MotoGP

Bagnaia: Nemudoma moramo nekaj spremeniti

Rim, 22. 03. 2022 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
1

Italijan Francesco Bagnaia, podprvak svetovnega prvenstva v motociklizmu, je pred dobrim mesecem pogodbo z moštvom Ducati podaljšal za dve sezoni. To pomeni, da bo na rdečem motociklu vozil vsaj še do konca sezone 2024. V taboru motociklistične ekipe iz okrožja Borgo Panigale so ob potrditvi nadaljevanja sodelovanja z italijanskim dirkačem napovedovali, da bo dirkaško leto 2022 povsem rdeče obarvano. Pecco Bagnaia je to potrjeval tudi na testiranjih pred začetkom sezone in si še okrepil svojo samozavest. Nato pa sta prišli uvodni dirki sezone in veliko razočaranje Ducatija. Bagnaia je na prvi dirki odstopil, na drugi pa taval v ozadju in zasedel 15. mesto. V taboru rdečih so se prižgali prvi opozorilni znaki ...

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vzroki za Marquezov padec
    02:10
    Iz 24UR: Vzroki za Marquezov padec
  • Iz 24UR: Miguel Oliveira pokoril tekmece
    02:50
    Iz 24UR: Miguel Oliveira pokoril tekmece
  • Vrhunci dirke razreda motoGP na VN Indonezije
    03:42
    Vrhunci dirke razreda motoGP na VN Indonezije
  • Padec Marca Marquez na jutranjem ogrevanju
    01:54
    Padec Marca Marquez na jutranjem ogrevanju

Francesco Pecco Bagnaia, ki je v lanski sezoni zbral štiri zmage, je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva zaostal zgolj za Francozom Fabiem Quartararojem na Yamahi.  Pred začetkom nove sezone je imel vse razloge za optimizem. 

V skupnem seštevku elitnega razreda na vrhu ostaja zmagovalec dirke v Katarju Italijan Enea Bastianini (Ducati), ki ima 30 točk. Tesno pa sledita Južnoameričan Brad Binder (KTM) in zdaj tretji Fabio Quartararo (27). Miguel Oliveira je napredoval na četrto mesto (25), Johann Zarco pa je peti (24).

Še več, ambiciozni Italijan je smelo napovedoval, da želi korak naprej v karieri, torej ga zanima naslov svetovnega prvaka. A če se po jutru dan pozna, člana rdeče družine čaka precej zahtevno delo, če želi obrniti tok dogodkov po dveh zares slabih razpletih dirk, ko je sprva odstopil v Katarju, na VN Indonezije pa bil daleč od najboljših in je dirko v Mandaliki, kjer je pred mesecem blestel na testiranjih, končal na zanj skromnem 15. mestu. Povsem drugače od pričakovanj.  Napovedal pa se je start, ki bi nadgradil odlično sezono 2021. Lanska sezona je bila za Ducati "za prste oblizati". Rdeči so bili prvič v prvi vrsti, prvič so prišli do trojne zmage – vse to v odlični prejšnji sezoni. Manjkala je le pika na i, naslov svetovnega prvaka, ki pa bo veliki cilj v prihajajoči sezoni. A koledarsko leto 2022 se je še posebej za Bagnaio začela klavrno. "Hitro moramo najti ustrezne rešitve. Potencial našega dirkalnika je drugačen od razpleta prvih dveh dirk. Dobro začnemo dirke, nato pa padamo. Moramo videti vzroke, najti rešitev. Verjamem, da bo na VN Argentine že bolje.  Da bomo konkurenčni, oziroma blizu najboljšim. Naj bo preizkušnja na dirkališču Termas de Rio Hondo naš nov začetek," sporoča 25-letni Italijan, ki je pričakoval povsem drugačen podaljšani vikend v Indoneziji, kot je bilo to končno 15. mesto. 

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: MotoGP

"Na jutranjem ogrevanju je bilo vse okej. Imel sem dober občutek, hitrost je bila prava, nato pa dirka in mokra steza, ki naj bi bila naša prednost, a tokrat nisem imel dobrega občutka. Nisem kontroliral dirkalnika na način, kot bi si želel. Ni bilo pravega občutka. Predvsem s prednjo pnevmatiko. Ena sama borba," je priznal Bagnaia, ki je bil po testiranjih pred sezono kot tudi v napovedih tekmecev med glavnimi favoriti za zmago v Mandaliki.

Ducati je v to tekmovanje vstopil leta 2003, prvo zmago je ekipi zagotovil Loris Capirossi, leta 2020 pa so osvojili drugi konstruktorski naslov svetovnega prvaka (prvič leta 2007) po zaslugi Italijanov Andree Doviziosa in Danila Petruccija, ki pa takrat posamično nista bila povsem na vrhu.

Realnost je povsem drugačna. Težave Ducatija, ki jim ta hip ni videti konca. "Izgubili smo tla pod nogami. Upam, da le za kratek čas. Malo smo se izgubili, a zaenkrat še ni trenutek za prižiganje vseh alarmov. Ponavljam, naj bo Argentina naš nov začetek." V lanski sezoni je, kar se tiče Ducatija, manjkala je le pika na i, naslov svetovnega prvaka, ki pa bo kljub slabemu startu v novo sezono vseeno veliki cilj rdečih. Italijanska ekipa je lani sicer osvojila naslov konstruktorskega in ekipnega prvaka, dirkaški pa se ji je znova izmaknil. Bo po dežju v nadaljevanju motociklistične sezone vendarle posijalo sonce za ekipo iz Borga Panigaleja.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedCoat
24. 03. 2022 10.33
+0
Definitivno morajo pri ducatiju narediti drastične spremembe, če želijo naslov prvaka. Začeti se morajo zanašati na res talentirane dirkače ne pa na tehnične pripomočke, najti dva nova tovarniška dirkača ket to kar imajo je cirkus izgovorov in čisto nič drugega. Nakagami bi bil z Ducatijem prej prvak kot tale dva pajackota.