MotoGP

Alex Marquez pojasnil padec: Ali bi padel jaz ali pa oba z Doviziosom

Cheste, 10. 11. 2020 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hondin dirkač Alex Marquez, ki se mu je na VN Evrope v Chesteju obetala solidna uvrstitev, je dirko končal s padcem v zaključku dirke, ko se je za las izognil trku z Andreo Doviziosom (Ducati), ki se (vsaj teoretično) še bori za naslov svetovnega prvaka.

Alex Marquez je vpisal še drugo zaporedno ničlo.
Alex Marquez je vpisal še drugo zaporedno ničlo. FOTO: MotoGP

V zaključku dirke za VN Evrope v Chesteju sta za boljši položaj medsebojno obračunala Andrea Dovizioso in Alex Marquez. Ta je na ciljni ravnini v prvem zavoju želel vrniti milo za drago Italijanu, a se je ujel v zanko, zapeljal preblizu Doviziosa in izgubil oprijem sprednje gume, zaradi česar je sledilo – bodisi podaljšanje linije bodisi padec. Alex Marquez je po dirki razložil, da se je zavestno odločil za padec, saj bi, če bi želel podaljšati linijo, pri tem zadel motocikel Doviziosa, s čimer pa bi najverjetneje uničil dirko tako sebi kot Italijanu. 

"Ko prideš s 330 kilometri na uro po ciljni ravnini in imaš pred seboj nekoga, moraš biti pozoren na pretok zraka v zavetrju," je po dirki za VN Evrope, kjer je vpisal drugi zaporedni padec, razlagal Alex Marquez. Ta je že pred dirko dejal, da ga bolj kot varno odpeljana dirka zanimajo stopničke oz. vrhunska uvrstitev. "Ko imaš pred seboj nekoga, je težko zaustaviti motor, ob zavetrju za dirkačem pa je še toliko lažje zadeti v zadek dirkača pred seboj," je pojasnil dirkač Repsol Honde. Katalonec je zatrdil, da je začel zavirati istočasno kot Dovizioso, toda ker je bil ta le malce pred njim, se je "bilo nemogoče zaustaviti". "Imel sem le dve možnosti: ali padeva oba ali samo jaz," je odločitev, ki se je končala (le) z njegovim padcem, pojasnil Marquez. 

"To je moja druga zaporedna ničla tako v Aragonu kot tu smo izgubili točke, tako da sem zaradi tega razočaran," je še dodal mlajši od bratov Marquez, ki je z zadnjimi dirkami dokazal, da se je po polovici sezone odlično privadil na motocikel razreda motoGP. Spregovoril je tudi o izjemno zrelih predstavah rojaka Joana Mira, ki se mu v letošnji sezoni dve dirki pred koncem nasmiha naslov prvaka, saj ima pred najbližjima zasledovalcema 37 točk prednosti. "Pametno je izkoristil priložnost  v tem nenavadnem prvenstvu z zgolj 11 dirkami in poškodbo Marca Marqueza. Tokrat je naredil to, kar prvak mora narediti: vse postaviti na mizo in reči: 'Rad bi zmagal to prvenstvo,'" je zaključil Marquez.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RV6
10. 11. 2020 17.24
+9
Kljub prepoznemu zaviranju in posledično padcu, korektno reševanje kar se je dalo. V tem primeru, zelo fer dirkača in pregrešno lepega Duceja
AS1983
10. 11. 2020 17.06
-7
Pri padcu alexa sm biu bolj presenecen, da ni sabo potegnil ze dovizioso, ki so ga tekmeci recimo ze kar nekajkrat povlekli sabo v padec, za vprasat se je zakaj vecinoma dovizioso, medtem.ko recim marquez pade sam.od sebe zaradi vecinoma agresivne voznje na limitu
RV6
10. 11. 2020 17.21
+3
Večinoma temu botruje Dovijeva neodločnost. Namesto, da bi nekaj brezkompromisno ukrenil, ali se odpeljal naprej, ali se kam zrinil, pasivno čaka na druge, da ga sklestijo po tleh. Žal. Pa mi je eden ljubših dirkačev.
catgod
10. 11. 2020 21.21
-2
rcarlos
10. 11. 2020 17.06
+12
Čisto nasprotje brata... Vem da bi v primeru, da bi to bil njegov brat, padla oba z Dovijem, al oba al pa noben... Tk da svaka čast AM73 ;)
Zantaja
10. 11. 2020 20.35
-2
Goveja župa
11. 11. 2020 09.47
-5
Mark bi se v takem primeru vozu ksne 2sek pred rinsom