Šport

Milwaukee s težavami vzel mero oslabljenemu Dallasu

New York, 16. 01. 2021 05.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
17

Gostovanje Mavericksov pri Bucksih je prineslo merjenje moči dveh igralcev prihodnosti NBA. Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo sta na vrhu kandidatov za naslov najboljšega košarkarja. Na koncu se je tesne zmage veselil Grk (112:109), ob koncu nekoliko jeznemu Slovencu pa je manjkal en skok za nov trojni dvojček.

Luka Dončić (z žogo) je na zadnji tekmi proti Milwaukeeju povzročal precej težav Giannisu Antetokounmpu (levo) in ostalim Bucksom.
Luka Dončić (z žogo) je na zadnji tekmi proti Milwaukeeju povzročal precej težav Giannisu Antetokounmpu (levo) in ostalim Bucksom. FOTO: AP

Serija štirih zaporednih zmag Dallasa se je v Milwaukeeju končala v tesnem srečanju, kjer bi jih zadeta meta v zadnjih 21 sekundah popeljala v vodstvo. Dončić (28 točk, 13 podaj, 9 skokov) ob dobri obrambi domačih ni dobil žoge za met, na koncu pa se je jezil na svojo klop, ker ni vzela minute odmora, da bi z izdelano akcijo skušali priti do zmage. Pri Bucskih je bil prvi strelec mlajši Antetokounmpo (31 točk, 9 skokov), zmaga pa je pripadla Khrisu Middletonu (25 točk, 6 podaj, 8 skokov), ki je z dvema trojkama ob koncu prekinil nalet Mavericksov in jim praktično iztrgal zmago. Trener Dallasa Rick Carlisle je po koncu dejal, da srečanja niso začeli najbolje, "nismo igrali nesebične košarke. To je dalo pečat celotni tekmi, ko moraš nadoknaditi zaostanek, je vedno težje." Razplet ob koncu, ki je razjezil Slovenca, po njegovih besedah ni bil napačen, "po minuti odmora bi napadali na postavljeno obrambo Milwaukeeja, kar je vedno težko, tako pa smo imeli dve priložnosti, a se ni izšlo." Na vprašanje, kako je umiril jezo Dončića, pa je dejal, da o tem ne bo javno razpravljal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je po srečanju dejal, da niso igrali dobro, a so bili vseeno blizu. "Imeli smo priložnosti, kar je na slab večer dober znak," je tudi v porazu našel nekaj utehe. Jeza zaradi razpleta pa je že izhlapela. "Če bi zadeli, bi bilo vse v redu. In ne bi govorili o tem. Trener odloča, ali vzamemo minuto odmora ali ne, tako je tudi prav," je pojasnil. Dejal je, da s Carlsilom še nista govorila o razpletu, "če bova, to zagotovo ne bo v medijih." Dober večer je imel Tim Hardaway mlajši (22 točk, 6 skokov), serija njegovih košev je gostom pomagala, da so ves čas držali stik z Bucksi. Po tekmi je pohvalil igro novincev, ki so ob karanteni petih Mavericksov prevzeli velik del bremena. "Covid je resnično zdelal nekatera moštva, a tukaj ni pomoči, luknje zapolnijo vsi razpoložljivi igralci in se borimo še naprej," je komentiral dogajanje v ligi.

Boril se je tudi Kristaps Pozingis (15 točk, 10 skokov), a še ni v povsem vrhunski formi. "Razočaran sem nad današnjo predstavo, igrati moram precej bolje. Telesno se počutim dobro, a še vedno iščem pravi ritem, skušam sprejeti prave odločitve. Moraš biti agresiven (pri metih), ampak v položajih, ki ti ustrezajo, ne pa za vsako ceno," je razmišljal o svojem napredku. Ob koncu je imel priložnost, da s trojko moštvo popelje v vodstvo, a je precej zgrešil. "Ta met, prav o njem se razmišljal. Lahko bi si vzel več časa zanj. Videl sem, kako (branilec) drvi proti meni. Gre za tisti kanček občutka, ki ga še moram najti. Ne bi mi bilo treba hiteti," je dejal in dodal, da "so stvari, ki bi jih lahko naredil bolje, rad bi prevzel odgovornost za poraz". Carlisle je verjetno hitro zavrnil takšno razmišljanje, "če si izven igrišča mesece, si vedno nekoliko bolj agresiven in skušaš metati na koš. Če ne bi igral na ta način, bi mu sam rekli, naj to počne," je poudaril še pred Porzingisom.
 

Potek srečanja

Dallas prve minute ni kazal, da je moštvo, ki mu manjka pet zelo dobrih igralcev. Dončić in Hardaway sta načenjala koš domačih, pri Bucksih sta Antetokounmpu družbo med strelci delala Middleton in Jrue Holiday. Moštvi je odlikovala dobra obramba, ritem igre je bil precej umirjen, kar je še posebej ustrezalo kratki klopi gostov. Sredi četrtine so njihovi zgrešeni meti in Middletonovi koši Bucksom priigrali nekaj prednosti, toda srečanje je bilo še vedno zelo izenačeno. Bucksi so nato opravili zamenjave, trener Carlisle pa je na igrišču puščal Dončića, ki je v lovu na domače odigral celotno četrtino. Goste je ob koncu s petimi točkami v enem napadu poparil Antetokounmpo, tokrat starejši brat Thanasis. Zadnji koš Holidayja je postavil končni rezultat četrtine (30:27).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugo četrtino začel z Dončićem na klopi, Brook Lopez pa je z metom za tri točke poudaril besede Carlisla, da mora njegovo moštvo bolje paziti na tekmece na črti za tri točke, saj trojke dajejo zagon celotnemu napad. Mlajši Antetokounmpo je svojo vrnitev na igrišče naznanil z zabijanjem in polaganjem žoge v obroč, ob slednjem so sodniki piskali še prekršek nad njim. Carlisle se je odzval z minuto odmora in v igro poslal James Johnsona, da bi skušal upočasniti čvrstega Grka. Dobra obramba je Dallasu ponujala, da bi znižal zaostanek, a so bili v protinapadih nenatančni, Lopez in Giannis pa sta vztrajno zadevala. Carlisle je nalet Milwaukeeja skušal upočasniti s še eno minuto odmora, po njej so Mavericksi zaigrali nekoliko bolj odločno. Vrnitev Dončića je preusmerila pozornost obrambe domačih in Hardaway je imel več prostora za pet zaporednih točk. Milwaukee je znova nekoliko pospešil ob koncu četrtine, Middleton pa je s trojko poskrbel, da so domači ob polčasu imeli osem točk prednosti (55:47).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrnitev  Porzingisa je dobrodošla okrepitev Dallasa, a se je visokemu Latvijcu predvsem v napadu poznalo, da je dolgo okreval po poškodbi. Tokrat mu je ob strani stal Willie Cauley-Stein, ko je popravil njegov zgrešen met. Pomemben trenutek srečanja je bil koš Dončića, ob katerem je Giannis naredil še prekršek, in to svojega četrtega. Grk je odšel na klop, vajeti pa je z dvema zadetkoma prevzel Haliday. Po paru zgrešenih metov gostov je Dončić ponovil vajo s košem in prekrškom, a je tokrat zgrešil prosti met. Pri domačih se je z dvema trojkama prebudil Donte DiVincenzo, a sta Hardaway in Johnson hitro zmogla enaka odgovora. Vsakič, ko se je Dallas približal, so domači našli način, da ohranijo prednost, predvsem po zaslugi Bobbyja Portisa, ki je za nekaj minut vladal pod košem gostov in vztrajno pobiral odbite žoge. Mavericksi so imeli razpoloženega Hardawaya, ki je nizal zadetke, Dončić pa je imel priložnost, da ob koncu četrtine izenači, a je bil njegov met za tri nekoliko prekratek (84:81).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je zadnjo četrtino začel z dvema zaporednima košema, a je mlajši Antetokounmpo silovito odgovarjal na drugi strani igrišča. Gostje so sprva igrali brez Dončića, ki je zbiral sapo za zaključek tekme. Za hip so izenačili, nato je po petih zaporednih točkah domačih Carlisle moštvo poklical na posvet ob klopi. Strašni Grk je ime znova hude težave na črti za proste mete (na koncu je zadel le enega od desetih), a je zato mučil obrambo Dallasa s prodori do obroča. Dončić je ob vrnitvi na igrišče zadel svoj prvi met za tri, skupaj pa s petimi zaporednimi točkami skoraj povsem izničil prednost domačih. Odgovoril je Giannis, s svojo drugo trojko, a je za tri zadel tudi Johnson in Dallas po dolgem času popeljal v vodstvo. To ni trajalo dolgo, za tri je zadel tudi Middleton, in nato naslednji napad ponovil vajo. Ob koncu srečanja je po vrsti zgrešenih metov Porzingis imel priložnost, da moštvo s trojko popelje v vodstvo, a tudi on ni bil natančen. Middleton je po prekršku zadel prosta meta, Dončić je zadel za dve točki, a sta ob prednosti Bucksov in njihovem napadu ostali le še dve sekundi igre. Naslednji je s črte za proste mete zadel Lopez, Dončić je poskusil z divjim metom prek sredine, a mu ni uspelo (112:109).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Pogled pred srečanjem

Slovenec v vrstah Dallasa se je po omahljivem začetku zaradi preslabe začetne forme že povzpel do igralca tedna v zahodni konferenci. Tako uresničuje napovedi, da bi lahko postal najmlajši dobitnik naslova najboljšega v rednem delu sezone. Še posebej, ker je precej izboljšal svojo igro v obrambi. "Luka je zmagovalec. Razume, da je obramba izjemno pomembna, če želiš biti dosledno zmagovalno moštvo. Strelska forma je nestanovitna, obramba pa te ponese naprej," je trener Mavericksov Carlisle pohvalil mladeniča. Ta je torišče Dallasove igre, trenutno noben igralec v NBA nima žoge pogosteje v rokah, njegova zmožnost, da se poigra z vsako obrambno postavitvijo, pa meša štrene nasprotnim trenerjem. 

Dallas je bil v Milwaukeeju še vedno brez peterice igralcev, ki so v karanteni, zato pa se je vrnil drugi zvezdnik moštva Porzingis. V prvem nastopu sezone proti Charlotte je v 21 minutah dosegel 16 točk in zadel štiri trojke. "Tekmo vidim kot veliki uspeh, igral je več kot dvajset minut, nekoliko je še iz ritma in forme. S svojo višino je naredil nekaj koristnih stvari okoli obroča," je bil Carlisle zadovoljen s prihodom Latvijca, ki je po koncu prejšnje sezone moral na operacijo meniskusa v desnem kolenu. Trener Mavericksov pravi, da bo potrebne nekaj potrpežljivosti, preden bo latvijski samorog obrusil vso rjo dolgega neigranja. "Ne bo se kar čez noč vrnil k svoji prejšnji igri in prejšnjemu ritmu," je opozoril, a dodal, da sta skupaj z Dončićem izjemno nevaren par, "oba lahko igrata pod obročem in z meti od daleč raztegneta obrambo (tekmecev)."

V Dallasu morajo stisniti zobe, ko čakajo, da se bodo Josh Richardson, Dorian Finney-Smith, Jalen Brunson, Maxi Kleber in Dwight Powell vrnili iz karantene, a za zdaj še ni čisto jasno, kdaj bo to. "Naslednjih deset do štirinajst dni bo velik izziv za nas, a smo močna skupina, ki se tega veseli," je Carlisle filozofsko sprejel karte, ki jih deli pandemija covida-19. Pozingis pa je pred tekmo dodal: "Ostanimo pozitivni, na testu negativni."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
16. 01. 2021 17.28
+2
Luka je trenutno največji talent, ne samo nekaj let, ampak celotne generacije. Se je pa ponoči pokazalo, da je slabo priravljen fizično in tudi vsaj 10 kg ima preveč. Kljub temu so njegove številke najboljše, ker se takšen rodi na nekaj 10 let. Rezerve ima pa še ogromno: met za 3, prosti meti,... Ekipa bi z enim EU trenerjem dobila tesen zaključek, ko se mora vedeti kdo vzame žogo in tokrat to ni bi Luka, zato tudi slaba volja.
blade90
16. 01. 2021 11.39
-1
S kakšnimi težavami nekaj je premagal mavse? Celo tekmo so jih vodili, mavsi so prišli v vodstvo za kratek čas okoli 3 minute pred koncem, zadnji napad mavsov je zasral porzingis, ker je šel metat za 3 namesto da bi izdelali napad in bi lahko po enem zgrešenem prostem metu metali za 2 in bi izenačili
Maxx365
16. 01. 2021 10.16
+5
Škoda za vse zgrešene mete v zadnjih minutah, posebej tisti dve zgrešeni trojki Burka in KP. Zmago so imeli čisto v svojih rokah, žal pa žoga ni hotela skozi obroč.
blade90
16. 01. 2021 11.40
-4
Ti ziher nisi gledu tekme, zmago so imeli v svojih rokah?? Celo tekmo so zaostajali, prišli so v vodstvo samo enkrat ko so prišli na 101 točk
Nikdar več
16. 01. 2021 12.06
+2
Harmo1980
16. 01. 2021 12.55
+2
"Zmago v svojih rokah" je nabrž mislil na to,da če bi na koncu zadel Dallas bi bilo lahko čisto obrnjeno kdo bi zmagal...
Maxx365
16. 01. 2021 13.43
+3
Blade, očitno tekme le ti nisi gledal, pa pametuješ. Pri 109:107 za Buckse minuto pred koncem je Luka zgrešil met za dve. Pri istem rezultatu 30 sec. do konca je trico zgrešil Burk, 13 sec. pred koncem je trico pri -2 zgrešil še KP, tako da ja, zmago so imeli v svojih rokah. Ampak se jim žal ni izšlo. Pa sploh ni važno, koliko so med tekmo zaostajali, na koncu bi lahko z malce sreče pač zmagali.
Definbahija
16. 01. 2021 10.04
+0
Ne gledam sam ba to tekmo ampak mal na franšizo Dallas. Bo mogu mal Cuban fajn razmislit kaj si želi. 2 na katerih sloni vse al ekipo ki bo imela mal več kot LD/KP in bo omogočala naskok na vrh lige. Ker sory, to prelaganje in pregovarjanje kdaj bo imel Dallas boljše izhodišče za nabor kr neki. Dinčić tud ni nor, da bi ostal nekje kjer se bo samo za play off boril
titomeni
16. 01. 2021 10.25
+3
Kaco dallas je igral brez 5 pomembnih igralcev zarad korone..
blade90
16. 01. 2021 11.43
-2
Maxx365
16. 01. 2021 14.16
Josh Richardson, Dorian Finney-Smith, Jalen Brunson, Maxi Kleber... Ja, vsi so zelo pomembni igralci za Dallas.
Definbahija
16. 01. 2021 15.47
-1
Sem opazil da so igrali brez igralcev. Sam tud Milwaki ni bil komplet. Sam problem je v tem da ko so komplet še vedno niso dorasli top ekipam NBAja. In to bo Lukca hmalu začelo jeziti
titomeni
16. 01. 2021 09.45
+5
Glede na postavo so igrali super. Novinci so za moje pojme igrali slabo, vseeno sem imel vecja pricakovanja. Stein je nekako igral tokrat brez energije v obrambi, tudi pri skokih v obrambi. Skoda da se doncic toliko jezi na sodnike bi ze zdavnaj moral sprejeti da pac ne piskajo vsak kontakt. Ne vem zakaj je rick mislim da v tretji četrtini tako dolgo cakal da je poslal luka not. Ampak glede na postavo proti zelo dobri ekipi tole sploh ni blo slabo. Ce bodo zdravi bodo letos zelo nevarni
Ciercq
16. 01. 2021 08.58
-12
Bravo vzel mero novincu v košarki iz Slovenije
Ciercq
16. 01. 2021 08.58
-3
blade90
16. 01. 2021 11.44
+0
Antetokumpo je imel samo 3 točke več in samo eno asistenco, medtem ko je imel dončič 13 asistenc
Gorenc_pa_pou
16. 01. 2021 08.24
+2
super tekma skoda za prvo cetrtino, tut zadnji napad ni blo smisla vzet timeouta ker so prsli do dveh neoviranih metou sam ni hotla zoga skoz obroc