MotoGP

Bagnaia: Prve nikoli ne pozabiš

Barcelona, 30. 07. 2022 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
18

Francesco Pecco Bagnaia je z zmago v Assnu, šlo je za tretji tovrstni podvig v tekoči motociklistični sezoni, spet v igri in morebiti tudi v boju za naslov svetovnega prvaka. Italijan je z uspehom na VN Nizozemske prekinil niz dveh ničel na prejšnjih dveh dirkah. Brez točk je na VN Nizozemske ostal vodilni v seštevku sezone, Francoz Fabio Quartararo, in tako dovolil tekmecem oziroma najbližjim zasledovalcem, da spet upajo v boju za naslov. Po daljši poletni pavzi se tekmovalna sezona nadaljuje prihodnji konec tedna v Silverstonu z VN Velike Britanije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia na VN Nizozemske slavil zmago
    02:16
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia na VN Nizozemske slavil zmago
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
    05:47
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia z novim rekordom kroga v Assnu
    02:05
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia z novim rekordom kroga v Assnu

Francesco Pecco Bagnaia je še v igri. Kazalo je, da je po dveh zaporednih ničlah, ko je dirki za VN Katalonije in Nemčije končal v pesku, že odpisan v boju za naslov svetovnega prvaka, a je zmaga na VN Nizozemske, še posebej pa ničla vodilnega Fabia Quartarara, nekatere stvari le postavila na glavo in po enajsti preizkušnji sezone je 25-letni Italijan vnovič v igri tudi za laskavi naslov. 

Po enajstih dirkah je v skupni razvrstitvi krepko v vodstvu Fabio Quartararo, ki ima 172 točk. Aleix Espargaro je pri 151 točkah, Johann Zarco je tretji s 114, Francesco Bagnaia pa jih ima točno 106 .

Za dirkače v motociklističnem SP se počasi končuje poletni premor, saj bo naslednja dirka v Silverstonu na sporedu 7. avgusta. Za Bagnaio je zmaga v Assnu tretja v sezoni, s tem pa je prekinil niz dveh ničel na prejšnjih dveh dirkah. Skupaj je član Ducatijeve rdeče družine podpisal sedem zmag med dirkaško elito, v pogovoru za italijanski časnik Corriere Dello Sport pa je razkril, katera mu največ pomeni. "Kako že rečemo? Prve nikoli ne pozabiš. Bo veljalo tudi v mojem primeru. Premierno zmago v kraljevem razredu sem dosegel na VN Španije v Aragoniji. In to bom pomnil do konca svojih dni. Prva je vendarle prva. Nikoli je ne pozabiš," trdi zmagovalec zadnje dirke na koledarju pred poletnim odmorom. 

"Spomnim se tudi tega, da je bilo po zmagi v Aragoniji vse skupaj precej lažje. Čutil sem, kot da mi je padel velik kamen z ramen. Ko veš, ko začutiš, da lahko zmagaš na tako pomembni dirki, potem vse skupaj postane precej manj stresno. Čutil sem olajšanje, nato je steklo na vseh področjih. Kot pravim, prve zmage nikoli ne bom pozabil, še posebej, ker sva takrat z Marcom Marquezom uprizorila odličen dvoboj," se Aragonije spominja Bagnaia, ki je še priznal, da mu pri relaksaciji oziroma odpravljanju stresa pomaga nasvet samega Valentina Rossija.

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: AP

"Recept je enostaven. nekaj globokih vdihov in vse je lažje. Pred leti ni pomagalo nič, ko postaneš bolj izkušen, pa se nekako lažje nosiš s pritiskom in stresom, ki sta pač prisotna na vsakem koraku našega dirkaškega življenja," sporoča Pecco, ki je del športne kariere preživel tudi na akademiji Valentina Rossija. "Življenje na akademiji me je spremenilo. Dozorel sem. Tako kot človek kot tudi kot športnik in dirkač. Ta čas je bil izjemno dragocen. Imel sem šestnajst let. Nisem imel vozniškega dovoljenja, nisem imel staršev, da me vozijo na treninge. Spomnim se, večino časa sem preživel v taksiju, da sem odhajal v dvorano na trening ali k Rossijevem Ranchu. Živel sem v stanovanju skupaj z Lorenzom Baldassarrijem, ki je bil takrat že precej bolj vešč dirkač. Jaz pa sem bil še na začetku. Ob tem je tudi že imel izpit," priznava Bagnaia, ki je čas pri Rossiju ocenil kot ključen v njegovem dirkaškem in osebnostnem razvoju. 

"Vedno mu bom hvaležen," za Corriere Dello Sport dodaja Francesco Pecco Bagnaia, ki se veseli nadaljevanja sezone in dirke v Silverstonu. "Pripravljeni bomo. Mislim, da smo med poletjem dobro delali. Malo smo si odpočili, nato pa visoko zasukali rokave in mislim, da je Desmosedici pripravljen za nadaljevanje sezone in tudi visoke ambicije, ki jih gojim za preostanek prvenstva."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
30. 07. 2022 17.30
-13
Zna bit 3. V skupnem bagnaia vec pa ne
nightifly
30. 07. 2022 11.30
+11
Ko pa ze pisem o Accademii ,oz. podpori VR mladim dirkacem ---lepo bi bilo ,da ta medij napise en sirok prispevek (cega ze ni) o vseh projektih ,ki ji je VR zacel ,jih finansira in vodi Valentino sam , ali pa kar vecino zdaj vodijo njegovi zaupniki in managerji profesionalci , ki so bili najeti zaradi svoje profesije in izkusenj . V te projekte je VR vlozil glavnino svojih sredstev , in lepo je videti ,da njegov trud zanje lepe uspehe . Jasno , ne smemo pozabiti njegovih mostev v moto GP ,m2 in m3 ,ki jih finansira na najvisjem nivoju .
Profesormarck
30. 07. 2022 15.12
-6
v cerkev pojdi brat te verze.Noben te ne bere ,še tvoj edini prijatu žuran ti sam pošlje šopet pluskov...Nepomebnež iz namišlljene Svice in lažnivc povrh,Sam za info-seveda.
nightifly
30. 07. 2022 11.21
+10
Ni edini dirkac , ki je vlogo Accademia-e izpostavil kot kljucno pri svoji formaciji sportnika -dirkaca . Torej grre velika zahvala tudi Valentinu , ki je morje denarja vlozil v svoje projekte ,ki pomagajo vsakoletnim novim generacijam dirkacev ,se posebno takih ,ki nimajo bogatih starsev doma . Pa ne samo to ,v tej ´´soli ´´ , ce ji lahko tako recemo dirkaci dobijo najboljse mozne nasvete na sportnem podrocju ,pa tudi pri psihicnih pripravah in samokontroli pred ,med in po dirkah . Psihicne priprave dirkacev so verjetno primarni element vsakega dirkaca ,ker je tudi od tega odvisen fizicni pristop do voznje in psihicne vzdrzljivosti med dirko. No ,kakorkoli , lepo je od Bagnaie ,da gre hvala -zasluga tudi nekomu ,ki mu je pomagal na poti . Pa ne zaradi same za-hvale ,gre za to ,da mi gledamo formiranega dirkaca , ki ima vsaj po moje cisto ,lepo ,mirno voznjo , ki ni agresiven dirkac do drugih , kvcjemu nasprotno ,recimo , podobno Doviziosu , kar ponavadi krvi zeljne navijace moti ,,,,meni pa je v veselje ,ker gledam lepoto dirkanja -sporta . Smo pac razlicni .
mcurry
30. 07. 2022 10.40
+10
Uni k v avstriji lopatajo za silinge se kar verjamejo da sklece pomagajo sploh ce jih je 50
Profesormarck
30. 07. 2022 10.00
-9
mcurry
30. 07. 2022 08.52
+8
Sezona je se na polovico vse je mozn … un naj pa se kar sklece dela
Profesormarck
30. 07. 2022 10.02
-9
žuran naj te mal razvsvetlim..sklece je moral Marc delat zaradi komisarjev,pa to 50...takoj po zlomu roke.Laži deci v tvoji vasi ne nam pametnim in izkušenim.Sam za info
mcurry
30. 07. 2022 10.35
+11
nightifly
30. 07. 2022 11.19
+10
mcurry 30.07.2022, 10:35:53 +1 A samo to imate navijaci podleza
nightifly
30. 07. 2022 11.20
+11
mcurry 30.07.2022, 10:35:53 +1......ja ,samo to majo ...............
mcurry
30. 07. 2022 11.45
+12
motorist_mb
30. 07. 2022 08.39
-10
Sanje dovoljene,Q že pije šampanjec!