23°C

Ambiciozna Aprilia bo z Espargarojem in Vinalesom lovila druge zaporedne stopničke

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Ž.K. /
KOMENTARJI
17
Karavana motoGP se ta konec tedna po petih dirkah seli nazaj v Španijo. Na veliki nagradi Aragonije bo imela velike ambicije ekipa Aprilia Racing Team Gresini, za katero je Aleix Espargaro v Silverstonu pridirkal sploh prve stopničke, sedaj pa bo zanjo nastopal tudi Maverick Vinales, ki je v svoji karieri že 28-krat stal na odru za zmagovalce.

Aleix Espargaro se vrača na dirkališče, kjer je leta 2014 osvojil svoje sploh prve stopničke v prestižnem motociklističnem razredu. Takrat je bil od njega hitrejši zgolj rojak Jorge Lorenzo. Za Španca je po prvih stopničkah sledilo sušno obdobje, ki ga je prekinil šele na minuli tekmi v Silverstonu, kjer je Aprilii priboril sploh prve stopničke v motoGP-jevi moderni eri.

32-letnik je od drugega mesta leta 2014 dirke v Aragoniji konstantno zaključeval med šestim in osmim mestom, kljub lanskemu trinajstemu pa se bo v Aragonijo z veseljem vrnil: "Dirkališče v Aragoniji mi je všeč. Sem v dobri formi in motor dela dobro. V Aragoniji smo po navadi konkurenčni, tako da bomo videli, kako bomo tokrat z novim motorjem," je pred odhodom v Španijo dejal Espargaro.

Aleix Espargaro
Aleix EspargaroFOTO: AP

"Kot kaže, dirkališče ni najbolj po godu Fabiu (Quartararoju), zato zna biti tempo počasnejši. Zagotovo se bomo ponovno borili za stopničke, to je vselej naš cilj, ki pa je bil zdaj končno dosežen. Ampak sedaj si želimo več in mislim, da smo pripravljeni na boj za zmagovalni oder," je o svojih možnostih dejal Katalonec.

Colin Edwards
Colin EdwardsFOTO: AP

Espargaro je v dirkaškem smislu pozno dozorel, saj je v zgodovini motoGP-ja na tretjem mestu dirkačev, ki so potrebovali največ dirk, preden se jim je uspelo prvič zavihteti na stopničke. To mu je uspelo na njegovi 72. dirki, leta 2014 prav v Aragoniji. Več dirk za dosego prvih stopničk sta potrebovala le John Hopkins (81) in njegov mlajši brat Pol Espargaro, ki se mu je na stopničke uspelo uvrstiti na njegovi 86. dirki v razredu motoGP.

Espargaro se bo še do konca sezone poskusil izogniti enemu izmed neslavnih rekordov dirkanja v najprestižnejšem motociklističnem razredu. Na lestvici dirkačev z največjim številom dirk brez zmage namreč beleži visoko drugo mesto, saj je nastopil že na 191 dirkah, ob tem pa še ni okusil slasti zmage. Pred njim je samo še bivši ameriški dirkač Colin Edwards, ki mu ni uspelo zmagati na 196 dirkah, tako da ima Španec še štiri priložnosti, da se Američanu ne pridruži na samem vrhu neslavne lestvice.

Proste treninge, kvalifikacije in dirke razredov moto3, moto2 in motoGP si lahko v živo ogledate na VOYO!

Če ne bo uspelo Espargaroju, bo imela Aprilia tokrat v ognju še eno precej vroče žezlo. V Aragoniji bo namreč prvič na sedežu Aprilie štartal zmagovalec devetih dirk Maverick Vinales, ki se je nedavno predčasno razšel z Yamaho. 26-letnik je letošnjo sezono otvoril z zmago v Katarju, na stopničkah pa je nazadnje stal konec junija v Assnu. Vinales je v svoji karieri že štirikrat končal tik pod zmagovalnim odrom in bo zato imel v Aragoniji še toliko večjo željo po uspehu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Nismo še na nivoju Yamahe, smo pa na dobri poti. Mislim, da bo Maverick užival v vožnji na Aprilii, moral pa se bo nekoliko prilagoditi. Ampak kot sem sam dokazal, se motor lahko kosa z Yamahinim," je o novem moštvenem kolegu dejal Espargaro, za katerega je to že peta sezona pri Aprilii. 

"V petih letih, odkar sem tu, sem vedno poskušal narediti motor čim bolj konkurenčen. Nikoli nisem poskušal prilagoditi motorja sebi, vedno sem sebe poskušal prilagoditi motorju. Seveda sem svoje želje vedno posredoval inženirjem, a vedno z namenom, da ohranimo prednosti motorja in izboljšamo njegove slabosti. To je projekt, ki traja že pet let, in veliko smo storili predvsem po prihodu Massima Rivole v zadnjih dveh letih. Sedaj se nam opravljeno delo obrestuje," je prepričan prvi sedež Aprilie.

VN Aragonije pasica
VN Aragonije pasicaFOTO: 24ur.com