MotoGP

Po rdeči zastavi zmaga za Bagnaio, drugi Mir; Acosta prvak v razredu moto3

Portimao, 07. 11. 2021 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Marko Gašparin, M.D.
Komentarji
95

Dirkač ekipe Ducati Francesco Bagnaia je prepričljiv zmagovalec dirke za VN Algarveja. Italijan je vodil od samega začetka pa vse do konca dirke, ki se je z rdečo zastavo predčasno zaključila v predzadnjem krogu, in vpisal svojo tretjo zmago med elito. Drugo mesto je pripadlo Joanu Miru, tretje pa je osvojil še en član Ducatijeve tovarniške ekipe, Jack Miller. Dirko razreda moto3 je dobil Pedro Acosta, ki je tako osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. V razredu moto2 je slavil Avstralec Remy Gardner, ki se je tako povsem približal naslovu svetovnega prvaka. Pred Raulom Fernandezom ima pred zadnjo dirko v Valencii 23 točk naskoka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predzadnjo dirko zaznamoval Bagnaia
    01:52
    Iz 24UR: Predzadnjo dirko zaznamoval Bagnaia
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia slavil zmago
    02:04
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia slavil zmago

 

"Naredili smo izjemno delo, izjemen vikend, mogoče celo moj najboljši v motoGP. Izjemno sem zadovoljen, srečen sem. Prestrašila me je rdeča zastava, toda na srečo so vsi v redu, tako da sem zaradi tega zadovoljen. Osvojili smo konstruktorski naslov, to je zelo pomembno za nas. Izjemno delo smo opravili ta vikend," je po zmagi razlagal Francesco Bagnaia, ki je tako vpisal še tretjo zmago med elito in si zagotovil končno drugo mesto v skupnem seštevku sezone 2021. 

V razredu moto3 smo videli izjemno veliko prehitevanj in menjav v vodstvu, v razredu motoGP pa ni bilo tako. S starta je najbolje "potegnil" Francesco Bagnaia, ki je osvojil sobotni 'pole'. Že v prvem krogu je Bagnaievega moštvenega kolega Jacka Millerja prehitel Suzukijev Joan Mir in se hitro prilepil na zadek vodilnega Italijana. Fabiu Quartararoju, novemu svetovnemu prvaku, start ni uspel, a se je nato le prebil do šestega mesta. Sledili so dolgi krogi zatišja, omeniti velja le napako Ikerja Lecuone in odstop Danila Petruccija, nato pa je v 12. krogu prehitevalni manever uspelo izvesti Alexu Marquezu, ki je ugnal Millerja na tretjem mestu. Napako si je že v naslednjem krogu privoščil Quartararo, ki je šesto mesto tako prepustil rojaku Zarcoju. A šest krogov pozneje mu je Yamahin dirkač vrnil milo za drago in znova zavzel šesto mesto. V 21. krogu pa je dirko v petem zavoju (prvič letos) predčasno zaključil novi svetovni prvak Quartararo, ki je zdrsnil ob zaviranju, kjer se steza spušča. Dirka se je zaključila predčasno. Organizatorji so se namreč v predzadnjem krogu dirke odločili za rdečo zastavo, potem ko sta v pesku končala ljubljenec domačega občinstva Miguel Oliveira in Lecuona (po dirki so organizatorji sporočili, da sta oba dirkača v redu). To je pomenilo, da se je zmage predčasno – obveljali so rezultati po 23. krogu – razveselil Bagnaia, drugo mesto je pripadlo Miru, tretje pa Millerju. Četrti je bil Alex Marquez, peti Zarco, šesti Pol Espargaro, sedmi pa Jorge Martin. Rossi je dirko zaključil na 13. mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Na tej dirki sem imel dober paket za borbo v ospredju. Danes sem pričakoval malce več, a tokrat je bil Francesco v ospredju zares izjemen, močnejši od nas. Še naprej bomo trdo delali, da se mu približamo. Zadovoljen sem," je po dirki povedal prvak iz sezone 2020, tokrat pa drugouvrščeni Joan Mir. 

"Imel sem težave z zadnjo gumo, v zavoju št. 5 sem šel malce stran od idealne linije, a rekel sem si, naj ostanem miren. Na koncu sem si rekel, da se moram zdaj približati Marquezu, ko sem švignil mimo, pa sem znova izgubil precej oprijema zadnje gume. Žal se je dirka zaključila z rdečo zastavo, nikoli ni ravno prijetno zaključiti dirko z rdečo zastavo, vedno ostane čuden občutek," pa je razlagal Miller. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moto2: bitko za naslov po novi zmagi vsaj začasno dobiva Gardner
V razredu moto2 se je izjemno pomembne zmage veselil avstralski dirkač Remy Gardner (Red Bull KTM Ajo), ki je tako še povečal prednost v skupnem seštevku. Pred drugouvrščenim Raulom Fernandezom (Red Bull KTM Ajo) – tokrat je bil drugi – ima zdaj 23 točk prednosti, na sporedu pa je le še ena dirka, in sicer za VN Valencie. 

Novinec v srednjem razredu Raul Fernandez je silovito startal in si že v uvodnem krogu privozil nekaj prednosti, a na svojem zadku je imel nikogar drugega kot Remyja Gardnerja, s katerim se borita za naslov prvaka v tej sezoni srednjega razreda moto2. Že v tretjem krogu je Italijan Marco Bezzecchi napadel Gardnerja in švignil na drugo mesto. Na četrtem mestu je dolgo časa vozil Britanec Sam Lowes, peto mesto pa je v osmem krogu (od 23) držal Aron Canet. Bezzechi je v nadaljevanju prepustil drugo mesto Gardnerju, ki je našel boljši ritem in se nemudoma podal v lov za vodilnim Fernandezom. V 13. krogu je prehitevalni manever Gardnerju uspel in Špancu je vodstvo izpulil iz rok. V 'ozadju' se je na tretje mesto uspelo prebiti Lowesu, potem ko je imel Bezzecchi vse večje težave z oprijemom gum in je izgubljal mesto za mestom. Gardnerju se je pred zadnjimi tremi krogi uspelo že dodobra oddaljiti od prvega letošnjega zasledovalca, Raula Fernandeza. Na koncu se je Avstralec razveselil nove zmage v srednjem razredu, s katero si je zagotovil mirno pot na zadnjo dirko v Valencio. Tam bo pred domačinom Fernandezom branil 23 točk prednosti. Tretje mesto v Portimau je pripadlo Britancu Lowesu, četrto pa Američanu Cameronu Beaubierju

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je bila ena najtežjih in obenem najboljših dirk, kar sem jih kdaj koli odvozil. Prvo tretjino dirke sem le skušal ostati v dirki, ostati blizu Raula. Težka dirka je bila to, zame je bilo boleče (grdo je padel na enem od treningov in imel bolečine v rebrih, op. p.)," je v cilju razlagal vidno utrujeni, a zadovoljni Avstralec. Precej bolj razočaran je bil njegov moštveni kolega, ki je bil hiter ves dirkaški vikend, tokrat pa v drugi polovici zapravil zmago. "Zelo sem srečen zaradi novih stopničk, a obenem tudi zelo razočaran, saj sem izgubil prepotrebne točke zaradi napačnega izbora gum. Po desetih krogih nisem imel več pravega oprijema. Čestitke Remyju, tokrat je odlično odvozil dirko," je v prvi izjavi po dirki dejal Raul Fernandez.

Izjemna dirka moto3: Acosta prvak, Binder sklatil Foggio v zadnjem krogu
Izjemno razburljivo dirko razreda moto3 je dobil Pedro Acosta, ki je startal šele s 14. mesta. Z zmago si je Španec privozil tudi krstni naslov svetovnega prvaka pri vsega 17 letih. 'Morski pes' se je moral za naslov pošteno potruditi, saj je z Dennisom Foggio bil bitko vse do zadnjega, nato pa mu je pomagal kar Darryn Binder, ki je nesrečnega Italijana sklatil na tla v zadnjem krogu.

 "V zadnjem krogu sem jokal, lahko se le zahvalim celotni ekipi KTM-a in Red Bullu. Sprejeli so me v svojo družino, lahko se zahvalim vsem fantom, ki so me podpirali in verjeli vame. Vsem sem hvaležen, to prvenstvo je za vse prijatelje, ekipo in družino," je po zmagi in naslovu prvaka razlagal vidno ganjeni Acosta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Foggia, ki se je s Pedrom Acosto pred dirko v Portimau še boril za naslov prvaka – zaostajal je za 21 točk – se je že v drugem krogu zavihtel na prvo mesto. Acosta, ki je startal šele s 14. mesta, se je hitro prebil v ospredje, ob koncu četrtega kroga je črto prečkal na petem mestu. V ospredju se je Foggia z dvema hitrima krogoma otresel zasledovalcev in si privozil nekaj malega prednosti. A konkurenti se niso dali: Darryn Binder je držal priključek, v šestem krogu pa se je Acosta prebil že na tretje mesto s slabo sekundo zaostanka za Foggio. A jasno je bilo, da ima 17-letni Španec izjemen ritem. Binder se je v sedmem krogu povsem prilepil na zadek vodilnega Foggie, a mimo mu ni uspelo švigniti. V ozadju so tako priključek Acosti ujeli še Xavier Artigas, Andrea Migno, Jaume Masia in Sergio Garcia. Binderjevo obotavljanje je kmalu izkoristil Acosta, ki je mimo Južnoafričana švignil na drugo mesto. Visokoleteči Acosta je želel napasti tudi Foggio, toda napravil napako v desetem krogu in izgubil drugo mesto – predal ga je Binderju. Toda ni trajalo dolgo, Acosta je hitro znova napadel Binderja in ga še v istem krogu prehitel. V 11. krogu se je na tretje mesto prebil Acostov moštveni kolega Masia, ki je ob prehitevalnem manevru kar dvakrat zadel Binderja. 

Pedro Acosta je v krstni sezoni v razredu moto3 osvojil naslov prvaka. V prihodnji sezoni se seli v srednji razred moto2.
Pedro Acosta je v krstni sezoni v razredu moto3 osvojil naslov prvaka. V prihodnji sezoni se seli v srednji razred moto2. FOTO: motogp.com

Masia je nato v 13. krogu na ciljni ravnini švignil mimo Acoste, nato je ekspresno napadal še Foggio, kar je izkoristil tudi Acosta in se prebil mimo Italijana. Masia je kmalu zatem prepustil vodstvo moštvenemu kolegu Acosti, Foggia pa je v 13. krogu padel na tretje mesto. A čeprav se je zdelo, da Masia pomaga Acosti, ga je že v naslednjem krogu prehitel, Španec pa si je kmalu zatem privoščil še eno napako, s katero je izgubil kar veliko in padel na šesto mesto. V 15. krogu je ob številnih prehitevanjih prvo mesto znova zavzel Foggia. V naslednjem krogu je prehitevalni manever uspel tudi Acosti, ki se je prebil na tretje mesto, na drugem je vozil Binder. Acosta je pet krogov pred koncem napadel tudi Binderja, a se je Južnoafričanu uspelo ubraniti. A v drugem poskusu je Špancu le uspelo priti mimo in nemudoma se je prilepil na Foggiev zadek. Tri kroge pred koncem je Španec napadel Italijana in prevzel vodstvo (z zmago bi že predčasno osvojil naslov). A že v naslednjem krogu je Foggii znova uspelo streti Španca in prevzeti vodstvo. Drama poslastice dirke razreda moto3 pa se je zgodila prav v zadnjem krogu, ko je Acosta napadel Foggio, ta se mu je moral umakniti, od zadaj pa ga je nespametno nasadil Binder, ki je tako končal Foggieve upe na zmago in boj za naslov svetovnega prvaka. Na tla je spravil tudi Sergia Garcio. Acosta se je v solzah tako le še 'sprehodil' do zmage in naslova prvaka, drugo mesto je vzel Andrea Migno (startal je s 16. mesta), tretje pa Niccolo Antonelli

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po 21 krogov dolgi dirki se je Binder – zaključil je na četrtem mestu, a so ga kasneje diskvalificirali zaradi neodgovorne vožnje – želel nemudoma opravičiti Foggii, toda osebje moštva Leopard ga ni spustilo v svoje garaže, da bi se lahko opravičil italijanskemu dirkaču. Ta na drugem mestu pred zadnjo dirko za Acosto zaostaja za neulovljivih 46 točk. 

Na ogrevanju blesteli Acosta, Bagnaia in Gardner
Na jutranjem ogrevanju razreda moto3 je vsega 17-letni španski dirkač Pedro Acosta, ki brani prednost v skupnem seštevku pred Italijanom Dennisom Foggio, pokazal, da ima dober ritem za dirko: s časom 1:47,766 je vse konkurente pustil daleč za seboj. Drugo mesto je vpisal Niccolo Antonelli, tretje pa že omenjeni Foggia, ki lahko Acosti še edini vzame krstni naslov svetovnega prvaka. In zanimivo: po koncu ogrevanja je Acosta s pomenljivo gesto pomahal prav Foggii.

Dirkači, ki so zaznamovali proste treninge in kvalifikacije, so bili v vrhu tudi na nedeljskem ogrevanju razreda motoGP. Tako kot kvalifikacije je tudi jutranje ogrevanje pripadlo vročemu italijanskemu dirkaču Francescu Bagnaii (1:39,711), ki si je včeraj privozil še peti zaporedni 'pole'. Dobro je svoje delo opravil tudi novi svetovni prvak Fabio Quartararo, na drugem mestu je za Italijanom zaostal vsega debelo desetinko sekunde (+0, 111 s). Tretje mesto je vzel Iker Lecuona, ki v Portimau kaže, da bi utegnil mešati štrene najboljšim na dirki. Četrti čas je vpisal Joan Mir, ki ne skriva visokih apetitov na dirki. 

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: AP

Tudi na nedeljskem ogrevanju je bilo v razredu moto2 vse v znamenju Remyja Gardnerja in Raula Fernandeza, ki se kot edina dva še borita za naslov prvaka v srednjem razredu. Tokrat je – v nasprotju s preteklimi dnevi  – malenkost boljši čas uspel avstralskemu dirkaču, a Fernandez na drugem mestu ni zaostal veliko (+ 0,154 s). Tretje mesto je vpisal Augusto Fernandez (ta ni v sorodu z Raulom), četrto pa Xavi Vierge.

VN Algarveja

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.54

Toliko za danes, ostanite z nami ...

... na Kanalu A in VOYO si lahko namreč ogledate še težko pričakovano dirko razreda moto2, kjer se Gardner in Fernandez borita za naslov prvaka!

14.53

Veliki zmagovalec po zmagi na dirki

"Naredili smo izjemno delo, izjemen vikend, mogoče celo moj najboljši v motoGP. Izjemno sem zadovoljen, srečen sem. Prestrašila me je rdeča zastava, toda na srečo so vsi v redu, tako da sem zaradi tega zadovoljen. Osvojili smo konstruktorski naslov, tako da to je zelo pomembno za nas. Izjemno delo smo opravili ta vikend."

14.51

Joan Mir po drugem mestu

"Na tej dirki sem imel dober paket za borbo v ospredju. Danes sem pričakoval malce več, a danes je bil Francesco v ospredju zares izjemen, močnejši od nas. Še naprej bomo trdo delali, da se mu približamo. Zadovoljen sem."

14.49

Miller po tretjem mestu

"Imel sem težave z zadnjo gumo, v zavoju št. 5 sem šel malce izven idealne linije, a rekel sem si, naj ostanem miren. Na koncu sem si rekel, da moram zdaj približati Marquezu, ko sem švignil mimo, pa sem znova izgubil precej oprijema zadnje gume. Žal se je dirka zaključila z rdečo zastavo, nikoli ni ravno prijetno zaključiti dirko z rdečo zastavo, čuden občutek vedno ostane."

14.48

Konstruktorski naslov za ekipo Ducatija!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prost1
08. 11. 2021 18.21
+1
Francesco simpaticen , predvsem pa fantasticen dirkač. Če bo drugo leto Ducati še naprej tako superioren kot letos ,mu naslov ne uide.
muhhamad
10. 11. 2021 18.40
casperinjo od rufte rze dogg bo loufu!!!!!!!!!
mojcd
08. 11. 2021 08.48
+4
zeh dirka, Bagnia je ratal premočan
mptour
08. 11. 2021 08.37
+4
silly
07. 11. 2021 21.16
+12
Kot vedno,...primitivnost komentarjev moto gp-ja prekaša še sdžs in anticepce....
Kaktusy
07. 11. 2021 21.52
+11
Jaz upam da v kratkem doživim prepoved komentiranja za tiste z nizkim iq-jem, predvsem gre za posameznike ki prihajajo iz nogometne horde, za vzornika imajo skorumpiranega MM-ja.
gogi_
07. 11. 2021 20.49
+9
Seno se vedno ne dojame da nekateri danes niso dirkali. Stoner,biaggi,ago,Gibernau ,Doogan ,mm,so danes lahko samo obcudovali prave in aktivne dirkace. Stoner slamac je bil prvak zaradi velike premoci Ducatija na ravninah,ocitno nisi gledal dirk v tistem casu.
Ni nam vseeno
08. 11. 2021 17.48
-3
Potem bi moral biti tudi Bagnaia letos ...ali pa ti ne gledaš letošnjih tekem
gogi_
07. 11. 2021 20.44
+9
Cmarek ti se ne znas pogovarjat,ti lajas . Je pa lepo da se zavedas in priznas da nisii na nivoju. Ti mogoce ves kje je mm?
Ni nam vseeno
08. 11. 2021 17.49
-2
Gogi kolikokrat si se razveselil včeraj ....6x ?
Ni nam vseeno
07. 11. 2021 20.15
-10
Pecco je na Ducatiju novi Rossi ? Verjetno ste mislili Stoner...
Ni nam vseeno
07. 11. 2021 20.36
-8
Pecco je na Ducatiju novi Rossi ? Mislim, da je že samo danes pokazal več , kot Rossi v 2 letih sramotenja italijanskega proizvajalca
Kaktusy
07. 11. 2021 21.54
+10
Kot je razvidno ti je stopilo v navado lažno prepričevanje samega sebe.
Samsung Android
07. 11. 2021 19.33
+14
Najboljsa Yamaha - Rossi. Tako Morbidelli kot Dovo ne zmoreta…..pa naj rece kdor koli kar hoce
iga_biba
08. 11. 2021 14.53
-4
lepo ga bodo pospremili v penzijo z velikimi naslovi. Ob koncu dirkanja, pri 42tih letih, je bil najboljši dirkač na Yamahi. To, da je ali bo sezono končal na 20tem mestu bodo pa modro zamolčali. pa da mora vsaj šest dirkačev odstopiti, da je trinajsti. Če nihče ne ostopi je tam kot je v skupni. okoli 20. Dvajseto mesto za bivšega 9x. Žalost od žalosti.
Profesormarck
07. 11. 2021 18.41
-15
@gogoplesalec bi se rad pogovarjal z mano,to ne bo mogoče,najdi si seb primerne,take z vkleščenim al pretrganim živcem v votlini-žuranov cmirko.
iga_biba
07. 11. 2021 18.20
-15
Uff. Bivši 9x presenetil. Bil hitrejši od Bradla. Petim dirkačem se lahko zahvali, da je dosegel, za njega, odlično trinajsto mesto. Uspelo mu je prehitet Petrucija, tako da je sedaj 20. Hura prišel med prvih dvajset. Enako točk kot Marini. Mogoče se bo pa upokojil z devetnastim mestom, bivši 9x, veteran
Profesormarck
07. 11. 2021 18.42
-11
naj si sam ne premisli sedaj,ko je bil"odličen",da bi še mal ostal....
toti mišek
07. 11. 2021 18.13
-12
Sm zamudu dirko...katero mesto je dosegu legenda Rosi?
Kaktusy
07. 11. 2021 19.39
+11
Cepc, Rossi je bil danes najboljša Yamaha, med tem ko je MM pri rosnih 28 letih že sklenil kariero.
Mother Russia
07. 11. 2021 20.15
+12
iga_biba
08. 11. 2021 14.54
-5
Kaktusy
08. 11. 2021 17.09
+5
iga še penzionista Marqueza prišteva, pa mamo, teto, strica itd....tko je če si žleht!
07. 11. 2021 18.09
-17
zaka ne zrihtajo prok da bi šla cesta bol naravnost?
gogi_
07. 11. 2021 18.06
+16
cmarek imas pa prav ,mm je bil lani najbolj konstanten .
gogi_
07. 11. 2021 18.03
+16
Cmarek ti kot argumentiran komentator a ves kje je mm?
Profesormarck
07. 11. 2021 17.48
-12
Napišeš en komentar,pa se ti že zalep pod post butnskalar,ki ne ve do tri štet.....
iga_biba
07. 11. 2021 18.22
-13
brez veze debatiraš s takšnimi. Saj veš, spusti te na njegov nivo, tam te pa z izkušnjami premaga. prepričanih ne moreš prepričevati. Tema!
Profesormarck
07. 11. 2021 18.44
-13
žurana pojem za malco,ko je prehud udarec me tud zbriše...sicer mene to ne boli,saj tako vem,da sem zadel bistvo.Mal mu je treba tud dan tu in tam pokvarit.
jezdimir
07. 11. 2021 20.16
+14
Mešalc, zopet te popada strah iz obupa, da pa te ravno iga tolaži samo kaže kak podn si...hehehe
Profesormarck
07. 11. 2021 17.22
-15
Danes je bila po mojem,najbolj nezanimiva dirka,tudi brez veze prekinjena z rdečo zastavo,saj pa ja ni bil nihče na stezi,tudi motorje so odstranili....brez Profesorja Marca je to bingo igra,saj ti ostane samo, da gledaš zimzelega rozeka,kako se muči z berglami.Ducati je letos močno pred vsemi,pa vseeno ni zopet noben prvak.Upam da jih konkurenti dohitijo drugo sezono.Viva !
Kaktusy
07. 11. 2021 17.34
+14
Očitno da motorizem ni zate, spremljaj balinanje pred vaškim domom upokojencev.
Profesormarck
07. 11. 2021 17.47
-12
lej ga maskiranega žuranovega cmirkota.Izda te besednjak,pa pluski,ki si jih takoj nalimaš,čeprav imaš "zopet" druge gate.Pameten ne moreš nikol bit,ker imaš prekinjen al pretrgan živec v votlini.
gogi_
07. 11. 2021 17.58
+14
Cmarek privosci si kot mm. Taka okna bom imel tudi jaz
AS1983
07. 11. 2021 17.14
-6
Mostveni dvoboj za naslov v razredu moto2 bo vse kaze dobil avstralec ramy gardner; 23 tock prednosti pred zadnjo dirko je zelo veliko, je sploh kdo v zgodovini to prednost zapravil?
07. 11. 2021 17.14
-7
Mother Russia
07. 11. 2021 16.59
+12
Solidno dirkanje. Novi Rossi!
nightifly
07. 11. 2021 18.42
+8
Se strinjam ,da vse kaze na to ,da bo tako . +++++++
jezdimir
07. 11. 2021 16.40
+18
Odlično Bagnaja, definitivno dirkač prihodnosti...hehehe
nightifly
07. 11. 2021 18.43
+12