MotoGP

Bagnaii kvalifikacije, v prvi vrsti še Binder in Vinales, v moto2 Acosta, v moto3 pa Veijer

Spielberg, 19. 08. 2023 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Deseti dirkaški vikend motociklistične sezone dosega vrhunec. Pred nedeljsko osrednjo dirko za VN Avstrije je bilo v soboto vse v znaku kvalifikacij vseh razredov in sprinterske dirke. V skupni razvrstitvi v razredu motoGP je sicer krepko vodilni aktualni šampion Italijan Francesco Pecco Bagnaia, ki bo ostal na prvem mestu tudi po VN Avstrije. Na jutranjem ogrevanju je bil v kraljevem razredu pred vsemi Južnoafričan Brad Binder. Sledile so kvalifikacije. Skozi sito počasnejše skupine sta se v hitrejšo prebila Avstralec Jack Miller in Italijan Luca Marini. Najboljši položaj na sprinterski dirki si je nato zagotovil Bagnaia, družbo v prvi vrsti pa mu bosta delala Binder in Španec Maverick Vinales. Kvalifikacije v moto3 je prvič v karieri dobil Nizozemec Collin Veijer, v moto2 pa je bil pred vsemi Španec Pedro Acosta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zarco najhitrejši na prvem prostem treningu, Bezzecchi pa z rekordom steze na drugem
    02:25
    Iz 24UR: Zarco najhitrejši na prvem prostem treningu, Bezzecchi pa z rekordom steze na drugem
  • Vrhunci petkovega programa v Spielbergu
    01:11
    Vrhunci petkovega programa v Spielbergu
MotoGP – VN Avstrije
MotoGP – VN Avstrije FOTO:

Sobotni program v Spielbergu so odprla ogrevanja vseh motociklističnih razredov. V kraljevem se je najbolje "ogreval" Južnoafričan Brad Buinder, za njim pa sta se zvrstila v Avstriji ves čas vroči Marco Bezzecchi, ki je v petek celo zrušil rekord steze ter Španec Maverick Vinales, ki v Spielbergu kaže znake "preporoda". V takšnem razmerju moči so predstavniki motociklistične elite začeli s kvalifikacijami počasnejše skupine, na stezi pa je dirkače ves čas božalo sonce in posledično odlični pogoji na stezi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prostor za preboj v hitrejšo skupino je bil le za dva srečneža in že v uvodnih krogih sta bila najbližje cilju Avstralec Jack Miller in Španec Pol Espargaro. Dolgo je kazalo, da bo omenjenemu tandemu uspel preboj v hitrejšo, nato pa je v samem finišu kvalifikacij zablestel Italijan Luca Marini in si zagotovil napredovanje v boljšo skupino. Marc Marquez je imel vnovič težave in je končal na osmem mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Takoj za tem se je na stezo podala hitrejša skupina. Sprva se je z najboljšim časom izkazal Španec Maverick Vinales, ki je lep čas držal "pole position" za sprintersko dirko, nato pa se je v samem finišu kvalifikacij izstrelil aktualni šampion in vodilni v prvenstvu Francesco Bagnaia z najhitrejšim časom. Aktualni svetovni prvak je vpisal 16. najboljši startni položaj v karieri, petega na desetih letošnjih dirkah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odličnemu Italijanu bosta na sprinterski dirki družbo v prvi vrsti delala Binder in Vinales. Italijan Bezzecchi, trenutno tretji v razvrstitvi prvenstva, ki je v petek med kvalifikacijskim treningom postavil nov rekord kroga na dirkališču Red Bull Ringu, je v kvalifikacijah postavil (šele) sedmi čas. Drugo vrsto na sprinterski dirki so si zagotovili Avstralec Miller, Španec Alex Marquez in Italijan Marini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V najšibkejšem razredu moto3 je bil na jutranjem ogrevanju, šlo je uradno za tretji prosti trening, pred vsemi Španec Jaume Masia, po napovedih tudi glavno favorit za zmago na nedeljski osrednji dirki. Poleg njega sta se s hitrim krogom izkazala še Kolumbijec David Alonso in Japonec Ajumu Sasaki. Tudi v kvalifikacijah je sprva kazalo na najboljši čas Masie. V optimalnih pogojih na stezi so se nato z najboljšim časom dirkači hipoma izmenjavali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je to običajno se je vrstni red še nekajkrat premešal, odločilni del pa se je pričakovano zgodil ob izteku kvalifikacij, ko je nekaterim še uspelo pod streho spraviti hitri krog. na koncu se je pole positiona (presenetljivo) razveselil Nizozemec Collin Veijer, ki je sploh prvič zmagal v kvalifikacijah. Družbo na nedeljski dirki mu bosta v prvi vrsti delala Španec Daniel Holgado in Turek Deniz Oncu, četrti čas pa je postavil Masia.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V srednjem razredu so se dirkači najprej potegovali za mesta v hitrejši kvalifikacijski skupini, kjer je bilo mesta za štiri srečneže. Španec Sergio Garcia, Nemec Lukas Tulović, Italijan Dennis Foggia in Južnoafričan Darryn Binder so si privozili mesto med tistimi, ki se bodo borili za čim boljša mesta na nedeljski VN Avstrije. Kvalifikacije je nato dobil Španec Pedro Acosta, v prvi vrsti na nedeljski dirki pa bosta še Celestino Vietti in Japonec Ai Ogura

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Silverstonu junak Aleix Espargaro
Spomnimo, Španec Aleix Espargaro (Aprilia) je zadnji zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP, ko je v Silverstonu šlo za VN velike Britanije. V zadnjem krogu dirke na otoku je izkušeni Španec za zmago prehitel vodilnega v seštevku sezone Italijana Francesca Bagnaio (Ducati), tretji je bil Južnoafričan Brad Binder (KTM). Dirkač ekipe VR46 Marco Bezzecchi je na treningu potrdil prevlado Ducatija na tem avstrijskem dirkališču. Na koncu mu je sicer zmanjkalo goriva in ga je do garaže zapeljal kar njegov šef in vzornik Valentino Rossi. Medtem ko je imel po dolgem času dobre občutke Fabio Quartararo, pa se težave za Marca Marqueza nadaljujejo. 

Po ničli pred dvema tednoma v Silverstonu se Marco Bezzecchi zaveda, da mora nadoknaditi čim več točk, če želi v prvenstvu ujeti Francesca Bagnaio. V Spielbergu je postavil nov rekord steze. In to kljub temu, da je v zadnjem hitrem poskusu ostal brez goriva. "Odpeljal sem tri kroge, v tretjem pa se je motor ugasnil. Imel sem malce sreče, da je moj čas zdržal, da me ni nihče prehitel. A smo veliko tvegali." Ob stezi je dogajanje podrobno opazoval Valentino Rossi, ki je svojega vajenca nato odpeljal nazaj do garaže.

Marco Bezzecchi
Marco Bezzecchi FOTO: AP

Dobro formo Aprilie je z drugim časom potrdil Maverick Vinales, ki svojo prvo zmago z italijanskim moštvom še čaka. "Odlično se počutim. Od prvega kroga zjutraj sem se počutil dobro na motorju, kar je pomembno. Čutim, da motor dobro deluje." Zadovoljen je tudi Bagnaia, ki je za najhitrejšim zaostal slabe tri desetinke sekunde. Deveto mesto in s tem neposredna uvrstitev v hitrejšo skupino kvalifikacij pa je bil balzam za dušo Fabia Quartararoja. "Za nami je dober dan. Konec tedna smo odlično otvorili. Imel sem dober ritem." Kar pa ne more reči Marc Marquez. 

Čeprav je preizkusil novo aerodinamiko, je imel na stezi veliko dela s krotenjem honde in ga jutri čaka počasnejša skupina kvalifikacij. "Kot ste lahko videli na televiziji, je bil zahteven dan. Predvsem mentalno, saj je z novim aerodinamičnim paketom, slog dirkanja, vstop v ovinke, iskanje čim boljšega časa povsem drugačno."

VN Avstrije
VN Avstrije FOTO: 24UR
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

penicelin
20. 08. 2023 11.55
+1
vem kako težko je gledati bivšega prvaka kako ga je povozil čas na istem so bili navijači rossija počas se bo treba sprijazniti
Samo navijač
19. 08. 2023 15.34
-9
Marq je edini ki popestri dirko.
Jezdimir
19. 08. 2023 15.41
+9
Kdo je to marq? Dela na bančnem šalterju?...sam vprašam...hehehe
blgas12
19. 08. 2023 20.44
+3
Ninamedia
19. 08. 2023 15.13
+8
Kaj španska merdaccia JM skrbi da MM ne bo zaključil na 18 mestu? :D
motorist_mb
19. 08. 2023 14.30
-4
Gremo duce 💪
Justice4all
19. 08. 2023 13.55
+11
Bodoči MF bo Marco Bezzecchi...Zapomnite si to....mlad,talentiran in mentor je kralj...
penicelin
20. 08. 2023 11.51
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 13.32
-10
Kdo bo prvi rekel, da Callux nima prav ? .....Jezdimir , ti bi lahko žrtvoval en svoj profil ....eden je že poskušal letos, pa ga je ugasnil, zatemnil po dveh kratkih argumentacijah
Jezdimir
19. 08. 2023 13.55
+11
Da potvarjaš in plasiraš neresnice ni nič novega, nisi kar tako tako zvani Lažnivc, bi rekli Korlovi dol, če smo realni...hehehe
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 14.49
-6
Jezdimir
19. 08. 2023 14.57
+6
natmat
19. 08. 2023 13.04
+11
Kam so poniknili Japonci...???
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 13.25
-15
Lorenza in Danija ni...razvijali so pa motor le za Rossija in Marqueza...
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 13.28
-14
in Rossi je zmagoval dokler ni prišel v motogp 1. dirkač Yamahe in 1. dirkač Honde
Jezdimir....hehehe
19. 08. 2023 13.30
+13
Pišče ti nimaš bližnjih da cele dneve meglo mešaš po portalu?
Nanuk
19. 08. 2023 12.15
+17
pa četudi gre samo za ene kvalifikacije ne bi smel biti Mir pred Marquezom na enakem motorju, če je pa slednji superioren in z drugega planeta
Nanuk
19. 08. 2023 12.16
+16
malo še Mir moped naštudira in bo to stalnica
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 12.52
-13
To se je vseskozi dogajalo z Lorenzom in Rossijem ...in Fabiom in Rossijem, da ne omenjam ostale na Yamahi in na slabših motorjih, ki pa celo niso bili prvaki...
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 12.53
-12
Edina škoda je, da Razvan ni pustil naslednje leto, da bi Vale naštudiral enak moped s katerim je Fabio postal prvak
bandit1
19. 08. 2023 12.57
+10
Kalimero pazi da ne padeš boš lupino razbil.
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 13.10
-9
Nekako je bilo za Razvana 8 let študije tovarniške Yamahe in 1 leto absolventa preveč tudi, če bi študiral za doktorja
Jezdimir
19. 08. 2023 13.28
+12
Lažnivc, Rossi ti je globoka rana, če smo realni...hehehe
Realist46
19. 08. 2023 12.04
+12
Danes bo dobra sprint dirka. Lepo vreme in odlični pogoji da se vsi dokažejo kdo je najboljši. Upam da se bo Bezzeci iz ozadja poglnal v boj z Peco in da naredita dobro predstavo. Marcu pa želim varno dirko na safe mode. Mislim da ni tako nor da bo na izgubljeno sezono šel na glavo ali pač :).
Jezdimir....hehehe
19. 08. 2023 11.56
+18
Kdo je Marc Marquez?... tisti ki so mu vsa moštva pred nosom zaloputnila z vrati in to praktično v njegovih najboljših letih, ko bi moral na lahko vnovčit minulo delo je prišel čas poravnave računov za vsa leta brezglavega divjanja, torpediranja praktično vsakega dirkača. Ni imel milosti niti do klubskega kolega Danija, brezkompromisno egoistično mu je uničeval dirke in prvenstva med tem ko mu je ta zagotavljal daleč najboljši motor v karavani. Vse se vrača vse se plača, danes ni sposoben ene dirke odpeljat, niti motor nastavit, na motorju je izgubljen bolj kot začetnik, sam sebi več ne zaupa, nevaren je tako sebi kot drugim, nima več nobene perspektive, bolje zanj in za vse ostale da se nikoli več ne približa dirkališču.
Jezdimir....hehehe
19. 08. 2023 11.56
+15
Nihče v zgodovini moto dirkanja ni naredil toliko škode svojemu moštvu kot izjemni Marc Hondi, v temu segmentu verjamem da ga nikoli nihče ne bo premagal.
Jezdimir....hehehe
19. 08. 2023 11.59
+11
Marc nima ne znanja ne talenta, kar je osvojil mu je zagotovila premočna Honda, kar pa očitno več ne zadostuje. Če tudi se podrepnikom skisa ne bo nič drugače, še kar ne dojamejo.
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 13.00
-10
Nihče v eliti ni prinesel Hondi toliko naslovov kot ravno najboljši dirkač vseh časov...je pač rezultat za tako perfekcijo , ko združiš dva parametra : edinstveni talent in zdravje in ko razmerje za uspeh še ni bilo 60:40 v korist motorja napram dirkača, tako da je lahko po besedah Calluxa še vedno zbral maksimalno število točk kljub temu, da je Ducati bil že vsaj 2 leti pred tem, daleč najboljši motor brez debate...
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 13.01
-8
...in Calluxa še ni nihče popravil...se bojite enega filozofa in zgodovinarja ali dejstev, ki bi vam jih spet nanizal, ko bi ga zbodli z fantaziranjem ?
Jezdimir....hehehe
19. 08. 2023 13.33
+10
Pišče tokrat se strinjam s teboj, Rossi je edini Hondi prinesel zaporedne naslove tako s pol tovarniško kot s tovarniško Hondo, lepo da priznaš...hehehe
Jezdimir
19. 08. 2023 11.39
+10
Sedaj je končno jasno tudi najbolj zaplankanim podrepnikom da Markec tudi če mu dajo avion ni sposoben odpeljat cele dirke brez da ogroža vse okoli sebe, konča pa itak vedno v pesku...včasih ga je pral Rossi zdaj ga perejo vsi, če smo realni...hehehe
Night fly
19. 08. 2023 10.03
+11
eden med mnogimi prispevki ,ki imajo podobno vsebino je # FanXfan ///////Joker face ( MM) ni razvijalec, on je/je bil le mocan na rocaju za gas – torej ze ob upostevanju Puiga ali mu pripisujemo vsaj malo zaslug, kaze, da MM ni vec pri svoji glavi, saj ali ni odvisno od njega, da je testni voznik; 18. ? V redu, motorja ni in ne vem, kaj cakajo tam med valovi - taka situacija je absurdna./////Treba je povedati tudi ,da je Puig vceraj svetoval MM naj ne tvega . V redu ,torej bo vozil za odtenek bolj pocasi . Posteno receno , nekaj mora biti narobe z voznjo MM ,ker je bila vcerajsnja zelo cudna .Ali je mozno ,da ima probleme z vidom ? Parkrat je sel direkt na pred njim vozecega , enkrat pa na ravnini odtaval kar na traavo ,k sreci brez posledic . Pa ja ne bo zdaj kriv nov Aero paket .
nipodatka
19. 08. 2023 10.40
+9
Zmeden je kot zaljubljena 13 letnica. Ne more se zbrat za več kot 20 minut, zato pa tudi ne konca nobene nedeljske dirke. Vam pravim rabi minimalno 3 leta, da pospravi podstresje. Ampak sele, ko bo dojel, da ni Honda kriva. Torej, bolj nikoli.
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 10.45
-15
Vemo, da je Valentino Rossi vozil s paranojo, ki jo je na polovici zadnje sezone tudi javno priznal. Znake paranoidne osebnostne motnje je kazal večino svoje umazane in bogate kariere , povezane s sumničavostjo, jezo in sovražnostjo in z vsemi tipičnimi znaki za to hudo psihično boleznijo. Žalostno je, da je to zajezil le CAS ampak šele po izbruhu jeze v Sepangu 2015...lahko pa bi to zdravniška služba preprečila že 4 leta prej na istem prizorišču
Jezdimir
19. 08. 2023 11.41
+13
Lažnivc, Rossi ti je pustil globoke rane, če smo realni...hehehe
Jezdimir....hehehe
19. 08. 2023 11.58
+16
Pišče ne vem od kje črpaš ves ta gnev do ljudi ki ti nič nočejo, namreč nihče drug ni kriv da Marcu ne gre, še najmanj Rossi. Če si še smrkavec v fazi odraščanja ti povem da začni delati na sebi sicer bo zate prepozno, pa srečno.
Pagliaccio 46
19. 08. 2023 13.02
-9
Če nekdo reče, da se ga loteva paranoja ne moremo reči , da je prehlajen...
Zalchi
19. 08. 2023 16.06
+2
Medalja: A ti to bereš svoj zadnji izvid iz Begunjske klinike?
SlepiSlovenc
19. 08. 2023 10.01
+11
Peska je dovolj?
blue_cat
19. 08. 2023 09.53
-7
In hinavsko ste spremenil naslov...👏👏
Rokfeler
19. 08. 2023 12.09
+7
blue_cat
19. 08. 2023 09.44
+2
Kk neumen naslov!! Kaj brani?? Nova dirka ....nov napad napad na prvo mesto..nje
Jezdimir
19. 08. 2023 11.42
+8