MotoGP

Aprilia postala pomemben 'igralec' v karavani: Hočemo še več!

Madrid, 28. 01. 2023 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
2

Apriliin dirkač Aleix Espargaro se je v sezoni 2022 šestkrat uvrstil na stopničke elitnega razreda motoGP, od tega je enkrat splezal celo na najvišjo zmagovalnega odra. Šlo je za VN Argentine na stezi Ricardo Tormo. Še več, prav do zadnje dirke v sezoni je bil v igri, da osvoji mesto med prvimi tremi, ko gre za skupni seštevek svetovnega prvenstva v kraljevem razredu motoGP. Na koncu je izkušeni Španec končal na četrtem mestu, v prihajajoči sezoni pa ga vodstvo Aprilie pričakuje še kakšno stopničko višje ...

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prva testiranja v Jerezu
    02:02
    Iz 24UR: Prva testiranja v Jerezu
  • Iz 24UR: Dirkači se praviloma ne znajdejo na smučeh, a ...
    02:13
    Iz 24UR: Dirkači se praviloma ne znajdejo na smučeh, a ...
  • Ducatijeva predstavitev novega motocikla
    02:22
    Ducatijeva predstavitev novega motocikla
Romano Albesiano, Massimo Rivola, Aleix Espargaro in Maverick Vinales
Romano Albesiano, Massimo Rivola, Aleix Espargaro in Maverick Vinales FOTO: motogp.com

Ekipi Aprilie se lahko, če se ozre nazaj k sezoni 2022 razreda motoGP, kar smeji. Aleix Espargaro se je v letu 2023 prvič v karieri posladkal z zmago na posameznem Grand Prixu, šlo je za VN Argentine, ob tem pa je bil vse do zadnjega celo v igri za preboj na zmagovalni oder v skupni razvrstitvi sezone. 

Naslednja sezona se bo začela marca 2023 v portugalskem Algarveju, v njej bo predvidoma 21 dirk.

Na koncu je končal na četrtem mestu v skupnem seštevku z osvojenimi 212 točkami. Brez kančka dvoma je za 33-letnim dirkačem Aprilie najboljša sezona doslej. "Šest stopničk je nekaj, kar nas veseli, in nekaj, na čemer lahko gradimo," je v pogovoru za Corriere Dello Sport "ustrelil" direktor ekipe Aprilia Romano Albesiano. "Ob tem me veseli spoznanje, da Aleix sploh še ni pokazal vsega. Še veliko ima rezerv, čeprav je zelo izkušen dirkač," opaža prvi med enakimi pri Aprilii. "Škoda, da je v zaključku lanske sezone malce padel z rezultati. Prav lahko bi se zgodilo, da bi končali na zmagovalnem odru v konkurenci dirkačev. Tudi s skupnim četrtim mestom smo več kot zadovoljni in tudi tretjim med konstruktorji," sporoča Albesiano, ki se je ekipi pridružil leta 2017, in od tedaj je italijansko moštvo le še napredovalo in si v lanski sezoni izborilo status ekipe, na katero je potrebno računati na vsaki dirki, ko gre za razplet pri vrhu ... "Postali smo pomemben igralec v motociklistični karavani. Hvala vsem, ki so pripomogli na tej naši poti."

Aleix Espargaro je lani dosegel šesto stopničk. Tudi eno zmago.
Aleix Espargaro je lani dosegel šesto stopničk. Tudi eno zmago. FOTO: AP

Odnos z Aleixom je poseben ...
Aleix Espargaro in Romano Albesiano se čutita na vsakem koraku. Nekaj, kar je olajšalo delo ekipi in Aprilio pripeljalo na precej višjo raven. "Imava poseben odnos. Vedno je bil naš paradni konj, če se lahko tako izrazim, a nikoli ni kazal znakov, da je pomembnejši od drugih. Vedno znova je postavljal ekipo na prvo mesto in mislim, da je prav zaradi tega v zadnjih letih naredil gromozanski korak naprej v karieri. A sem prepričan, da še ni rekel zadnje besede. Če smo bili lani četrti v skupnem in tretji v konstruktorskem boju, potem avtomatično v naslednji sezoni želimo stopničko višje. Aleix lahko še močno napreduje in mislim, da je pred nami lepa prihodnost." O koncu sodelovanja sploh ne razmišlja. "Skupaj smo že dobrih pet let. čeprav je nekako v veljavi, da se po treh-štirih letih dirkači izmenjujejo v ekipi, pa smo mi stkali poseben odnos, tako da o kakšnem zasičenju ni govora. Mislim, da bomo še dolgo skupaj," je pogovor z italijanskim športnim časnikom končal šef Aprilie.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tenma
31. 01. 2023 17.44
-3
Motor že imajo ok, sam pilotov nimajo...
belidirkac
29. 01. 2023 21.36
+7
Fantje v ekipi,tudi na krilih lanskih uspehov,delajo dobro. Letos imajo 4 motocikle na gridu. Motor ostaja enak,90-stopinjski V4. Nov je Aprilijin sistem mehansko spremenljivega krmiljenja ventilov,ki omogoča več moči pri visokih vrtljajih,v območju srednjih vrtljajev pa moči ne izgublja. Upajo na boljši oprijem zadnjega kolesa,kar poskušajo rešiti s spremenjeno aerodinamiko. Okrog zadnjega sedeža je kar nekaj sivih con. Že lani smo videli tisto majhno krilce,ki zelo pomaga,pravi Albesiano.S tem bi razbremenili zavore,več bi lahko zavirali z motorjem. Vsi štirje dirkači so novo aerodinamiko preizkušali v vetrovniku. Majhen spojler,,ground effect" pred zadnjm kolesom je tudi njihov izum,ostali so ga kopirali.