokov, 2 blokadi) je Miami mučil v napadu in obrambi, znova jih je s klopi ožgal Bryn Forbes (22 točk, 2 skoka), tokrat s sedmimi trojkami.

Domača zvezdnika Jimmy Butler (12 točk, 10 podaj, 10 skokov) in Bam Adebayo (20 točk, 4 podaje, 14 skokov, ukradena žoga, blokada) sta skušala opraviti svoje delo, a so Bucksi znali omejiti njun učinek. Kendrick Nunn je tokrat s klopi prispeval 18 točk (in podajo ter skok), Goran Dragić (13 točk, 4 podaje, 2 skoka, blokada) je po skupinskem mrku v tretji tekmi dvignil raven igre. "Lani smo bili povsem drugačno moštvo, toda v vojno greš s postavo, ki jo imaš. A hvaležen sem vsakemu od igralcev, ki se je boril z mano, zame, za vse," je Butler dejal po tekmi. Slišalo se je kot slovo od sedanje ekipe, saj to brez dvoma čakajo številne spremembe. Mesto v njej imata zagotovljeno le Butler in Adebayo. Dragić ima pogodbo še za eno leto, a je to odločitev moštva. Po napovedih naj bi klub zavrnil 19 milijonov dolarjev ( 15,6 milijona evrov) vredno možnost in se s Slovencem skušal dogovoriti za cenejše sodelovanje. Več bo znano po 1. avgustu, ta je rok za potrditev veljavnih pogodb.


Potek srečanja

Tekmo  je za domače začel koš  Adebaya, za goste Pata Connaughtona, ki je namesto poškodovanega Donteja DiVincenza začel v prvi postavi. Med strelce se je hitro vpisal tudi Butler, Jrue Holiday je skrbel, da so Bucksi v prvih minutah sledili domačim. Zgodnja trojka Duncana Robinsona je bila morebiten znak, da bodo Heati nekoliko bolj natančni pri svojih metih od daleč. Pri gostih je njihov robustni center Lopez uporabil podajo Holidaya za polaganje, nova trojka, tokrat Trevorja Arize, je Miami popeljala  v vodstvo za štiri točke. Lopez je znova pobiral žoge v napadu in zabil, Milwaukee je že na prejšnjih tekmah vladal pod obema obročema. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slaba podaja Middletona je prinesla protinapad Dragića, ki je znova začel v prvi peterki, in njegovo polaganje. Prvi zvezdnik Milwaukeeja Antetokounmpo je na klop sedel s prazno statistiko, a so se lahko tolažili, da kljub temu zaostajajo le za štiri točke. Delo je prevzel Holiday, z dolgo dvojko, a je Ariza nemudoma odgovoril s trojko. Delo Lopeza pod košem je prevzel Bobby Portis z metom prek glave, razgreti Ariza je bil znova natančen s črte za tri točke, rezervni center Miamija Dewayne Dedmon pa je prinesel potrebno energijo s skoki v napadu in zabijanjem. Prosta meta Robinsona in dolga dvojka Tylerja Herra sta prednost domačih zvišala na deset točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrnitev Antetokounmpa je prinesla glasno štetje dvorane, ko je metal proste mete (zadel je enega), saj je čas za met omejen na deset sekund, Grk pa je zelo počasen pri njihovem izvajanju. Prvi zvezdnik gostov je z blokado polaganja Dedmona začel kazati svoje veščine. Gostje, ki jim ni šel met od daleč, so igro preselil bližje košu, P. J. Tucker je žogo položil v obroč. Domača klop je odgovorila z vrnitvijo Adebaya in vstopom Andrea Iguodale. Portis je nato poskusil z metom od daleč in prva trojka gostov je postavila končnih 26:22 za Miami v prvi četrtini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino je znova začel koš Adebaya, prvič je zadel Middleton, tudi on je imel precej neopazno prvo četrtino. Trojka Herra je nadaljevala zagon Miamija s črte za tri točke, koš Nunna pa je domačim prinesel devet točk naskoka. Gostje so odgovorili z metom prek glave Lopeza in in trojko Jeffa Teaguea. 37-letni Iguodala je pretegnil noge z lepim prodorom do obroča, zadel je tudi Dragić. Lopez je bil z novim polaganjem najboljši strelec Milwaukeeja, Slovenec pa je po prekršku zadel enega od dveh prostih metov. Nunn je v obrambi prestregel žogo, Iguodala to nadgradil s trojko in klop gostov se je odločila za premor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ostrostrelec gostov Forbes je svojo navzočnost oznanil s prvo trojko, Nunn si je izboril pot v raketo in žogo položil v obroč. Naslednji napad je dobil prosta meta in prednost zvišal na enajst točk, a je Forbes znova zadel od daleč in nezadovoljni trener Miamija Spoelstra je vzel z minuto odmora. Ta ni odpravila težav s premehko obrambo, Middleton je zlahka zarezal skoznjo in žogo položil v obroč. Zadel je tudi Nunn z metom s srednje razdalje, Butler pa dodal prosta meta. Bucksi so okrepili igro v napadu, zadel je Portis, nato so z lepim kroženjem žoge našli Forbesa za njegovo novo trojko. Polaganji Butlerja in za njim Adebaya sta ohranjali prednost domačih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Antetokounmpo je negotov strelski večer nadomestil z lepimi podajami, našel je Holidayja, Butler na drugi strani Adebaya, njegovo zabijanje je dvorano dvignilo na noge. Dodatno jih je razživela trojka Herra, toda od daleč je zadel tudi neumorni Forbes in dobil še prosti met za štiri točke. Koš Butlerja in novo zabijanje Adebaya sta pomenila enajst točk prednosti domačih, znižala sta jo prosta meta Middletona, nato še zabijanje Antetokounmpa. Heati so se v napadu osredotočili na Grka, ki je nad Butlerjem naredil svoj tretji prekršek. Četrtino so zaključili prosti meti Butlerja in nato Holidaya, Miami je prvi polčas končal s sedmimi točkami prednosti (64:57).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po dveh minutah igre na začetku tretje četrtine je prvi koš – sedaj že po pravilu – zadel Adebayo. To je spodbudilo goste, Antetokounmpo je zabil, Milddleton dodal trojko. Prednost Miamija je ohranjal Adebayo, ki je nato s prekrškom omogoči občinstvu, da je začelo odštevati sekunde pri njegovih prostih metih (zadel je prvega). Domači so začeli nizati izgubljene žoge, nepazljivost Robinsona je Lopez kaznoval s polaganjem, napad kasneje je dodal še prosta meta. Miamijev met se je v odmoru skisal in posvet ob klopi je skušal uravnati domače vrste. Po njem je Middleton s prostima metoma izenačil, nato pa Milwaukee prvič povedel v vodstvo. Nato je dodal še trojko. Dragić je s prodorom prekinil serijo desetih zaporednih točk Bucksov, a je Lopez takoj zabil po podaji Grka, nato je ta našel Forbesa za še eno trojko in Miami, ki je zaostajal za sedem točk,  je bil po dobri minuti znova na posvetu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta ni odpravil težav, v napadu so bili majavi, v obrambi mlačni in Lopez je s skokom popravil zgrešen met Middletona, ta je naslednji napad zadel, za že svojo deseto točko v tretji četrtini. Zagon gostov sta prekinila prosta meta Herra, ta je dodal še en met, a je vmes znova zadel razigrani Middleton. Nočno moro Heatov je poglobila trojka Portisa. Z metom od daleč se je uprl Nunn, izza črte za tri je bil natančen tudi Forbes, a je Nunn z istega mesta ponovil vajo, gostje so vodili za devet. Heat je z osmo zaporedno točko domače ohranjal pri življenju, minuto odmora pa so tokrat potrebovali Bucksi. Holiday je z dolgo dvojko branil njihov naskok, trojka Dragića ob koncu četrtine ga je znižala na šest točk (91:85).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brez Adebaya na igrišču je zadnjo četrtino odprl Dragić s prostim metom. Prodor in polaganje Antetokounmpa sta pomenila, da je Grk dosegel svoj prvi trojni dvojček (dvomestno število točk, podaj in skokov) v končnici. To ga ni ustavilo, hitro je dodal še eno polaganje. Uprl se je Dragić s prodorom do obroča, a je Portis zadel svojo tretjo trojko in Miami je bil z desetimi točkami zaostanka hitro znova ob klopi. Po posvetu je Nunn nadaljeval z dobrim drugim polčasom, toda v obrambi so pozabili na Forbesa, ki jih je že na prejšnjih tekmah uničeval s trojkami, da je dodal še sedmo. Jeza in nemoč sta prekipela pri Dragiću, ki je v napadu po visokem komolcu Middletona tega podrl na tla, nato pa agresivno stopil nad njega. Sodniki so po ogledu posnetkov obema dodelili osebno napako.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po prekinitvi je Lopez s košem in dodatnim prostim metom prednost gostov zvišal na 14 točk. Precej neopazni Butler je zadel mimo čvrstega Tuckerja, nato je v obrambi ustavil Middletona, ki so mu sodniki piskali prekršek v napadu. Klop gostov je vložila ugovor, sodniki so ga po ogledu posnetkov zavrnili. Antetokounmpo je še naprej nizal koše, Adebayo in trojka Iguodale sta ohranjala upanje domačih, da sezone še ne bo konec. Toda tokrat odlični Lopez in v drugi četrtini prebujeni Grk sta imela drugačno mnenje. Za domače je zadeval Adebayo, dvakrat zapored, vmes je bil natančen Antetokounmpo, dobre tri minute pred koncem je bila razlika enajst točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zabijanje Lopeza, ki je naslednji napad dodal še koš s srednje razdalje, je prinašalo spoznanje, da so Bucksi premočan tekmec. Slabi dve minuti pred koncem je to potrdilo še zabijanje Antetokounmpa. Obupani Heati so zaman poskušali od daleč, dolga dvojka Middletona je bodalo potisnila do konca. Zadnjo minuto so odigrali rezervisti, Milwauke je Miami odpravil četrtič zapored, tokrat  s 17 točkami (120:103).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maske-so-padle
30. 05. 2021 09.38
+5
Gremo Goran. Nastop za reprezentanco jača duha in pomladi telo
Amirtix
30. 05. 2021 09.07
+4
nekaj je ze star,,,kmalu bo konec kariere,,,zato bi lahko kot vrhunec svoje kariere kronal se z nastopom na OI,,,in morda v navezi z DONČIČEM dosegel celo medaljo
športnik66
30. 05. 2021 08.35
+3
Goran, pridi sedaj slo reprezentanci pomagat, da se uvrstimo na OI! Mislim, da bo tudi Luka prišel kaj kmalu za tabo.
dr.Megla
30. 05. 2021 08.16
-5
Goran bo drugi teden že na protestih v Ljubljani in se družil z Palestinskim navijači...
športnik66
30. 05. 2021 08.36
+4
Ti pa nimaš pojma o športu, kaj. Si v lajfu sovražil telesno vzgojo, a ne...si raje fantaziral v svojem svetu...in tako real lifa sploh ne poznaš. Bednik.
rekapaka
30. 05. 2021 08.58
+2