MotoGP

Bastianini veliki zmagovalec dirke v Alcanizu

Alcaniz, 18. 09. 2022 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Enea Bastianini je zmagovalec motociklistične dirke za VN Aragonije v Alcanizu. Za Italijana je to četrta letošnja zmaga v prvenstvu. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Francesco Bagnaia, ki se je z novim uspehom točkovno močno približal vodilnemu Fabiu Quartararoju, tretje pa Aleix Espargaro. Francoz Quartararo je preizkušnjo končal že v prvem ovinku. Dirko razreda moto3 je dobil Španec Izan Guevara, v srednjem pa je bil pred vsemi njegov rojak Pedro Acosta. V seštevku sezone je Quartararo ostal pri 211 točkah, Bagnaia pa je zdaj pri 201. Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Japonske v Motegiju že naslednji teden.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na dirki za Veliko nagrado Aragonije prava drama
    02:26
    Iz 24UR: Na dirki za Veliko nagrado Aragonije prava drama
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Aragonije
    05:08
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Aragonije
  • Padec Quartararoja in odstop Marqueza na VN Aragonije
    03:05
    Padec Quartararoja in odstop Marqueza na VN Aragonije
  • Vrhunci dirke razreda moto2
    04:22
    Vrhunci dirke razreda moto2
  • Mia Obreza, veliki up slovenskega motošporta
    06:43
    Mia Obreza, veliki up slovenskega motošporta
  • Vrhunci dirke za VN Aragonije razreda moto3
    04:16
    Vrhunci dirke za VN Aragonije razreda moto3
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP
    00:43
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3
    01:06
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3
  • Padec Marca Marqueza na tretjem prostem
    01:38
    Padec Marca Marqueza na tretjem prostem

Kvalifikacije najšibkejšega motociklističnega razreda večjih pretresov niso prinesle. Najboljši startni položaj za dirko si je privozil Španec Izan Guevara, družbo v prvi vrsti pa sta mu delala Japonec Ajumu Sasaki in Španec Daniel Holgado. V drugi vrsti so dirko v Alcanizu startali Tatsuki Suzuki, Otočan John Mcphee in kot šesti v kvalifikacijah Italijan Dennis Foggia. Na dirki je bilo v prvih nekaj krogih še mirno, nato pa sta se naprej odpeljala Guevara in Suzuki ter o zmagovalcu odločala v zadnjem krogu. Hitrejši je bil Guevara in prišel do nove zmage, v ozadju pa se je odvil hud boj za stopničke. Tretje mesto je na koncu osvojil Holgado. "Presrečen sem. za mano je zahteven dirkaški vikend. S temi stopničkami se nam je vse izplačalo. Tretje mesto je lep motiv za naprej," je bil srečen tretjeuvrščeni iz Alcaniza. "Spet smo na stopničkah, to je najvažneje. imel sem nekaj težav z dirkalnikom, zato morda v zadnjem krogu nisem bil več konkurenčen za zmago. Kot pravim, lepo se je vrniti na zmagovalni oder." Najbolj prešerne volje je bil, pričakovano, veliki zmagovalec najšibkejšega razreda Izan Guevara. "Hvala fantom iz garaže za odlično delo vse dni v Alcanizu. Moja vožnja je bila le podaljšek njihovega odličnega dela. Zmaga nam veliko pomeni, je pravo sporočilo pred zaključkom sezone."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupnem seštevku najšibkejšega motociklističnega razreda je s 204 točkami vodi Izan Guevara, za 11 točk zaostaja Španec Sergio Garcia, ki je tokrat končal na 13. mestu. Tretji je Dennis Foggia, v Alcanizu je dosegel 14. mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka moto2
Trenutno vodilni dirkač v skupnem seštevku srednjega razreda Augusto Fernandez je z osvojitvijo prvega mesta le še potrdil odlično pripravljenost pred zaključkom sezone in se je na dirko podal iz najugodnejšega startnega položaja. Njegova prednost pred drugouvrščenim rojakom Albertom Arenasom v kvalifikacijah sicer ni bila velika (+0.124), toda na koncu se piše oziroma pomni zgolj končna uvrstitev. Iz prve startne vrste je ob omenjenem španskem dvojcu krenil še Britanec Jake Dixon. Ai Ogura in Aron Canet, ki trenutno zasedata drugo oziroma tretje mesto na skupni razpredelnici, sta tokratne kvalifikacije zaključila na petem in osmem mestu, kar ju je pred nedeljsko tekmo postavljalo v precej neugoden položaj, če se želita šest dirk pred koncem sezone enakovredno bojevati za naslov svetovnega prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na nedeljski dirki je zmagal Španec Pedro Acosta. Drugi je z zaostankom 2,61 sekunde dirko končal Aron Canet, ki je tri kroge pred koncem prehitel Augusta Fernandeza, ta je na ciljno ravnino zapeljal s 3,79 sekunde zaostanka za vodilnim Acosto. "Biti moramo zadovoljni s stopničkami, bila je težka dirka in glede na to, da so v drugi polovici dirke moje gume izgubile oprijem, ni bil pravi moment za tveganje," je dejal tretjeuvrščeni Fernandez. "Zelo težko je bilo, zadnja dva kroga sta bila najtežja. Dobro nam gre in tako moramo nadaljevati," je povedal drugouvrščeni na VN Aragonije. "Končno sem nazaj po poškodbi in očitno sem že v polni formi. Zahvaljujem se svoji ekipi in vsem, ki me podpirajo," je bil po drugi zmagi sezone presrečen Acosta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupnem seštevku s 198 točkami še vedno vodi Španec Fernandez, s štirimi točkami zaostanka je na drugem mestu Japonec Ai Ogura, ki je današnjo dirko končal na četrtem mestu. Na tretjem mestu pa je danes drugouvrščeni Aron Canet s 157 točkami.

motoGP
Italijan Francesco Bagnaia je dirko za veliko nagrado Aragonije začel s prvega startnega mesta. Vodilni v SP, Francoz Fabio Quartararo, je kvalifikacije 15. dirke sezone zaključil na šestem mestu in je dirko začel iz druge vrste. V prvi vrsti so bili le dirkači na motociklih Ducatija, drugi je bil v kvalifikacijah Avstralec Jack Miller, tretji Italijan Enea Bastianini. Dirka kraljevega razreda se je začela kaotično, saj je vodilni v SP Quartararo končal preizkušnjo že v prvem ovinku, ko se je dotaknil Marca Marqueza. Francoz je končal dirko, Marquez pa se je najprej odpeljal v garažo, nato pa tudi sam izobesil belo zastavo. Predčasno je preizkušnjo zaradi trka končal tudi Japonec Takaki Nakagami. Po treh krogih se je že izoblikovala skupina vodilnih, kjer je vlogo liderja dirke seveda opravljal vroči Francesco Bagnaia, za njim je bil klubski kolega Jack Miller, blizu pa sta bila tudi Bastianini in Brad Binder.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nadaljevanju se je izostril dvoboj Bagnaia - Bastianini. Slednjemu je kmalu uspel odličnem manever s katerim je za kratko prevzel vodstvo. Sledila je huda napaka Bastianinija po kateri je zdrknil na tretje mesto, na čelo pa se je vnovič zavihtel Bagnaia. Bastianini se je v zaključku dirke spet močno približal vodilnemu rojaku, tretje mesto pa je trdno držal Južnoafričan Binder. V zadnjih dveh krogih se je razplamtel boj za zmago in tudi za končno tretje mesto. Ko je že kazalo, da bo tovarniški voznik Ducatija dosegel že sedmo zmago v sezoni in peto v nizu, pa je Bastianini napadel v zadnjem krogu, ostal v vodstvu in dosegel četrto zmago v sezoni, Espargaro pa je dobil boj za tretje mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Bil sem potrpežljiv skozi dirko. Ničesar nisem prehiteval in le čakal sem na svoj trenutek. Prišel je in izkoristil sem ga. Presrečen sem z rezultatom," je povedal "bronasti" Espargaro. "To je bil moj maksimum. Enea je izkoristil pravi trenutek in uspel mu je odličen manever. zadovoljen sem, kako smo delovali skozi vikend," je dejal Bagnaia, ki se vse bolj približuje Quartararoju. "Videli ste, da smo imeli določene težave, vendar sem vztrajal. Po tisti napaki sredi dirke nisem verjel, da se še lahko spustim v boj za zmago, a na koncu mi je uspel veliki met. Morda moi ta zmaga pomeni celo največ od vseh," je priznal Bastianini. Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Japonske v Motegiju že naslednji teden.

Dnevni razpored VN Aragonije
Dnevni razpored VN Aragonije FOTO: 24ur.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prost1
19. 09. 2022 12.48
-15
Vsi ki obtožujete Marca ali pa Fabia najprej povejte kdo je kriv za nesrečo v Maleziji. Simonceli ali Rossi ? Da vas vidim.
Barni3
19. 09. 2022 10.02
-17
Ce se marqez u enga zabije ker naredi napako al pa vozi pocasi je kriv, ce se nekdo zabije v marqeza ker naredi napako ali ima tehnicne tezave je spet kriv marqez...a to ste prow usi de bili iz slovenije tuki zbrani al kako?
Barni3
19. 09. 2022 12.03
-15
Svoje ime si dej ven iz anusa....verjetno se bos bolje pocutil
Jezdimir
19. 09. 2022 08.09
+18
EX-Marquez navijači za bruhat!! Dvoličneži taki da vas je treba iskat. Da bi pa bilo kontra danes med MM in FQ, bi pa kaj bilo??? Hmmmm le kdo bi bil kriv? Spelte se nekam, pa rajš balinanje glejte, ker za motoGP niste, tako kot serviser oken ni, takoj ko se vrne, v prvem rogu naredi štalo, sramota za vodstvo motoGP-ja da ga sploh spustijo na stezo, kaj jim še ni jasno?
marija973
18. 09. 2022 21.42
+21
Že celo kariero dela same piz darije...
Bolcn
18. 09. 2022 20.50
+28
Markec je prvak samo še v Gabrovi glavi.
blazter
18. 09. 2022 20.13
+20
Ja res je spektakularen, hiter akcijski junak. Ampak moto GP ni film.
Feraltribune
18. 09. 2022 20.02
+21
Marquez uprizoril še en masaker nad kolegi. Ta fant (zdaj že mož) ne bo dobro končal.
Feraltribune
18. 09. 2022 20.15
+29
Dobro, precenil je svoje trenutne sposobnosti in s tem direktno posegel v prvenstvo. To ni storil prvič. Tudi drugi dirkači povzročajo nesreče a razen MM ne poznam drugih, ki bi tako brutalno posegali v boj za naslov svetovnega prvaka, v katerem sami ne sodelujejo. To je neetično.
Roko66
18. 09. 2022 21.39
+18
FIRBCA
18. 09. 2022 19.44
-19
brihtoli al se lahko v miru zmenimo kdo od vas bo naslednja leta prvak. Jaz sem pocascen, ko berem komentarje to pa Dorna ne ve. Rabijo zmagovalce mehanike itd tu jih je kar nekaj. Prasajte mami, ca vam bo dovolila.
mcurry
18. 09. 2022 19.09
+25
Murkez se je izkazal v vsej svoji luci
mcurry
18. 09. 2022 19.27
+19
fasnga
18. 09. 2022 19.05
+19
Ta pobec je za v Pivko - vojaški muzej ...🚂
miško dva
18. 09. 2022 18.26
+30
Mm prepovedat dozivlensko dirkat.ta ni več gladk
Prototip
18. 09. 2022 18.01
+35
Sam da se je vrnil marko, vse leti po tleh...
David Rak
18. 09. 2022 18.22
+26
Pa nič se ne govori o tem,da je Nakagamija brcnil.En mu jih bo moral enkrat nadevat.
mcurry
18. 09. 2022 19.43
+20
David ga je edn brcnil 2015 se je ulegu koj
mcurry
18. 09. 2022 19.55
+18
Ampak zadoscenje ko je podleza v tla zabiu je vecje od 10ke
Jezdimir
18. 09. 2022 21.33
+24
Rossi je podleža dal ležat z lahkoto in to je neprecenljivo...hehehe
popstarr
18. 09. 2022 17.59
+25
Sopa pri dukatiju eno pametno pogruntali in sicer, da bojo drugo leto imeli samo Pramac in tovarniški dukatiji najnovejšo tehnologijo. Letos jim je veliko pobral Beštia in njegova ekipa na katere niso prav veliko stavili.
Kreuzfahrer
18. 09. 2022 17.37
-22
number46
18. 09. 2022 17.36
+15
Fabio 0 točk in štiri obliže Ducatiji pa že naslov konstruktorja.
bandit1
18. 09. 2022 17.17
-26
Ducati bi rad imel prvaka po dolgem času, pa ne vem kaj dela vodstvo da dovoli mešanje šteren med vozniki istega proizvajalca. Bastjaniniju bi lepo povedal ali pa prekinil pogodbo in naj dirka kjer hoče.
mojcd
18. 09. 2022 17.36
+18
David Rak
18. 09. 2022 18.52
+14
Tako de dirka,a po tvojem bi mu pa moral pustit?
Zantaja
18. 09. 2022 19.38
-11
edino pravilno,da ga je prehitel,saj je bil celo dirko hitrejsi. bo pa na koncu sezone res zalostno ,ce bo Fabio prvak,ki nima nobene pomoci.
grunger81
18. 09. 2022 17.16
+28
Privoščim Basti zmago, bravo, drugo leto zna bit še kako trd oreh na tovarniškem Ducatiu. MM pa odlično do tretjega ovinka pol pa vse po starem.
sektor1
18. 09. 2022 16.51
+7
Ne ni vrtnarjenje, To je dirkanje na najvišjem nivoju in tudi na meji zmogljivosti, tiktak se zgodi, dotik, zdrs, nesreča...
PičiPoki
18. 09. 2022 16.44
+12
Bogi Marc. Motorad mu je kaput.
Ici
18. 09. 2022 16.37
+36
MM se samo prikaže in že spet dela zgago. Čuden tip je tole.
zaraella
18. 09. 2022 17.11
-24
kaj pa če si ti čuden, če voziš pol metra za nekom, se lahko tudi zavedaš da pride kaj nepredvidenega in nimaš časa reagirat, in prav to je bilo tokrat, žal je bil pa ravno tvoj čuden tip spredaj
mojcd
18. 09. 2022 17.37
+18
Tako kot 22 ostalih a ne, tip je za zivljenski ban!