Šport

Miškina zmagovalka grand slama

Pariz, 05. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusinja Anastazija Miškina je zmagovalka odprtega teniškega prvenstva Francije, potem ko je premagala rojakinjo Dementijevo s 6:1 in 6:2.

Rusinja Anastazija Miškina je zmagovalka odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je 22-letna Moskovčanka za svojo prvo in prav tako prvo rusko zmago na turnirjih za grand slam po vsega 59 minutah odpravila rojakinjo Eleno Dementijevo s 6:1 in 6:2. Miškina igrišča Roland Garrosa po svoji osmi in najpomembnejši turnirski zmagi zapušča bogatejša za 838.500 evrov, njena someščanka in vrstnica pa se bo potolažila z 419.250 evri.

Po lanskem belgijskem finalu so gledalci letos videli ruski obračun, tudi tokrat pa sklepni nastop ni upravičil naziva finale. Dementijeva, ki je na poti do zadnjega nastopa med drugim izločila Američanko Lindsay Davenport in domačinko Amelie Mauresmo, je odigrala slabo; naredila je dvakrat toliko neizsiljenih napak kot Miškina in katastrofalno servirala - v kratkem obračunu je naredila deset dvojnih napak. Utrujenost in slabša igra sta se pri Dementijevi napovedovali že ob povprečni polfinalni predstavi proti Argentinki Paoli Suarez, Miškina na drugi strani pa je potrdila odlično pripravljenost, ki ji nista bili kos tudi odlični Američanki Venus Williams in Jennifer Capriati. Po vsega 59 minutah igre je Miškina pred razočaranimi gledalci v sedmem in najpomembnejšem obračunu prijateljic slavila četrtič.

"Še vedno ne morem verjeti. Vse to je bilo zame preveč, v finalu grand slama ni bilo lahko igrati proti prijateljici," je po zmagi povedala Miškina, ki se ji pred letošnjim turnirjem v Roland Garrosu ni uspelo prebiti čez drugi krog. "Bila sem izredno utrujena in nervozna. Upam, da to ni bil moj zadnji grand slam finale," pa je na pol v opravičilo pojasnila Dementijeva.

Dvoboj dvojic dobila Belgijca

Belgijska teniška igralca Xavier Malisse in Olivier Rochus sta zmagovalca odprtega prvenstva Francije v Roland Garrosu. Malisse in Rochus sta bila v finalu pariškega turnirja gladko po dveh nizih s 7:5 in 7:5 boljša od francoskega para Mickael Llodra - Fabrice Santoro.

V nedeljo moški finale

V posamični konkurenci se obeta le še nedeljski argentinski tango moških. V svojem prvem grand slam finalu bosta zaigrala Guillermo Coria in Gaston Gaudio, 22-letni Coria pa proti nepostavljenemu rojaku velja za favorita. Samozavesti Corii ne primanjkuje. "Dobiti hočem French Open, za tem zlato odličje na olimpijskih igrah v Atenah in postati želim številka ena svetovnega tenisa," je že pred finalom napovedal zaenkrat tretji igralec sveta.

SORODNI ČLANKI