Košarka

Boston s prepričljivo zmago zasenčil Dragićev Miami

New York, 25. 09. 2020 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
10

Dober prvi polčas je kazal, da moštvo s Floride nadzoruje tekmo, toda Celticsi so iz garderobe prišli odločeni, da še ne gredo domov. Z odlično tretjo četrtino so v obrambi povsem razorožili Miami, v napadu pa neustavljivo zadevali. Po zmagi 121:108 na šesto srečanje v nedeljo odhajajo polni samozavesti.

 Center Bam Adebayo (levo) je z ledenimi obkladki od srede pozdravil boleče levo zapestje, a tokrat ni bil tako odličen kot na prejšnjih tekmah.
Center Bam Adebayo (levo) je z ledenimi obkladki od srede pozdravil boleče levo zapestje, a tokrat ni bil tako odličen kot na prejšnjih tekmah. FOTO: AP
Moštvi igrata na štiri zmage, Miami vodi s 3:2. Naslednje srečanje bo v ponedeljek ob 1.30 po slovenskem času.

"Prvič po dolgem času vas vidim igrati košarko Bostona," je trener Brad Stevens pohvalil svoje igralce med minuto odmora, ko so v tretji četrtini z zavzeto igro preobrnili tekmo, prevzeli vodstvo in ga niso več izpustili iz rok. Celticsi so bili z enim korakom že na poti domov, a je obup odlična spodbuda, Jayson Tatum je upravičil svojo vlogo bodočega superzvezdnika, prevzel igro v svoje roke in z 31 točkami (6 podaj, 10 skokov) povsem zasenčil Miami. Ob strani mu je stal Jaylen Brown (28 točk, 2 podaji, 8 skokov), tokrat je bil odličen center Daniel Theis (15 točk, 13 skokov, 3 bloki). Soigralcem je odpiral prostor do koša in paral consko obrambo Miamija, predvsem pa bil precej bolj učinkovit od tokrat bledega Bama Adebaya (13 točk, 8 podaj, 8 skokov).

"Ta tekma je na mojih ramenih, nisem igral dovolj dobro," je sicer odlični center skušal prevzeti krivdo. "Nisem bil obrambno sidro, kot bi moral biti." Adebayo si je ob koncu prejšnje tekme poškodoval levo roko, a je tudi tokrat dejal, da ni nič resnega in to ni bil razlog za nekoliko slabšo igro.  Prvi zvezdnik Miamija Jimmy Butler (17 točk, 8 podaj, 8 skokov) je zavrnil njegovo posipanje s pepelom. "Nihče ni igral, tako kot bi moral. Nihče," je okrivil celotno moštvo. Podobno odločen je bil tudi Goran Dragić (23 točk, 4 podaje, 4 skoki). "Ne bi smel reči tega, ni šlo za posameznika, vsi smo bili krivi za poraz. Do sem smo prišli kot moštvo, tudi ko izgubljamo, izgubljamo kot moštvo," se je Slovenec odzval podobno kot Butler. "Tekma je končana, ničesar ne moremo spremeniti, naša obramba je bila slaba, naslednjič moramo opraviti precej boljše delo."

Heati so bili izjemno nenatančni pri metih od daleč, zadeli so jih le sedem od 36 (dobrih 19 odstotkov), Jae Crowder (14 točk, 3 podaje, 6 skokov) je zgrešil vseh šest. Dragić je bil v drugem polčasu nekaj časa njihov edini igralec, ki je našel pot do koša. "Vemo, kako težko je zmagati v končnici, v obrambi nismo igrali dovolj dobro in to smo plačali (s porazom)," je trener Miamija Erik Spoelstra povzel srečanje. "Začeli so napadati, mi smo nehali braniti, kar je vedno slabo za nas. Potem je šlo samo še navzdol," je Butler naštel razloge za poraz. Toda po njegovih besedah ni razlogov za zaskrbljenost, "vrnili se bomo, v nedeljo bomo nared in pripravljeni za novo zmago".

Primerjava Tatuma in Dragića.
Primerjava Tatuma in Dragića. FOTO: Sofascore.com

Polčas za veliki finale 

Čvrsta obramba Bostona, Duncan Robinson in prva trojka za Miami je bil klasičen začetek finala na Vzhodu. Obe moštvi sta od prvega sodniškega žvižga igrali odločno pod svojim obročem, strelci pa so se šele ogrevali. Robinson je bil dolžnik zadnjih dveh srečanj, s Crowderjem sta bila precej nenatančna s črte za tri. V prvih minutah je bil najbolj razpoložen igralec, tokrat je metom od daleč dodal prodore pod koš in po njegovi sedmi točki se je trener Bostona Stevens odločil za prvo minuto odmora. Celticse so znova mučile prelahko izgubljene žoge, Heati so se začeli ogrevati tudi v napadu in njihova prednost je zrasla na deset točk. Zadeval je tudi Jimmy Butler, ki svoje koše ponavadi varčuje za zadnji del tekme. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heroj prejšnje tekme Tyler Herro je po prihodu s klopi začel z zgrešenim metom, trener Miamija Spoelstra pa je na igrišče poslal zelo nizko postavo z Andreem Iguodalo na položaju centra. Ko so zgrešili štiri mete zapored, Brown pa je zadel za tri, je tudi Spoelstra svoje varovance zbral na posvet z minuto odmora. Med strelce se je vpisal tudi Dragić, z visokim metom čez glavo nazaj na koš. Robinson je z novo trojko nadaljeval z navdahnjeno igro, dodajal jim je dobre podaje in Boston je imel novega rablja za njihove napake. Ob koncu četrtine je priložnost znova dobil Kelly Olynyk, ki na prejšnji tekmi ni igral, Heati pa so na odmor odšli z osmimi točkami prednosti (26:18).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami se je ubadal z zgodnjimi težavami  s prekrški, po dva so imeli Butler, Herro in Adebayo. Tako je poleg Oylnyka, ki je drugo četrtino začel s trojko, na igrišče prišel tudi Solomon Hill. Premešane postave niso zmedle Miamija, ki je znova prišel do desetih točk prednosti. Načenjal jo je visoki Enes Kanter, ki ga je Stevens poslal na parket, da zavlada pod košem.  Herro ni bil tako prepričljiv kot v sredo, toda ob bledih Celticsih so Floridčani ohranjali lepo prednost in klop Bostona se je odločila za še eno minuto odmora. Brown je z novo trojko nadaljeval dobro igro, pri Miamiju se je med strelce s prvim košem vpisal tudi Herro. Toda Heati so pozabili na vračanje v obrambo in po hitrem prodoru Browna je tokrat Spoelstra sklenil, da mora osvežiti navodila za igralce v belem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tatum je slabo podajo Herra kaznoval z lahkim košem in prednost je zdrsnila na pet točk. Na drugi strani igrišča so sodniki dosodili prekršek Kembeja Walkerja nad Butlerjem in priznali njegov koš, a je trener Stevens ugovarjal. Sodniki so po ogledu posnetkov vztrajali pri svoji odločitvi, so pa zato razveljavili Butlerjev koš. Walker se je v naslednjem napadu nemudoma oddolžil s trojko. Od daleč je zadel tudi Tatum in Boston se je znova začel približevati. Sodniki so Dragiću dosodili prekršek v napadu, nato pa na splošno začudenje še preverili, ali je šlo za nameren prekršek. Tretja trojka Robinsona je Miamiju prinesla sedem točk prednosti (58:51) in uspešen prvi polčas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razpad v tretji četrtini 

Boston ni kaznoval dveh zaporednih napak Miamija v napadu, saj so v drugo tudi sami izgubili žogo. Toda Celticsi so iz garderobe očitno prišli odločeni, da to ne bo njihova zadnja tekma te sezone in igrali zagrizeno obrambo ter hiteli v napad. Robinson ni več našel svojega meta, Crowder je nadaljeval z zgrešenimi meti od daleč, nenatančen je bil tudi Dragić,  v obrambi pa so se kopičile osebne napake. Trojka Marcusa Smarta je prinesla izenačenje, Spoelstra pa je po devetih zaporednih točkah tekmecev serijo prekinil z minuto odmora. Po njej je prodor Browna prinesel prvo vodstvo za Boston, ki je z odlično obrambo povsem razorožil Miami. Težavna trojka Dragića je prinesla nekaj olajšanja, toda Tatum jo je hitro izničil s svojim metom od daleč, Heati pa niso več zadevali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko so zaostali že za osem točk, jih je Spoelstra poklical na nov posvet. Na njem je besedo prevzel veteran Udonis Haslem in vlil nekaj energije v soigralce, ki so znova našli pot do koša, toda Boston se je razigral in vedno znova našel odgovor. Walker je s trojko povišal na deset točk, njihov center Theis pa je vladal pod košem in Butlerju pridelal četrto osebno napako. Igralci v zelenih dresih so zadevali, breme pri Miamiju je prevzel Dragić in začel popravljati svojo statistiko. Ob razigranem Tatumu se je Adebayo pridružil Butlerju s štirimi osebnimi napakami, prvi zvezdnik Bostona pa je s koši kaznoval vsako napako Floridčanov. Zanje je zadeval le še Dragić, dokler ni Herro zadel za tri. Celticsi so po odlični tretji četrtini vodili za devet točk (92:83). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetek zadnje četrtine je prinesel osebno napako Iguodale, ki so ji dodali še tehnično napako, ker je bil po žvižgu nekoliko preoster. V naslednjem napadu so Celticsi s trdo obrambo Dragića prisilili k zgrešenemu metu ob izteku napada, Slovenec je zgrešil še en met od daleč in Heati so iskali igralca, ki bo poživil napad. Dve zaporedni trojki Browna sta naznanili, da je Miami v hudih težavah, prednost je narasla na 14 točk, v prvem polčasu precej potolčeni Celticsi pa so našli svojo igro in krepili samozavest. Spoelstra je skušal z minuto odmora rešiti, kar se da, toda njegovo moštvo ni kazalo znakov, da lahko preobrne srečanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Crowder je s prodorom prisilil Walkerja k peti osebni napaki, pri tem pa zadel koš in še prosti met. Peto osebno napako je dobil tudi Dragić, a ga je Spoelstra pustil na igrišču. Hitro se mu je oddolžil z izsiljenim prekrškom Thiesa in zadel tri proste mete, a je odlični center v napadu zadel in tudi sam izsilil dodaten met za prekršek. Nato so sodniki menili, da je Dragić v napadu naredil prekršek nad njim in Slovenec je s šesto osebno napako moral na klop. Heati so ostali brez svojega najboljšega strelca, napad Bostona je bil neustavljiv in dobre tri minute pred koncem je bila njihova prednost 19  točk, Miami pa je bil pokopan. Celticsi so nato tekmo rutinsko pripeljali do konca za prepričljivo zmago (121:108).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GlavniModerator
26. 09. 2020 10.24
+4
NBA so sam se reklame, favli pa politika. Nemogoce za gledat. Ziv dougcajt, ce ne bi bilo slovencev v NBA, bi ze zdavnej nehal spremljat, NBA umira. Cas da evroliga prevzame primat...
Pop92
26. 09. 2020 12.54
+2
NBA je svetovno pogledat v posnetku zjutraj :)
catgod
26. 09. 2020 10.09
+0
Bi reku, da bo Boston sou v finale
glavni Baja
26. 09. 2020 09.56
+1
Jst mislim, da bo Boston dobil nasl. tekmo
glavni Baja
26. 09. 2020 10.08
-1
AS1983
26. 09. 2020 08.21
+6
Skoda za miami, boston se je resu izpada, in lahko tudi izenaci na 3-3
hotchilipoper
26. 09. 2020 08.14
-6
Kaj pa dončić dela?
Komentator16381
25. 09. 2020 21.32
+8
Matr k bom ustou ob 2.30 pa upam da znagajo da ne bom dzave ustajou
Komentator16381
25. 09. 2020 21.33
+5
glavni Baja
25. 09. 2020 21.43
+8