Šport

Mok poziva k cepljenju športnikov pred tokijskimi igrami

Tokio, 27. 01. 2021 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mednarodni olimpijski komite je priporočil, naj se športniki in njihovi spremljevalci cepijo proti covidu-19, preden bodo odpotovali na poletne olimpijske igre v Tokiu. Da bo uspešnost cepljenja odločala o izvedbi letošnjih iger, je dejal tudi ameriški milijarder in filantrop Bill Gates.

Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, ob nekdanjem japonskemu premierju Šinzu Abeju.
Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, ob nekdanjem japonskemu premierju Šinzu Abeju. FOTO: AP

Kot poroča japonska tiskovna agencija Kyodo News, je Mednarodni olimpijski komite (Mok) poudaril potrebo po zaščiti zdravja vseh udeležencev iger in varnosti ljudi na Japonskem. Predsednik Moka Thomas Bach je v telekonferenci z nacionalnimi olimpijskimi komiteji znova poudaril, da je cepljenje del ukrepov proti covidu-19, ki so jih oblikovali Mok in organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu in zimskih iger v Pekingu leta 2022.

Priporočilo Moka prihaja v času, ko so dvomi zaradi naraščajočih primerov covida-19 po vsem svetu, tudi na Japonskem, vse glasnejši.

Bach: Olimpijci bi morali poseči po cepivu, ko bo na voljo širši javnosti
"Prednost pri cepljenju bi seveda morale imeti ranljive skupine, zdravstveno osebje ter vsi, ki varujejo naše družbe. A olimpijci bi morali poseči po cepivu, ko bo na voljo širši javnosti," je izjavil Bach. 

"Zato spodbujamo vse udeležence olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki bodo imeli cepivo na voljo, naj ga tudi sprejmejo. Tudi v znak solidarnosti z japonskimi prireditelji ter s preostalimi udeleženci iger," je, kot poroča Kyodo News, še dejal Bach, vendar znova poudaril, da "cepljenje za olimpijce ne bo obvezno".

Mok je poudaril svoje stališče, da bi morali udeleženci iger sprejeti cepljenje hkrati s splošno javnostjo, potem ko so v ponedeljek uradniki Svetovne zdravstvene organizacije izrazili nasprotovanje prednostnemu cepljenju športnikov. Obenem je Mok opozoril tudi na nedavno resolucijo Združenih narodov, v kateri je bilo navedeno, kako pomembne so olimpijske in paraolimpijske igre ter njihovi udeleženci za spodbujanje športa kot prispevka k zdravju in dobremu počutju v skupnostih po vsem svetu.

Mok je vseh svojih 206 članic pozval, naj v posvetovanju z lokalnimi oblastmi ugotovijo stanje glede morebitnega cepljenja športnikov v svojih državah in regijah in o tem poročajo Moku na začetku februarja.

Bill Gates: Usoda Tokia 2020 odvisna od cepljenja
Ameriški milijarder in filantrop Bill Gates je izjavil, da je po njegovem še vedno moč izpeljati poletne olimpijske igre v Tokiu, vendar pa bo konča usoda iger po njegovem odvisna od zadostnega cepljenja proti novemu koronavirusu, je v sredo tudi poročala japonska agencija Kyodo News. Gates, katerega fundacija je za boj proti covidu-19 donirala 1,75 milijarde dolarjev (1,444 milijarde evrov), je za Kyodo News dejal, da bo naslednjih nekaj mesecev ključnih za preložene tokijske igre.

"V naslednjih nekaj mesecih moramo spremljati napredek glede cepljenja," je Gates dejal za Kyodo, ko se je skliceval na distribucijo cepiva: "Ampak veste, mislim, da so igre še vedno možne, če bo šlo cepljenje po načrtu."

Dodal je, da če cepljenje ne bo šlo po načrtih, bo to obžalovanja vredno: "A, kot veste, pomagamo, da se odobri čim več cepiv in da so ta dostopna vsem po svetu."

Tokijske poletne olimpijske in paralimpijske igre so morali marca preložiti zaradi "koronske krize" na letošnje poletje. Ker je koronavirusna pandemija še vedno glavna težava po svetu, dvomi o izvedljivosti olimpijskih iger ne pojenjajo, čeprav organizatorji vztrajajo, da bodo igre izpeljali. Mok je ta teden poudaril, da bo v Tokiu organiziral varne igre za vse udeležence, ter obenem pozval vse udeležence, športnike, spremljevalce in novinarje, naj se čim prej cepijo proti virusu. Mok ima sicer v sredo sejo izvršnega odbora, katere glavna tema so olimpijske igre Tokio 2020.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vecpani
27. 01. 2021 19.54
+1
če cepljenje ne prepreči širjenja virusa, zakaj je ključno?
vecpani
27. 01. 2021 19.53
+1
kje je pa podatek, koliko je Bill zaslužil s cepivi(ker je skor v vsaki firmi solastnik)? dobrotnik na kvadrat
glihavkupstriha
27. 01. 2021 19.33
+2
Spet Bill Gates!!!!!!! Prevarant
mptour
27. 01. 2021 13.27
+2
Zanimivo, da je kar neki športnikov proti cepljenju. Igle dopinga se pa nič ne bojijo?
felix59 drugič
27. 01. 2021 13.15
+2
Malo bodo morali počakati , jaz sem pred njimi.
Gsmm
27. 01. 2021 13.00
+4
Sigurno bo covid doping v brizgi!😂