MotoGP

Bagnaia: Ni prvič, da je Nakagami vse skupaj spravil v nevarnost

Barcelona, 06. 06. 2022 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
25

Deveto motociklistično preizkušnjo sezone, v Barceloni je šlo za VN Katalonije, sta zaznamovala dva dogodka, ki sta vplivala na vrstni red na sami dirki in tudi v skupnem seštevku. Najprej je počilo že v prvem zavoju, kjer je zdrsnil Japonec Takaki Nakagami in s seboj v pesek potegnil še Španca Alexa Rinsa ter Ducatijevega tovarniškega voznika Italijana Francesca Bagnaio, zmagovalca prejšnje dirke v Mugellu. Drugi dogodek se je pripetil prav ob koncu, ko je do tedaj drugouvrščeni Aleix Espargaro v predzadnjem krogu upočasnil in dvignil roke, misleč, da je konec dirke. Španec pa je za razliko od poparjenega Bagnaie osvojil vsaj nekaj točk. Dirkač Ducatija je tudi po prespani noči ostal jezen in neutolažljiv ... Naslednja dirka bo preizkušnja v Nemčiji čez slaba dva tedna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Quartararo do svoje druge zmage v sezoni
    02:30
    Iz 24UR: Quartararo do svoje druge zmage v sezoni
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
    04:12
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
  • Intervju z Joanom Mirom v Barceloni
    06:31
    Intervju z Joanom Mirom v Barceloni

Francesco Pecco Bagnaia je VN Katalonije končal v pesku že v prvem ovinku. Najhuje pri tem je, da je bil zgolj kolateralna škoda hude napake Japonca Takagija Nakagamija, ki je z nepremišljeno vožnjo sklatil dva dirkača. Ob Bagnaii še Alexa Rinsa, ki je ob tem utrpel poškodbo roke, ki jo ima medtem že v gipsu.

Z novo zmago in napako Aleixa Espargaroja je aktualni svetovni prvak Fabio Quartararo še povečal naskok v SP, zdaj ima 147 točk, Esparagro pa 125. Enea Bastianini je kljub odstopu ostal tretji s 94, a se mu je z 91 že povsem približal Johann Zarco.

"Ne smeš in ne moreš tako odpeljati prvega ovinka. Sploh če si začel na dvanajstem mestu in ti je že uspelo prehiteti nekaj tekmecev. Nakagami je naredil prav to. In ni prvič, kar je najhuje," je bil brez dlake na jeziku član rdeče družine Francesco Bagnaia, ki je imel za dirko v Barceloni velike načrte, sanje pa so se končale že po nekaj sekundah dirke. "Jasno, v našem športu se pogosto dogajajo takšne stvari. Večino njih ne moreš predvideti in se jim tudi ne moreš izogniti. Upaš lahko le, da se ti ne zgodi kakšen Nakagami, kot se je nam v prvem ovinku," je za Corriere Dello Sport dejal Bagnaia, ki je težko sprejel ničlo na kontu po dirki v Barceloni. 

"Nakagami je z nepremišljenim manevrom v nevarnost spravil predvsem sebe. Po vseh teh letih in pridobljenih izkušnjah se takšne stvari, kot so se njemu, enostavno ne bi smele zgoditi. Jaz osebno ne morem opravičiti takšnega dejanja. Popolnoma narobe je ocenil situacijo in ob tem ni mislil na druge. Nedopustno, milo rečeno. Lahko bi se vse skupaj končalo tudi tragično, sama sreča je, da ni prišlo do kakšne poškodbe," je nadaljeval Bagnaia, ki upa, da navkljub bolečemu, podaljšanemu vikendu v Kataloniji še ni povsem izpadel iz boja tudi za končni naslov svetovnega prvaka. Ta se po novi zmagi vnovič nasmiha Francozu Fabiu Quartararoju, ki je z razredčeno konkurenco hitro prevzel vajeti v svoje roke in že po nekaj krogih je bilo jasno, da bodo tekmeci težko prišli blizu 23-letnemu dirkaču iz Nice, če ne bo naredil kakšne napake. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovni prvak je ni naredil, jo je pa nato eden od tistih, ki so bili najbližje. Za drugo mesto sta se namreč dolgo borila Martin in domačin Aleix Espargaro. Slednji je pred koncem dirke prišel na drugo mesto in kazalo je, da se bo v seštevku SP zaostanek za Francozom, pred današnjo dirko ju je ločilo osem točk, le malenkostno povečal. Nato pa je naredil začetniško napako, zaradi katere so se v garaži Aprilie le držali za glave. Ko je namreč v predzadnjem krogu prevozil ciljno črto, je upočasnil in dvignil roke, misleč, da je že konec dirke. Preden je ugotovil, da se je pošteno uštel, pa je bil že na petem mestu.

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: AP

Quartararo? Eden najboljših vseh časov
Francesco Pecco Bagnaia je ob koncu pogovora za Corriere Dello Sport na vsa usta hvalil vodilnega v prvenstvu, hkrati tudi aktualnega prvaka Fabia Quartararoja. "Vesel sem, da imam takšnega konkurenta v karavani, kot je Fabio. Gre za enega najboljših dirkačev v zgodovini sploh," je prepričan 25-letni Torinčan, ki se zaveda, da je boj za naslov svetovnega prvaka zanj težko ulovljiv. "Ob takšnem Fabiu je naloga še bolj zahtevna. Točkovni zaostanek je velik, toda lani smo bili v določenem delu sezone na 70, leto pa smo končali z zaostankom zgolj 26 točk. Dirk je še veliko, lahko se zgodi še marsikaj. Je pa dejstvo, da je prav Fabio največji favorit za končni naslov." 

Bagnaia se je spomnil, da ni prvič v sezoni ostal na točkovni ničli. "Podobno se je zgodilo že v Le Mansu. Ta sezona je polna vsega, tako mojih napak kot tudi težav v naši garaži. In pridejo še trenutki, na katere nimaš vpliva, kot je bil ta nepremišljena poteza Nakagamija. Če do tega ne bi prišlo, bi gotovo grenili zmago Fabia Quartararoja. Prepričan sem, da bi se borili za najvišja mesta," žaluje Bagnaia. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
07. 06. 2022 11.52
Ne bi grenili, temveč napadali...ogrožali zmago Fabia. Pišimo funkcionalno...
cbrman
06. 06. 2022 20.38
+1
Bagni je hitro pozabil ,da je letos na prvi dirki v Dohi na silo prehiteval Martina .Na zaviranju mu je zdrsnilo prvo kolo in Bagni je bil na tleh,s sabo je potegnil še Martina, v le Manu je kot vodilni pretiraval in spet padel .Seveda takrat Bagni ni govoril,kako nevarnost povzročal sam. Nakagamija je prec hitro okrivil nevarnega dirkanja.Če njegovi navijači in tudi sam pravi ,da ga je Rossi veliko naučil o dirkanju, je potrebno k temu dodati ,da se je od Rossija naučil tudi Opletati z jezikom...Tudi Dr.ju so bili vedno drugi krivi neuspehov zadnjih 10 let.Svojih napak nekako ni hotel videt..Bagni samo nadaljuje makaron..o tradicijo.Škoda, kazalo je ,da je Bagni drugačen ,tišji,delaven,samokritičen. S takim načinom razmišljanja in dirkanja,trije padci v prvi polovici leta,pač ne moreš postati prvak...Velik del krivde bi tak šampion moral najti pri sebi ..
mcurry
06. 06. 2022 17.09
+1
K en hrc pesk prvak ni zravn imajo oni takoj nadomestek Pol pa odlicen 15ti … super rezultat za hondo ki vlaga miljone
cbrman
06. 06. 2022 20.43
+1
Boljše 15. Kot peskat v prvem krogu na zmagovitem Ducatiju.
Petruska1234
06. 06. 2022 15.14
+2
Otroci, poglejte na jutube donington 1993 start 500ccm pa so bli vsi vrhunski
Jezdimir
06. 06. 2022 13.44
+13
Za kakšno ceno Honda zastavlja svoj ugled se lahko sprašujemo? Da je zgolj slučaj, da vedno eden izmed njihovih dela zdrahe je malo možno, da so pa tako leseni njihovi voznike je pa tudi že absurd, komaj so se odkrižali Marca, že je tukaj Takaaki. Do kdaj še...?
Jezdimir
06. 06. 2022 13.55
+16
Tudi jaz sem pred leti verjel da je Mark nadpovprečen, žal sem se motil, če bi bil res tak biser bi zapustil Hondo in pošteno nadaljeval dirkanje, tako pa ostaja odprto vprašanje zakaj je bil deležen tako izrazite podpore od Dorne in s kakšnim namenom? Vse bolj je jasno da so španske monopoliste precej boleli Rossijevi nedosegljivi rezultati. Kdor trdi drugače ni spremljal ali pa nima pojma.
cbrman
06. 06. 2022 20.54
-1
No če kritično opazuješ Hondo zadnje tri leta res vidiš stanje ,ki si ga opisal Če pa pogledaš zadnji 10 let dirkanja v MGP , opaziš ,da je Honda slavila 7 krat.Tudi za naslednjih 10 let dirkanja bo za Hondo zmagovito Trenutno imajo krizo,ki se lahko drugo leto s prihodom Mira in vrnitvijo Markeca na steze hitro obrestuje z zmagami .Počakajmo ,vsako leto pač Honda ne sme zmagat, ker bi gledljivost tega športa padla na minimum ..Tudi konkurenca mora tu in tam zmagat...
Profesormarck
06. 06. 2022 13.07
-22
Takaki je imel zdrs prednjega kolesa in ni hotel nkogar prehitevati.Pa še hud udarec je dobl v glavo...tokrat ni krivec,se lahk taka reč zgodi vsakemu...razen onemu ki ga več ni in je vozil panoramsko vožnjo.Da mislim na rozeka je zgolj slučaj.Sam za info.
mptour
06. 06. 2022 13.42
+18
Nekdo s št 93 je pri 28 dost bolj panoramski in nestabilen, kot je bil, zate rozek, pri 42.
Jezdimir
06. 06. 2022 13.47
+15
mptour, še kako imaš prav, le zelo zaslepljeni trdijo drugače.
gogi_
06. 06. 2022 15.13
+4
Hlapec cmarko namesto da bi uzival v prostem dnevu ,ti spet govoris traparije. Zgolj slucaj je markez v pesku,eden ali drugi,ves hlspec cmarko dva markeza sta za info,ne vidis dvojno.
Profesormarck
06. 06. 2022 19.49
-2
ejga@gogoplesalec....pleši ker tam v nogah nimaš vkleščen ali prekinjen ali kak že živec,ker o motorjih in voznikih nimaš blage veze.Sicer pa ni za čudit se,saj imaš doma star tomos v garaži.Pleši sinek gogopes,bo več haska iz tebe.
cbrman
06. 06. 2022 21.01
+0
Zato je 93 odšel na operacijo in verjemi,če ne bo zmag, ne bo zdrahal in obtoževal vse druge za lasten neuspeh v MGPju še 10 let. Dal bi šanso mlajšim in hitrejšim ...in prav je tako
gogi_
06. 06. 2022 21.28
+2
Hlapec cmarko pejt spat,jutri gres na tlako cez mejo za ubogo placo,jaz sem ravno s servisa z mojo Yamaho da gremo za vikend v Portoroz pogledat na srecanje ,ti bos pa doma sam in zagrenjen. Tko za info ti si najvecja prevara tukaj gor ki trdis da Marc nima brata ki se prav tako valja po pesku. Ko ti zmanjka argumentov utrujas z zivcem ki pa je pri mm bil poskodovan,le ti nedposobnez trdis drugace. Rad se prepiras ker si s tem filas negativni ego in daj si duska ,ker taki kot si ti se na koncu zadrgnejo.
mptour
06. 06. 2022 11.19
+9
Koliko takšnih kolateralnih škod je naredil dvovidni, pa nikoli za nič kaznovan. Še v postopku preiskave nikdar. Bagnaia, čeprav mi je nekak najbolj zanimiv, je pa hitro pozabil, da je na drugi ali tretji dirki letos tudi stezo pucal na enak način.
prost1
06. 06. 2022 11.38
-13
Ali to misliš Rossija 2008, ko je Stonerja odrinil, pri vračanju na stezo, ali pa mogoče 2011 v Jerezu, ko ga je v dežju odnesel s steze?
mptour
06. 06. 2022 13.40
+12
prost1
06. 06. 2022 14.15
-9
Sem vedel, da boš padel na finto in pokazal svojo neobjektivnost-dvojna merila
prost1
06. 06. 2022 10.06
+6
Res škoda za Franceska, saj je bil včeraj najbrž on edini ,ki bi se lahko boril s Fabiem. Žal smo ostali brez zanimive dirke.