MotoGP

Alex Marquez: Boj za naslov? Zavedam se, da sem novinec in kaj vse me čaka

valencia, 05. 12. 2019 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V naslednji sezoni motociklističnega razreda motoGP bosta za tovarniško ekipo Honde vozila brata Marquez. Svetovnemu prvaku kraljevega razreda Marcu Marquezu se je namreč pridružil še Alex Marquez, sveži svetovni prvak razreda moto2. "O mojem naslovu v drugem motociklističnem razredu nihče več ne govori. Ves čas me sprašujejo zgolj in samo o selitvi v motoGP. Kot da prej sploh ne bi dirkal," pravi mlajši od bratov Marquez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alex Marquez in Marc Marquez sta, vsak v svojem razredu, pokorila svetovno motociklistično konkurenco.
Alex Marquez in Marc Marquez sta, vsak v svojem razredu, pokorila svetovno motociklistično konkurenco. FOTO: AP
Selitev Alexa Marqueza k bratu Marcu ni bila nepričakovana. Vrata Honde je mlajšemu Marquezu dokončno odprl Jorge Lorenzo, ki se je pred dnevi po zadnji dirki sezone 2019 v Valencii odločil za konec kariere. Honda je takrat dobila prost dirkaški sedež, Japonci pa so ga ponudili bratu svojega najboljšega voznika. V sezoni 2020 bosta tako za Hondo vozila svetovna prvaka, Marc bo branil letošnjo lovoriko v kraljevem razredu, 23-letni Alex pa bo prvič v karieri okusil najmočnejšo konkurenco. Pogodbo je mlajši Marquez sklenil za eno leto. "Že to, da sem podpisal zgolj za sezono, veliko pove. Ves čas bom pod drobnogledom, ves čas se bom moral dokazovati. Če kdo misli, da mi bo lažje, ker je pri Hondi Marc, se pošteno moti. Verjetno mi bo še težje," je v pogovoru za Gazzetto Dello Sport med drugim dejal Alex Marquez, ki je presenetil s podatkom, kdo mu je bil vzornik v rani mladosti.
Svetovni prvak elitnega motociklističnega razreda motoGP Marc Marquez je pred dnevi uspešno prestal operacijo desne rame. Lani je imel Marquez podoben poseg na levi rami.
 "Dani Pedrosa, kdo pa drug. Naravnost oboževal sem ga. Pravi gospod med dirkači. Takrat še ni dirkal moj brat Marc, ki je šele v zadnjih letih postal moj idol." Alex Maruqez je opazil, da, odkar je pri Hondi, nihče več ne omenja njegove pretekle kariere. "Kot da nikoli ne bi dirkal. Moji rezultati in lovorike iz sezon v moto2 so izbrisani. Šalo na stran. Očitno pa je, da ljudi bolj ali manj zanima zgolj motoGP. Navaditi se bom moral na takšne razmere," piše rožnati italijanski športni časnik. "Seveda je moj veliki cilj, da nekoč postanem prvak v razredu motoGP," je napovedal španski dirkač, ki se je kar dobro znašel na uvodnih testiranjih z novim motociklom.

Brata Alex in Marc Marquez po zmagi Marca v Le Mansu
Brata Alex in Marc Marquez po zmagi Marca v Le Mansu FOTO: motoGP
"Potreboval bom še nekaj časa. Preko noči ne gre. Velika sprememba je presedlati iz moto2 v motoGP. Ogromna, pravzaprav." Alex se zaveda, kako pomembno in dobrodošlo pomoč bo imel v starejšemu bratu in klubskemu kolegu Marcu. "Marc je moj motiv, je nepogrešljiv v moji karieri. Veliko lažje mi bo spopasti se z novimi izzivi v močnejšem razredu."
Motociklistična sezona 2020 se bo začela 8. marca v Katarju.

Alex Marquez velja za bolj nadarjenega dirkača v svetu motociklizma v zadnjih letih. "A zgolj talent ne prinaša uspeha. To je le del tistega, kar potrebuješ za uspeh. Vse ostalo je trdo delo. Pripravljen sem nanj." Mlajši od bratov Marquez se zaveda, da bo imel, za razliko od Marca, povsem druge cilje v prihajajoči sezoni. "On se bo gotovo boril za novo lovoriko, jaz pa si bom utrjeval pot med izbranci. Ne pričakujem vrhunskih dosežkov uvodoma. Potreben bo čas. In veliko potrpljenja z vseh strani," trezno razmišlja aktualni svetovni prvak razreda moto2, ki ne beži od dejstva, da bosta z Marcom tudi velika rivala pri Hondi. "Ko se boriš za velike stvari, ko biješ bitke za svetovni naslov, so vsi tvoji konkurenti. A sem še zelo daleč od tega, da bom Marcu neposredni konkurent. Vem pa, da ljudje okoli naju komaj čakajo, da se udariva. Verjetno pričakujejo, da se bova nato v garaži postrani gledala. Ne verjamem, predobro ga poznam. Morda bova konkurenta na stezi, a to najine bratske ljubezni ne bo zmanjšalo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cricek42
06. 12. 2019 15.27
-13
Alex ni Marc. Poglejte si MM prve kilometre na GP motorju in njegove rezultate v rookie sezoni ("MM Beyond the smile" YT je precej zgovoren) pa bo jasno kako bi se moral vozit v Valenciji in Jerezu, če bi bil iz enakega testa. To da se NE govori o Alexovem naslovu v moto2 je zanj dobro, ker je vsem jasno, da bi ga Binder pojedu, če ne bi KTM totalno zgrešil s paketom na začetku sezone in porabili polovico sezone, da je odpravili težave z motociklom. Če pogledate rezultate po dirki v Brnu in preslikate to na celotno sezono, je jasno da Alex niti v sanjah ne bi dobil naslova. Vendar je vsaka stvar za nekaj dobra. Tako bo vsaj enkrat sedel na enakem motociklu kot Marc in bomo za vedno dobili potrditev o tem ali je samo "brat od" ali je lahko svetovni prvak v najmočnejšem razredu. Bi bilo veliko bolj zanimivo videti BB na Hondi, ki mu je zaradi stila vožnje pisana na kožo. Mogoče čez 1 leto, če se Repsol res razide z Hondo. Verjetno nas vse najbolj zanima, kaj lahko FQ ob polni podpori Yamahe naredi iz motorja, ki naj ne bi bil konkurenčen (po besedah vemo koga). Upam, da jim uspe dobiti tistih 10 do 15 km/h in obdržati hitrost v zavojih. Se pa bojim da v tem trenutku žal ni nikogar, ki bi imel več talenta kot MM. Žal zato ker me zanimajo tesni obračuni in zanimive dirke skozi celotno sezono in mi je vseeno kdo zmaguje. Edino kar lahko ustavi Marca je on sam, oziroma poškodbe, ki ob številu padcev ki jih pridela vsako leto, s časoma lahko postanejo vedno večji problem. Ducati pa naj odpre mošnjiček in pripelje nekoga, ki bo sposoben zmagovati. Je Stoner dokazal, da je mogoče, vendar žal Danilo ni kaliber dirkača, ki si zasluži sedeti na Ducatijevem tovarišem motociklu. Dovi bi bil lahko potencialno drugi voznik in opravljal solidno delo pri razvoju dirkalnika in "ščitil hrbet" prvemu dirkaču v ekipi. Verjetno je to tudi vloga, ki jo še lahko opravlja VR. Upam, da ekipe naredijo čim boljše delo do naslednje sezone in da bomo priča bolj izenačeni in napeti sezoni. Dirk kjer MM vozi sekundo na krog hitreje od ostalih si verjetno ne želi nihče. Pa lep pozdrav vsem!
Hayek
07. 12. 2019 16.31
-7
a je kdo rekel, da je Alex drugi Marc? ni, mogoče pa se lahko razvije v šampiona. binder kaže velik potencial, kaj bi bilo če bi bilo? koga briga, alex je prvak.
AS1983
05. 12. 2019 21.54
-9
Alex bo imel v zacetku zagotovo se nekaj tezav v motogp
bonkintos
05. 12. 2019 15.34
+43
Alex ti kot Markov bratec dobiš malo večjo šobo in malenkost več zraka tako ,da boš vedril okoli petnajstega mesta.
Hayek
07. 12. 2019 16.35
-10
boki ti si opstal tam nekje v 80ih. panker sicer glede na avatar najbrž nisi bil.
Hayek
07. 12. 2019 16.35
-13
HUSO BOSS
05. 12. 2019 15.21
+48
Naj že enkrat za vselej pokaže svojo punco tako kot Rossi..
Hayek
05. 12. 2019 15.24
-44
resnicaosvobaja
05. 12. 2019 18.52
-37
jarti?
07. 12. 2019 21.55
+3
DirtySanchez
05. 12. 2019 15.09
+34
Še slabši bo kot jorja lorenzo.
bcaaa
05. 12. 2019 15.08
+31
prehitro ga ni za odpisati ( pravi primer za to je Fabio), a vendar njegova kariera v motogp se bo verjetno kmalu končala..po tej enoletni pogodbi bo zaradi ultimata Marca hondi dobil še eno dvoletno pri hondi, nato mogoče še sezono ali dve zdrži pri kaki Avintii, nato pa selitev v wsbk, kjer se bo boril za top10.. enostavno ni material zmagovalca. 5sezon je potreboval v top ekipi za naslov v moto2, s tem da je potrebno vedeti, da bi ga Binder letos za salo posekal če bi bile na sporedu še 2 ali 3 dirke oz če nebi bil ktm katastrofalen motor v prvi polovici sezone.. obstaja pa tudi možnost, da mu bo motoGp motor bolj ustrezal kot moto2 ( kot naprimer Fabiu), ampak če pogledaš prva testiranja v valenciji in jerezu (ki sicer ne pomenijo prav dosti) temu ni tako
Staritrg
05. 12. 2019 14.31
+18
Honda naj bi imela pogodbo z Repsolom samo še za 2020. Nato pa naj ne bi želeli podaljšati zaradi Repsolovega favoriziranja španskih dirkačev.
march76
05. 12. 2019 15.28
-25
Ne vem,če obstaja kje ekipa da ne bi želela podaljšati sodelovanja s sponzorjem....
Staritrg
05. 12. 2019 16.17
+33
Honda lahko izbira sponzorje... malo poguglajte pa boste prebrali članek na to temo...
Otancici
05. 12. 2019 18.56
-25
Staritrg, ravno vceraj sem polsusal spanskega novinarja Manuella Pesina, kateri je dejal, da si Honda zeli novega sponzorja,(sodelovanje Repsol in Honda, mislim da 26let) kateri bi deloval bolj globalno in ne samo v Spaniji, kot to pocne Repsol. Glede pilotov je pa tako, dokler bo za njih dirkal Marc, bo imel on zadnjo besedo glede vsega. To si je prisluzil z rezultati in brezkompromisno predanostjo tej znamki. No, da se vrnem na prejsnjo debato glede glavnega sponzorja. Najvec moznosti imata Shell in Red bull, kateri je ze zdaj eden od Marcovih sponzorjev. Sicer pa se jih se nekaj bucka za to mesto in ja, res je kot si dejal Honda ima res sladke probleme in lahko izbira sama kdo bo imel najvecji del motorja pobarvan v sponzorske barve.
Staritrg
05. 12. 2019 20.19
+18
Otancici, je tako. Shell in Red Bull sta glavna kandidata. Za glavnega sponzorja se omenja Red Bull, ker ima največ oziroma najboljše izkušnje z marketingom. Ima pa Honda zelo veliko željo pripeljati japonskega dirkača, kar pa jim zopet ni uspelo. Upam, da ne bo zaradi takih stvari prišlo do razhajanj znotraj moštva...
jarti?
07. 12. 2019 21.59
+3
Hayek
05. 12. 2019 14.05
-78
seveda mu privoščimo dobro kariero tudi v motogp. lepo se mi tudi zdi, da si je za vzornika izbral Danija, ki je res športnik v pravem pomenu besede. ta rumeni pa, brzdajte svojo nevoščljivost, samo kažete svojo majhnost.
Musti
05. 12. 2019 13.36
+56
Nikoli nič ne bo naredil v elitnem razredu
march76
05. 12. 2019 14.20
-51
Prehitro ga ni treba obsojat sigurno pa ni tako dober kot Marc....
janezdollar
05. 12. 2019 13.16
+64