MotoGP

Bagnaia najhitrejši tako na prostih treningih, kot tudi v kvalifikacijah

Jerez, 30. 04. 2022 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.K., M.J.
Komentarji
80

Vikend, ki prehaja iz aprila v maj, bo v motociklističnem svetu zaznamovala VN Španije, na kateri se bodo dirkači kar štirih razredov (poleg motoGP, moto2 in moto3 še v razredu motoE) borili za nove točke v boju za osvojitev naslova svetovnega prvaka. Tega v elitnem razredu motoGP brani Francoz Fabio Quartararo, ki je lani v Jerezu dominiral v kvalifikacijah, nato pa na dirki pogorel. Kvalifikacije razreda moto3 so pripadle španskim dirkačem, najhitrejši izmed njih pa je bil Izan Guevara, v razredu moto2 pa je bil pred vsemi Japonec Ai Ogura, kar je (bo) zanj sploh prvi najboljši startni položaj v karieri. V elitnem razredu je celo soboto dominiral Francesco Bagnaia, ki si je pred Quartararojem pridirkal pole position. Iz prve vrste pa bo na domačem terenu v Jerezu začel še Aleix Espargaro. Četrti je bil Avstralec Jack Miller, peti pa nekdanji svetovni prvak Španec Marc Marquez. Dirko razreda motoE je dobil Brazilec Eric Granado.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izjava z Jackom Millerjem
    01:28
    Iz 24UR: Izjava z Jackom Millerjem
  • Iz 24UR: Dirko bo iz najboljšega štartnega mesta začel italijan
    02:07
    Iz 24UR: Dirko bo iz najboljšega štartnega mesta začel italijan
  • Vrhunci dirke motoE v Jerezu
    03:47
    Vrhunci dirke motoE v Jerezu
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 v Jerezu
    01:40
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 v Jerezu
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP v Jerezu
    05:03
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP v Jerezu
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 v Jerezu
    03:26
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 v Jerezu

MotoGP sezona 2022, skupni seštevek (5/21):

1. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha) ... 69 točk

2. Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) ... 69 točk

3. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) ... 66 točk

4. Enea Bastianini (Gresini Racing) ... 61 točk

5. Johann Zarco (Pramac Racing) ... 51 točk

Tretji prosti trening za uvod v sobotno dogajanje

V najšibkejšem razredu je bil najhitrejši Brazilec Diogo Moreira (MT Helmets - MSI), za njim je le dve tisočinki sekunde zaostal Španec Izan Guevara (Gaviota GASGAS Aspar Team), tretji čas pa je postavil David Salvador (Sterilgarda Husqvarna Max). So pa bili dirkači razreda moto3 precej hitrejši kot na petkovih prostih treningih, saj jih je kar 18 najhitrejši krog odpeljalo pod minuto in 47 sekund, kar je v petek uspelo le Turku Denizu Öncüju (Red Bull KTM Tech 3).

V elitnem razredu pa je najhitrejši čas kroga postavil Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), ki je za šest tisočink sekunde ugnal aktualnega prvaka Fabia Quartararoja (Monster Energy Yamaha). Tretji čas je postavil Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), četrti čas pa je v zadnjih krogih ogrevanja uspel Marcu Marquezu (Repsol Honda Team). Štiri minute pred koncem treninga je padel drugi izmed bratov Marquez, Alex Marquez (LCR Honda Castrol), tik pred koncem treninga pa je v pesku končal še Pol Espargaro (Repsol Honda Team).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V srednjem razredu sta dominirala Britanca Jake Dixon (Autosolar GASGAS Aspar Team) in Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team). Dixon, ki je bil najhitrejši že na petkovih prostih treningih, je bil najhitrejši tudi na sobotnem, njegov rojak pa je za njim zaostal je 12 stotink sekunde. Tretji najhitrejši čas je postavil Belgijec Barry Baltus (RW Racing GP).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ogura prvič s 'polom'

V srednjem razredu moto2 je drugi trening – tako kot prvega – dobil Britanec Jake Dixon. Dirkač ekipe GASGAS Aspar je s časom 1:41,646 še malenkost izboljšal čas s prvega treninga in drugouvrščenega Augusta Fernandeza ugnal za 252 tisočink sekunde. Dobro dnevno formo je potrdil Japonec Ai Ogura, ki je tokrat vpisal tretji čas (+ 0,363 s), da mu steza v Jerezu ustreza, pa je potrdil tudi Dixonov rojak Sam Lowes (+ 0,426 s). Potem ko je v prvo vpisal drugi, je tokrat na drugem treningu zabeležil še četrti čas. Sledil je Tony Arbolino na petem mestu (+0,427 s). V sobotnih kvalifikacijah je bil najboljši v kvalifikacijah Japonec Ai Ogura (Kalex) pred Italijanom Tonyjem Arbolinom (Kalex) in Britancem Samom Lowesom (Kalex). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije razreda moto3 pripadle Špancem

S kvalifikacijami za nedeljsko dirko je začel najšibkejši razred, ki je s kvalifikacijami začel zelo ležerno. Po tretjini kvalifikacij počasnejše skupine je bil Kaito Toba (CIP Green Power) najhitrejši, nato pa so plin privili Scott Ogden (VisionTrack Racing Team), Xavier Artigas (CFMOTO Racing PruestelGP) in Elia Bartolini (QJMOTOR Avintia Racing Team). Dirkači so nato čakali v boksih in taktično čakali na vrnitev na stezo, kjer bi opravili še vsak po en hiter krog, a so ga nekateri izmed njih zaradi preveč taktiziranja zamudili. S padcem je postregel Syarifuddin Azman (Rivacold Snipers Team), nato pa je pospešil Toba in prvi del kvalifikacij končal na prvem mestu.

Kvalifikacije hitrejše skupine je najbolje začel Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team), ki je skoraj podrl mejo minute in 46 sekund. Štiri minute pred koncem kvalifikacij pa je to uspelo njegovemu moštvenemu kolegu Guevari. Za Španca se je za nekaj časa uvrstil Turek Öncü, a ga je zadnji krog prehitel Dennis Foggia (Leopard Racing). A tudi Italijan jutri ne bo štartal iz prve štartne vrste, saj ga je v izdihljajih ogrevanja prehitel Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo), tako da bo jutri prva štartna vrsta obarvana povsem špansko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi zadnji prosti trening elite pripadel Bagnaii

Generalko pred kvalifikacijami je najhitreje začel Bagnaia, a je že po nekaj minutah Quartararo izboljšal Italijanov čas. Da lahko poseže po najvišjih mestih je dokazal tudi Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing), ki je prevzel 'vodstvo'. Deset minut pred koncem pa je dirkaško elito presenetil Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), ki je postavil najhitrejši čas, a je veselje trajalo le nekaj trenutkov, saj sta šla kmalu zatem znova v ospredje sprva Quartararo nato pa Bagnaia.

Bagnaia je bil na zadnjih dveh prostih treningih najhitrejši
Bagnaia je bil na zadnjih dveh prostih treningih najhitrejši FOTO: MotoGP

Bagnaia osvojil prvi štartni položaj in napovedal ponovitev lanskega uspeha

V kvalifikacijah počasnejše skupine sta se za prvi dve mesti sprva borila Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) in Pol Espargaro (Repsol Honda Team) nato pa sta se vmešala še Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) in Bezzecchi, ki je tri minute pred koncem postavil najhitrejši krog in nato končal v pesku z nastopom. A zadnje ni vse do konca rekel Johann Zarco (Pramac Racing), ki je v zadnjem krogu postavil najhitrejši čas in se tako skupaj z Bezzecchijem uvrstil v kvalifikacije hitrejše skupine. Bagnaia je za prvi "pole position" v sezoni postavil tudi nov rekord proge, ki zdaj znaša 1:36,170.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podobno kot so potekali prosti treningi, so potekale tudi kvalifikacije hitrejše skupine. Quartararo in Bagnaia sta prednjačila, vmes pa so dobre čase postavljali tudi Miller, Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR) in Aleix Espargaro (Aprilia Racing). Španski dirkač na Suzukiju je v enem izmed krogov dosegel celo najhitrejši čas kvalifikacij tri minute pred koncem pa zdrsnil in končal v pesku. V zadnjih minutah je ročico za gas močno privil Bagnaia in postavil celo rekord steze 1:36.170. S tem je za skoraj pol sekunde (+0.453) za sabo pustil Quartararoja, mesto v prvi štartni vrsti pa si je pridirkal še zmagovalec VN Argentine - Aleix Espargaro. Iz druge vrste bosta jutri začela dva Ducatija: Miller in Zarco, ob njima pa še Hondin Marc Marquez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica VN Španije
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcurry
30. 04. 2022 21.42
+17
Vcasih so se za njim slepal … sedaj pa …..
Lucky
30. 04. 2022 21.21
-14
Tale gogi, aka jezdić, nas prepričuje, da je na morju. Tudi če bo slučajno kdaj šel, bo probal najt področje, kjer je dvojni signal. Za vsak slučaj, da bo gospod iz Švice imel dovolj plusov.
Profesormarck
30. 04. 2022 21.32
-18
žuran laže hitreje kot pes lahk teče.Doma ima tomosa in napihljivo družino .Ima pa sto gat,ki si jih ves dan menjava...v tem je pa profi-ni kaj.Je treba priznat.
mcurry
30. 04. 2022 21.33
+13
mcurry
30. 04. 2022 21.13
+14
Lepo je gledat podleza ki klub zavetrju ni mogu vec k sekundo se prblizat …🤣
9474
30. 04. 2022 21.15
-15
Lepo da samo zaradi mm gledas motogp... A kanal je hvalezen takim zaradi gledanosti 😉😉
cbrman
30. 04. 2022 21.40
-15
Marki je bil 5. Tvoj idol pa šele 17.......s taboljšim avdijemmmm....
mcurry
30. 04. 2022 21.46
+17
Lepo da se zadovoljite ze z 5 mestom 🤣👍🐑
mmblackbird
30. 04. 2022 21.05
-10
Profesormarck
30. 04. 2022 20.59
-15
Bravo Profesor Marc Marquez...na zdaleč najboljši hondi si vpisal peti čas,pred vsemi ki vozijo "najhitrejšo" hondo.Sam sirotek žuran bi bil mogoče boljši.Španija je tvoja država-gremo po prvo mesto.Viva !
mcurry
30. 04. 2022 21.04
+14
Jezdimir
30. 04. 2022 21.07
+13
Dej mešalca se drž pojma nimaš, prišlepal se je na 5 mesto, Alex pa še kdo bi bil prvi če bi se šlepal...hehehe
9474
30. 04. 2022 21.11
-15
Zato pa je vedno prvi alex, a? Tut ko se je slepal, mu ni ratalo, da ti malo osvezim spomin 😉 k vidim da ti sepa...
tetatu
30. 04. 2022 20.48
+17
Bravo Peco, med tem ko je Markec zopet iz pod vsake kritike, sedaj se že tako smili ostalim da ga šlepajo z norčavim nasmeškom, med tem ko tudi v zavetrju enostavno ni sposoben slediti mladcev, pa vsi vemo da vozi daleč najboljši motor...hehehe
9474
30. 04. 2022 20.57
-12
Zato pa so Taka, p. Esp in a. Marquez na prvih treh mestih, mm93 pa sele na 15...k je honda najboljsi motor... Ki kar sam dirka... Sam eno opico das gor pa je zmaga pri hondi... Ouje 🤣🤣🤣
tetatu
30. 04. 2022 21.22
+15
Dobr si se opisal, sam z lešnikom si pretiral, realno pri tebi tudi praha ni več med uhi, če smo realni...hehehe
Mihacito
30. 04. 2022 20.39
+15
Markec pa se brez slepanja za drugimi sploh vec ne zna peljat...ce je to za koga odraz znanja se mi smilita on in Markec skupaj.
cbrman
30. 04. 2022 20.26
-12
Vsi so dobri , Markec s Hondo je najboljši ...........Vamos Marki, Banzai Honda....
mmblackbird
30. 04. 2022 21.08
-10
Dobro si rekel.......MM93 je kralj motoGPja.......
tetatu
30. 04. 2022 21.11
+12
cbrman
30. 04. 2022 21.27
-6
Jezdič, ko bi ti bil 1% dedca kot je Markec , bi se že pripeljal pokazat kak se motor pelje...Tak si pa samo še en skrivač za tipkovnico.....
tetatu
01. 05. 2022 09.52
+7
Povej kje te poberem, se boš vsaj enkrat orng peljal...hehehe
disorderliness
30. 04. 2022 20.02
+1
Ko sem bil jest prvi, je to bil tudi najboljši rezultat. Biti boljši od prvega mesta kljub trudu mi ni uspelo nikoli.
AS1983
30. 04. 2022 19.05
+14
Peco bagnaia se je ocitno zbudil iz zimskega spanca, bi znal biti dober
number46
30. 04. 2022 17.26
+0
Odličen čas peko na Q, čeprav ritem za driko ima fabio zelo dober.
popstarr
30. 04. 2022 17.03
-7
Jutr je dirka, in če me spomin ne vara, se je prav tukaj lani moral Pecco pošteno potit, da se je ubranil Marca. Sicer pa je tudi na tej stezi Pecco začel dobro zmagovat in prav na borbi za naslov prvaka klonil pod pritiski Marca.
ErenYega
30. 04. 2022 18.04
+8
Tisto je bil Aragon in v drugi polovici sezone. Lani v Jerezu, ki je bil bolj na začetku tako kot letos, je zmagal Miller, po tem ko je Quartararo že vodil za več kot 2 sekundi pa zaradi bolečin v roki (arm pump) padel vse do 13. mesta.
popstarr
30. 04. 2022 18.48
+0
nightifly
30. 04. 2022 16.57
+16
Pecco spredaj , tudi Bezzecchi dober , upam ,da se jutri izkazeta se Bastian in Martin , Quartararo ima tudi odlicen ritem , jutri bo zanimivo .
erraser
30. 04. 2022 16.52
+10
Marquez bye bye bo potrebno na penzion mislit.
cbrman
30. 04. 2022 21.50
-11
9tko in 10tko še osvoji potem si boš lahko živčke počinu .....
goveja župca
30. 04. 2022 16.50
+8
Hm, kam je izginil Vinales? Odkar je razstelal ventile na yamahci, ga ni nikjer vec… z aprilio zelo dobro Espargaro, mavericka pa od nikoder…
mcurry
30. 04. 2022 16.19
+9
A s sekundo zaostanka jim je ocital dvojno lekcijo
9474
30. 04. 2022 16.22
-12
Ocital je komu kaj? Hmmm zgleda da slovenstina gre ne...
gogi_
30. 04. 2022 16.16
+14
Pride dan ko bo poiskan moderatot,za drobiz dela in brise resnico. Sramota za hiso pop tv ki se ima za kredibilno. Samo povejte kaj ni res ?
9474
30. 04. 2022 16.17
-11
Pri tebi, obicajno cisto nic, kar napises, ni res... Tak da 😉🤣🤣
464646
30. 04. 2022 15.55
-5
MM93 GOATS...greatest of all time slipstreamer!
Miha1999
30. 04. 2022 15.50
-8
Gogi hvala za skrb, bom šel počivat, sam malo kasneje. V knjigah lahko prebereš marsikaj, pa ni rečeno da je res. A ti si pa že sprobal Yamaho, Hondo, Ktm..itd da si tako podkovan. Pa saj mi je vseeno, gre mi le na živce ta naša slovenska "fausarija". Večina od nas tukaj bi imela polno plenico, če bi nas peljali en krog. Peščica jih je dosegla svetovno slavo in zato bi morali mi ocenjevati strokovno plat dirk, ne pa neko natolcevanje o tem kako je Honda No1 motor, daleč pred vsemi...pa vidimo da temu ni tako, pa ni zdaj spet samo 93 kriv. 93 je zapustila sreča, nov koncept motorja in poškodbe, drugače pa kot že večkrat rečeno do 2019 mu ni mogel parirati nihče.
gogi_
30. 04. 2022 16.21
+11
Miha mel sem vse, samo ktm ne ,in vem da je honda zakon. In tudi nihce ne trdi da je mm izvenserijski,je pa prisla ura resnice da ni vsemogocni. Je le delavcek honde ki bo odvrzen kot vsi delavci hondez honda nima odnosa do ljudi,zanima jih je stevilka. In ba zalost je mm le stevilka
madridista07
30. 04. 2022 16.28
-7
Gogi vsi so samo številke. Ko si dober te hvalijo, ko si slab te zavržejo. Takšna je kruta resnica....
mmblackbird
30. 04. 2022 21.10
-2
mmblackbird
30. 04. 2022 21.17
-2
Realno povedano......dirkaččččči so nori......rad opazujem vse ,še posebej Marca in sem vesel ,da ni več JokajočegaPolža46 v karavani....preveč konfliktov.......se pa stil dirkanja spreminja......dirkanje ni več na nož ampak pobiranje točk in potem postaneš točkovni zmagovalec......in nimaš renomeja,,da si dober...imaš kao samo dober bajk in dovolj pik za GP šampijona....hehe
tetatu
01. 05. 2022 10.00
+4
Jokajoči polž je Markec, če se ne bi šlepal bi bil 22-ti in to z najboljšim motorjem. Rossi je zanj Dr. znanosti v motociklizmu, še pri 40 je bil hitrejši kot je mali pri 28...hehehe
464646
30. 04. 2022 15.40
+0
MM93 the GOATS...greatest of all time slipstreamer!