MotoGP

Ambiciozna Aprilia bo z Espargarojem in Vinalesom lovila druge zaporedne stopničke

Alcañiz, 07. 09. 2021 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Karavana motoGP se ta konec tedna po petih dirkah seli nazaj v Španijo. Na veliki nagradi Aragonije bo imela velike ambicije ekipa Aprilia Racing Team Gresini, za katero je Aleix Espargaro v Silverstonu pridirkal sploh prve stopničke, sedaj pa bo zanjo nastopal tudi Maverick Vinales, ki je v svoji karieri že 28-krat stal na odru za zmagovalce.

Aleix Espargaro se vrača na dirkališče, kjer je leta 2014 osvojil svoje sploh prve stopničke v prestižnem motociklističnem razredu. Takrat je bil od njega hitrejši zgolj rojak Jorge Lorenzo. Za Španca je po prvih stopničkah sledilo sušno obdobje, ki ga je prekinil šele na minuli tekmi v Silverstonu, kjer je Aprilii priboril sploh prve stopničke v motoGP-jevi moderni eri.

32-letnik je od drugega mesta leta 2014 dirke v Aragoniji konstantno zaključeval med šestim in osmim mestom, kljub lanskemu trinajstemu pa se bo v Aragonijo z veseljem vrnil: "Dirkališče v Aragoniji mi je všeč. Sem v dobri formi in motor dela dobro. V Aragoniji smo po navadi konkurenčni, tako da bomo videli, kako bomo tokrat z novim motorjem," je pred odhodom v Španijo dejal Espargaro.

Aleix Espargaro
Aleix Espargaro FOTO: AP

"Kot kaže, dirkališče ni najbolj po godu Fabiu (Quartararoju), zato zna biti tempo počasnejši. Zagotovo se bomo ponovno borili za stopničke, to je vselej naš cilj, ki pa je bil zdaj končno dosežen. Ampak sedaj si želimo več in mislim, da smo pripravljeni na boj za zmagovalni oder," je o svojih možnostih dejal Katalonec.

Colin Edwards
Colin Edwards FOTO: AP

Espargaro je v dirkaškem smislu pozno dozorel, saj je v zgodovini motoGP-ja na tretjem mestu dirkačev, ki so potrebovali največ dirk, preden se jim je uspelo prvič zavihteti na stopničke. To mu je uspelo na njegovi 72. dirki, leta 2014 prav v Aragoniji. Več dirk za dosego prvih stopničk sta potrebovala le John Hopkins (81) in njegov mlajši brat Pol Espargaro, ki se mu je na stopničke uspelo uvrstiti na njegovi 86. dirki v razredu motoGP.

Espargaro se bo še do konca sezone poskusil izogniti enemu izmed neslavnih rekordov dirkanja v najprestižnejšem motociklističnem razredu. Na lestvici dirkačev z največjim številom dirk brez zmage namreč beleži visoko drugo mesto, saj je nastopil že na 191 dirkah, ob tem pa še ni okusil slasti zmage. Pred njim je samo še bivši ameriški dirkač Colin Edwards, ki mu ni uspelo zmagati na 196 dirkah, tako da ima Španec še štiri priložnosti, da se Američanu ne pridruži na samem vrhu neslavne lestvice.

Proste treninge, kvalifikacije in dirke razredov moto3, moto2 in motoGP si lahko v živo ogledate na VOYO!

Če ne bo uspelo Espargaroju, bo imela Aprilia tokrat v ognju še eno precej vroče žezlo. V Aragoniji bo namreč prvič na sedežu Aprilie štartal zmagovalec devetih dirk Maverick Vinales, ki se je nedavno predčasno razšel z Yamaho. 26-letnik je letošnjo sezono otvoril z zmago v Katarju, na stopničkah pa je nazadnje stal konec junija v Assnu. Vinales je v svoji karieri že štirikrat končal tik pod zmagovalnim odrom in bo zato imel v Aragoniji še toliko večjo željo po uspehu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nismo še na nivoju Yamahe, smo pa na dobri poti. Mislim, da bo Maverick užival v vožnji na Aprilii, moral pa se bo nekoliko prilagoditi. Ampak kot sem sam dokazal, se motor lahko kosa z Yamahinim," je o novem moštvenem kolegu dejal Espargaro, za katerega je to že peta sezona pri Aprilii. 

"V petih letih, odkar sem tu, sem vedno poskušal narediti motor čim bolj konkurenčen. Nikoli nisem poskušal prilagoditi motorja sebi, vedno sem sebe poskušal prilagoditi motorju. Seveda sem svoje želje vedno posredoval inženirjem, a vedno z namenom, da ohranimo prednosti motorja in izboljšamo njegove slabosti. To je projekt, ki traja že pet let, in veliko smo storili predvsem po prihodu Massima Rivole v zadnjih dveh letih. Sedaj se nam opravljeno delo obrestuje," je prepričan prvi sedež Aprilie.

VN Aragonije pasica
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rush rush
09. 09. 2021 08.51
Aprilia je konkurenčen motor, dirkač tudi, torej ni formule, da uspeha ne bi bilo. Seveda je pa v celotno shemo vpetih še veliko drugih dejavnikov, pustimo se presenetiti... Če ne bo že takoj imel začetnike sreče, bodo v nadaljevanju razultati zagotovo prišli. Dajmo Vinales!
nightifly
07. 09. 2021 20.11
+12
Mediji so se razpisali tudi o potezah Vinalesa v zadnjih letih Yamahine garaze. Pocel je tudi nenavadne stvari , odpuscal je sposobne tehnike ,ki so bili v preteklosti ze odlicni profesionalci drugim dirkacem , najbolj verjetno pa je ,da je bil za to kriv tudi Maverickov oce , ki je imel velik vpliv v garazi in sprejemal cudne odlocitve . Tudi zato smo v vseh sezonah videli mocno psihicno nihanje vinalesa v rezultatih . Kdo ve ,kaj je vse res ,toda tak zelo brutalen konec z Yamaho ni nihce pricakoval . Zdaj je Maverick v Aprilii pricel s popolnoma renovirano zasedbo , torej lahko samo pocakamo ,da vidimo v nekaj dirkah kaj se bo iz tega izcimilo . Aprilia je zdaj motor z velikim potencialom , in ce ga ne bosta at dva dirkaca spravila pod sam vrh bi bila prav skoda . ///// Giovanni Mattarollo – Sef vseh del ,,, Luca Conti – Inzenir - telemetria,,,, Nicolò Ceccato – Inzenir dirk .piste,,,, Roberto Simionato – Sef mehanikov,,, Simone Alessandrini –Mehanik,,,, Filippo Tognoni – Mehanik,,,, Gianluca Peretti – Mehanik,,,, Matteo Frigo – Tehnik vzmetenja,,,, Iñigo Borja Garcia Nieto Guitart – Assistent - pitlane....
jezdimir
08. 09. 2021 12.25
+11
Glej Korl vsi vemo da se je Vinales večkrat sporekel z Markecom, tako da po vsej verjetnosti ravno podlež nosi večino krivde za njegove neuspehe, zelo podobno kot tudi stoji za neuspehi Danija pa še koga, če smo realni...hehehe
jezdimir
08. 09. 2021 13.20
+4
Seveda da si Korl, vem da ti je nerodno priznat...hehehe
number46
07. 09. 2021 17.25
+1
Res me zanima kako se bo Vinales obnesel na dirki z Apriiljo. Res, da je imel odličen test,... Ampak to je tudi imel z Yamaho.
Uporabnik2066124
07. 09. 2021 17.57
+14
Jaz sem preprican, da je bila kuhinja v ozadju, ker nima pravih in mocnih sponzorjev v ozadju........ Najprej me bodo zanimali njegovi starti in razmerje med treningi in dirko
Samsung Android
08. 09. 2021 11.40
Najprej mora špagetar pod nogami vzdržati nekaj dirk.....potrem pa se bo voznika ocenjevalo.
blazter
07. 09. 2021 16.45
+2
125 je bla zakon...
blackkesi
07. 09. 2021 12.46
+3
Vinales zna biti hiter če se mu use poklopi sploh pa če bo motiviran.
Uporabnik2066124
07. 09. 2021 12.25
+13
Sedaj Vinales vec ne bo imel tezav s starti in podobno, da bi krivili njegovo psiho.......