Šport

Mok po japonskih protestih umaknil obvestilo o stroških prestavljenih OI

Lozana, Tokio, 21. 04. 2020 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je v torek prišlo do nesoglasij med Mednarodnim olimpijskim komitejem in prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 glede napovedane delitve stroškov zaradi premika iger na leto 2021, je zdaj krovna olimpijska organizacija spremenila sporno navedbo, ki so jo na Japonskem razumeli tako, da bodo oni morali plačati vse dodatne stroške.

 

Predsednik Moka je Thomas Bach (na fotografiji).
Predsednik Moka je Thomas Bach (na fotografiji). FOTO: AP

"Japonski premier Šinzo Abe se je strinjal, da bo Japonska pokrila stroške za igre, tako kot je bilo že dogovorjeno za igre v letu 2020," je v ponedeljek zvečer sporočil Mednarodni olimpijski komite (Mok) in dodal, da bo krovna olimpijska organizacija še naprej odgovorna za svoj del stroškov za igre, obenem pa so pojasnili, da je že zdaj jasno, da bodo šli dodatni stroški v stotine milijonov evrov.

Na Japonskem so to številni razumeli, kot da bo država prevzela vse dodatne stroške. Pozneje pa je za japonske medije Mokovo sporočilo delno zanikala guvernerka Tokia Juriko Koike, ki je pojasnila, da se Mok, japonski politični vrh in mestne oblasti v Tokiu še dogovarjajo za delitev nastalih dodatnih stroškov. Tudi vladni govorec Jošihide Suga je na novinarski konferenci nato dejal, da dogovora o delitvi teh dodatnih stroškov med Mokom in prireditelji še ni. Mok je nato pozneje spremenil za Japonce sporni zapis. Zdaj so ga prilagodili, tako da se sklada tudi z japonskim zornim kotom o delitvi stroškov. 

"Mok in japonska stran, vključno z organizacijskim odborom Tokia 2020, bosta sodelovala in iskala skupne rešitve pri reševanju posledic premika," je zdaj po novem uradno stališče krovne olimpijske organizacije. Olimpijske igre, ki so jih morali zaradi pandemije koronavirusa prestaviti na leto 2021, bodo po novih načrtih v Tokiu med 24. avgustom in 5. septembrom naslednje leto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.