MotoGP

FOTO: Pedrosa brez konkurence

Barcelona, 08. 06. 2008 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski motociklist Dani Pedrosa je zmagovalec dirke za veliko nagrado Katalonije v razredu motoGP.

Dani Pedrosa se je veselil zmage v Barcelone.
Dani Pedrosa se je veselil zmage v Barcelone. FOTO: Reuters

Španski dirkač Dani Pedrosa je izjemno predstavo začel z dobrim startom, ko je najprej prehitel aktualnega svetovnega prvaka Caseya Stonerja. Prav slednji pa v prvih krogih nikakor ni uspel nadzorovati svojega Ducatija.

Tekmovalec iz Kurri Kurrija je naredil številne manjše napake kar je dobro izkoristil Andrea Dovizioso in se prebil na drugo mesto. Dvoboj med Italijanom in Avstralcem pa je bil nekaj krogov kasneje že končan. Triindvajsetletni Stoner se je namreč vrnil na drugo mesto, pred 128 tisoč obiskovalci dirke za veliko nagrado Katalonije pa se je iz trenutka v trenutek vodilnim približeval Valentino Rossi.

V 9. krogu je prehitel drugouvrščenega Stonerja, svojo dirko pa je še vedno vozil Pedrosa. Vodilni domačin razumljivo ni bil tako zanimiv kot tekmeca za njim, ki sta vse do zadnjega trenutka dirke bila bitko za drugo mesto. Ob koncu je aktualni svetovni prvak zaostal za nogometno obarvanim Rossijem. Pedrosa je z veliko razliko ugnal celotno motoGP konkurenco in tako na najlepši možen način razveselil nabito polne tribune obiskovalcev v Montmelu.

Izjave po dirki:

"Zaradi nekih težav na samem začetku dirke se nisem mogel več zanesti na motor. Ne vem kaj je bilo narobe. Motor je bil dobro nastavljen, a ko so se začele prve težave je bilo vsega konec. Ni šlo bolje. Zelo sem razočaran, saj sem mnenja, da je bila to ena redkih dirk, kjer je bil naš motocikel primerljiv z drugimi,“ je po dirki povedal tretjeuvrščeni Casey Stoner.

"Kakšna dirka! Zelo sem zadovoljen, posebej zato ker sem se med dirko zelo zabaval. Veliko sem prehiteval, kot v starih časih. Moj cilj so bile stopničke, ob koncu pa sem se moral bojevati s Caseyem in uprizorila sva odličen dvoboj. Teh 20 točk mi veliko pomeni v boju za naslov svetovnega prvaka. Izgubil sem jih pet v primerjavi z Danijem, a po včerajšnjem slabem dnevu je to zame velik dosežek,“ je po dirki veselo razlagal drugouvrščeni Valentino Rossi

"Zame je bil to zelo naporen dirkaški vikend. Dirko smo začeli zelo hitro, kar me je razveselilo. Tu sem zmagal v razredih 125 in 250 ccm, sedaj pa mi je uspelo slaviti zmago še v kraljevem razredu. Zelo sem srečen,“ je po dirki povedal zmagovalec Dani Pedrosa.

Izidi:

1. Dani Pedrosa Honda (M) 43:02.175
2. Valentino Rossi Yamaha (B) + 2.806
3. Casey Stoner Ducati (B) + 3.343
4. Andrea Dovizioso Honda (M) + 10.893
5. Colin Edwards Yamaha (M) + 16.426
6. James Toseland Yamaha (M) + 21.482
7. Chris Vermeulen Suzuki (B) + 21.548
8. Nicky Hayden Honda (M) + 22.280
9. Shinya Nakano Honda (B) + 22.375
10. John Hopkins Kawasaki (B) + 46.835
11. Marco Melandri Ducati (B) + 57.991
12. Anthony West Kawasaki (B) + 59.168
13. Sylvain Guintoli Ducati (B) +1:00.779

SP skupno (7):

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 142
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 135
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 94
4. Casey Stoner (Avs/Ducati) 92
5. Colin Edwards (ZDA/Yamaha) 69
6. Andrea Dovizioso (Ita/Honda) 57
7. James Toseland (VBr/Yamaha) 53
8. Loris Capirossi (Ita/Suzuki) 51
9. Nicky Hayden (ZDA/Honda) 48
10. Šinja Nakano (Jap/Honda) 42

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MoToFaN
10. 06. 2008 16.32
To da je Rossi najboljši dirkač vseh časov čivkajo že vse ptičke na vseh kontinentih. Tudi druge dirkaške legende, komentatorji in resnični poznavatelji dirkanja na dveh kolesih so že izjavili da je rossi enostavno najboljši. Tako da tega ne govorimo samo nekateri tle gor in nasplošno rossijevi navijači, kar se pa ne da rečt za Stonerja in njemu podobnim. In tudi ne da se ocenit ali so bili dirkači, ki so dirkali z Rossijem do leta 2006 slabši od sedanjih mladeničev, ki prihajajo, tako kot se mogoče res ne da rečt da je rossi največja legenda vseh časov, ampak kot sem že povedal...število navijačev, število ljudi, ki so izjavili da je on najboljši govorijo drugače.
raul67
10. 06. 2008 16.00
Pubeci - rezultati rekordi in podobno ne pokažejo nujno kdo je najboljši ampak sam kdo je najuspešnejši - Velik fakror je motor, pa tud sreča pa še marsikaj. To vse kar je Rossi dosegel (ali pa večina) je bilo pred tem ko so tile mladi talentirani fantje prišli v moro gp in vsaj js osebno mislim da je imel rossi v prejšnji "dobi" (do 2006) vselej slabše nasprotnike kot so tile sedaj (oziroma je imel praktično sam Gibernaua - ki ni bil niti na tovarniškem motociklu). Ne me razumet narobe - Rossi je legenda - sam noben ne more rečt da je absolutno najboljši dirkač kr se to ne da dokazat... Je pa vsekakor eden najboljših vseh časov!
b.r.e.m.b.o
10. 06. 2008 14.28
hej kaj se bunte...pedrosa je deklasirau use...rossi je pa stonerju oblubu da mu bo vrnu milo za žajfo za lansko dirko in mu tudi je. end of story :D
KennyJR
10. 06. 2008 09.20
hm.. tale stavek: vsak navija za vsojega in za njega misli da je najbolši, seje navezoval na konkretn primer ki sm ga dau prej, stoner rossi pedrosa... seveda da nism zadovoln s 3. mestom al pa 2., z izjemo mugella, kjer je vse skupi zgledal zlo vzpodbudno, ker pač vem da je stoner sposobn velik več, pa ni važno a zarad motorja ne more, al preslabo voz, lahko bi blo bolš in vrjamem da tut bo...
fatamira
10. 06. 2008 06.56
In še nazadnje: Glede tega da je Rossi najboljši: o tem govorijo rezultati, rekordi, sposobnost,itd. Naj te citiram: "vsak navija za svojega in za njega misli da je najbolši" .... Mislim da če nekdo navija za melandrija in reče da je najboljši...se "rahlo" moti. Saj veš kaj pomeni misliti. Sem pa ful za to,da ne navijaš za človeka samo zato ker je najboljši. Tudi sam v marsikaterem športu navijam za športnike, za katere se ve da niso najboljši. In tudi jaz vem da ni najboljši. Pač navijam zanj in sem vesel ko naredi dober rezultat evo se čist strinjam s tem... -lani je blo supernoromegafajn ko se je rossi uvrstiu na stopničke oz. zmagal....letus je supr ko je na stopničkah, ko zmaga je pa fenomenalno...sej npr. ti (kenny) verjetno nisi zadovoln kr s 2 ali 3 mestom stonerja...
MoToFaN
09. 06. 2008 23.18
1. Nisem jst prvi uporabil besede konj-i. 2. Dejstvo je da stonerju očitno ustreza ducati in da je res pravi za vožnjo tega motorja. Sem videl da ga je premetavalo, ampak saj se vse da rešiti. Tudi Rossija je kar nekaj časa metalo na motorju. Upam da rešijo ta problem ker se vsi veselimo dvobojev. 3. S tem k sm reku da delajo za njega sem mislil v smislu razvijanja motorja...konec koncev je njihov najboljši voznik in itak da bodo za njega naredili največ. Tudi za Rossija so dostikrat. In še nazadnje: Glede tega da je Rossi najboljši: o tem govorijo rezultati, rekordi, sposobnost,itd. Naj te citiram: "vsak navija za svojega in za njega misli da je najbolši" .... Mislim da če nekdo navija za melandrija in reče da je najboljši...se "rahlo" moti. Saj veš kaj pomeni misliti. Sem pa ful za to,da ne navijaš za človeka samo zato ker je najboljši. Tudi sam v marsikaterem športu navijam za športnike, za katere se ve da niso najboljši. In tudi jaz vem da ni najboljši. Pač navijam zanj in sem vesel ko naredi dober rezultat
KennyJR
09. 06. 2008 23.13
xxmany, se strinjam in vrjame, da ko bo ducati odpravu težave z motorjem in bo le ta deloval tako kot je treba, bo stoner spet začel zmagovat... sam ducati se vedno rešuje s svojo močjo in na precej zavitih progah bo še vedno precej hendikepiran... tk da na nekaterih naslednjih dirkah bo zlo težko
KennyJR
09. 06. 2008 23.08
a zdej ker je pa rossi zadnjih 5 let najboljši pa ni fajn za njega navijat ker je pač najboljši in ni zanimivo? kot sm reku, vsak lahko navija za kogarkoli hoče... čeprou zanč pred F1 se mi zdi.. so neki sprašval jerneja damjana... in je reku, ni dobr navijat za enga, k je skoz 1. pa velik hitrejši, pol sam upaš da se mu nau auto pokvaru pa da bo do konca prpelu.... bolš je navijat za nekoga k je mal slabši, pa si pol veseu k zravn pride... in to je čist res... lansklet je stoner zmagvou z veliko predostjo, seveda mi je blo ql ampak še kšno leto pol bi mi blo pa že dolgcajt... ko sm naviju za kennyja, pa je bil precej slab in ko je 2006 kr precej zravn pršu je blo pa noro ;)
xxmany
09. 06. 2008 23.03
p.s. pa ne mislim zdaj s tem da je Melandri slab samo hočem povedat da je Ducati čist drugačen od ostalih. Sej se že vidi kako Stonerja meče. In ravno ta drugačnost je bila, v kombinaciji s Stonerjem glavno njihovo orožje lanske sezone.
xxmany
09. 06. 2008 23.00
Kenny res je kar si napisal. Samo mogoče pa Stonerju ravno to leži da Ducati ni to kar bi mogu bit. zasnovan je namreč tako da se mora voznik z njim ujeti. V tem primeru je to Stoner. In da Ducatija peleš morš bit že kr odličen pilot. Kje pa je Melandri? Je še sam inženir ki je zasnoval Ducatija Felippo Preziosi rekel da mora Ducati delovati drugače od konkurence. In ternutno je na Ducatiju sposoben le Stoner dosegati dobre uvrstitve.
fatamira
09. 06. 2008 22.50
a zdej ker je pa rossi zadnjih 5 let najboljši pa ni fajn za njega navijat ker je pač najboljši in ni zanimivo?....prau nmorm navijat za koga drugega-rossi in pika. -gdo je boljši se itak ve (ampak na splošno)...drgač pa stonerja na yamaho pa bomo vidli :PP
salsagirl777
09. 06. 2008 22.15
KennyJR - to si pa dobro napisal.
KennyJR
09. 06. 2008 22.10
najbolši vseh časov... to je zlo nehvaležna napoved, ker pač je zgodovina precej dolga in se je precej spreminjala.... glede nato kaj je dosegu je seveda 5x bolši v vseh v motoGP prvenstvu... ampak trenutno, v letošni, pa tut v lanski sezoni, ampak če se osredotočmo na letošnjo sezono, so med rossijem stonerjem in pedroso res malenkostne razlike, kdo je boljši bi težko reku, ker pač sedijo na različnih motorjih, gumah... po mojem prepričanju je to stoner, po tvojem rossi, po raulovem pa pedrosa... vsak navija za svojega in za njega misli da je najbolši... bedarija je govort da so tisti ki niso za rossija konji, ker ma vsak pravico bit za kogarkol hoče... spoh pa je bedarija da morš vedno navijat z anajbolšega, vsaj 5 let sm naviju za kennyja ko ni mel za burek, pa kaj, šezmer mi je bil najljubši... glede motorja, ja je blo precej bolš, čeprov včeri na dirki spet ne ravno blesteče, ker je stonerja spet metalo ko na rodeu, pa tut sam je naredu neki napak, kolk so ble to posledice motorja nevem, ampak lahko bi bolš odvozu pomoje... ducati šezmer ni to kar bi mogu bit da se lahko z njim zmaga v taki konkurenci... če ti mislš da drugi delajo za stonerja? s čim mu lahko pomagajo? z ničemer vrjem... in voznik kot je melandri sigurno nebi se šu tamle enga boščka v zadnji vrsti samo zato da bi pomagu stonerju...
MoToFaN
09. 06. 2008 21.00
maryane: nč ne bi pašu noben komentar od kenija. Drugače pa kamenko nima tako slabega motorja. Zadnji dve dirki je motor zelo konkurenčen. Sam tipo pač ni doktor. Ker doktor je samo eden. Pa ne se zgovarjat na melandrija in ostale pr ducatiju...itak delajo sam za stonerčka. Pa še neki: Vsi, ki ste proti Rossiju ste konji, ki ne vidite da je doktor najboljši dirkač vseh časov
Marjana Gostiša
09. 06. 2008 20.43
raul67 bravo tako se govori. pusti ostale k so kot konji ki majo montirano uno na očeh da ne vidijo levo in desno. tm nej hvalijo rossi kot želijo. sam zanimivo je to da kolk ste lani govorili češ da je use u dukatiju. sam ta podatek je zanimiv med prvimi 10 na kvalifikacijah so ble 4 honde 4 yamahe 1 samo 1 dukati in 1 suzuki. to vam pove use kolk je stoner pilot da se stistim bikom od motorja uvršča tako visoko. ostali dukatiji se pa itak borijo samo z westom. zdej bi pa pašu še komentar od kenija
fatamira
09. 06. 2008 18.25
sestrinjam z motofanom in erikom...sej aje gdo reku da pedrosa ni zasluženo zmagal?noben!si je zaslužu zmago-ampak še vedno ga ni čez rossija :PPP....letos stoner verjetno nima več šans za osvojitev prvenstva, za rossijem zaostaja 50 točk (bi mogu zdej kr 2 dirki zmagat pedrosa pa rossi bi mogla pa na obeh odstopit pa še to bi se šele izzenaču z rossijem, če pa zmaga zdej npr. 2 dirke stoner pa rossi in pedrosa osvojita stopničke pa se tut nebo nič poznalo u njegovem napredku)...
eriik
09. 06. 2008 18.02
Sej nihče ne pravi da se ni izkazal. Itak da je zasluženo zmagal. Pedrosa je odličen voznik. In če lahkdo kdo letos rossiju predstavlja oviro pri osvojitvi naslova svetovnega prvaka je to prav on in ne Stoner.
MoToFaN
09. 06. 2008 17.58
raul67: Ti si cel bogi. Si le še eden od ljudi, ki ne prizna da je rossi enostavno najboljši! Itak da jih je prehitel po ravnini, saj se jim je vsem prilepil na rep že pred ravnino. Če pa iz zavetrja ne bi mogel prehitet, pol pa tk konc. Stonerju je bil v zavetrju pa ga ni mogu. Tu je dokaz da je ducati še vedno zeloo zelo dober. Če pa kamenko ne zna vozit po ovinkih je pa sam kriv. Poleg tega je 2 prehitel v ovinkih in sicer dovija in Stonerja in to v dveh zaporednih ovinkih. Pa da ne pozabimo na to da Rossi izjemno pozno zavira in da je tu ključ do prehitevanja na koncu ravnine. Ne rečem da ima slab motor...daleč od tega. Yamaha je letos super mašinca, ampak pedrosa še daleč ni tako dober da bi kr tk pustil vse zadaj, tako da so verjetn kr dobr poštimali motor. Pa še michelinke so še vedno dosti boljše od bridgestonk. Dani je imel srečo da ni Rossi prej prišel na drugo mesto, ker vsi, ki kaj vedo o pedrosi, vedo da zmaga večinoma le če pobegne že na začetku. Drugače pa lepa predstava pedrose. Še zadnje: Zadnji dve sezoni je rossi imel vse prej kot konkurenčen motor, poleg tega pa veliko smole in tudi poškodbe. Nobenmu ni tolikokrat crknu motor kot njemu. In tudi s takim motorjem se je obe leti boril za naslov.
raul67
09. 06. 2008 15.52
Kur*a ste bogi ej - res!!! Torej res ni važno kaj kdo naredi na dirki pa keri pride rossi skoti cilj - sam klatite skos z njim drugega pa nobenga ne vidite... Itak da je vse prehiteval - sej ma najboljši motor - skoraj vse je prehitel na štartno ciljni ravnini (razen Stonerja ki ima v ovinkih podobno okretnost kot če bi se vozil z žakljem). Rossi bi lah včeraj startal s 1. ovinka pa bi ga dani še vedno pohodil kr če nekdo že v 2. krogu postavi rekord proge, do sredine dirke pa si privozi 8 sekund prednosti (in to na hondi za katero mi noben ne bo govoril da je boljša al pa vsaj enakovredna rossijevi Yamahi) - mu morš pač priznat da je boljši - jebi ga!! Še Rossi mu je - z aplavzom na koncu - Sam če celo dirko ne gledate drugo kot številko 46 potem pač ne morete videt da je v moto gp vsaj 6 zares vrhunskih dirkačev in da jih tut Rossi ne more premagat brez zares konkurenčnega motorja (to smo lepo videli tut v zadnjih 2 sezonah). Sej je car - itak, sam vsekakor pa ni edini...
fatamira
09. 06. 2008 14.09
jaa in č ni zmagu, je biu pa zato 2. in še vedno vodi u skupnem seštevku!!!stoner pa pedrosa pa še nikdar nista zmagala u mugellu pa tut nikol nebota!!sej če to nebi bla pedrosina domača dirka bi biu boj za prvo mesto verjetno bolj odprt....tk ko pa u mugellu.....